Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-19-09, 03:15 PM   #1
Kouji
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2005
畑健二郎「ハヤテのごとく!」祝連載500回!超重大発表もあります! Vol.2

Vol.1

動畫官網
TV-TOKYO官網 - ハヤテのごとく!
TV-TOKYO官網 - ハヤテのごとく!!
漫畫官網

本地播放資料

《爆笑管家》(第 1 輯)
播放頻道:無線電視翡翠台 (Ch. 81)
首播日期:2009-10-10
播放時間:逢星期六 1000-1030
雙語配音、粵/日語 OP

《爆笑管家工作日誌》(第 1 輯)
重播時間未定

此篇文章於 12-19-09 03:27 PM 被 Kouji 編輯。
Kouji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-09, 03:47 PM   #2
風萌翔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwing14700
播00 sp
跟住播風雲決
真係冇野好講
風萌翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-09, 05:23 PM   #3
ty1106
Game Master
おれいも

註冊日期: Mar 2009
引用:
作者: AV117 查看文章
數碼翡翠台得標清睇
佢720p都當HD...

引用:
作者: chunwai0091 查看文章
唔係
係要播高達00
1000 花漾明星 (提早半小時, 硬食爆笑管家個位 ← 停花漾明星、激優一族唔得0既咩?係要停迪迪尼同爆笑管家)
1030 機動戰士00特別篇
1055 風雲決

PS. 今日0個集A段係咪neta過迪迪尼?
ty1106 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-09, 03:02 PM   #4
Kouji

引用:
作者: ty1106 查看文章
佢720p都當HD...

1000 花漾明星 (提早半小時, 硬食爆笑管家個位 ← 停花漾明星、激優一族唔得0既咩?係要停迪迪尼同爆笑管家)
1030 機動戰士00特別篇
1055 風雲決

PS. 今日0個集A段係咪neta過迪迪尼?
翡翠台 (81) 得 576i...

花漾明星下一話就完
TVB 應該想快 D 播晒去
舊 12-20-09, 03:11 PM   #5
AV117

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: Kouji 查看文章
翡翠台 (81) 得 576i...

花漾明星下一話就完
TVB 應該想快 D 播晒去
即係好大機會攝 OO 2nd season 落去?
[妄想]如果1月2號 1000 - 1100 時段變番兩台同步的話就解釋到點解 Hayate 突然HD [/妄想]

此篇文章於 12-20-09 03:14 PM 被 AV117 編輯。
AV117 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-09, 03:02 PM   #6
詩人之旅

果然一提起人生有咩意義就會........殷海光

如果我肥左ERG2310就quit U!!...
詩人之旅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-09, 03:18 PM   #7
westpat
God of Gamer
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
無啦啦有個HD icon既....?上個星期好似冇個wor
你搬去HDJ我唔介意架,不過唔好因為要播NBA搞到要停播就得啦

舊 12-21-09, 08:08 PM   #8
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
作者: AV117 查看文章
即係好大機會攝 OO 2nd season 落去?
[妄想]如果1月2號 1000 - 1100 時段變番兩台同步的話就解釋到點解 Hayate 突然HD [/妄想]
1. 今個星期六兩台同步播零零特別篇 (81,85)
2. 下星期六起零零2nd season首播(1030~1100) (未知85有無 但有0既機率極高)

所以真係夾硬要Hayate讓俾花漾明星播完
舊 12-23-09, 08:47 PM   #9
Kouji

引用:
1. 今個星期六兩台同步播零零特別篇 (81,85)
2. 下星期六起零零2nd season首播(1030~1100) (未知85有無 但有0既機率極高)

所以真係夾硬要Hayate讓俾花漾明星播完
85 冇
舊 01-02-10, 10:07 AM   #10
amn_dl811

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDamndl811
今日有 PG(成人情節)?

舊 01-02-10, 10:10 AM   #11
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
...之前冇睇過.....中文op????

PG....可以因為有賭博意識?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-10, 10:18 AM   #12
amn_dl811

西澤無記把聲竟然比高橋美佳子配得萌

荷里活導演 Stephen Chow (幾時升左呢架佢)
許文彪名句!「D樓唔係人買」
天線低低B
毒男

好似夏娜咁灼眼 (無記買左啦?!)

