Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-30-13, 01:57 PM   #851
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
>簡單講一句,真心愛港,肯同香港共存亡,尋找香港未來既人
係唔會選呢個時候去佔中

你咁講即係標籤左去既人就係唔真心愛港,唔肯同香港共存亡,唔尋找香港未來既人?

所以我話聞到宣教味唔係老吹架.....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-13, 02:14 PM   #852
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
係唔會選呢個時候去佔中

你咁講即係標籤左去既人就係唔真心愛港,唔肯同香港共存亡,唔尋找香港未來既人?

本土主義就係咁,出賣香港人利益既港奸最終會比港人秋後算賬
係咪覺得有少少法西斯味道?

這是沒有辦法的,香港人到時候一定要被迫作出選擇,一係走難,一係就抵抗
抵抗,就一定係選擇凝聚力最強既野

而家香港正經歷德國意大利既2戰時候所經歷
希望唔駛經歷太耐啦,畢竟資訊比以前發達,人與人之間思想亦比以前更易交流

此篇文章於 03-30-13 02:30 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-13, 05:45 PM   #853
某F
我的歌聲裡

引用:
http://www.facebook.com/wan.chin.75/...45628162178945

【港蛙民憤的最大公約數】

再講一D大家可能唔o岩聽的話吧!

喬曉陽講到明2017將會係假普選……啊!呢一刻你話好憤怒。但請問,真正感到憤怒的人有幾多?你身邊的人有無表達憤怒?再簡單一D,問下你老豆老母會唔會因假普選而「好憤怒」?——答案應該好明顯吧?

但如果明日高永文行出來講,下星期就取消限奶令,將會有幾多人「好憤怒」?我想,大概只有走私賊同藥房老闆「唔憤怒」吧?

講到明係「港蛙」,就請唔好當普羅香港人真係好有政治智慧 (如果有,TVB就唔會有幾百萬觀眾),蛙類係唔會因為無得揀浸滾水定浸凍水而憤怒,只要有水(錢)就得。之但係,如果你話要斷蛙的糧水,連食都無得食,呢班蛙類就一定會識驚。

糧水奶粉、生活物質,就係港人憤怒、恐慌的「最大公約數」。

港共同舔共陣營最鍾意講乜來"凶"港人?——「反中亂港?信唔信斷水斷糧?」,然後呢,那班蛙類就會好驚,自願做埋維穩部隊去叫你收聲。我地再多努力解釋畀佢地聽香港唔駛靠中國乜乜物物,都係冇用。蛙類之所以係蛙,係因為佢地就冇你咁有智慧。

其實,港共都認清這個事實了,知道糧水最work。只係我地仲呃緊自己,認為普選先最work!

要醒了!要反抗中國殖民、要護港,就要動用港人憤怒的「最大公約數」,即物質生活受威脅——糧水奶粉、醫院床位(雙非)、福利資源(大陸殖民)、生活習慣(殘體字)、港粵邊界(新界東北)、學位(小學大學研究院)、職位(北方優才/低技術單程證移民)、活動空間(自由行) 等等。就係現今港中矛盾最尖銳的地方。

之但係,仲會有好多所謂政客所謂知識份子,會話咁唔夠「和理非非」,係激起民憤,係搞「民粹」。

我會說:如果激起民憤真係可以帶香港逃出生天,我認為,多多民憤都唔夠!更重要係,一些人冇普選可以「好憤怒」,點解港人因為冇奶粉「好憤怒」而要反抗,就係搞「民粹」?你憤怒得?難道我就唔憤怒得?

你會質問:假如中共解決晒以上物質問題,係咪冇普選都得?

我會回答:如果物質問題解決唔到,再講普選又有乜意義?

冇讀歷史可能唔知,點解當年納粹屠殺猶太人,猶太人冇大規模反抗,而係乖乖排隊行入集中營,原因唔完全係蓋世太保用槍指嚇,更多係因為好多人未受死前都覺得自己唔駛死,甚至行入毒氣室前的一刻都係咁諗。結果呢?

