Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-26-09, 02:10 AM   #1
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
有關Tokina 124

Tokina AT-X 124 PRO DX同新的DXII除了內置摩打同價錢有分別之外,
仲有無其他分別?(例如成像,重量等等)

另外佢個12-24mm使唔使乘番個crop factor?

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-09, 02:34 PM   #2
antony chan
God of Gamer
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: 安東尼さん 查看文章
Tokina AT-X 124 PRO DX同新的DXII除了內置摩打同價錢有分別之外,
仲有無其他分別?(例如成像,重量等等)

另外佢個12-24mm使唔使乘番個crop factor?
124未用過答你唔到,但支12﹣24就一定要乘返。

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-09, 03:50 PM   #3
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
睇MTF就同舊一樣

之前用d300,對焦速度都好快,唔太嘈
af轉mf推一下就得,好方便...

用落就
高光/對光源就差d
光圈全開不太sharp...
不過收一兩級就好好多...
仲有變形都係一個問題

此篇文章於 01-26-09 03:53 PM 被 seetold 編輯。
seetold 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-09, 04:42 PM   #4
安東尼さん
Game Master
好人

引用:
作者: seetold 查看文章
睇MTF就同舊一樣

之前用d300,對焦速度都好快,唔太嘈
af轉mf推一下就得,好方便...

用落就
高光/對光源就差d
光圈全開不太sharp...
不過收一兩級就好好多...
仲有變形都係一個問題
那對比起Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
哪支會比較好?

舊 01-26-09, 05:24 PM   #5
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
引用:
那對比起Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
哪支會比較好?
我買ultra wide前做過既小小research
純計成像, 同埋好主觀既網友心得
tokina 116 > canon 1022 > sigma 10-20 ~ tokina 124 > tamron 10-24

實際係點最好上網睇下其他人影既圖
再睇自己既光圈,焦距要求去揀

舊 01-26-09, 06:09 PM   #6
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
哪支會比較好?
一糸11-16 一糸14-24

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-09, 10:42 PM   #7
antony chan
大合奏部隊!

Nintendo Switch ID2591-1991-9995
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
一糸11-16 一糸14-24
貓爺....支14﹣24天價來,佢唔係用FX的話買返支12﹣24好似抵好多喎....

另回樓上,你講o既124係唔係指12﹣24?a
如果係的話呢支成像唔會差過泥坈支12﹣24的....

GGFR
好Game分享

此篇文章於 01-26-09 10:45 PM 被 antony chan 編輯。
舊 01-26-09, 11:53 PM   #8
安東尼さん
Game Master
好人

引用:
作者: antony chan 查看文章
貓爺....支14﹣24天價來,佢唔係用FX的話買返支12﹣24好似抵好多喎....

另回樓上,你講o既124係唔係指12﹣24?a
如果係的話呢支成像唔會差過泥坈支12﹣24的....
我一路講嘅都係12-24...因為之前聽人講話抵得上Nikkor支12-24...
最緊要係平...

11-16同14-24分別幾銀?

舊 01-27-09, 12:14 AM   #9
antony chan
大合奏部隊!

引用:
我一路講嘅都係12-24...因為之前聽人講話抵得上Nikkor支12-24...
最緊要係平...

11-16同14-24分別幾銀?
咁呢支好野來,粗用的話分別不太大.....
而且個價平過呢坑成半,絕對抵玩....\/

11-16問貓爺啦,14-24盛惠$13,800..../

GGFR
好Game分享
舊 01-27-09, 12:24 AM   #10
安東尼さん
Game Master
好人

引用:
作者: antony chan 查看文章
咁呢支好野來,粗用的話分別不太大.....
而且個價平過呢坑成半,絕對抵玩....\/

11-16問貓爺啦,14-24盛惠$13,800..../
哇...我budget得5000...(窮鬼)
咁都係Tokina 124算...
留番D錢買腳/燈

舊 01-27-09, 03:37 AM   #11
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:
哪支會比較好?
未用過10-20...
答唔到你...

不過睇你在唔在意果2mm
係超廣角上分別都幾大

最不滿意tokina的地方...
12-24

17-35

其他地方都係水準之上
2xxx(二手)真係幾抵玩..

其他爛相

舊 01-27-09, 09:38 AM   #12
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
11-16都是差不多$ 雖然range較細 但成像光圈 二手承接力都較好
14-24 cash $ 12000 乍~!

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
想問下呢度有冇人有睇房車賽0既習慣? STi GAF Racing Engine車迷討論區 282 08-01-15 10:08 PM
[PSP] 天誅4 shuzi 手提遊戲機討論版 76 02-26-09 02:59 PM
[PSP] ブランディッシュ ~ダークレヴナント~ imgahou 手提遊戲機討論版 3 12-26-08 06:03 PM

現在的時間是 06:39 AM

手機版 | APP版