舊 01-02-10, 10:19 AM   #13
綾風祐希
Insane Gamer
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
引用:
作者: amn_dl811 查看文章
如果真是買就好
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-10, 10:21 AM   #14
綾風祐希
東方茅原長門大明神

通識的功課
X社會
順嫂
閃X踢

此篇文章於 01-02-10 10:25 AM 被 綾風祐希 編輯。
舊 01-02-10, 10:24 AM   #15
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
順嫂腰斬

(消音)社會

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-10, 10:27 AM   #16
綾風祐希
東方茅原長門大明神

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
(消音)社會
黑澀會
舊 01-02-10, 10:28 AM   #17
amn_dl811

你搵蘇文__都無用啦
通識教育
順嫂投訴搞到腰斬 (<-唔通呢段就是 PG 的原因? 西澤全裸照出!)
閃電踢

「總差一點點先可以再會面」 (EASON邊首歌?)

又來超級巨聲 (對於釘宮的歌聲同超級巨聲班人比較釘宮應該大輸吧)

此篇文章於 01-02-10 10:32 AM 被 amn_dl811 編輯。
amn_dl811 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-10, 10:52 AM   #18
ty1106
Game Master
おれいも

引用:

荷里活導演 Stephen Chow (幾時升左呢架佢)
許文彪名句!「D樓唔係人買」
天線低低B
毒男

西澤之前已經以路人身份出現過好幾次0架喇

史提芬‧周 0丫嘛

灼眼的夏娜 無線買到都要cut到飛起
又小褲褲又見血仲有
擺深夜都唔掂
舊 01-02-10, 12:24 PM   #19
結城yuuki
軍曹

註冊日期: Sep 2006
我淨係鍾意二次元<----聽到好感動
字幕仲要括埋動漫人物,在有限位置裏這個說法算OK的了
(電視台唔似我哋啲字幕組,可以加幾行細字做注釋)
這集打字幕那個也很有心,唔似之前幾集咁有錯。

話說當時看ANIMAX版,呢句名句竟然變成「我只係對二次元樂隊有興趣」
真係O晒……吓?二次元『樂隊』??
好明顯,翻譯寫稿配音的都唔明咩叫二次元!

但TVB版是明白的,而且仲好抵死地加句「你呢個毒男」!
天之聲講「佢咁鬼毒,我都好想星佢一巴」仲好串!

贏晒!

(P.S.有冇人知咩係飲竹炭水嘅兵器作家?)
結城yuuki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-10, 03:24 PM   #20
AV117

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
PG....可以因為有賭博意識?
10:00 am 爆笑管家 繁/簡中文字幕 粵/日 PG14L

PG14L 成人情節 adult elements
AV117 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-10, 05:05 PM   #21
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
「總差一點點先可以再會面」 (EASON邊首歌?)

又來超級巨聲 (對於釘宮的歌聲同超級巨聲班人比較釘宮應該大輸吧)
答案:十面埋伏

釘宮始終係聲優界0既人 唔好拎女王同超級x聲/亞洲x光大道班人比啦

哈姆太郎終於變番倉鼠

此篇文章於 01-02-10 05:07 PM 被 ty1106 編輯。
舊 01-03-10, 12:38 AM   #22
leeyc0
Junior Member

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: 結城yuuki 查看文章
(P.S.有冇人知咩係飲竹炭水嘅兵器作家?)
Google 幫到你.
http://www.wretch.cc/blog/giddens/7162416
leeyc0 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-10, 12:48 AM   #23
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
答案:十面埋伏

釘宮始終係聲優界0既人 唔好拎女王同超級x聲/亞洲x光大道班人比啦

哈姆太郎終於變番倉鼠
叫マリアさん(田中)出黎應該夠做

舊 01-09-10, 01:53 AM   #24
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
255話圖

舊 01-09-10, 03:30 AM   #25
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
雖然小雅都好好
但係唔好以為出黎O個一陣人氣就可以擊倒會長~~

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 原作:あさのますみ(浅野真澄) 作画:畑健二郎 「それが声優!」好評放送中丨第4話ゲスト 銀河万丈(CV: 銀河万丈) money 日本動漫畫討論版 56 10-09-15 11:27 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 11:38 AM

手機版 | APP版