一個沒有道德底線的暴力機器,可以不擇冇讀歷史可能唔知,點解當年納粹屠殺猶太人,猶太人冇大規模反抗,而係乖乖排隊行入集中營,原因唔完全係蓋世太保用槍指嚇,更多係因為好多人未受死前都覺得自己唔駛死,甚至行入毒氣室前的一刻都係咁諗。結果呢?

一個沒有道德底線的暴力機器,可以不擇手段去做任何事。而心存僥悻的群眾,就永遠覺得自己有一線生機。雙方就此一拍即合,造就史上無數人道災難。納粹屠猶、南京屠殺、大躍進大饑荒、西藏……

事實已經擺在眼前:中共係納粹,德國人係大陸人,猶太人就係香港人。只講普選或繼續奢談什麼「和理非非」,再唔用盡一切方法去反抗,集中營之門已為你打開。
後半段唔岩聽,睇前半段都可以

後半段要時間印證

舊 03-30-13, 07:05 PM   #854
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
係唔會選呢個時候去佔中

The Characteristics of a Cult
邪教的特徵

by Steven Hassan

Thought Control
思想控制
1. Need to internalize the group's doctrine as "Truth"
把組織的學說定為“真理”
a. Map = Reality
b. Black and White thinking
非黑即白
c. Good vs. evil
善惡對峙
d. Us vs. them (inside vs. outside)

敵我分明

2. Adopt "loaded" language (characterized by "thought-terminating clichés"). Words are the tools we use to think with. These "special" words constrict rather than expand understanding. They function to reduce complexities of experience into trite, platitudinous "buzz words".
既定觀點詞語,使用帶有情感,評價意義的字詞描述客觀事實
收縮而不是擴張思想
例子: 正確的思維的人一定會同意我的看法

3. Only "good" and "proper" thoughts are encouraged.
只鼓勵“好”和“適當”的想法(當然只有佢地個套係good and proper)

4. Thought-stopping techniques (to shut down "reality testing" by stopping "negative" thoughts and allowing only "good" thoughts); rejection of rational analysis, critical thinking, constructive criticism.
思想停止技術, 人地個套唔可以掂, 只可以有佢地個套

a. Denial, rationalization, justification, wishful thinking
總之只向好方面諗, 一定得
b. Chanting
c. Meditating
d. Praying
e. Speaking in "tongues"
好多自創字
f. Singing or humming

5. No critical questions about leader, doctrine, or policy seen as legitimate

6. No alternative belief systems viewed as legitimate, good, or useful
無其他學說係真既,好既,有用既

自己判斷

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段

此篇文章於 04-01-13 02:28 AM 被 Viper II 編輯。
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-13, 12:46 AM   #855
iOS6
Junior Member
蘋果接班人

註冊日期: Jun 2012

陶傑假普選拆局,正到爆!!
iOS6 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-13, 12:48 AM   #856
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235

舊 04-05-13, 02:32 PM   #857
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Viper II 查看文章
The Characteristics of a Cult
邪教的特徵

by Steven Hassan

Thought Control
思想控制
1. Need to internalize the group's doctrine as "Truth"
把組織的學說定為“真理”
a. Map = Reality
b. Black and White thinking
非黑即白
c. Good vs. evil
善惡對峙
d. Us vs. them (inside vs. outside)

敵我分明

2. Adopt "loaded" language (characterized by "thought-terminating clichés"). Words are the tools we use to think with. These "special" words constrict rather than expand understanding. They function to reduce complexities of experience into trite, platitudinous "buzz words".
既定觀點詞語,使用帶有情感,評價意義的字詞描述客觀事實
收縮而不是擴張思想
例子: 正確的思維的人一定會同意我的看法

3. Only "good" and "proper" thoughts are encouraged.
只鼓勵“好”和“適當”的想法(當然只有佢地個套係good and proper)

4. Thought-stopping techniques (to shut down "reality testing" by stopping "negative" thoughts and allowing only "good" thoughts); rejection of rational analysis, critical thinking, constructive criticism.
思想停止技術, 人地個套唔可以掂, 只可以有佢地個套

a. Denial, rationalization, justification, wishful thinking
總之只向好方面諗, 一定得
b. Chanting
c. Meditating
d. Praying
e. Speaking in "tongues"
好多自創字
f. Singing or humming

