Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-25-18, 08:12 AM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
[港式環保]「四電一腦」收費殺到 換一屋電器或畀多千幾蚊 | 玻璃樽假回收扮環保? 居屋外判清潔商直倒垃圾車

引用:
廢電器電子產品生產者責任制於8月1日生效,屆時電器供應商售賣俗稱「四電一腦」電器,須向環保署支付15至165元的循環再造費。有電器商表示,供應商已加價,惟跟隨「大圍一齊加(價)」。有即將搬屋的市民表示,新屋雖已有部份家電,惟需添置兩部電視機和一部手提電腦,若將循環再造費全數轉嫁市民計算,料需額外付345元,「買少少嘢都加300幾,如果成間屋咁買咪成多千蚊,咁樣係唔合理囉」。

新政策實施後,電器供應商售賣俗稱「四電一腦」(即電視機、雪櫃、冷氣機、洗衣機、電腦和相關產品)的電器,必須經環保署登記並支付循環再造費。當中電視機、雪櫃每件165元;冷氣機、洗衣機每件125元;顯示器每件45元;電腦、打印機和掃描器每件15元。而電器銷售商會在相關電器貼上循環再造標籤才能出售,消費者亦會收到載有訂明循環再造徵費字句的收據。

有電器店負責人表示,供應商已經加咗價,「我哋冇得選擇」,又指「都係大圍一齊加」,但未有透露加幅多少。從事建築業的羅先生表示,一家四口計劃於今年9月搬屋,正打算為新居添置電器。他指,新屋已有洗衣機、冷氣機和雪櫃等家電,但仍需添置兩部電視機和一部手提電腦。按照新政策,電視機每件徵收165元,而手提電腦每件徵收15元,假設電器供應商全數費用轉嫁予消費者,羅先生於8月1日後購買以上電器需額外付出345元。羅說:「買少少嘢都加300幾,如果成間屋咁買咪多成千蚊」。

他續指,若以一間兩房一廳的單位為例,全屋需要添置新電器,包括買兩部電視機、兩部冷氣機、一部雪櫃、一部洗衣機和一部電腦,同樣假設電器供應商全數費用轉嫁予消費者,料需額外付近千元。羅先生認為,「如果(電器)供應商將費用轉嫁畀消費者係唔合理」,這是增加市民經濟負擔。

綠惜地球環境倡議總監朱漢強對於新政策整體是支持,認為政策是修正以往不當處理舊電器的問題,希望提升市民回收舊電器的意識,惟新政策推行需時適應。他估計電器供應商不會全數轉嫁市民,「始終行內都有競爭,為咗加百幾蚊冇咗個客就應該唔會」,但認為若供應商將費用轉嫁市民,某部度是分擔處理責任,「如果你話全數轉嫁畀就好似將責任畀咗消費者,唔係太合理,有啲失望」。
O的錢真係會用去回收咩?

另外,O的所謂環保團體係真痴定假傻?

呢O的額外收費一向都係直接轉嫁到用家身上O架啦,就算係外國都係一鬼樣,一有O的類似O既額外收費,商家佬第一時間就係加足價甚至加突。

---
NS CC:Morphus X300

此篇文章於 03-28-19 08:25 AM 被 david 編輯。
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-18, 10:15 AM   #2
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
呢單野好煩~
問佢地有d野好似又唔太清楚咁
暫時知新電腦己包回收費,賣機比客要問佢洗洗收舊機,過一排客可自找回收商收,不用比錢
遲d唔可以掉出街或比老人家當廢鐵賣

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-18, 10:39 AM   #3
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: david 查看文章
O的錢真係會用去回收咩?

另外,O的所謂環保團體係真痴定假傻?

呢O的額外收費一向都係直接轉嫁到用家身上O架啦,就算係外國都係一鬼樣,一有O的類似O既額外收費,商家佬第一時間就係加足價甚至加突。
其實只係志在增加你買野既成本,等你冇換得咁爽吧。
D錢夠唔夠又或者拎唔拎去回收大概佢地一開始就冇考慮過…

話時話,在下部PC係砌既,換PARTS點計?
雖則都舊到買過部新平靚正…

此篇文章於 07-25-18 10:47 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-18, 10:52 AM   #4
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實只係志在增加你買野既成本,等你冇換得咁爽吧。
D錢夠唔夠又或者拎唔拎去回收大概佢地一開始就冇考慮過…

