Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-03-13, 01:23 PM   #151
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 忍者 查看文章
雖然我覺得開炮型好多
但係搞亂膜根本就OUT到爆啦
直頭話隻艦D BEAM COATING打唔入好過
I-FEILD表示:

COATING的話好像是會COST太高什麼的
而且雷比爾號本身是Z時代的艦了(ドゴス・ギア級二番艦

舊 03-03-13, 01:59 PM   #152
Slush
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2008
本集總結:瑪莉坦股票暴升,巴納吉同學[叫咩名?] 仍下跌
Slush 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-13, 02:42 PM   #153
忍者
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: knight-philip 查看文章
I-FEILD表示:

COATING的話好像是會COST太高什麼的
而且雷比爾號本身是Z時代的艦了(ドゴス・ギア級二番艦
你搞清楚BEAM攪乱幕係咩年代O既野先啦

其實擋到人之餘,自己都射唔到出去的
所以係犯駁的

堂堂一隻戰艦超遠距離食MS一鎗就爆炸就要開攪乱幕
咁對面戰艦開炮咪好唔得掂?

ビーム攪乱幕 [編集]

『機動戦士ガンダム』第35話ソロモン攻略戦において地球連邦軍が使用したメガ粒子砲防御兵器。ガス状の気体で、散布された空間にメガ粒子砲のビームが通過すると拡散されて威力を失う。ジオン側も同様の兵器を開発しており、防御技術としては一番低いレベルだったと推測される。連邦軍はパブリク、ジオン側はジッコにそれぞれ大型ミサイルと爆弾の形で搭載した。欠点としては、ガス状のため時間が経つと拡散して効力を失う事や、自軍もメガ粒子砲が使用できなくなる事である。なお、至近距離ではあまり効果が期待できないらしく、遠距離からのビームの防御用と考えられる。劇中ではメインの攻撃ではなく陽動部隊の防御として使用されていた。『MS IGLOO』ではビグ・ラングに搭載され、敵部隊からのビーム攻撃に対して防御用に展開していた。

なお、『機動戦士Zガンダム』以降を含む宇宙世紀のガンダムシリーズには登場していない。宇宙要塞の攻略戦や大規模な艦隊戦が描かれなくなった事も要因と推測される。

舊 03-03-13, 04:13 PM   #154
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
都係鍾意原本劫船情節多d
艦長好型

紫色果隻換手
同隻卒機(別色)
可以出模型

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-13, 04:48 PM   #155
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: clanyuen1 查看文章
就咁睇有D似Z GUNDAM隻....獵犬?
其實係紅版新自護~

舊 03-03-13, 07:11 PM   #156
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
Neue Ziel II??

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-13, 07:45 PM   #157
KARAS
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDrazgriz13ghost
無意中發現呢位作者, 畫3D出神入化! 簡直可以直出ova
http://www.youtube.com/watch?v=kKmrxv04RuM

《 N  Music No Life》
KARAS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-13, 12:09 AM   #158
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
一開始既2對N好正
利迪今集黑到佢

冇腳既MA, 又係紅色
最快諗到既係夜鶯

自從做左病嬌後
瑪莉妲股係今集暴升

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-13, 01:27 AM   #159
rokuna
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002

呢個黑獅destroy mode 個頭重咩??

同個盾合體??

d game 唔好一齊出好冇.??

此篇文章於 03-04-13 01:33 AM 被 rokuna 編輯。
rokuna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-13, 02:03 PM   #160
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 忍者 查看文章
你搞清楚BEAM攪乱幕係咩年代O既野先啦

其實擋到人之餘,自己都射唔到出去的
所以係犯駁的

堂堂一隻戰艦超遠距離食MS一鎗就爆炸就要開攪乱幕
咁對面戰艦開炮咪好唔得掂?
攪亂幕廢跟應不應該(能不能夠)在艦上裝coating其實無關....

