Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 10-22-10, 10:03 AM   #51
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: Seppie 查看文章
如果你既小孩係死小孩
一定係你做父母既責任
想自己小孩唔死既, 自己搵岩方法教好佢lor!!!
怕怕怕怕, 怕有咩用?????

算啦你
你講咁耐你心裡都有答案啦 =.=
你數咁耐都係想分手je, 分lor
不過你到n年後睇番件事, 為左咁少, 可以好好傾既問題而分手
你會覺得自己好幼稚
我又諗起陳啟泰既一段說話:
我有信心教好我自己既小朋友
但係我無信心我小朋友既同學既父母可以教好佢地既小朋友

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 10:21 AM   #52
winnie89
Junior Member

註冊日期: Oct 2009
驚驚
大家好似睇到生小朋友咁輕鬆咁...@@
小朋友又要教又要養, 要雙方樂意去負起le個責任, 亦要有一定的心理質素同經濟能力.
唔係因為鍾意生就生啊.

怪不得香港咁多家庭問題
winnie89 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 11:32 AM   #53
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:
作者: 地場衛 查看文章
我唔想要小孩既原因係,要養一個小孩唔少錢就唔在講,如果生得佢出黎就得要負責任

供書教學,衣食住行已經夠煩,仲有吃喝玩樂等等問題,同埋唔鐘意「死小孩」

仔既話就唔太喜歡,女既話好d(我應係蘿莉控),不過到時有公主病就幣......

簡單d講嫌麻煩、錢銀要洗好多同唔想害左一個新生命
而佢思想就較傳統,要傳宗接代
我覺得你連婚都唔應該結

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 12:03 PM   #54
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
吞POP路過搭下咀:

其實樓主都去到結婚呢個地步, 生唔生呢個問題乜唔係應該一早就討論過嫁咩? 定係樓主想搵個藉口去分手去搵過件咋?

如果唔係的話, 就攤出來兩個三口六面講清楚佢啦, 唔好到時浪費人地青春呀....

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 12:17 PM   #55
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
複雜!? 呢個問題好重要!!!
邊個保證佢生左出黎之後真係會鍾意個小朋友?
遲d可能唔係咁諗, 遲到幾時?
你咁估法有無限可能性

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 12:42 PM   #56
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: irismong 查看文章
我又諗起陳啟泰既一段說話:
我有信心教好我自己既小朋友
但係我無信心我小朋友既同學既父母可以教好佢地既小朋友
引用:
作者: winnie89 查看文章
驚驚
大家好似睇到生小朋友咁輕鬆咁...@@
小朋友又要教又要養, 要雙方樂意去負起le個責任, 亦要有一定的心理質素同經濟能力.
唔係因為鍾意生就生啊.

怪不得香港咁多家庭問題
就算肯教, 用心教都未必可以教得好.......
不能夠話生就生, 尤其是樓主根本就未有充足的心理準備

在小巴上見過有對夫妻一人抱住一個b, 仲有一個大少少都係得幾歲的坐在單丁位
掟彎跌親喊, 老豆露出厭惡眼神但完全冇理佢, 阿媽怒睥個老豆, 個老豆先伸手扶
咁唔鍾意咪鬼生啦

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 12:52 PM   #57
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
就算肯教, 用心教都未必可以教得好.......
不能夠話生就生, 尤其是樓主根本就未有充足的心理準備

在小巴上見過有對夫妻一人抱住一個b, 仲有一個大少少都係得幾歲的坐在單丁位
掟彎跌親喊, 老豆露出厭惡眼神但完全冇理佢, 阿媽怒睥個老豆, 個老豆先伸手扶
咁唔鍾意咪鬼生啦
可能生左出黎先唔鐘意都唔奇
生之前可能好鐘意小朋友, 係因為玩其他人果d嘛
又唔係日對夜對... 夜媽媽喊時又要起身...
仲有好多好多好多小事...
分分鐘搞到兩公婆感情變差 (不過你都可以又講話兩公婆感情變差可以有好多其他原因既....囧...
先說明, 這些不在討論範圍內)
仲有睇入學覺得仲煩
你可以做齊900幾樣野, 希望阿仔阿女入到間好d
但係好多時唔係你諗想點就點
入到名校, 但係佢都係無心讀書/佢唔係讀書既材料
又要幫佢諗後著... 囧
真係越諗越多
所以打死都唔生... 養下貓仔好過
家陣教d貓俾手手 XD 聽教聽話 XDDDD

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 10-22-10, 01:38 PM   #58
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
路過,
就算本來唔特別鐘意細路,
當你小朋友出世, 你就好自然地將佢擺o係第一位,
想將最好ge野比佢, 自己唔洗都會洗$去佢度, 全副精神擺o係佢度

早幾年我姐女兒出世後我ge睇法

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 02:06 PM   #59
winnie89

引用:
作者: 真!DC 查看文章
路過,
想將最好ge野比佢, 自己唔洗都會洗$去佢度, 全副精神擺o係佢度

你同你姐姐同住嗎?
舊 10-22-10, 02:23 PM   #60
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
路過,

我反而覺得會係兩個extreme
即係一係會錫, 咩都會盡量俾最好
放佢做第一位
一係就好似上面藍莓咁講囉...
好似果個老豆咁

舊 10-22-10, 02:25 PM   #61
delta
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
路過,

當然有人會好似你家姐咁生左之後會變得好重視個小朋友,
但都有唔少人相返,生完之後變得討厭小朋友的...

我唔反對生小孩,但我得應該係兩個人都想生,
心理同能力上都準備好先應該生,
而唔係話因為唔討厭,生左先算,攞個細路既生命黎博...