話時話,在下部PC係砌既,換PARTS點計?
雖則都舊到買過部新平靚正…
佢有佢搵錢,由得我食C

傳統嚟

舊 07-25-18, 11:02 AM   #5
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
幾時都話,民生都未搞好就急急腳搞啲上位政策
所有涉及要添加收費嘅政策政府永遠都好落力,明明時機同部署根本應付唔到

有錢人換嘅唔理果一百幾十,結果肉痛嘅又係平民百性
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-18, 01:54 PM   #6
Gashapon™

註冊日期: Dec 2003
恭喜各位市民,作為業內人士聽聞果間獨市循環再做+免費回收公司已經接唔到8月單,
8月條例一行,各位想免費回收就唔該放件舊雪櫃冷氣洗衣機係屋企一個月以上
Gashapon™ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-18, 04:26 PM   #7
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
其實仲可唔可以自己掉出街?
有部神神地嘅電腦同神晒嘅電腦用左黎墊野未掉,係就呢兩日掉埋算
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-18, 04:39 PM   #8
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: qwe 查看文章
有部神神地嘅電腦同神晒嘅電腦用左黎墊野未掉,係就呢兩日掉埋算
論廢棄物數量的下降,與失物數量的上升。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-18, 04:55 PM   #9
david
The One

引用:
起佐個HDD先...

---
舊 07-25-18, 06:15 PM   #10
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
最基本的家居垃圾分類都未做好就講呢D
好一招借D意吸錢
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-18, 07:25 PM   #11
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
玩到咁, 不如刻埋用家個名响部機入面, 咁咪唔怕掉嗰時走數LAW...

不過... 真心, 我寧願佢暗地裏收左黎自行RECYCLE, 好過講晒出黎咁煩.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-18, 08:17 PM   #12
david
The One

鑑於香港RRP形同虛切,我預計供應商將附加費全數加落入貨價之後,會有零售商乘機再收多一次附加費,變相市民俾兩次附加費...

---
舊 07-26-18, 02:20 PM   #13
david
The One

新例實施舊電器至少擺屋企4日先回收 「廢電」迫爆蝸居

引用:
廢電器電子產品生產者責任制於8月1日實施後,消費者若購買「四電一腦」產品,銷售商須為市民安排免費安排除舊服務,而絕大部份銷售商安排「歐綠保」負責回收,歐綠保於3個工作天安排時間,最快第4個工作天才上門回收。若市民需即日回收,銷售商可收費代為處理,據知有連鎖電器店擬收100元服務費。有市民表示不能接受,因香港居所普遍面積細,難以同一時間擺放兩件大型電器,極不方便生活,日後或考慮自行扔棄或找坊間回收商處理。

該項免費除舊服務,範圍只限搬走舊電器,如果涉及拆走舊電器,例如冷氣機、安裝新機程序,銷售商可徵收拆解費和安裝費。現時做法是大型連鎖電器店透過以舊換新或買新產品免費回收舊電器的方式,安排回收舊電器,但通常於同日送新貨和回收舊貨。據了解,市民日後希望銷售商即日回收舊電子產品,銷售商可以「升級服務」名義拆走舊機和收費,有大型連鎖電器店擬收約100元服務費。

環保署表示,現時絕大部份電器銷售商都委託歐綠保做除舊服務,歐綠保亦有服務承諾,在3個工作天後提供除舊服務,該公司會盡快提供除舊服務,但不能肯定可以在第4天便提供除舊服務。署方又承認,消費者不一定要把舊電器交予歐綠保,但署方不鼓勵市民自行棄置在垃圾站。

從事建築業的羅先生表示,認為有關做法是費時失事,「無理由收咗舊個部先買新,仲要用3日夾時間唔合理囉」。他稱,香港住宅單位面積普遍偏細,若同一時間擺放兩部同類電器,令居住變得更加狹窄,極不方便市民生活。他計劃於9月搬屋,會扔掉一部舊電視機、雪櫃和洗衣機,他指未必會等歐綠保處理,劃會自行扔棄或照舊找坊間回收商處理,「起碼(回收商)比返十零廿蚊我,依家回收仲要等幾日,浪費時間」。

羅小姐近日搬屋發現家中洗衣機壞掉,需要購置一部新洗衣機,她表示,若果要等候幾日才安排到回收商取走舊電器,會對日常生活不方便。她批評,構思政策的官員或許家中有較大位置擺多部大型電器,但要考慮市民非每個家中都有大地方,「我諗我要感恩,我唔係住納米樓或者劏房,我仲奢侈得起幾呎擺部機囉,如果幾日都勉強可忍受到」,她稱,將來未必會一次過換電器。
至少四日後先搬走舊電器,即係換一換要搞你兩日,想即時搬就要再加錢,中曬我樓上講O既O野...

