Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 01-06-11, 12:31 PM   #1
斯羅
God of Gamer
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
大家既另一半向你呻d不如意既事, 你地會點做?

例如工作辛苦呢d事咁, 吾知點解好似永遠都開解吾到佢咁
有人教路話就咁聽對方講, 和應下就得

遇到咁既情況會點做呢?

此篇文章於 01-06-11 01:32 PM 被 斯羅 編輯。
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-11, 12:36 PM   #2
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
女仔既話聽佢講就ok啦~~~
如果個女仔夠rational, 都可以同佢講下d解決方法
但係要避重就輕
因為女仔最主要係想呻下~

男仔多數都未必講, 佢肯講, 可能都會想聽下意見吧?

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-11, 12:42 PM   #3
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
呻,無非係有道怨鬱氣積住,不吐不快
由得佢吐出黎就無事

不過如果有敏銳既觀察力同埋同感心的話
適當時候提問去關心佢既感受
掌握得宜,效果自會事半功倍,而且可以增進感情。

舊 01-06-11, 01:09 PM   #4
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
聽完就算, 唔好咁認真比意見, 因為忠言逆耳

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-11, 01:29 PM   #5
斯羅
aloha~

引用:
作者: 才子 查看文章
咁就死啦, 今日講多左幾句, 而家佢吾想理我咁..
舊 01-06-11, 02:10 PM   #6
小海獅
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2002
XBox Live GamertagKeithL1985
其實普遍上對女性的話你肯聽下佢呻就得,
適當的時候表示認同、用一些引導佢繼續講野的問題等,
另佢覺得真係有個人聽梗佢講野就得。
小海獅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-11, 03:18 PM   #7
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: 斯羅 查看文章
咁就死啦, 今日講多左幾句, 而家佢吾想理我咁..
好明顯你講錯野

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 01-06-11, 03:26 PM   #8
斯羅
aloha~

引用:
作者: irismong 查看文章
好明顯你講錯野
我講左d好無建設性既野...
我講完都覺得自己好似將佢講既野置身事外, 好吾負責任咁...
舊 01-06-11, 04:40 PM   #9
Ryokoryoko
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
如果係女既話,只要你俾kui覺得你有留心聼kui呻, 就more than enough啦

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-11, 04:52 PM   #10
Cobra
Junior Member

註冊日期: Apr 2003
3DS Friend Code2277 6591 2217
PSN  IDngkaki
"女仔最主要係想呻o下"係非常普遍o既情況. 時至今日, 聽緊另一半吐苦水之時, 小弟偶然都會忍唔住分析o下, 結果佢多數都唔受落, 反而有機會更唔高興. 結論係: 要認真聽, 但唔駛認真同佢討論件事, 就算佢問你意見, 當時都要避免直接指出佢o既問題, 等佢心情平復d有機會再同佢全面探討.

晌唔適當o既時間對女人太直接, 非但幫唔到佢仲會燒著埋自己.
Cobra 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-11, 04:55 PM   #11
斯羅
aloha~

引用:
作者: Cobra 查看文章
"女仔最主要係想呻o下"係非常普遍o既情況. 時至今日, 聽緊另一半吐苦水之時, 小弟偶然都會忍唔住分析o下, 結果佢多數都唔受落, 反而有機會更唔高興. 結論係: 要認真聽, 但唔駛認真同佢討論件事, 就算佢問你意見, 當時都要避免直接指出佢o既問題, 等佢心情平復d有機會再同佢全面探討.