5. No critical questions about leader, doctrine, or policy seen as legitimate

6. No alternative belief systems viewed as legitimate, good, or useful
無其他學說係真既,好既,有用既

自己判斷
希特拉正唔正確,毛澤東正唔正確?
但佢地的確贏左
而對手則比佢地消滅晒

舊 04-05-13, 06:43 PM   #858
Viper II
↘みもりんっ

XBox Live GamertagViper II DNA
難得唔否認

究竟係希望以抗爭去建立更完善制度
定為抗爭可以用另一套邪惡思想去建立另一個亂世

究竟係口中既覺醒
定實際上既思想控制

用極權主義打假民主政府
贏左? 輸左?
唔係講對位偶像真神, 係對大眾

舊 04-05-13, 09:16 PM   #859
某F
我的歌聲裡

引用:
難得唔否認

究竟係希望以抗爭去建立更完善制度
定為抗爭可以用另一套邪惡思想去建立另一個亂世

究竟係口中既覺醒
定實際上既思想控制

用極權主義打假民主政府
贏左? 輸左?
唔係講對位偶像真神, 係對大眾
道德主義係要睇對手係邊個
如果聖雄對手係中共
後果只係同西藏班自梵人士一樣

你講既民主
基礎上主要唔係來自於對政治漠不關心既"百姓",而係熱中關心政治既"公民"

失敗既民主體制非洲,印度有眼你見

但人既覺醒必需要時間
過程中必須要採取某種方法保護,避免比外來勢力毀滅

我講既只係比較可行既自保方式

舊 04-05-13, 10:08 PM   #860
Viper II
↘みもりんっ

為抗爭可以用另一套邪惡思想去建立另一個亂世
用極權主義打假民主政府
自保? 自滅?

冇錯, 民主體制非萬能
不過總好過思想控制既邪教統治香港
玩完敵我分明, 不問原由非我即敵洗腦仲可以建立民主?
定要全世界信你地洗腦為大家好?
洗左先, 打完共產黨先漂白再覺醒建立民主

"比較可行"?
你地既言論似唔follow你地就下地獄多D
"No alternative belief systems viewed as legitimate, good, or useful"
講多次, 你地個套又唔係一定得, 又唔係一定係唯一個套

點解我唔信邪教要俾你地describe as evil a

舊 04-05-13, 10:14 PM   #861
某F
我的歌聲裡

引用:
為抗爭可以用另一套邪惡思想去建立另一個亂世
用極權主義打假民主政府
自保? 自滅?

冇錯, 民主體制非萬能
不過總好過思想控制既邪教統治香港
玩完敵我分明, 不問原由非我即敵洗腦仲可以建立民主?
定要全世界信你地洗腦為大家好?
洗左先, 打完共產黨先漂白再覺醒建立民主

"比較可行"?
你地既言論似唔follow你地就下地獄多D
"No alternative belief systems viewed as legitimate, good, or useful"
講多次, 你地個套又唔係一定得, 又唔係一定係唯一個套

點解我唔信邪教要俾你地describe as evil a
當人地有條毒蛇個陣,你無可奈何自己都要有條毒蛇
無然,你必定會被毒死,仲有機會講你以上番說話?

舊 04-05-13, 10:21 PM   #862
Viper II
↘みもりんっ

又"必定"

那是你們的"真理"
不是我們的

舊 04-05-13, 10:36 PM   #863
某F
我的歌聲裡

引用:
又"必定"

那是你們的"真理"
不是我們的
當大陸出現左"文革"同"64"呢2個客觀既歷史字詞
就話你知沒有不可能

PS:
以前德國一樣有納粹主義
但而家一樣係民主國家

問返你轉頭,點解中國用左2千年都唔得?

舊 04-05-13, 11:25 PM   #864
Viper II
↘みもりんっ

德國走左納粹主義結果係點?
走向民主同納粹主義有關? 即一定要走納粹主義先有民主?
民主係納粹主義發展出黎既?

中國冇民主好多原因
本身民族性同歐洲大異, 可以直接以德國類比?
中國/香港走左納粹主義就會變民主?