---
舊 07-26-18, 02:41 PM   #14
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
起佐個HDD先...
不嬲會起左hdd先,廢事煩
另外斬件掉又點計呢?

我電腦箱 板 hdd bd-rom display咁拆開晒唔可以叫電腦wo
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-18, 02:45 PM   #15
david
The One

散件應該唔當係電器啦我估...

---
舊 07-26-18, 02:54 PM   #16
神人ではない!新人だ

引用:
散件應該唔當係電器啦我估...
堅難講,講常理既一開始就唔會搞D咁_有效既環保野…

舊 07-26-18, 04:25 PM   #17
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
依d咪等同樓上神洲一樣實際只係阿爺/正苦批一範野出黎

等班契弟可以將左邊個袋d錢放落右邊個袋然後放消息話市場氣氛暢旺一樣(苦笑

"我無迫你成日換機架,我只係負責生產d兩年都挨唔到既產品而已"

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-18, 10:51 AM   #18
Gashapon™

引用:
新例實施舊電器至少擺屋企4日先回收 「廢電」迫爆蝸居

至少四日後先搬走舊電器,即係換一換要搞你兩日,想即時搬就要再加錢,中曬我樓上講O既O野...
4日一定唔得,間野每日開得15部貨車,全港18區回收點得5個
http://www.weee.com.hk/contact.php

引用:
不嬲會起左hdd先,廢事煩
另外斬件掉又點計呢?

我電腦箱 板 hdd bd-rom display咁拆開晒唔可以叫電腦wo
我去聽佢d講座,佢班官代表話散件,砌機唔算,成部過砌好/laptop/平板算計數
舊 07-27-18, 11:08 AM   #19
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
都傻傻地
間舖賣野仲想收人錢回收
邊個白痴會同佢癲
周街收賣佬
高官其實個腦裝咩架
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-18, 11:26 AM   #20
神人ではない!新人だ

話實回收電器都要搞咁_多麻煩,換新野果陣買多個大鎚打_碎部舊當垃圾掉算

舊 07-27-18, 11:36 AM   #21
Gashapon™

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
都傻傻地
間舖賣野仲想收人錢回收
邊個白痴會同佢癲
周街收賣佬
高官其實個腦裝咩架
d鋪都想市民上街嘈,唔同你地搞依d有刑責
收賣佬已經趕絕,依家收賣佬回收個價已經高幾十蚊,第時又有刑責又低晒價

引用:
話實回收電器都要搞咁_多麻煩,換新野果陣買多個大鎚打_碎部舊當垃圾掉算
刑事
任何人貯存、處理、再加工或循環再造電器廢物,均須取得廢物處置牌照。進、出口受管制電器廢物,須取得許可證。有關牌證規管詳情請按此參閱。此外,堆填區及其他指定廢物處置設施(例如廢物轉運站)不會再接收和處置電器廢物。
https://www.weee.gov.hk/page.php?id=16&content=1
舊 07-27-18, 11:42 AM   #22
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
都傻傻地
間舖賣野仲想收人錢回收
邊個白痴會同佢癲
周街收賣佬
高官其實個腦裝咩架
D官都唔知社會日常係點運作鬼識咁多野
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-18, 12:16 PM   #23
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Gashapon™ 查看文章
刑事
任何人貯存、處理、再加工或循環再造電器廢物,均須取得廢物處置牌照。進、出口受管制電器廢物,須取得許可證。有關牌證規管詳情請按此參閱。此外,堆填區及其他指定廢物處置設施(例如廢物轉運站)不會再接收和處置電器廢物。
https://www.weee.gov.hk/page.php?id=16&content=1
拆晒分件掉應該唔易發現既
…要送走件舊野出去好似殺咗人咁,香港政府真係GJ

舊 07-27-18, 03:29 PM   #24
Gashapon™

引用:
拆晒分件掉應該唔易發現既
…要送走件舊野出去好似殺咗人咁,香港政府真係GJ
你可以留意下近幾個月d垃圾站都裝晒cam
其實捐左去就唔受理
舊 07-27-18, 03:40 PM   #25
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Gashapon™ 查看文章
你可以留意下近幾個月d垃圾站都裝晒cam
其實捐左去就唔受理
掉壞野都要戴面具去掉…
越講越似殺咗人要藏屍

明明有利益既香港就自然會有人去做,偏偏咩都要用罰則處理…

此篇文章於 07-27-18 03:46 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:26 AM

手機版 | APP版