>堂堂一隻戰艦超遠距離食MS一鎗就爆炸
不要以為戰艦的裝甲都很硬...
gundam系戰艦的裝甲材料基本上都只有跟MS的同級(而且大多比gundam系MS的軟
比較硬只是因為戰艦不需理會可動性的問題而可以多裝上幾層裝甲
而且以畫面上來看,雷比爾號的裝甲已經是很厚的了,被高出力beam槍打中都只是爆炸飛走了少量裝甲
不要忘記0079,Z時代可是一中beam即穿的(可以由頭穿到尾
本身gundam作品的戰艦戰鬥時減少傷害都只靠掌陀回避和用彈幕減少被敵機接近的機會

>就要開攪乱幕
這個的話其實應該是劇本想寫雷比爾上的(懷疑是官二代)人員有多廢?
加上連掌陀都沒有就只停在原處互射....

舊 03-04-13, 02:35 PM   #161
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
一開始既2對N好正
利迪今集黑到佢

冇腳既MA, 又係紅色
最快諗到既係夜鶯

自從做左病嬌後
瑪莉妲股係今集暴升
巴納吉同瑪莉妲交流仲多過同公主
又神交過

睇到中段ge時候有巴納吉同瑪莉妲一pair
利迪同公主一pair ge感覺
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-13, 02:36 PM   #162
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
利迪因為ntr失敗而黑化
因為黑化而得到愛?

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-13, 03:50 PM   #163
怪盜小G
しゃろとも

敬啟者:

有關機動戰士高達UC 第6集特別優惠詳請如下:

【首映活動詳情】

機動戰士高達UC Unicorn episode 6 “宇宙與地球”

Mobile Suit Gundam UC Unicorn episode 6 “Two Worlds, Two Tomorrows”

日期: 3月16日(星期六)

地點: MCL康怡戲院 [香港鰂魚涌康山道2號康怡廣場南座4樓 (港 鐵太古站C出口)]

首映禮: 18:00

電影放映: 3號院

片場: 約60分鐘, 日語對白(中文字幕)

# 每票一人, 不設劃位

【門票領取方法】

1.請於首映當日(3月16日)直接來到MCL康怡戲院"VIP 接待處"領取門票2張.

2.接待時間為16:00~18:00. 逾時不候.

3.如未能親身換票, 代領人請帶同有效授權書及受惠人身分證副本以作確認之用。

4.換票時請帶同身分證明文件、已寫上編號的第5集門票和機動戰 士高達UC 第6集特別優惠的電郵.

<<會場限定商品>>

HGUC 1/144

ROZEN ZULU

(劇場限定 ELITE ROSE GURAD Clear Ver.)

HK$330

已為閣下預留該款會場限定品。

每人只限購買一隻!

限定品於當日會場16:00 - 17:00率先發售,逾時當放棄資格論。

感謝您對我們的支持!! Enjoy our show!!

萬代(香港)有限公司

===

睇完老馬要即閃

不過我張飛已經唔知死左去邊

舊 03-06-13, 04:04 PM   #164
飛機王
フィーナ~大好き~

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章

SKIP

4.換票時請帶同身分證明文件、已寫上編號的第5集門票和機動戰 士高達UC 第6集特別優惠的電郵.

===

睇完老馬要即閃

我都係同你一樣, 張死人飛唔知去左邊www
飛機王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-13, 05:17 PM   #165
ゆり

註冊日期: Nov 2004
我仲有張飛,不過唔想去

因為上次播bluray實在太失望
由手機版發出
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-13, 05:23 PM   #166
怪盜小G
しゃろとも

岩岩打來話唔駛飛

不過睇怕都係播BD

舊 03-06-13, 05:28 PM   #167
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 真!DC 查看文章
巴納吉同瑪莉妲交流仲多過同公主
又神交過

睇到中段ge時候有巴納吉同瑪莉妲一pair
利迪同公主一pair ge感覺
由手機版發出
點睇發展都係巴納吉X瑪莉坦,不過要扶正番米莉芭所以...
不過瑪莉坦睇小說係已經無晒女人既性能力,所以理論上唔會再戀愛?
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-13, 06:06 PM   #168
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
這是什麼整人大作戰嗎

係灣仔睇完池田就要衝去太古!?

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-13, 06:34 PM   #169
kyo353
Game Master

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDkyo353
每人限買一隻既限定...
我都係等多半年算啦...

