Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-14-10, 03:15 PM   #801
tongmak
Insane Gamer

註冊日期: May 2008
引用:
作者: GN00508771 查看文章
咁就睇套劇 唔明其實唔多出奇的...

關於ELS 真係要睇設定資料先知點解 佢地只係一味撞過來
睇戲唔係要做資料搜集既咩

引用:
作者: 阿魚 查看文章
住我隔離果3件中學生哥哥
一邊睇一邊大叫

一出某某招又大叫wawawa
右邊耳朵受罪
我後面有班o女一見提耶子就叫,見剎那爆衫都叫
tongmak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 03:17 PM   #802
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: tongmak 查看文章
睇戲唔係要做資料搜集既咩
咁戈D設定資料都好~~劇透 + 上映左之後先慢慢公開

正常都係睇完之後先去看吧

同埋留意一套劇都係由睇 劇評/簡介之類 開始的吧(FANS,一早決定追戈D唔計)
冇理由直接飛去睇設定吧

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 03:18 PM   #803
鳳熾魂
God of Gamer
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
咁就睇套劇 唔明其實唔多出奇的...

關於ELS 真係要睇設定資料先知點解 佢地只係一味撞過來
我覺得 佢地係認為融合係資訊交流,溝通Ge方法所以想同人類融合同溝通

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 03:19 PM   #804
tongmak

引用:

我唔係睇好多設定同劇透
但係都明白到
最尾果句英文跟本就講哂
舊 11-14-10, 03:20 PM   #805
阿魚

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDL_MajoR
引用:

無錯, 我自己無所謂

但我朋友好堅持原汁原味
佢最討厭劇透...

ot一說, 試過陪佢睇新eva劇場版
有人邊睇邊講劇中故事
最後我朋友忍唔住係劇院罵人
阿魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 03:20 PM   #806
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
我覺得 佢地係認為融合係資訊交流,溝通Ge方法所以想同人類融合同溝通
冇錯呀 但劇場版入邊冇講明呢個理由 所以先話就咁睇套戲應該唔會明點解要撞過來 (最多睇成一種攻擊手段)

引用:
我唔係睇好多設定同劇透
但係都明白到
最尾果句英文跟本就講哂
咁呢D就唔算係 資料搜集啦(你自己講既)

此篇文章於 11-15-10 12:23 AM 被 money 編輯。
舊 11-14-10, 03:22 PM   #807
阿魚

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
不同種族有不同交流方式
就係因為未互相理解, 從而引發好多誤會
但好多時候, 未完全理解就已經兵戎相見
舊 11-14-10, 03:26 PM   #808
tongmak

引用:
咁呢D就唔算係 資料搜集啦(你自己講既)
不過套野真係funs向
唔睇tv唔知佢講咩
睇完tv唔去諗都唔知佢講咩
睇完tv諗完去睇場戲唔諗都係唔知佢講咩
舊 11-14-10, 03:27 PM   #809
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
冇錯呀 但劇場版入邊冇講明呢個理由 所以先話就咁睇套戲應該唔會明點解要撞過來 (最多睇成一種攻擊手段)
其實套戲當中係有暗示過佢地融合係做資訊交流,但一般人無腦量子波接受唔到訊息,而腦子波果批人係接受到但係ELS 係用類似數據o尼交流,但太龐大亦都未做到正確交流,剎那都係要靠埋電腦幫手先可以同佢地交流到
可能我之前有睇過o尼類野,所以我明白
引用:
不同種族有不同交流方式
就係因為未互相理解, 從而引發好多誤會
但好多時候, 未完全理解就已經兵戎相見
所以咪開戰左

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
舊 11-14-10, 04:02 PM   #810
狙擊手sohan
Game Master

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsohan66
XBox Live Gamertagsohan66
引用:
不過套野真係funs向
唔睇tv唔知佢講咩
睇完tv唔去諗都唔知佢講咩
睇完tv諗完去睇場戲唔諗都係唔知佢講咩
一套兩粒鐘的片要講埋前兩季d野出黎根本無必要..要了解自己看回以前的不就可以了嗎?

