Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-28-13, 06:19 PM   #776
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
即係你認為因為錢中共會俾香港獨立?如果係既一早獨左啦下嘩
唔係,係因為香港係世界性既金融城市

而且你照咁講,中共就唔駛咁麻煩搞殖民同種票

扮晒比你地香港自己人玩

此共產黨已非廿幾三十年前既共產黨

有D野而家的確要做野比全世界睇,唔係點同世界接軌

PS:
唔好講獨立咁嚴重住,到個陣時絕對差唔多最壞既時候既事

此篇文章於 03-28-13 06:23 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-13, 06:22 PM   #777
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 某F 查看文章
唔係,係因為香港係世界性既金融城市

而且你照咁講,中共就唔駛咁麻煩搞殖民同種票

扮晒比你地香港自己人玩

此共產黨已非廿幾三十年前既共產黨

有D野而家的確要做野比全世界睇,唔係點同世界接軌
依家仲係只係指手劃腳我覺得係因為未篤到死穴咋...

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-13, 06:24 PM   #778
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
依家仲係只係指手劃腳我覺得係因為未篤到死穴咋...
有無聽過,未學行先學走
未搞清楚方向
死得仲快

舊 03-28-13, 06:35 PM   #779
某F
我的歌聲裡

光復上水,師9覺醒,自發組織本土運動
呢D先係正確方向,附合香港人切身利益

其實講乜野全民制憲普選,市民得個知字
有乜作用同點影響自己利益佢地根本唔明白

舊 03-28-13, 06:37 PM   #780
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
引用:
本土勢利未成氣候,
搞左,正如上面所講,只會令普通市民個邊更唔支持之後既本土運動

你講搞佔領中環個班人,根本用心不良
只係係度打飛機自HIGH完就移民
本土運動未成氣候之前, 咁做乜好
究竟本土意識同社會運動之間咩關係
單方面推動定雙方面推動

要玩讀心術, 咁點保證一個社會運動冇人"用心不良"
究竟民眾係咩角色, 社會運動係完全由領導主導
定民眾影響領導
現實一D講, 社會運動一定有"個班人"既
咁一見到就散水?
要誅心, 本土運動者一定為善?

攪社會運動中, 你會宣揚你自己個理念
冇一次社會運動, 係會話要教識哂人先做

爭取民主, 但係現實上你個套爭取唔到大部份人支持
都係打飛機自high

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-13, 06:40 PM   #781
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Viper II 查看文章
本土運動未成氣候之前, 咁做乜好
究竟本土意識同社會運動之間咩關係
單方面推動定雙方面推動

要玩讀心術, 咁點保證一個社會運動冇人"用心不良"
究竟民眾係咩角色, 社會運動係完全由領導主導
定民眾影響領導
現實一D講, 社會運動一定有"個班人"既
咁一見到就散水?
要誅心, 本土運動者一定為善?

攪社會運動中, 你會宣揚你自己個理念
冇一次社會運動, 係會話要教識哂人先做

爭取民主, 但係現實上你個套爭取唔到大部份人支持
都係打飛機自high
上面我已經講左
而家我地要討論既係方向同出路
你講個D
64燭光晚會年年都有搞,但呢D係叫固本培原矣矣
子彈要射得中香港人要既目標,唔係一般人只會話你唔實際

國際上既民主運動都係由下層發起
歷史都係

此篇文章於 03-28-13 06:46 PM 被 某F 編輯。
舊 03-28-13, 06:49 PM   #782
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
上面我已經講左
而家我地要討論既係方向同出路
你講個D
64燭光晚會年年都有搞,但呢D係叫固本培原矣矣
子彈要射得中香港人要既目標,唔係一般人只會話你唔實際

國際上既民主運動都係由下層發起
歷史都係
其實在下認為冇孫文同一眾砲灰既,我地應該仲係大清帝國…

舊 03-28-13, 07:14 PM   #783
HM

註冊日期: May 2007
即係咁,明知拎U都去考試同為左拎U而入去考試係唔同,如果你考試為左拎U,不如唔好考
一個係明知結果失敗,有盡力做都係失敗,一個係預計自己失敗,為左失敗而去做
分別係呢度,而家搞中佔果班大佬俾我感覺係為左拎U而去報名考試

