Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-17-13, 11:39 PM   #51
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
試下去下旅行, 離開亞洲越遠越好
或許你會見到不一樣的世界

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 12:24 AM   #52
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: 如月釋臣 查看文章
好多謝各位的意見
可惜我唔同你地
我個人有情緒問題
每逢3個多月要花$60
睇政府果D垃圾精神科醫生
淨係識得同我傾唔夠15分鐘
就叫我取藥走
一睇就睇左幾年
完全幫我唔到
但又唔可以停
一停又要再轉介
睇來係香港真係有錢人先有資格病
其實嚴格來講我又唔算精神病
只係比較難控制情緒
情緒呢樣野真係遺傳
點解我老豆遺傳佢果D暴躁性格比我
我家族其他親戚的子女也不會好似我咁
所以有時候我好怨恨自己爸爸
因為我好討厭有這種性格的自己
如果無左暴躁,怨天尤人和自卑的性格
我想我的人生路
就算無志願無目標
知識差社交能力差
玩樂差運動差也好
也會好得多
我講我既事你知

我中學個陣讀band3,初中個陣成日俾人欺凌俾人打,收保護費
到高中個陣好好地咁讀書,第時唔好衰俾班唔讀書既人
雖然最後會考都唔錯,有2個A,係呢間咁既學校叫最高分,仲拎左一堆所謂既獎狀獎學金

但出身係爛泥始終都係爛泥,到中七全間學校都無人上到大學,當然包括我
出黎做野都係做基層中既基層,做左幾年飲食都係做o靚仔位,人工比唔上岩岩入行既人,佢地仲要係中三中五放棄唔讀書個班
仲要俾人話我唔勤力,當初我努力讀書個陣你地班人都係係度玩,宜家話我唔勤力???????????????????????

我好怨恨我自己,每日都好希望可以有意外整死我,宜家每個月用1200蚊睇精神科,我成日都好想拎刀去斬人

此篇文章於 06-18-13 12:28 AM 被 leo1988 編輯。
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 12:07 PM   #53
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: leo1988 查看文章
我講我既事你知

我中學個陣讀band3,初中個陣成日俾人欺凌俾人打,收保護費
到高中個陣好好地咁讀書,第時唔好衰俾班唔讀書既人
雖然最後會考都唔錯,有2個A,係呢間咁既學校叫最高分,仲拎左一堆所謂既獎狀獎學金

但出身係爛泥始終都係爛泥,到中七全間學校都無人上到大學,當然包括我
出黎做野都係做基層中既基層,做左幾年飲食都係做o靚仔位,人工比唔上岩岩入行既人,佢地仲要係中三中五放棄唔讀書個班
仲要俾人話我唔勤力,當初我努力讀書個陣你地班人都係係度玩,宜家話我唔勤力???????????????????????

我好怨恨我自己,每日都好希望可以有意外整死我,宜家每個月用1200蚊睇精神科,我成日都好想拎刀去斬人
會考 2A相信呢度大把人 17 歲時恨都恨唔到, 包括我.

我好似係香港公開試未有過 C 以上

所以話, 香港個教育系統出來既人 (i.e. 絕部分香港人) 真係唔好用公開試成績衡量, 包括人格,內涵,知識, 學術水平 etc.

此篇文章於 06-18-13 12:09 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 05:17 PM   #54
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

所以話, 香港個教育系統出來既人 (i.e. 絕部分香港人) 真係唔好用公開試成績衡量, 包括人格,內涵,知識, 學術水平 etc.
我認同你,浪費左咁多年時間讀既垃圾只可以係試場到用到,對現實生活完全無任何幫助
仲因為讀書,令我患上精神病
真係讀書害人

如果俾我返轉頭,我寧可好似d同學咁日日玩玩玩,破壞秩序,欺負弱小,都一定唔會再放心機去讀書,結果以前返學只係玩班人個個都好搵錢搵得多過我,好多都做左管理級既職位,而我仲係一個垃圾初級廚房仔,屋企人過身都要照返工

反正都係讀band3,考第一同考第尾有分別嗎?band3學校既成績好壞只係一舊臭d既屎同一舊香d既屎既分別,都係一舊屎

我意志力算係幾好了,如果俾著第二個人有我既經歷,大概已經自殺左
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 05:48 PM   #55
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
我突然想起死亡預告第一話……

舊 06-18-13, 08:54 PM   #56
如月釋臣
Ultimate Gamer
狡朱~~~~

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDPeterHoHo
PSN  IDblade0315
引用:
作者: 草薙さん 查看文章
試下去下旅行, 離開亞洲越遠越好
或許你會見到不一樣的世界
有錢晨早去左啦.......
不過都多謝你的意見
如月釋臣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 09:40 PM   #57
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
咁咪可以當成一個目標去做

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 09:47 PM   #58
如月釋臣
狡朱~~~~

引用:
--skip--
兄弟你都幾慘喎......
同時我都覺得你好堅強!
有機會就轉行或者學習手藝啦!