續篇就是要做續篇應做的東西吧, 把前兩季的東西全都放進去那就不叫續篇了

而且睇得續篇, 無睇前面根本係唔應該期望自己睇左續集會知講d乜架下哇

正如如果玩mgs4無玩過以前果幾代, 唔明根本係正常, 明我先會覺得出奇

舊 11-14-10, 04:52 PM   #811
阿魚

引用:
作者: 狙擊手sohan 查看文章
一套兩粒鐘的片要講埋前兩季d野出黎根本無必要..要了解自己看回以前的不就可以了嗎?

續篇就是要做續篇應做的東西吧, 把前兩季的東西全都放進去那就不叫續篇了

而且睇得續篇, 無睇前面根本係唔應該期望自己睇左續集會知講d乜架下哇

正如如果玩mgs4無玩過以前果幾代, 唔明根本係正常, 明我先會覺得出奇
我有玩開mgs系列
但我都係唔明mgs 4講乜

舊 11-14-10, 05:20 PM   #812
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
引用:
我有玩開mgs系列

佢意思係如果你要明,前提係要有玩過之前系列
其實好正常啫...
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 05:24 PM   #813
~牙~
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
好彩係新加坡睇, 全場都無人嘈
大家都係係笑位先笑

永別了, DD 黑SABER
<呢個LOGO實在係太嘔心了
~牙~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 06:04 PM   #814
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
我有玩開mgs系列

OT:
MGS= 一堆男人既戰鬥史

舊 11-14-10, 06:18 PM   #815
狙擊手sohan
Game Master

引用:
作者: 沙翁 查看文章
佢意思係如果你要明,前提係要有玩過之前系列
其實好正常啫...
對啊, 第一第二集(季)的劇情

要求第三集(劇場版)來告訴人的話..不是很攪笑嗎

最直接的方法不用, 反而用最無厘頭的方法
如果第三集真的能告訴人前兩集說些甚麼的話, 那麼我想這個第三集只是不斷重播頭兩集的片段,或是好像seed時期找一集出來特意回顧一樣
這樣的話如無意外更多人會叫回水了

和這套戲是不是fans向基本上沒甚麼關係吧

此篇文章於 11-14-10 06:21 PM 被 狙擊手sohan 編輯。
狙擊手sohan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 06:21 PM   #816
luminezxa

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDlumine913
尋日6點場
都唔係好覺嘈
可能我坐最後果行
luminezxa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 06:29 PM   #817
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: 狙擊手sohan 查看文章
對啊, 第一第二集(季)的劇情

要求第三集(劇場版)來告訴人的話..不是很攪笑嗎

最直接的方法不用, 反而用最無厘頭的方法
如果第三集真的能告訴人前兩集說些甚麼的話, 那麼我想這個第三集只是不斷重播頭兩集的片段,或是好像seed時期找一集出來特意回顧一樣
這樣的話如無意外更多人會叫回水了

和這套戲是不是fans向基本上沒甚麼關係吧
其實呢....劇場版都有講番第一二季既劇情吧-.-

君不見劇中劇 天上人嗎

金吉同AHEAD 同台演出

舊 11-14-10, 06:47 PM   #818
狙擊手sohan
Game Master

引用:
其實呢....劇場版都有講番第一二季既劇情吧-.-

君不見劇中劇 天上人嗎

金吉同AHEAD 同台演出
其實這一幕原意不是真的只是想回顧吧,沒看過的人看到那幕不會注意到些甚麼的,是有看過的人
才會會心微笑吧

舊 11-14-10, 08:11 PM   #819
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

有好多人都話 OOQ廢既--.- 出來冇打過.....但"根據" MG版的設定資料...

>対話でなく戦闘でも単独でELSを殲滅させる事が出来た可能性すらある

舊 11-14-10, 08:18 PM   #820
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
有好多人都話 OOQ廢既--.- 出來冇打過.....但"根據" MG版的設定資料...