另外中共的確唔會俾香港獨立,但亦唔會焦土/明刀明槍收番一國兩制
呢個世界仲有樣野叫國際輿論,中共最驚呢樣野
同埋都講左,香港同一國兩制暫時仲有利用價值
對中共黎講,最理想做法係普選照有,但結果佢地控制,當然咁樣一國兩制都係有名無實啦
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-13, 07:21 PM   #784
Viper II
↘みもりんっ

XBox Live GamertagViper II DNA
討論出路同攪社會運動係冇矛盾
可以同時進行

如果"本土勢利成氣候"先運動
基本上係大巴大巴車返自己咁多年黎參加既運動

實際就係
所謂"本土運動"未足以動員
實際就係
冇人知你既時機係幾時

以"本土勢利唔成氣候"去反對佔中, 等如反對自己咁多年黎參加社會運動
以"用心不良"去反對佔中, 即係你覺得自己冇影響力
咁rewind返去國教, 咪要丙參與既人?

未攪成事己經斷言失敗
你自己放棄同人傾, 甚至攻擊參與既人
冇道理囉

舊 03-28-13, 07:49 PM   #785
某F
我的歌聲裡

引用:
討論出路同攪社會運動係冇矛盾
可以同時進行

如果"本土勢利成氣候"先運動
基本上係大巴大巴車返自己咁多年黎參加既運動

實際就係
所謂"本土運動"未足以動員
實際就係
冇人知你既時機係幾時

以"本土勢利唔成氣候"去反對佔中, 等如反對自己咁多年黎參加社會運動
以"用心不良"去反對佔中, 即係你覺得自己冇影響力
咁rewind返去國教, 咪要丙參與既人?

未攪成事己經斷言失敗
你自己放棄同人傾, 甚至攻擊參與既人
冇道理囉
無錯,所以國教單野你睇到影響到D乜野嗎
唔講政府有無"切實"唔推國教呢點,就講目標唔明確呢點已經係失敗
有無喚醒香港人睇教育呢個問題?呢件事影響力又有幾大?影響到邊D人?
黃之鋒根本唔知要點同政府FIGHT政治籌碼同點陪大個效果

結果國教呢個問題係國際輿論已經叫"解決左",如果之後香港人再示威,人地就會話你無事搵事做,已經失左先天優勢

你搞清楚目的方向先
佔中,你想要既係傳教,定係同政府講數?

傳教唔一定要佔中,佔中呢粒字彈,發射出去好可能以後就無機會再用

此篇文章於 03-28-13 07:52 PM 被 某F 編輯。
舊 03-28-13, 08:01 PM   #786
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
只要係為爭取合理權益GE行動我都(精神上)支持
個行動群眾認為有意義就會參加
認為冇意義就會無視
唔需要操心

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-13, 08:10 PM   #787
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 真!DC 查看文章
只要係為爭取合理權益GE行動我都(精神上)支持
個行動群眾認為有意義就會參加
認為冇意義就會無視
唔需要操心
所以佔中呢單野一般市民既見解係:
呢D做SHOW既野,唔好阻到我返工收工就得

PS:
仲記得反23條個陣係點嗎各位?

此篇文章於 03-28-13 08:13 PM 被 某F 編輯。
舊 03-28-13, 08:44 PM   #788
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
即係咁,明知拎U都去考試同為左拎U而入去考試係唔同,如果你考試為左拎U,不如唔好考
一個係明知結果失敗,有盡力做都係失敗,一個係預計自己失敗,為左失敗而去做
分別係呢度,而家搞中佔果班大佬俾我感覺係為左拎U而去報名考試

另外中共的確唔會俾香港獨立,但亦唔會焦土/明刀明槍收番一國兩制
呢個世界仲有樣野叫國際輿論,中共最驚呢樣野
同埋都講左,香港同一國兩制暫時仲有利用價值
對中共黎講,最理想做法係普選照有,但結果佢地控制,當然咁樣一國兩制都係有名無實啦
大前提係香港冇講獨立(但係想要既野同獨立分別唔大),如果香港真係講到出口獨立,到時中共就大條道理踩場啦