自從離開左果間混旦中港快運公司後,
而家我真係六神無主,
雖然半年前開始自己住,
但成日都仲要比媽咪擔心,
怕我照顧唔到自己,
我成30歲人仲係一事無成,
除左參加建造業議會的學徒計劃(金屬工藝,燒焊)
我都諗唔到自己可以做D乜,
做速遞運輸係就叫做熟手,
但長遠計又搵唔到錢又無前途,
只夠養家和糊口,
仲點社交和溝女......

講真如果我數學叻D
而性格冷靜樂觀EQ又夠高的話
真係出路可以好多,
例如可以駕駛公共交通工具,
公司司機或私人司機
或水電,其他維修保養技工
甚至其他專業人仕
舊 06-19-13, 11:38 AM   #59
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
做飲食業係一種好困身工作,除非真係對做廚師好有興趣,唔係轉啲無咁困身嘅工,再用工餘時間搵啲自己有興趣實用科目進修重好,其實中學讀書嗰啲只係基本課程,目的係為將來可以響社會用得著啲實用科目鋪路,所以你要睇自己有咩興趣再睇埋呢個社會有咩工種可以乎合你個興趣,一路邊做邊學進修上去,環境就會慢慢改善.

重有其實做咩工或者讀咩書,都會得到經驗同知識,而呢啲嘢係自己而人地無嘅,用唔用到係視乎識唔識運用同機遇,如果你成日同其他人比較只會令自己精神越黎越差.反而境況唔會得到改善.

引用:
我認同你,浪費左咁多年時間讀既垃圾只可以係試場到用到,對現實生活完全無任何幫助
仲因為讀書,令我患上精神病
真係讀書害人

如果俾我返轉頭,我寧可好似d同學咁日日玩玩玩,破壞秩序,欺負弱小,都一定唔會再放心機去讀書,結果以前返學只係玩班人個個都好搵錢搵得多過我,好多都做左管理級既職位,而我仲係一個垃圾初級廚房仔,屋企人過身都要照返工

反正都係讀band3,考第一同考第尾有分別嗎?band3學校既成績好壞只係一舊臭d既屎同一舊香d既屎既分別,都係一舊屎

我意志力算係幾好了,如果俾著第二個人有我既經歷,大概已經自殺左

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-13, 11:25 PM   #60
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

+1

君不見報紙上成日都有一堆高分低能嗎?

一個讀完大專院校既人, 都可以因為玩PAD時冇開飛航模式而比我一個電話害佢報銷50體力時發我老脾, 事後幾日仲要補一句"我冇乜野架啦, 呢棍你係要硬食架啦", 除左用"智障"形容呢種人, 仲可以點形容佢?

我相信我第日再見返佢時除左送佢一記撩陰腿然後再補一句"老子很不爽, 呢棍你係要硬食架啦"

(以上內容冇咩可以值得模仿)

公式

超絕可愛+賣萌+天然呆+冒失娘+短髮=本田翼
紅字為重點

本王決定中日開戰之時會去做漢奸
犬夜叉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-13, 08:29 AM   #61
如月釋臣
狡朱~~~~

其實有無方法可以增強自己的自信心?
舊 06-27-13, 09:07 AM   #62
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
自信心係內在...
你講到自己性格思想有一大堆問題
但就講到係天生
其實性格思想絕對唔係定死左而係一直改變
首先你要丟棄"我天生悲觀,唔冷靜,EQ唔好"呢D諗法
否則只會俾藉口自己繼續落去

不如你試下睇D心靈勵志書睇
真係要自己睇得開先
改變下想法

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-13, 10:31 AM   #63
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
呢篇文章可以比你借下鏡, 雖然處境好唔同.
但係, 面對逆境而變得否定自己呢種情況兩者都好相似.
連自己都否定自己, 對人處事會好易走進極端, 更易做錯事. 情況只會愈演愈壞