>対話でなく戦闘でも単独でELSを殲滅させる事が出来た可能性すらある
佢斷空光牙劍果下都唔會覺得佢廢啦

舊 11-15-10, 12:34 AM   #821
chunmanx
我ge代號係風

PSN  IDndswii
睇完
其實覺得蠻好睇
不過佢有些認真的情節都覺得佢好笑
套戲的故事變得唔高達、更科幻同埋勇者化左
一開頭果度其實有點自嘲的感覺

有d位商業化得幾有趣
迪利尼變到隻精靈咁在00q度
我一睇即笑
因為我知班腐女一定尖叫

不過戰鬥場面有時真係做得有點亂
多過一個shot係一個大畫面影住d激光在太空中飛黎飛去(焦!焦!焦!)
其實真係唔知0係道睇乜

00q發揮太少有點失望
其實架野本身係咪有twin drive+原裝太陽爐架呢?
同埋佢係咪都係可以開trans-am burst架呢?
穿越空間果野真係有點呆
仲以為係開炮
但超空間飛行來回應該都好快
無理由剎那ironman返黎公主咁快變到咁老啫
臨尾變左彩色果架都係00q?

不過都係覺得00 season 1最好睇
那種玩戰略ge驅逐行動比較有趣
劇情亦較為接近返高達的真實系傳統

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-10, 12:38 AM   #822
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Orphen 查看文章
套戲想表達d咩係一回事
個劇本同個表達手法係點係另一回事

套戲想表達d咩我諗好多人都get到
但成個劇本同個表達手法我就覺得真係麻麻
好多會令人一頭霧水既地方
我好簡單架者
好睇同唔好睇
我覺得係唔好睇

舊 11-15-10, 12:42 AM   #823
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: chunmanx 查看文章
睇完
其實覺得蠻好睇

有d位商業化得幾有趣
我一睇即笑
因為我知班腐女一定尖叫

多過一個shot係一個大畫面影住d激光在太空中飛黎飛去(焦!焦!焦!)
其實真係唔知0係道睇乜

00q發揮太少有點失望
穿越空間果野真係有點呆
仲以為係開炮

劇場版戈陣 電視姬好似係29定30歲

50年後 80歲 差唔多...吧?

舊 11-15-10, 10:09 AM   #824
stonekeung
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
超空間飛行其實好多SF片都提過,離開地球越遠再返黎,你過左一年,地球可能已過左幾十年
引用:
作者: chunmanx 查看文章
睇完
其實覺得蠻好睇

有d位商業化得幾有趣
我一睇即笑
因為我知班腐女一定尖叫

其實真係唔知0係道睇乜

00q發揮太少有點失望
穿越空間果野真係有點呆
仲以為係開炮

stonekeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-10, 10:21 AM   #825
阿魚

引用:
作者: stonekeung 查看文章
超空間飛行其實好多SF片都提過,離開地球越遠再返黎,你過左一年,地球可能已過左幾十年
Gunbaster...
只睇戰鬥場面,....我都以為自己睇緊gunbaster

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
11/7 11/8 Kalafina Special LIVE in Hong Kong 2015開催決定!丨梶浦由記総合THREAD Vol.2 神秘過客 日本動漫畫討論版 790 05-31-23 06:40 PM
[動畫] 「魔法少女リリカルなのはThe Movie 2nd A's」好評公開中!丨名古屋上映一週間の全席完売の記録樹立 Vol.4 money 日本動漫畫討論版 1000 07-25-12 10:56 AM
[動畫] hack//G.U. TRILOGY BD/DVD版発売中 money 日本動漫畫討論版 77 08-04-08 03:18 PM
[PS2]GUNSLINGER GIRL Vol.3圖片,8/19發售(動畫DVD同梱 ) 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 06-10-04 10:18 AM

現在的時間是 02:30 AM

手機版 | APP版