Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-22-15, 02:27 PM   #126
Tano
God of Gamer
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
故事教訓我們

香港境內真係有人只為興趣而打工

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 02:27 PM   #127
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Rance 查看文章
睇見D亞視員工真係陰功....

話唔定人地日日返工唱住太陽最紅毛主席最親都唔知幾 HAPPY
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 02:31 PM   #128
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
真係唔死都冇用
不過今次唔係講亞視,係講果班員工
亞視其實可以再玩大D,挑戰打工仔極限

此篇文章於 01-22-15 02:34 PM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 02:37 PM   #129
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
哩招絕到稱得上世界賤文化遺産

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 02:39 PM   #130
頹廢人辨
Game Master
-.-

註冊日期: Dec 2004
借多幾多月之後停水, 走又無錢還, 奴隸 b

舊 01-22-15, 02:43 PM   #131
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

咁都唔係出糧, 只不過係集體借錢 ja wor
舊 01-22-15, 02:46 PM   #132
Sar8
The One

我覺得無線派記者訪問去問班港豬「你現在感覺如何?m9」應該會好正

舊 01-22-15, 02:48 PM   #133
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
比我係員工就告佢老亞視班
申請佢破產
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 02:59 PM   #134
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
呢單應該可以做心理學博士論文
究竟點扭曲的心理先可以寧願向有錢但幾個月唔出糧的老細借都唔申請公司破產
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 03:16 PM   #135
bomber
Crazy Gamer
失業大王

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: 柚原このみ 查看文章
帶錢返工都唔夠
仲要搞到1身債b
http://www.am730.com.hk/article-246703

引用:
[am獨家]大股東借錢當出糧 亞視員工變債仔

亞視解決了拖欠六百多名員工去年11月份工資後,再繼續拖欠12月份工資,勞工及福利局長張建宗雖多次揚言依法辦事,又稱不排除會檢控管理層,但無助為亞視員工脫困。本報昨日更接獲亞視員工求助,指公司管理層上周二以「解燃眉之急」為由 ,單獨約見並遊說每人簽下一張承認向大股東黃炳均名下公司借錢的收據,一經簽署即可獲發一張等同12月份薪金的支票,但如離職,便須立即還錢。年關難過,確實吸引不少員工簽下借據,但有個別同事質疑這是引君入甕,公司疑把拖欠薪金的責任,轉嫁給員工後全身而退,員工反變成債仔。法律界批評做法荒唐,呼籲員工直接申請亞視破產追薪。
記者:賴銘傑 簡淑明

本報取得的借據顯示,員工需在見證人陪同下,簽署證明自己向「昌興物料(國際)有限公司」借款作「應急之用」。內容亦清楚列明,借款需在亞視正常發放薪金後、公司有任何變化,以及員工離職時,立即向該公司償還。而根據公司註冊處資料,黃炳均正是昌興物料註冊董事之一。
其中一位以為獲得「特別眷顧」的同事Dickson憶述取支票的經過:「係上周二叫我入房,話公司有筆錢可以借俾我過年,但連埋借據的,只要簽咗張借據,就可以攞到一張支票,就係我12月嘅人工,張支票係黃炳均簽名。主管仲提醒呢個部門係得我一個有呢個機會咋,公司咁關照我,千祈唔好俾其他同事知。我有成頭家要養,睇到張支票梗係即刻簽,但都有諗,咁我有筆錢過年,但其他手足呢?佢哋又點解無呢?終於兩日後我忍唔住問同部門啲人,先知道原來個個都有份簽,個個都係單獨叫入房簽。」
Dickson後來跟同事談起才醒覺借糧引發的問題,「依家解決咗12月,但如果外面突然有份工話請我,我一離職,咁咪即刻要還款?又或者係,如果1月份又無糧出,咁我咪即係無收入之餘仲欠緊黃炳均一嚿錢?有一啲經濟環境許可嘅同事,都選擇唔借,因為覺得公司咁做係雪上加霜,間接推我哋去一個不能辭職嘅困局裡面。」

議員質疑早有部署
對於大股東借錢當出糧,大律師陸偉雄坦言員工變了債仔,情況很荒唐。他解釋,員工本身已是受害者,無理由需透過借款當作出糧,「公司依家欠你糧,你竟然要問人借錢當出糧,即係自己無啦啦孭多條數,咁都得呀?」陸偉雄不猜測股東借款動機,但他認為員工尚有其他方法追討欠薪,「直接清佢盤、申請破欠追番啲糧,做咩要做債仔?」立法會資訊科技及廣播事務委員會委員毛孟靜亦稱,對股東借錢當出糧聞所未聞,「股東覺得亞視係無底深潭,唔注資絕對可以理解,但要員工變成債仔就不能接受……我覺得係部署過,善心俾你都話吖,但原來要還嘅,即係亞視無咗,股東仲可追員工還錢。」

亞視:屬員工與股東協議
本報昨多次聯絡執行董事葉家寶,但對方電話一直未能接通。亞視發言人承認,大股東黃炳均旗下公司,曾借款給亞視員工,金額等同員工的月薪。發言人特別強調,今次借款屬黃炳均公司與亞視員工之間的協議,與亞視沒有關係,並稱有需要的員工均可向直屬主管提出,但拒絕透露簽下借據的員工數目。而勞工處對借糧一事,只稱缺乏詳細資料,難以評論員工與其他人之間的財務安排。
亞視欠薪問題持續,張建宗昨出席一活動後表示,早前向亞視及其董事發出的34張傳票,本月底在沙田法院聆訊,又稱已找到員工就亞視拖欠11月份薪金舉證,不排除再作檢控。他又指,12月份欠薪調查亦將近完成,稍後會徵詢律政司意見。
戰術分析
逐個擊破, 離間同事關係
所謂出糧, 其實係借錢

原來集體談判權好重要

パズドラCombo ,最強コンボ for パズドラ, Big Combo
我要努力向上
妒忌別人風光一面,卻不會嘗試理解別人背後的辛酸……
PS轉用GIMP啦, https://zh.wikipedia.org/wiki/GIMP
AI轉用Inkscape啦, http://zh.wikipedia.org/wiki/Inkscape
bomber 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 03:21 PM   #136
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
諗到唔諗就簽,呢班友真係無得救...