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-13, 09:09 PM   #789
Viper II
↘みもりんっ

引用:
無錯,所以國教單野你睇到影響到D乜野嗎
唔講政府有無"切實"唔推國教呢點,就講目標唔明確呢點已經係失敗
有無喚醒香港人睇教育呢個問題?呢件事影響力又有幾大?影響到邊D人?
黃之鋒根本唔知要點同政府FIGHT政治籌碼同點陪大個效果

結果國教呢個問題係國際輿論已經叫"解決左",如果之後香港人再示威,人地就會話你無事搵事做,已經失左先天優勢

你搞清楚目的方向先
佔中,你想要既係傳教,定係同政府講數?

傳教唔一定要佔中,佔中呢粒字彈,發射出去好可能以後就無機會再用
攪清楚你否定既係咩
係由頭否定人攪集會
定否定佢最後既散水

如果係由頭否定人攪集會
咁做咩好
即係"喚醒香港人睇教育呢個問題"先去攪集會
任何人起未"喚醒香港人睇教育呢個問題"前唔俾攪集會
如果唔係就損民氣
咁應該等到2046先去攪集會

傳教同政府講數可以同時做

講多次
社會運動從來唔知邊次失敗邊次成功
要計到準我不如信高主教

舊 03-28-13, 09:32 PM   #790
某F
我的歌聲裡

引用:
攪清楚你否定既係咩
係由頭否定人攪集會
定否定佢最後既散水

如果係由頭否定人攪集會
咁做咩好
即係"喚醒香港人睇教育呢個問題"先去攪集會
任何人起未"喚醒香港人睇教育呢個問題"前唔俾攪集會
如果唔係就損民氣
咁應該等到2046先去攪集會

傳教同政府講數可以同時做

講多次
社會運動從來唔知邊次失敗邊次成功
要計到準我不如信高主教
集會遊行係可以,不過唔好再提乜野佔領中環啦
仲有既係乜野人去搞
都係一個致命傷,一比人攻擊心繫國外
睇下市民印象點

PS:
政治既野就係咁,散水又好,搞集會又好
乜都要計好

效果而言,呢次行動的確係失敗,已經天時地利人和乜都有齊
希望佢地能夠吸收到教訓

此篇文章於 03-28-13 09:57 PM 被 某F 編輯。
舊 03-28-13, 09:50 PM   #791
某F
我的歌聲裡

講到尾民主既目的係乜
就係保護自己人既利益或利益協調/妥協

乜野係自己人,其實就係講緊文化上,宗教上,思想上同語言上互相認同

即係本土主義,呢樣先係最切合自身香港人既共同利益

呢方面班蝗就好明顯醒過香港本地人好多

此篇文章於 03-28-13 09:52 PM 被 某F 編輯。
舊 03-28-13, 11:24 PM   #792
Viper II
↘みもりんっ

引用:
集會遊行係可以,不過唔好再提乜野佔領中環啦
仲有既係乜野人去搞
都係一個致命傷,一比人攻擊心繫國外
睇下市民印象點

PS:
政治既野就係咁,散水又好,搞集會又好
乜都要計好

效果而言,呢次行動的確係失敗,已經天時地利人和乜都有齊
希望佢地能夠吸收到教訓
呢幾年七一遊行都係想結尾佔領中/西環
點解唔好再提乜野佔領中環?

你覺得佢地攪得唔好咪夾佢攪好

"本土論"只係佔領中環成敗既一個因素
更何況幾時先成熟, 未成熟做咩好, 成熟一定得?