"沒有不可能" 同 "必定" 係兩樣野

我唔想哂時間拗D basic logic

介紹你: fallacy of the single cause

舊 04-05-13, 11:50 PM   #865
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
日本某電視台節目中一項調查、訪問觀眾是否憎恨支那

結果係22%憎恨、78%好憎恨!證明支那何其可憎!

Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-13, 05:32 AM   #866
某F
我的歌聲裡

引用:
德國走左納粹主義結果係點?
走向民主同納粹主義有關? 即一定要走納粹主義先有民主?
民主係納粹主義發展出黎既?

中國冇民主好多原因
本身民族性同歐洲大異, 可以直接以德國類比?
中國/香港走左納粹主義就會變民主?

"沒有不可能" 同 "必定" 係兩樣野

我唔想哂時間拗D basic logic

介紹你: fallacy of the single cause
民主中,地域政治存在極重要既因素

你提民族性呢樣野

我想知你對漢族(大中華)既睇法

有無聽過文化復興
而家香港人以至大陸人(華人)既民智仲停留係中世紀舊教個陣

睇下你係咪仲停留係以上我講個套理論

>中國/香港走左納粹主義就會變民主

你仲未答我
點解中國2000年來都行唔到民主

比個提示你
中國最接近聯邦體制機會既時代就係係戰國,之後思想就行儒家行到而家

此篇文章於 04-06-13 05:43 AM 被 某F 編輯。
舊 04-06-13, 09:49 AM   #867
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實激進又好溫和又好議員又好評論員又好,喺反對派入面永遠只有佢地講果套先啱同佢唔同觀點既就咩都錯,真係講多冇謂。

此篇文章於 04-06-13 09:52 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-13, 10:14 AM   #868
alextang1030
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實激進又好溫和又好議員又好評論員又好,喺反對派入面永遠只有佢地講果套先啱同佢唔同觀點既就咩都錯,真係講多冇謂。
要聽取各方意見再融會貫通幾時變左反對派既責任?
就算保皇派,咪又係對反對派講既野就係錯,自己就係真理~
根本反對派只係非執政組織既代名詞
美國咁計
共和黨執政,民主黨就係反對派,反之亦然

政黨之所以可信,之所以可以代表其選民,係因為佢地堅持自己既路向
當選民覺得反對派路向唔代表自己時
可以選擇唔投票,就係咁簡單

一個成日多變,無堅持既政黨,有邊個選民會支持佢地?

反對派堅持自己係啱,不合就分~又話人固執唔識大體
保皇黨為政府所認為既大局著想隨風擺柳又話人無立場~

世上從無任何一個政黨可以100%代表自己~
你只能夠選立場最近,當你發現立場唔同,你可以唔投~
同反對派入面分家一樣既道理~只係人地有家可分,你就手上只有選票~
就係咁簡單

利申:我係比較近陳雲派別,但係主張香港獨立
alextang1030 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-13, 10:30 AM   #869
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: alextang1030 查看文章
要聽取各方意見再融會貫通幾時變左反對派既責任?
就算保皇派,咪又係對反對派講既野就係錯,自己就係真理~
根本反對派只係非執政組織既代名詞
美國咁計
共和黨執政,民主黨就係反對派,反之亦然

政黨之所以可信,之所以可以代表其選民,係因為佢地堅持自己既路向
當選民覺得反對派路向唔代表自己時
可以選擇唔投票,就係咁簡單

一個成日多變,無堅持既政黨,有邊個選民會支持佢地?

反對派堅持自己係啱,不合就分~又話人固執唔識大體
保皇黨為政府所認為既大局著想隨風擺柳又話人無立場~

世上從無任何一個政黨可以100%代表自己~
你只能夠選立場最近,當你發現立場唔同,你可以唔投~
同反對派入面分家一樣既道理~只係人地有家可分,你就手上只有選票~
就係咁簡單