舊 01-22-15, 03:21 PM   #137
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: bomber 查看文章
戰術分析
逐個擊破, 離間同事關係
所謂出糧, 其實係借錢

原來集體談判權好重要
廢除工會集體談判權的立法會議員和政黨

鄭耀棠議員、工聯會
唐英年議員、自由黨
夏佳理議員、自由黨
田北俊議員、自由黨
劉健儀議員、自由黨
李鵬飛議員、自由黨
周梁淑怡議員、自由黨
梁劉柔芬議員、自由黨
何承天議員、自由黨
楊孝華議員、自由黨
顏錦全議員、民建聯
譚耀宗議員、民建聯
陳鑑林議員、民建聯
葉國謙議員、民建聯
劉江華議員、民建聯
程介南議員、民建聯
蔡素玉議員民建聯
張漢忠 (香港)議員、民建聯
王紹爾議員、民建聯
楊耀忠議員、民建聯
陳榮燦議員、民建聯
劉皇發議員、新界鄉議局
蔡根培議員、新界鄉議局
何世柱議員、
何鍾泰議員、
吳清輝議員、
李家祥議員、
杜葉錫恩議員、
胡經昌議員、
倪少傑議員、
袁武議議員、
黃宜弘議員、
黃英豪議員、
楊釗議員、
劉漢銓議員、
鄭明訓議員、
鄧兆棠議員、
霍震霆議員、
簡福飴議員

http://www.legco.gov.hk/yr97-98/chin...r/970716cd.doc

轉貼
舊 01-22-15, 03:22 PM   #138
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: Sar8 查看文章
我覺得無線派記者訪問去問班港豬「你現在感覺如何?m9」應該會好正
剪接後結論:都係一個希望,好事黎既

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 04:03 PM   #139
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
好彩唔關我事 而家係D員工自己作賤自己 怪得邊個~

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 04:07 PM   #140
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
ATV 出糧唔係應份咩,做咩要簽借據

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 04:12 PM   #141
kimtch

引用:
作者: 信長 查看文章
ATV 出糧唔係應份咩,做咩要簽借據
而家都唔係出糧比你
借錢比你炸嘛
舊 01-22-15, 04:12 PM   #142
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
最有趣係明明個老細有錢都唔出畀你要借畀你嘛

舊 01-22-15, 04:15 PM   #143
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
同課金一樣. 落左坑, 就只會愈墮愈深
借錢課金有幾出奇!?

唔入坑o既正常人係理解唔到o既~

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 04:18 PM   #144
Sar8
The One

但係問題佢出糧係應份,為左要佢出糧仲問佢借埋錢,
借比佢果個應該要計埋利息,反正你都屈服左:0)

舊 01-22-15, 04:22 PM   #145
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Rance 查看文章
最有趣係明明個老細有錢都唔出畀你要借畀你嘛
個別例子
舊 01-22-15, 04:29 PM   #146
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
好多野都有應份o既. 不過只要開始屈服.
慢慢好多原本應份o既野, 冇左都會唔覺

奴隸就係咁樣煉成的

以前d人都話課金game 荒謬架~
你睇下而家

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 04:29 PM   #147
kimtch

大家千奇唔好搞錯個方向
12月份糧都係未出架 只係借住D錢比你過生活架JA
唔好以為係佢借錢比你你借番比佢等佢出糧比你呀
雖然佢好想係咁
舊 01-22-15, 04:33 PM   #148
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
咁之後就一直借糧出糧?aaaaaaaaaaa

邊到有d咁好o既員工借$打工, 我好想請
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 04:38 PM   #149
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
太高蕉了
一定要筆記

如果有日我出唔起糧就先拖兩個月等班細嘅彈盡量絕再出呢蕉

舊 01-22-15, 04:46 PM   #150
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
http://www.post852.com/%E8%91%89%E5%...C%89%E9%AB%98/

引用:
葉家寶:員工有權唔借錢 離職須還錢因「必有高就」

亞視執行董事葉家寶,今日下午為亞視大股東黃炳均向員工「借糧」的做法辯護。葉家寶強調「借糧」是黃炳均的個人決定,公司及自己只是負責告訴黃炳均哪些員工在在財政上有逼切需要,員工可以選擇借還是不借,亦可以決定問其他人借。

葉家寶又表示,要求離職員工馬上「還錢」不是因為要逼迫員工留在亞視工作,而是相信對方離開必定是另有高就。再者,要向離職的員工追回貸款亦會有困難,因此才要求簽借據法。

他最後指,現時不能保證明天能否出12月的薪金,但繼續對最終有白武士拯救亞視有信心。
我唔明佢講咩野

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:03 PM

手機版 | APP版