依然見唔到"本土論"同由基礎上反對佔領中環有咩實際關係

舊 03-29-13, 12:28 AM   #793
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
其實的確最大問題是現在太多人不知道普選可以為他們帶來什麼好處

相反看看今天的佔領碼頭,因為佔領者知道是為自身人工著想,所以會努力參與
而且他們都會以堵路,罷工作為手段,而非"不求癱瘓"
因為他們明白,你做的行為對公司賺錢方面不產生障礙的話是不會被公司重視的
當下公司都已經即時找了臨時工頂替了

以此思維,其實要民眾爭取普選,可以先讓民眾明白現在所謂親中派做過什麼事
先阻止大多數人被某頭文字D黨的小恩小惠朦閉
首先應該要多在報紙上等媒體公開他們在立法會等之上的投票結果
讓大眾知道各種加價基本上都是那些人有份做成的(因為實在太多人不知道這真相了
起碼先令大部份民眾對那部分人心存懷疑

之後再談遊行甚至佔領吧

舊 03-29-13, 01:37 AM   #794
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: knight-philip 查看文章
其實的確最大問題是現在太多人不知道普選可以為他們帶來什麼好處

相反看看今天的佔領碼頭,因為佔領者知道是為自身人工著想,所以會努力參與
而且他們都會以堵路,罷工作為手段,而非"不求癱瘓"
因為他們明白,你做的行為對公司賺錢方面不產生障礙的話是不會被公司重視的
當下公司都已經即時找了臨時工頂替了

以此思維,其實要民眾爭取普選,可以先讓民眾明白現在所謂親中派做過什麼事
先阻止大多數人被某頭文字D黨的小恩小惠朦閉
首先應該要多在報紙上等媒體公開他們在立法會等之上的投票結果
讓大眾知道各種加價基本上都是那些人有份做成的(因為實在太多人不知道這真相了
起碼先令大部份民眾對那部分人心存懷疑

之後再談遊行甚至佔領吧
無錯
唔以此方向去探討
民主運動永遠都係死胡同,以前做既野都係空中樓閣

所以點解特別提到光復上水,仲有C9覺醒
因為威脅到本地利益問題的確已經燒到埋身

舊 03-29-13, 02:17 AM   #795
Viper II
↘みもりんっ

政治意識低係一向既問題
而去解釋呢D野應該不停做
甚至透過運動去做

如果要所有人都識先開始講遊行
只怕等到2046, 無意思

舊 03-29-13, 03:03 AM   #796
某F
我的歌聲裡

引用:
政治意識低係一向既問題
而去解釋呢D野應該不停做
甚至透過運動去做

如果要所有人都識先開始講遊行
只怕等到2046, 無意思
連C9都已經有行動,你做乜咁悲觀?

舊 03-29-13, 03:33 AM   #797
Viper II
↘みもりんっ

1.你所講既C9, 有幾多人
2.佢地會唔會為"民主"出黎
3.同反對佔領中環冇關係

時機唔會等你
要冇運動去傳一個意識
傳得黎你都過左2016,2017

再加上冇人包保等你傳完個意識之後攪實得

要攪清楚, 我唔係否定本土意識
係否定"以本土意識未成熟去否定人攪社會運動"
咁樣無意思
無人係車公

舊 03-29-13, 03:57 AM   #798
某F
我的歌聲裡

引用:
1.你所講既C9, 有幾多人
2.佢地會唔會為"民主"出黎
3.同反對佔領中環冇關係

時機唔會等你
要冇運動去傳一個意識
傳得黎你都過左2016,2017

再加上冇人包保等你傳完個意識之後攪實得

要攪清楚, 我唔係否定本土意識
係否定"以本土意識未成熟去否定人攪社會運動"
咁樣無意思
無人係車公
你自己睇下反對佔中立場既論點係乜野先
http://forum6.hkgolden.com/view.aspx?message=4313485

至於我就遲少少先覆你,訓了

PS:
仲有鄭立既言論可以睇睇,好具前瞻性
http://forum6.hkgolden.com/view.aspx?message=4312929

此篇文章於 03-29-13 04:16 AM 被 某F 編輯。
舊 03-29-13, 04:09 AM   #799
KARO
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
我好現實....佢肯搞好民生,經濟,房屋等問題, 人人安居樂業.有飯開
咩民主,咩平反六四,呢D垃圾我可以一慨不理
但佢連最基本既野而家都搞唔好
KARO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-13, 04:16 AM   #800
Viper II
↘みもりんっ

陳雲D野睇過啦

冇解過我既問題
陳雲唔係車公

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:18 AM

手機版 | APP版