Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 05-31-11, 01:05 PM   #1
unreal
Junior Member

註冊日期: May 2011
新與舊

盡量扼要,煩請各位耐心睇睇,俾下意見。

一年前我因工作關係,要到外地進修,識左同樣黎自香港一齊進修o既一個女仔B,
富家女,遊手好閒,31歲,大我3年。性格樂天好玩,仲兼具天然呆、傲嬌、腹黑、毒舌屬性.....
我本身香港有個拍左7年拖o既女友A,離開香港前曾經同佢求婚,不過佢冇應承。
我係佢第一個男友,佢個性比較認真內斂,唔係好識tum男仔。

半年前我同B終於出事,之後B叫我一腳踏兩船,我冇制,最後仲忍唔住同A自爆左件事。

結果,到宜家拖拖拉拉半年,B好似終於唔耐煩,仲同另一個男仔晚晚傾電話。
我同A,講左分手,不過仲係拖拖拉拉日日傾電話。

客觀黎講,以老婆而言,A點都適合o的,起碼同我出身一樣,工作勤奮,係正經女仔。大家仲有7年默契。
但同B一齊真係好開心,有番晒激情同熱戀o既感覺。(係啦,我明知咦種感覺唔會長久。)

見到B好似對愛情咁唔認真(明明想同我一齊時又對我講好多甜言蜜語,宜家冷淡晒),
我自己理智上都好想重新同A o係返埋一齊,
但係A因為知道我同B有野,所以黎緊一年都決定離開香港避情。
咁即係話,我同A仲要多一年先可以重新試下可唔可以o係番埋一齊。

我好驚對B o既感覺洗唔甩,唔會識得點樣再愛番A,
講真,當B對我忽冷忽熱,同埋好似想同第二個一齊,我又會好唔開心。

愛情,係咪真係要有「嫉妒、呷醋、佔有慾」先叫愛情呢?
感覺上對A冇左呢種感覺,只淨底關心同熟識感。

各位覺得我宜家應該點做?THX
unreal 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 01:23 PM   #2
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
對 A 只餘感情,
對 B 接近迷戀,
但不論如何,似乎對兩者都不夠決心?
現階段即使你選了其中一方,
你大概會依然三心兩意、繼續煩惱?
如果沒試過、你覺得自己始終不會心息,
那不如去跟 B 認真發展吧,即使最後可能會分,
但那也是將來才可肯定的事。

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 01:30 PM   #3
unreal

其實我曾經同B講過同佢一齊,可惜佢好似想縮想縮,話未係時候...
唔知佢係唔想俾人話係第三者、定係真係玩厭我、定係鍾意左第二個....

背景、做野方面,其實我同B真係唔係好夾(客觀咁睇),
試下當然係一個方法,但係代價係一段7年o既感情同一個可能係好老婆o既好女仔.....
個心咁諗都好驚,好似好大壓力....

其實,愛情會唔會只係一種霎時感覺....
或者我唔見B一排....可能就會冇左呢....
或者我見番A,同A相處番一段日子,會重新愛番佢呢?

邊個可以話我知答案? 唉....
舊 05-31-11, 01:41 PM   #4
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: unreal 查看文章
其實我曾經同B講過同佢一齊,可惜佢好似想縮想縮,話未係時候...
唔知佢係唔想俾人話係第三者、定係真係玩厭我、定係鍾意左第二個....

背景、做野方面,其實我同B真係唔係好夾(客觀咁睇),
試下當然係一個方法,但係代價係一段7年o既感情同一個可能係好老婆o既好女仔.....
個心咁諗都好驚,好似好大壓力....

其實,愛情會唔會只係一種霎時感覺....
或者我唔見B一排....可能就會冇左呢....
或者我見番A,同A相處番一段日子,會重新愛番佢呢?

就以你嘅口供,我覺得B根本未定性
的確唔同佢一齊你會唔甘心
但就算而家俾你追得到上手,90%以上佢會變心
上面粗字果兩個可能性比較大

唔理你同唔同番A一齊,個人覺得B只會係個拍散拖嘅對象
佢一定唔會同你過人世

如果你有齊以上覺悟先好走去追B
否則......回頭把啦,施主
傷心事小,我怕你不知不覺會戴左帽咋
Gundam MK-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 01:44 PM   #5
unreal

我都好想回頭呀,
但有冇師兄教下我點回先。

打座?不斷睇番同Ao的舊相?
唔見B一排?不斷諗A o既好同B o既衰...

試過晒啦...好似未係好有用....
舊 05-31-11, 01:50 PM   #6
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
你不如都俾自己冷靜下啦
你自己都未知道最需要係邊個

當然你都可以去追B,等佢狠狠地傷你一次你自然會死心
問題係你而家已經遲左,B似乎佢已經有新目標,應該唔會理你...
Gundam MK-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 02:16 PM   #7
Vice
Ultimate Gamer
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
希望樓主唔好介意
其實你兩個都唔係咁愛
a只係你一個理想的太太人選
b只係你找尋激情的對象

冷靜下來
午夜夢迴你最掛念的是誰呢?
只有你自己最清楚
如果想不到的話
咁你不如放過自己放過人地
找一段新的戀情好過...

不喜勿插~

此篇文章於 05-31-11 02:19 PM 被 Vice 編輯。
Vice 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 02:24 PM   #8
才子
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
又A又B又拖拖拉拉咁似我ge

呢d野好難攪得清......

