Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-05-15, 03:37 PM   #1
柚原このみ
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
已故ATV 「到最後都走數…下個執笠電視台,緊接即播瞬間看○頭」

內地員工出足糧 葉家寶:子公司獨立運作
http://news.mingpao.com/ins/%E5%85%A.../1420419746624

[1月6日更新]
http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...50106/18993093
股東身家700億 拒付1,500萬薪金

今日係亞記入面仲同佢開工既,完全唔值得可憐
唔好再扮可憐,唔好再講自己幾慘幾慘
上面撐大埋C眼話度緊水出糧,另一邊就…
我都遇過呢種無糧老細,直接叫我等勞工署解決
仲幫你做野做真係蠢 過隻豬
走啦,尚有一分尊嚴的話

https://www.facebook.com/tvmosthk/vi...4849711763359/
片,無講錯的

此篇文章於 04-02-16 12:17 AM 被 柚原このみ 編輯。
柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 03:46 PM   #2
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
為人民服務你識鐵m9
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 03:52 PM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
亞視員工不能未富先驕
依加d廢青真係唔捱得, 人地打開門有工俾你做有野你學仲想點
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 03:58 PM   #4
柚原このみ

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
亞視員工不能未富先驕
粗體果句比個Like你
銀行金魚缸前論政阿叔咩都呢句開場先
幫你接埋落去,d阿叔一定講:間野執粒唔做住先連糧都無埋呀

呢d阿叔佢都 既,而家份強積金真係比你養老咩
公司執粒走到上破欠,最後係同你勾返強積條數出黎填遣散費咋,矇炳

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 03:58 PM   #5
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
呢個世界一直有大佬呢樣野 就一直會有人做野
以前做過一間公司 聽執笠果幾個月 每個部門大佬都力撐公司最後一秒
你可以話M9 但都會有人做到最後一分鐘 呢D係做大佬精神

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 03:59 PM   #6
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
向義工致敬/
不過唔該你地搵返份正職先啦

舊 01-05-15, 04:07 PM   #7
keijoey
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
內地員工出足糧 葉家寶:子公司獨立運作 (09:00)

亞視執董葉家寶指出,亞視內地公司屬子公司,是獨立運作。

亞視至今仍未支付員工去年11月全部人工,12月人工死線又逼近,葉家寶今早在商台節目中,被問到為何亞視的內地員工沒有拖欠薪金問題。他指出,內地是子公司,自己獨立運作,而且內地資金不是大數目,故那邊資金足夠應付。

葉家寶強調,與子公司原則上是兩個管理機構,法人各方面都不一樣,「是一個附屬公司」。

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 04:11 PM   #8
遊戲怪
高達DX

香港地貴 物貴 人工貴 梗係拖啦 做大佬先會明~

在電影中尋找故事...
舊 01-05-15, 04:13 PM   #9
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
向義工致敬/
不過唔該你地搵返份正職先啦
人地返工為興趣為學習既野你識條鐵咩

舊 01-05-15, 04:13 PM   #10
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
我在外邊見主題還以為聖人放左出黎

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 04:25 PM   #11
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
作者: pet3 查看文章
我在外邊見主題還以為聖人放左出黎
咁的確係唔抵可憐喎
依付個中共台做埋d維穩節目, 維穩新聞, 已經冇咩尊嚴可言, 走出黎同人講自己做亞視都俾人笑啦。
而家冇糧出, 今朝學人講跑新聞為滿足感, 叫人唔好話佢地係豬。
喂, 講到咁靈性, 你唔去做網媒?

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

舊 01-05-15, 04:29 PM   #12
遊戲怪
高達DX

大佬講: 我地要留守到最後一刻 , 我地唔係豬

在電影中尋找故事...
舊 01-05-15, 04:30 PM   #13
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: keijoey 查看文章
咁的確係唔抵可憐喎
依付個中共台做埋d維穩節目, 維穩新聞, 已經冇咩尊嚴可言, 走出黎同人講自己做亞視都俾人笑啦。
而家冇糧出, 今朝學人講跑新聞為滿足感, 叫人唔好話佢地係豬。
喂, 講到咁靈性, 你唔去做網媒?
可能人地真係好似樓上咁講,想做大佬啫

不過話時話,在下有見過D就執都仲要博命完晒D PROJECT好頭好尾既阿頭,不過就未見過幫間就執既公司HOLD/唔俾下屬既阿頭…

舊 01-05-15, 04:31 PM   #14
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
其實我都唔明點解仲有人返工

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 04:31 PM   #15
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
大佬講: 我地要留守到最後一刻 , 我地唔係豬
咁咪係隻識講嘢識報新聞嘅豬囉
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 04:32 PM   #16
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
母公司同子公司請問有咩分別
唔識資金周轉?
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 04:37 PM   #17
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
香港地貴 物貴 人工貴 梗係拖啦 做大佬先會明~
香港有留更廁, 梗係有大食大啦. 呢d唔洗做大佬都明

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
亞視員工不能未富先驕
講股佬全部都係輸打羸要, 信佢一成(ry

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 04:37 PM   #18
assy
Game Master

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDweh2cat
反正唔出糧都係有人會返
唔洗週轉啦

舊 01-05-15, 04:38 PM   #19
keijoey
桐乃 x MIX

起個屎坑坐得耐, 唔敢走出去搵食, 結果愈坐就愈臭。
唯有吸食個屎坑最後既養份, 同佢相依為命

舊 01-05-15, 04:38 PM   #20
Penny仔

PSN  IDair_penny2002
有能力走都走左, 剩返果d即係......
既然係咁, 不如留低等大陸佬打救算啦

不過諷刺既係, 全香港大部份人可能想佢地冇糧出.......
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 04:42 PM   #21
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
作者: 小嘉 查看文章
母公司同子公司請問有咩分別
唔識資金周轉?
真係唔識周轉的, 我公司就是一例(都係強國公司)

舊 01-05-15, 04:52 PM   #22
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
佢地緊係唔係豬啦,豬你唔餵佢都會嘈啦,
佢地無野食都做到最後一刻豬都不如

舊 01-05-15, 04:53 PM   #23
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
而家D廢青斤斤計較

舊 01-05-15, 04:56 PM   #24
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
真係唔識周轉的, 我公司就是一例(都係強國公司)
邊洗周轉架, 睇老閭救唔救你姐
叫曉明哥題個字出黎, 俾亞視拎出去拍賣, 大把人幾億幾億咁課金俾亞視啦

舊 01-05-15, 04:59 PM   #25
遊戲怪
高達DX

其實間公司負債咁多 果邊又搞緊反貪 真係有苦自己知
而家祗係睇最壞情況 睇下佢可以用最小人 可以點運作

在電影中尋找故事...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:44 PM

手機版 | APP版