舊 03-06-13, 10:27 PM   #170
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
命有好多 NEO ZEON 兵留左起 ARKAMA 上點算 ?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-13, 11:35 PM   #171
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
敬啟者:

有關機動戰士高達UC 第6集特別優惠詳請如下:

【首映活動詳情】

機動戰士高達UC Unicorn episode 6 “宇宙與地球”

Mobile Suit Gundam UC Unicorn episode 6 “Two Worlds, Two Tomorrows”

日期: 3月16日(星期六)

地點: MCL康怡戲院 [香港鰂魚涌康山道2號康怡廣場南座4樓 (港 鐵太古站C出口)]

首映禮: 18:00

電影放映: 3號院

片場: 約60分鐘, 日語對白(中文字幕)

# 每票一人, 不設劃位

【門票領取方法】

1.請於首映當日(3月16日)直接來到MCL康怡戲院"VIP 接待處"領取門票2張.

2.接待時間為16:00~18:00. 逾時不候.

3.如未能親身換票, 代領人請帶同有效授權書及受惠人身分證副本以作確認之用。

<<會場限定商品>>

HGUC 1/144

ROZEN ZULU

(劇場限定 ELITE ROSE GURAD Clear Ver.)

HK$330

已為閣下預留該款會場限定品。

每人只限購買一隻!

限定品於當日會場16:00 - 17:00率先發售,逾時當放棄資格論。

感謝您對我們的支持!! Enjoy our show!!

萬代(香港)有限公司

===

睇完老馬要即閃

我上次一次過睇哂5集都冇MAIL既!
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-13, 11:07 AM   #172
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
係上次買唔到透明女妖既人先會收到...

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 01:32 AM   #173
KARAS
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDrazgriz13ghost
完全唔明今集講乜, 上集都唔記得講到邊, 點解一開頭要自護黎解圍??
紫色果架一開頭型哂, 後半就射極都射唔出 想點...
瑪莉妲同辛尼曼的行為 我都唔明想點,
辛尼曼出黎果幕明明好危急, 仲要講咁多野, 剩係得佢同偽馬沙冇著太空衣
可能真係唔岩我睇

其實UC有幾多個勢力?? 財團,聯邦,自護殘黨 仲有冇?
奧黛莉果班人其實仲算唔算自護果邊?

《 N  Music No Life》
KARAS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 02:06 AM   #174
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: 天立﹏. 查看文章
完全唔明今集講乜, 上集都唔記得講到邊, 點解一開頭要自護黎解圍??
紫色果架一開頭型哂, 後半就射極都射唔出 想點...
瑪莉妲同辛尼曼的行為 我都唔明想點,
辛尼曼出黎果幕明明好危急, 仲要講咁多野, 剩係得佢同偽馬沙冇著太空衣
可能真係唔岩我睇

其實UC有幾多個勢力?? 財團,聯邦,自護殘黨 仲有冇?
奧黛莉果班人其實仲算唔算自護果邊?

隻多哥斯基亞係黎滅口,打算打爆晒新亞加瑪同埋unicorn收工
所以林友德上集CALL定人黎幫拖
今集已經講到好明偽老馬想做乜
所以瑪莉妲同辛尼曼會想幫佢都唔奇怪
太空衣O既野...算把啦

舊 03-13-13, 07:55 AM   #175
K.LIFE

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
引用:
作者: rokuna 查看文章

呢個黑獅destroy mode 個頭重咩??

同個盾合體??
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
利迪因為ntr失敗而黑化
因為黑化而得到愛?
黑獅個頭係幫利迪發動ntr變身destroy mode的輔助元件?
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
時代廣場「Gundam Docks at Hong Kong」高達展 GreenTea ~清談館~ 123 08-21-18 01:15 PM
[唔知 post 去邊] Gundam Docks@時代廣場 martinnitram 收藏品討論版 6 07-12-15 11:14 PM
Hong Kong Park KKH 照相館 44 11-07-06 11:48 PM
Hong Kong Flower Show 2006 Vol.1 Terry Sham 照相館 1 03-19-06 12:58 PM
MAKE IN HONG KONG同MADE IN HONG KONG係咪唔同意思? RPG之鬼 學術文化綜合研討區 5 02-19-06 09:44 PM

現在的時間是 04:25 AM

手機版 | APP版