中年失敗男的困局
http://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E...221805847.html

其中一段引文, 心感認同
引用:
面對失敗的困局,最忌守在自己的思想裏,際遇不好不等同要扭曲自己,不再對別人好。失敗不是為別人、對別人好的原因,而是生活和壓力管理不善的結果。只要有坦誠分享的機會,把悶在心裏的說出來,心便會軟化,面子放下,就是轉機。其實絕境不過是人自封了心窗,透不過氣窒息死,跟局面無關。心一開念一轉,新生命就在眼前,勇敢踏出去就是了。

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-13, 03:21 PM   #64
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 是但 查看文章
自信心係內在...
你講到自己性格思想有一大堆問題
但就講到係天生
其實性格思想絕對唔係定死左而係一直改變
首先你要丟棄"我天生悲觀,唔冷靜,EQ唔好"呢D諗法
否則只會俾藉口自己繼續落去

不如你試下睇D心靈勵志書睇
真係要自己睇得開先
改變下想法
我反而想問
一個智商偏低既人
因為腦筋遲鈍,由細到大都處處碰釘
性格變得悲觀,憤世嫉俗
完全無自信可言

點先可以改變?
我見類似問題既人(自知自己智商偏低既男仔)
終日埋怨自己,但諗唔出其他辦法
搞到精神分裂,無一個例外

此篇文章於 06-27-13 07:23 PM 被 Home 編輯。
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-13, 03:41 PM   #65
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
首先唔好否定自己先
冇信心,做倒ge事都變到做唔倒

揾朋友傾下+1
之前見番個幾年冇見ge朋友
傾完之後有d新睇法
感覺自己正能量多左咁
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-13, 08:22 AM   #66
是但
Game Master

引用:
作者: Home 查看文章
我反而想問
一個智商偏低既人
因為腦筋遲鈍,由細到大都處處碰釘
性格變得悲觀,憤世嫉俗
完全無自信可言

點先可以改變?
我見類似問題既人(自知自己智商偏低既男仔)
終日埋怨自己,但諗唔出其他辦法
搞到精神分裂,無一個例外
你既改變係想變得叻?
智商冇得改變
但可以將勤補拙訓練思維
睇多D書吸收知識
有學識既人唔一定聰明
當然聰明就事半功倍
但唔好去恨呢D改變唔到既野
應該做自己能力所及既事
聰明同開心從來都唔成正比
做人唔好咁在意結果,成績

接受現實
一個普通人如果要同叻既人比較一樣冇自信
何苦要比較
你做人係為左自己開心唔係為左人地點睇
好多野可以追求但唔好強求
都明知冇辦法仲鑽牛角尖做乜
不如搵第二樣興趣目標
天生五音不全想做歌手
天生醜樣想做MODEL
天生四肢唔協調想做運動員
天生唔叻但想做叻人
咁樣只係同自己過唔去

BLOG
舊 06-28-13, 11:34 AM   #67
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 是但 查看文章
你既改變係想變得叻?
智商冇得改變
但可以將勤補拙訓練思維
睇多D書吸收知識
有學識既人唔一定聰明
當然聰明就事半功倍
但唔好去恨呢D改變唔到既野
應該做自己能力所及既事
聰明同開心從來都唔成正比
做人唔好咁在意結果,成績

接受現實
一個普通人如果要同叻既人比較一樣冇自信
何苦要比較
你做人係為左自己開心唔係為左人地點睇
好多野可以追求但唔好強求
都明知冇辦法仲鑽牛角尖做乜
不如搵第二樣興趣目標
天生五音不全想做歌手
天生醜樣想做MODEL
天生四肢唔協調想做運動員
天生唔叻但想做叻人
咁樣只係同自己過唔去
單純經驗之談,之前公司有個新人,應該就係這種智商偏低的,教佢做野,一小時前記到,一小時後就唔記得,又或者成個星期做開無問題了,但下星期返工又要再教過……
結果半年後,上司同老闆都頂唔順,抄左……我重記得我上司個句,機會俾晒佢,但我地唔係開善堂。點解要俾一份人工請半個人返來?
所以講就容易,做就……猶其唔係自己事的時候,有時無講咁簡單的……