晌唔適當o既時間對女人太直接, 非但幫唔到佢仲會燒著埋自己.
我而家咪係囉...燒著晒, 突然發我脾氣
又話我幫佢吾到, 同我講, 搵我都吾知有咩用, 話我講都吾明, 吾想同我講, 話大家做d野都吾同, 叫我吾好理佢...
舊 01-06-11, 05:07 PM   #12
Cobra
Junior Member

註冊日期: Apr 2003
3DS Friend Code2277 6591 2217
PSN  IDngkaki
引用:
作者: 斯羅 查看文章
我而家咪係囉...燒著晒, 突然發我脾氣
又話我幫佢吾到, 同我講, 搵我都吾知有咩用, 話我講都吾明, 吾想同我講, 話大家做d野都吾同, 叫我吾好理佢...
非常同情你. 下次試o下只係用心聽, 安慰o下佢, 唔去評論, 結果可能同呢次完全相反, 佢會lum晒咁感謝你......
Cobra 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 11:55 AM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
若自問無能為力安慰...不善辭令...
做個用心聆聽者已經足夠

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 01-08-11 12:34 PM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 03:30 PM   #14
bonedog
Crazy Gamer
變態少女+.+

註冊日期: Aug 2005
死火啦 我想佢聽我呻之餘又會有野講, 俾下意見我
可惜....

聽完就算種感覺好似hea我咁 又感覺無心聽我講野..

wii mario kart :2363-5733-3949
WII FD CODE: 1155 1554 5930 3952
[Wii] ナイツ~星降る夜の物語~: 1160-9077-2319
大乱闘: 1719-2561-6043
歡迎add我,也請pm告知
bonedog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 05:42 PM   #15
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: bonedog 查看文章
死火啦 我想佢聽我呻之餘又會有野講, 俾下意見我
可惜....

聽完就算種感覺好似hea我咁 又感覺無心聽我講野..
咁唔係個個人一樣既~~

舊 01-07-11, 07:39 PM   #16
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 才子 查看文章
冇錯
等佢撞一次板好過你講一千句
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-11, 03:14 AM   #17
baby仔
GeeGee獸

註冊日期: Mar 2010
PSN  IDreyrey
用心鈴聽對方苦水...可以既話加以安慰...等他心情平靜時先慢慢分析一下事件的問題所在比d意見...^^

主力隊長︰暗埃,勝負師,火/冰/暗赫拉,石川,火埃,大國主,木和神
隊員︰五色奶子,大魔王,濕婆,黎明天使神
尋找大量各埃及神、木和神、大國主、麒麟~隊友~
baby仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-11, 10:17 AM   #18
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
咁如果佢不斷重複呻同一種類似既事呢?
例如每星期都呻兩次。可以點處理?

舊 01-08-11, 02:07 PM   #19
YALIU
儲錢中...

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: beagleflash 查看文章
咁如果佢不斷重複呻同一種類似既事呢?
例如每星期都呻兩次。可以點處理?
有次我男友狠狠咁插完我之後
我呻一個話題唔會重覆2次以上…
YALIU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-11, 08:37 PM   #20
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
細心傾聽
你能幫就幫,幫唔到就細心聽佢呻,呻完佢都會好少少
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-11, 03:08 PM   #21
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

靜心聽下佢呻lor!

舊 01-10-11, 09:36 AM   #22
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

引用:
作者: shion_rei 查看文章
有次我男友狠狠咁插完我之後
我呻一個話題唔會重覆2次以上…
結果係意見接受,態度照舊。

有時呻,聽下,開解下係無問題。
但有可能變成單方面發放……長時間會好攰……

舊 01-11-11, 01:36 PM   #23
YALIU
儲錢中...

引用:
作者: beagleflash 查看文章
結果係意見接受,態度照舊。

有時呻,聽下,開解下係無問題。
但有可能變成單方面發放……長時間會好攰……
開解下太多唔多好
如果份工令到佢咁太怨言
不如轉工啦

有一段時間我番個份工都成日呻
最後我男友叫我轉工就乜事都無

反而而家成日同佢傾下公司D開心事
起碼唔係負能量先啦
YALIU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-11, 04:18 PM   #24
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

引用:
作者: shion_rei 查看文章
開解下太多唔多好
如果份工令到佢咁太怨言
不如轉工啦

有一段時間我番個份工都成日呻
最後我男友叫我轉工就乜事都無

反而而家成日同佢傾下公司D開心事
起碼唔係負能量先啦
呢啲都要睇人,因為佢本身係負能量底。
容易諗啲負面野,所以比較難,而且轉左工都係咁。
都有試過狠插,不過效果都係唔顯著……

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:37 PM

手機版 | APP版