利申:我係比較近陳雲派別,但係主張香港獨立
所以在下一向都講「政黨一向都係一個污兩個穢」,咩派別都冇咩關係。
邊個比較能夠認同就投果好嘞。

堅持自己意向同踩低晒其他意向完全係兩回事。
而最有趣既係呢班反對派一方面同人講香港人唔關心政治,一方面就全力親身示範政治醜惡之處。

舊 04-06-13, 03:57 PM   #870
某F
我的歌聲裡

引用:
如果有人仲用普世價值OR大中華個套黎行
而唔係以本土利益出發,永遠執政個批人都係撈夠利益有事就走佬
邊個上去都係

民主唔係打飛機既時候用

此篇文章於 04-06-13 04:02 PM 被 某F 編輯。
舊 04-06-13, 04:04 PM   #871
某F
我的歌聲裡

引用:
所以在下一向都講「政黨一向都係一個污兩個穢」,咩派別都冇咩關係。
邊個比較能夠認同就投果好嘞。

堅持自己意向同踩低晒其他意向完全係兩回事。
而最有趣既係呢班反對派一方面同人講香港人唔關心政治,一方面就全力親身示範政治醜惡之處。
年青人既覺醒佢地有好大既功勞

舊 04-06-13, 07:12 PM   #872
Viper II
↘みもりんっ

話你本經文唔係真理, 話你個教義洗腦
咁你又認既
即係信你個教"必得永生"唔係真理啦

結果一挑出你個教有問題
就不停叫人討論經文
先不論經文本身又有錯
就算無錯, 你本經文幾咁宏大都改唔到叫人飲雙氧水呢件事

最後結果又係跟據經文
你唔信教去行善只係打飛機
你們是真理
你們和你們的偶像是大公無私的
不信教的人一定會出賣你

一個教徒以經文即真理既前題去辯論
基本上己冇意義

舊 04-07-13, 02:19 AM   #873
某F
我的歌聲裡

引用:
話你本經文唔係真理, 話你個教義洗腦
咁你又認既
即係信你個教"必得永生"唔係真理啦

結果一挑出你個教有問題
就不停叫人討論經文
先不論經文本身又有錯
就算無錯, 你本經文幾咁宏大都改唔到叫人飲雙氧水呢件事

最後結果又係跟據經文
你唔信教去行善只係打飛機
你們是真理
你們和你們的偶像是大公無私的
不信教的人一定會出賣你

一個教徒以經文即真理既前題去辯論
基本上己冇意義
首先你要明白大部份香港人無你想像中咁高智能
有安樂茶飯食佢地就乜都唔理

你講埋呢D野同陳雲講無普選你阿媽老豆憤唔憤怒如出一轍

你個論點係得既話20年之後既今日都唔駛年輕人同C9出馬, 陳雲一早就收檔啦

邊D人呃民主飯食顯然易見

我講既唔係教條,係客觀既事實

此篇文章於 04-07-13 03:12 AM 被 某F 編輯。
舊 04-07-13, 03:11 AM   #874
某F
我的歌聲裡

引用:
http://www.facebook.com/wan.chin.75/...49294918573812

Wan Chin

當對付的敵人是李嘉誠先生的時候,左翼社運界特別起勁,而且忘卻了社運應有的策略和倫理。然而,當對付的敵人是滋擾香港的大陸人的時候,當香港市民舉起紙牌在車站現場抗議水貨走私客的時候,左翼社運界就會攻擊香港市民使用暴力和歧視大陸人。

我們要看清楚這群左翼社運界的真面目。他們不會採取有效的方法協助工人運動升級,他們會維持原本那種無效而孱弱的鬥爭方法,卻會將工運的運動層面擴大,將社運產業化,令運動衍生、繁殖,變成可持續發展的籌款活動——反國民教育就是一個例子,自我製造廣場集會的大潰敗,卻註冊了反國教的公司來籌款。用失敗主義來換取自我道德榮耀(defeatism for self-glorification),是左翼社運界和民主黨欺騙香港市民的慣技。

若非是我冒着失去聲譽和朋友的危險,將香港左翼社運界和民主黨的真面目揭穿,大家會一直受騙、受害。當然,即使我揭穿了他們,由於他們有慣常的一群受騙者,他們依然會繼續繁榮一段日子的。
同我講既論點如有雷同實屬巧合

舊 04-07-13, 03:15 AM   #875
某F
我的歌聲裡

PS:
你講既教育問題方面
你仲未答我點解中國2千都行唔到民主,西方用幾百年就得

呢樣有莫大關連

主題工具
顯示模式