舊 06-28-13, 10:36 PM   #68
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 尼路 查看文章
單純經驗之談,之前公司有個新人,應該就係這種智商偏低的,教佢做野,一小時前記到,一小時後就唔記得,又或者成個星期做開無問題了,但下星期返工又要再教過……
結果半年後,上司同老闆都頂唔順,抄左……我重記得我上司個句,機會俾晒佢,但我地唔係開善堂。點解要俾一份人工請半個人返來?
所以講就容易,做就……猶其唔係自己事的時候,有時無講咁簡單的……
現實的確如此
智商偏低的人因為能力問題
即使如何努力也力不從心
往往拖累同事進度,責罵甚至被解僱
腦筋遲鈍, 往往成為被同事欺負既對象
種種壓力底下而出現精神分裂,沒法走出困局

依家本地厭惡既三種「下等人」
「智商偏低的(智障除外,因被社會福利保護)」
「精神嚴重有問題的」
「支那」
認為佢地消失會更好既人不在少數
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-13, 12:27 AM   #69
是但
Game Master

引用:
作者: 尼路 查看文章
咁佢地應該去做體力勞動唔需要點用腦既工

係唔容易
但現實既然係咁
只可以接受
因為就算你唔接受
事實都一樣
只會因為唔接受而更加唔開心

人或多或少都有弱點缺點
改得到積極去改
改唔到就要接受

世上慘人何其多
好多人身體有殘疾都活得開心
心態決定

BLOG
舊 06-29-13, 04:20 AM   #70
a08216
Junior Member

註冊日期: Mar 2010
好重負能量下 其實我想按上一頁走人...

返教會無用仲返咩鬼 咁樣困住自己同坐監有咩分別 有時間多d出街走走 間唔中做下運動 起碼人都開心d啦
事業係無突破既都無法 有努力去改變已經對得住人架喇 逼得自己咁緊為咩
休息時間就唔好諗咁多無謂野 如咩果啫 做人唔開心仲講將來
想改變唔一定要由事業入手 唔係你都唔會去返教會啦
試下改變以往既心態 積極面對身邊既事 努力去享受人生 充實自己 咁樣人生先會有意義
凡事向錢途看 自己都睇唔起自己 唔見得對你有咩幫助
a08216 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-13, 06:03 PM   #71
如月釋臣
狡朱~~~~

其實我小時候的社交溝通能力並不差
還曾經在YMCA的演講比賽奪得冠軍
當時的獎品的一架地平線四驅車和一條支裝明治朱古力橡皮糖

可能因為我以前太天真的關係
對住任何人都下下攞個心出來對人
結果在中學時被人玩得好慘
之後變得個人比較孤獨
唔想同人太親近和討厭一大班人玩樂和交談
直到現在就算去動漫節,睇電影,或去吃飯/放題也是一個人
可能我只係想比人知道我就算無人陪也不會失落,也不會死
而且少個人跟住自己,行街睇野,調查也不需要牽掛和遷就任何人
我也忘了自己原本的個性是怎麼樣......

我想我以前D功力恐怕已經失去了......

此篇文章於 07-01-13 06:10 PM 被 如月釋臣 編輯。
舊 07-02-13, 11:12 AM   #72
jlai
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
其實過左去咪由佢囉, 追都追唔返

以前俾人耍, 都唔代表0的咩既, 冇理由一次就對人完全失去信心

自卑/對生活睇法想有一0的改善, 我建議你睇0下 李天命寫既<<哲道行者>>

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-13, 02:04 PM   #73
是但
Game Master

只要願意,任何一刻都可以係新開始
唔好成日諗過去
你俾我既感覺淨係識懷緬過去美好
你過去曾經好過既話
你現在將來都可以
冇人可以搶走你既快樂
只有你自己

唔好再講一大堆原因
邊個邊個令你點點點
唔需要解釋
全部都唔重要
只需要做!改變!

BLOG
舊 08-18-13, 06:36 PM   #74
GimGim
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Justine 查看文章
開發多d興趣好有用既
以前我都係終日一條友毒係屋企
自從玩音樂之後識多左好多人,包括我依家既女朋友
音樂唔arm玩?
單車?健身?影相?大把野你玩
之後你會因新既興趣識多左人,個人就會自自然然開朗d
im completely opposit

i have too many interests, music, art, photo, party, movie
i dont even know which one i like most
everything do a little, meet a lot of friends from different things
but i only have a few real good "friends"

舊 08-24-13, 12:58 AM   #75
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
有冇一樣喜歡的運動呢?

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:42 PM