Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-10-06, 05:42 PM   #426
jerrychf
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: 次期Cekehe 查看文章
好開心終於有志同遁合的人喇~~~
我一早睇晒turnA, 但次次向人推薦,
個個都睇都未睇過就話唔鐘意睇, 因為TurnA樣衰......
根本富野整呢套TurnA就係唔想人人只為睇MS而睇Gundam,
應該以故事內容為主.......

全個Gundam TV版系列, 我最鐘意TurnA,
順帶一提, 非TV版我最鐘意0080.......
推薦就一定要既

不過人地受唔受我就會由得佢地 ~_~...因為佢地既思想定死左既話點講都講唔通

但真係推廣既網站少之有少,唔只中文,就連英文都係一樣

PS: 地球既科技水平約係一戰時期啦,只係得普通輕戰車,就連單翼活塞飛機都未普及....
jerrychf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 06:21 PM   #427
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
地球科技水平係好似18, 19(前半)世紀倒
用d ms 都係地底掘出尼
吓!?
咁奇怪!
點解地球會攪成咁?

其實個主角係男定女?

舊 12-10-06, 06:23 PM   #428
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
吓!?
咁奇怪!
點解地球會攪成咁?

其實個主角係男定女?
你睇啦
睇完就會明o架啦
問咁多到時睇會冇咁好睇

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 06:30 PM   #429
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
吞A我2000年果時睇哂lu

雖然唔係我最愛但我真係覺得好好睇

比果D唔鋼彈輸迪士尼好多多聲

試下比K君渣吞A睇下D小朋友仲睇唔睇佢
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 06:32 PM   #430
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
套野有沒老虎類東西架?

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 06:34 PM   #431
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
作者: mudhole金剛鑽 查看文章
吞A我2000年果時睇哂lu

雖然唔係我最愛但我真係覺得好好睇

比果D唔鋼彈輸迪士尼好多多聲

試下比K君渣吞A睇下D小朋友仲睇唔睇佢
你搵套糞ani比梗係乜都好睇o架啦

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 12-10-06, 06:34 PM   #432
blindman102
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
Turn A 係俾機設連累所以先至咁多人話唔好睇,
富野呢套真係正嘢,
(另一套同樣問題就係Overman)

最喜歡的那首歌現在你仍在唱嗎?
watashi ni wa kikoeru yasashii koe to MELODY
我可以聽見温柔的歌聲與旋律
yoaki na toki hodo, anata wo omoidasu,
當我越膽怯時越是會想起你
blindman102 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 06:34 PM   #433
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
作者: KIM 查看文章
套野有沒老虎類東西架?
\

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 12-10-06, 06:37 PM   #434
Landmark
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
我覺得turn a有一個問題要扣分,,

1)就是金格拉母艦隊,有一個大肥佬,做事唔經大腦,搞到個故事變到不倫不類,
如果呢個角色改改佢好會d!

2)我覺得全套劇中間部份有點拖戲黎做,到最後果9集進展又突然加快,
呢方面鋪排得不太好!

3)當市民軍上到太空時,有部份人唔適應宇宙,而想匿在酒桶返地球,
呢集戲情可有可無,無左仲好,覺得呢部份係"機動戰士v gundam其中一話的番版!
Landmark 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 06:52 PM   #435
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Landmark 查看文章
3)當市民軍上到太空時,有部份人唔適應宇宙,而想匿在酒桶返地球,
呢集戲情可有可無,無左仲好,覺得呢部份係"機動戰士v gundam其中一話的番版!
呢集好
有姬葉兒既殺必死 b
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 06:57 PM   #436
Orphen
Game Master
はわわっ(ノ><)ノ

註冊日期: Dec 2001
定期番生既讚turn A topic

個人覺得算好睇
不過有d地方怪怪地
同UC果d比就爭d
UC以外就算top果幾套

舊 12-10-06, 07:01 PM   #437
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
作者: Orphen 查看文章
定期番生既讚turn A topic

個人覺得算好睇
不過有d地方怪怪地
同UC果d比就爭d
UC以外就算top果幾套
turn a係uc一部份黎o架

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 12-10-06, 08:01 PM   #438
Landmark

引用:
作者: Razgriz 查看文章
見到你這樣答,
都知道你根本睇完成套turn a gundam都未知道想表達什麼...
又可能你根本對全個高達架構(uc,ac,fc,aw)未熟悉!
舊 12-10-06, 08:06 PM   #439
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
見到你這樣答,
都知道你根本睇完成套turn a gundam都未知道想表達什麼...
又可能你根本對全個高達架構(uc,ac,fc,aw)未熟悉!
又或者咁講
我同你對於gundam個架構嘅睇法唔同
我所指嘅係係turn a嘅時間線上有uc嘅存在
至於佢所表達嘅野
請閣下發表高見\

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 12-10-06, 08:25 PM   #440
AGK
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2004
其實turn a 頭半part真係好悶下, 係最後20集先好睇番d, 但係唔算精彩, 黑歷史係唯一令我產生興趣ge部分.....

theme song我覺得幾難聽

只可惜遊戲太多, 時間太少
AGK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 08:34 PM   #441
Orphen
Game Master
はわわっ(ノ><)ノ

引用:
W都出現過
個人很難當佢係UC

舊 12-10-06, 08:35 PM   #442
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
作者: Orphen 查看文章
W都出現過
個人很難當佢係UC
如果咁講
uc係turn a嘅一部分
會唔會好啲?