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 02:34 PM   #9
unreal

話冷靜...其實都叫冷靜左半年....
始終人在外地,心情係唔會好似以前o係香港返工咁自然...
而且...寂寞o既殺傷力真係好重...好容易令人心大變....

的確,我兩個都唔係太愛...
所以我未想諗下辦法去愛囉....
但愛情...係咪真係努力就可以做到呢....

真係好煩好難搞...
覺得嚴重影響生活同心情..
舊 05-31-11, 02:38 PM   #10
unreal

何謂愛?如何測定?
諗邊個諗得多就係愛o個個?
咁實係舊不如新架喎....

冇激情o既可唔可以叫愛?
其實我宜家願意同A行埋人生剩下o既日子架,
就算冇激情我都覺得ok,不過A都同我講,佢會覺得唔值得咁樣走埋一齊。
舊 05-31-11, 02:41 PM   #11
unreal

引用:
作者: 才子 查看文章
又A又B又拖拖拉拉咁似我ge

呢d野好難攪得清......
其實我一直都有睇你個post...
不過為左避免俾人知道真身,
開多個新account 出黎先講咦樣野。

唉,貪新忘舊,係咪最後都會不得好死?
不過我個case 比你複雜係異地戀問題....
舊 05-31-11, 02:56 PM   #12
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
贈你兩句:

坐這山望那山,一事無成
沒有最好,只有更好

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 03:54 PM   #13
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
2個都飛得
問題係之後個個好慘,因為歷史又會重演

舊 05-31-11, 04:54 PM   #14
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
心急黎都冇用,就算俾你等得到A返黎
就算你今次放棄B,但一日核心問題未解決,總會有CDEFG... 既危機排住隊等你。

關鍵在於你接納到A既所有野未。
假若唔得,我寧可你參考樓上所講,兩個都唔好要,專心諗清楚自己想要咩,然後自己修心養性好之後先搵個過到人世既C仲好。

舊 05-31-11, 04:54 PM   #15
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: unreal 查看文章

移情別戀又怕被飛想要備胎

舊 05-31-11, 04:56 PM   #16
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Rotagen 查看文章
移情別戀又怕被飛想要備胎
咁我諗佢又未至於移情別戀/ . \
只不過係七年相處有點問題,繼而另一個可以彌補個一忽仔遺憾
所以先中招者。

舊 05-31-11, 05:09 PM   #17
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
唔知點解睇樓主個post令我諗起以前8點TVB播個套野入面既角色情況;不過故事入面既角色係結左婚個種。
一個求隱定,一個求熱情,又七年之癢(?),睇下樓主個心想邊個多d先吧。
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 05:22 PM   #18
才子
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
對A感覺似家人吧,
對B好新鮮好刺激, 未得到手更加想擁有, 等到左手再慢慢發掘有咩更好玩的東西, rite?

不過是人之常情吧

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 05:27 PM   #19
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
唔知點解我覺得b似玩家

當你第日滿足唔到佢
佢會即分手

a比較好吧

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 06:19 PM   #20
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
你要A 佢地都未必會采你..

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 06:25 PM   #21
斷空我
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: singsingjai 查看文章
你要A 佢地都未必會采你..
全中~

你以為你仲有得揀, 但其實你可能根本無得揀~
斷空我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 06:38 PM   #22
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
見到個PO...其實你已經好清潔邊一個適合你...適一個唔適合你...
基於你自己最清楚自己...

你應該明白...由你同B出左事果一刻...你同A都無得返轉頭...
你要留住A同希望同A一齊返只係因為B的行為同性格令你明白A是一個好情人。

之但係...身為一個男性...身為一個男朋友。
如果你知道自己做錯事...你應該會知道點樣補救...
補救有多方法...但係全部都係你自己最清楚...

事程發生左...而你同A依家又成日都有傾電話...
即係A未至於將你當作仇人...

如果經過跟B一事你覺悟了...
你不會再想B....不會再害怕對B留有感覺...
亦不會勉強跟A復合...只會繼續保持原狀...待她對你的信任修好...
如果你現在覺悟了...你還會對你的感情出現迷惑嗎?

大大...如果你未係依件事吸收到教訓...
仲係會對其他異性/同性有感覺...
你就乜都唔好做住...諗清楚你想繼續"玩"定係修心做一個好老公吧....

P.S.7年的女友...很多人也恨不到...得不到...
正正因為7年...你才有機會復合...但...這不是現在需要做的事啊
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 07:27 PM   #23
zeroorz
Insane Gamer
( ◕ ‿‿ ◕ )

註冊日期: Aug 2010
為樓主好mode:飛左B,斷contact,去好好地俾心機俾時間俾衝動tum番A啦

腹黑mode:B都係玩家黎架啦.至於A,真係中意你又駛乜避你情?樓主你都係成日過海外生活,寂寞到夠,所以先想搵人一齊啫,但講真你對呢兩個人/呢兩個人對你都未有努力要喺埋一齊既覺悟,其實唔stable唔長架喎

舊 05-31-11, 08:05 PM   #24
Vice
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
拖拖拉拉的話最後大家都唔會幸福的

舊 05-31-11, 10:12 PM   #25
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

註冊日期: Feb 2002
正如樓上所講,拖拖拉拉的話最後大家都唔會幸福的。
所以...
你應該搵C(真心說話)

Not all the things visible are real...

任何事都為別人 自己擺在最後面 來一次遠走高飛 再猶豫就別後悔
擇期不如就今天 bye bye blue Monday 肩上一把破吉他 流浪到天邊
卡樂 B 薯仔 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 01:53 PM

手機版 | APP版