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 12-10-06, 08:39 PM   #443
cloud

PSN  IDsteve_ho110
首Century Colour幾激~~

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 08:50 PM   #444
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: cloud 查看文章
激正呀~~

舊 12-10-06, 09:07 PM   #445
Landmark

引用:
如果咁講
uc係turn a嘅一部分
會唔會好啲?
我覺得你咁樣講唔係太好,
因為好似講價咁,

故事結構係唔可以話呢樣好唔好啲,果樣好唔好啲的,
事實就是事實麻...

咁我就解釋俾你知啦,
turn a既意思,其實即係包含晒所有,
明未???
舊 12-10-06, 09:20 PM   #446
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
我覺得你咁樣講唔係太好,
因為好似講價咁,

故事結構係唔可以話呢樣好唔好啲,果樣好唔好啲的,
事實就是事實麻...

咁我就解釋俾你知啦,
turn a既意思,其實即係包含晒所有,
明未???
第一
我唔係係度講價
我承認嗰句"turn a係uc一部份"係有少少問題
但係事實上佢裏面真係有uc嘅存在喎

第二
當然唔止咁少野啦
其實佢所講嘅黑歷史裏面
少咁一兩個非uc作品(w, g, etc)都冇咩問題
因為呢啲已成過去
對turn a嘅故事實際上只係比佢有一個極大嘅背景
反而少左uc就有啲問題, 因為發掘出黎嘅ms大部分都係uc系列嘅, 其他都冇出過場
而且"包含晒所有"
並唔係富野想係呢套野上表達最重要嘅野
或者佢咁做
只係係佢表達故事主旨之餘
順便話比大家聽: 過去左就過去啦, 而家開始我嘅作品同以前嘅唔同

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 12-10-06, 10:07 PM   #447
Landmark

引用:
第一

而且"包含晒所有"
並唔係富野想係呢套野上表達最重要嘅野
或者佢咁做
只係係佢表達故事主旨之餘
順便話比大家聽: 過去左就過去啦, 而家開始我嘅作品同以前嘅唔同
真係俾你激氣,你根本都無睇過當年訪問富野由悠季個專訪!!!

我估你當年都唔係太接受turn果類人,所以無留意,
在當年我己經接受好turn a是高達,
所以當年所以人都彈turn a時,
我已經去追棒turn a,
什麼書,什麼專訪都看晒,甚至模型都買埋
我估你都係果d後知後覺的人,
舊 12-10-06, 10:08 PM   #448
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
邊夠吞A吞蕩氣迴腸

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 10:16 PM   #449
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
真係俾你激氣,你根本都無睇過當年訪問富野由悠季個專訪!!!

我估你當年都唔係太接受turn果類人,所以無留意,
在當年我己經接受好turn a是高達,
所以當年所以人都彈turn a時,
我已經去追棒turn a,
什麼書,什麼專訪都看晒,甚至模型都買埋
我估你都係果d後知後覺的人,
真係唔好意思
我一向都唔睇啲咩咩專訪嗰啲野
個人鍾意親身去理解個作品多啲
仲有
我係冇一開始就睇turn a
一來冇日本台, 二來又冇錢買dvd
而且咁又有咩問題
我而家鍾意套作品, 咁同你又有咩分別
係嘅, 係有分別嘅, 咪係在下冇你嗰種眾人皆醉我獨醒嘅優越感囉
你慢慢啦, 我唔阻你\

ps. 仲有, 唔該你駁人駁得有技巧啲吖, 踩完人又唔解釋, 會比人笑o架\

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 12-10-06, 10:21 PM   #450
blindman102
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
菅野洋子喎

最喜歡的那首歌現在你仍在唱嗎?
watashi ni wa kikoeru yasashii koe to MELODY
我可以聽見温柔的歌聲與旋律
yoaki na toki hodo, anata wo omoidasu,
當我越膽怯時越是會想起你
blindman102 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「魔神英雄伝ワタル」BD-BOX 好評発売中 石光 日本動漫畫討論版 248 03-29-24 08:41 PM
[動畫] 「電脳コイル」 BD-BOX化決定 Designer 日本動漫畫討論版 29 05-06-15 04:16 PM
[動畫] 劇場版 機動戦士ガンダム00 -A wakening of the Trailblazer- BD/DVD 発売中 Vol.20 money 日本動漫畫討論版 415 08-19-13 02:53 PM
[動畫] 「CANAAN」 BD BOX 7月18日発売決定 supermanlady 日本動漫畫討論版 284 06-25-12 11:08 PM
[動畫] 学園戦記ムリョウ BD-BOX化決定 money 日本動漫畫討論版 0 11-09-11 11:09 PM

現在的時間是 04:47 AM

手機版 | APP版