「きっとこの世界の共通言語は,英語じゃなくて笑顔だと思う」

高橋優 / 福笑い
delta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 02:38 PM   #62
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: delta 查看文章

exactly =.=
我自問真係無乜耐性 =..=
要我好耐心咁教小朋友真係有勉強

所以我覺得傾清楚係好重要 ._.
唔係話咩拍左幾多年, 輕易放棄
先不論樓主係唔係只係想搵藉口飛左阿女友
但係如果真係到時唔夾, 日嘈夜嘈
或者到阿女友 (老婆) 到老時先日怨夜怨
話好想臨老有個仔養下自己關心自己
怨你一世咁點算...

舊 10-22-10, 03:19 PM   #63
winnie89

引用:
作者: delta 查看文章

同意,
個小朋友唔係自己, 大家只會睇到好ge一面
小朋友得意ge一面係好得意
但當你兩公婆第二日要返工,
個細路又喊又扭計,
再大個小小, 教又唔聽, 打又唔打得,
大家就會知個問題係乜,
甚至影響兩公婆.
覺得生兒育女好容易ge, 我諗年紀仲好細啦 @@
舊 10-22-10, 03:56 PM   #64
HI_Ricky
深山人士

引用:
同意,
個小朋友唔係自己, 大家只會睇到好ge一面
小朋友得意ge一面係好得意
但當你兩公婆第二日要返工,
個細路又喊又扭計,
再大個小小, 教又唔聽, 打又唔打得,
大家就會知個問題係乜,
甚至影響兩公婆.
覺得生兒育女好容易ge, 我諗年紀仲好細啦 @@
反番轉至真,覺得生兒育女易"多數"係出左黎見世面做左野 都有1段長時間, 識得點生活,有未來的遠見....等等,年紀仲好細又點會有呢D想法
如果唔生的理由係,有1方有地中海,家人有遣傳病,怕宮外孕,兔順,盤康炎,等等.....的危險,我係支持唔好生.

https://www.facebook.com/machouse2004/
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 10-22-10 04:34 PM 被 HI_Ricky 編輯。
舊 10-22-10, 05:13 PM   #65
winnie89

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
反番轉至真,覺得生兒育女易"多數"係出左黎見世面做左野 都有1段長時間, 識得點生活,有未來的遠見....等等,年紀仲好細又點會有呢D想法
如果唔生的理由係,有1方有地中海,家人有遣傳病,怕宮外孕,兔順,盤康炎,等等.....的危險,我係支持唔好生.
養一個小孩子要預算多少錢, 衣食住行教育,
如果兩口子只係搵萬零二萬蚊, 又無樓, 負擔唔到果筆預算,
咁你支唔支持佢地生, 定係到時至算...@@

你ge遠見只係想老咗有仔女陪...@@
但無諗過佢成長中要經歷同面對幾多...錢係好現實既事

"窮"先係最可怕ge遣傳病
^^;
舊 10-22-10, 05:14 PM   #66
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
問題唔係樓主應唔應該生, 而係佢依家唔想生, 咁佢係咪要因為唔想生而分手

我諗佢依家呢刻係已經知道自己唔想, 咁唔想, 佢可以點呢?

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 05:41 PM   #67
HI_Ricky
深山人士

引用:
養一個小孩子要預算多少錢, 衣食住行教育,
如果兩口子只係搵萬零二萬蚊, 又無樓, 負擔唔到果筆預算,
咁你支唔支持佢地生, 定係到時至算...@@

你ge遠見只係想老咗有仔女陪...@@
但無諗過佢成長中要經歷同面對幾多...錢係好現實既事

"窮"先係最可怕ge遣傳病
^^;
我有兩個仔, 大的番緊小學又點會唔知過中的問題.....

舊 10-22-10, 05:45 PM   #68
HI_Ricky
深山人士

引用:
問題唔係樓主應唔應該生, 而係佢依家唔想生, 咁佢係咪要因為唔想生而分手

我諗佢依家呢刻係已經知道自己唔想, 咁唔想, 佢可以點呢?
扎 左咪生唔到law, 咁簡單

舊 10-22-10, 05:45 PM   #69
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
睇左樓主既post, 仍係覺得佢在搵excuse 飛左條女je

舊 10-22-10, 05:58 PM   #70
winnie89

引用:
我有兩個仔, 大的番緊小學又點會唔知過中的問題.....
每個人經濟能力唔同, 你有能力, 樓主未必有ma ^^;

未計精神上ge付出,
你不如同大家講下要養兩個仔每年開支大約共要幾多 (衣食住行教育)

要付擔到這個開支, 同埋有積蓄你兩公婆自己將來ge退休生活費, 唔駛佢地將來養返你,
你話兩公婆一個月最少要幾多?
如果無,
係咪唔應該勉強生呢?

此篇文章於 10-22-10 06:03 PM 被 winnie89 編輯。
舊 10-22-10, 06:19 PM   #71
HI_Ricky
深山人士

引用:
每個人經濟能力唔同, 你有能力, 樓主未必有ma ^^;

未計精神上ge付出,
你不如同大家講下要養兩個仔每年開支大約共要幾多 (衣食住行教育)

要付擔到這個開支, 同埋有積蓄你兩公婆自己將來ge退休生活費, 唔駛佢地將來養返你,
你話兩公婆一個月最少要幾多?
如果無,
係咪唔應該勉強生呢?
你有呢個計算方好正確~
至於食住行要用幾多, 家家未必1樣,而且K1-K3有準貼,小學打後又有免費教育,積蓄點會蓄唔到
你話退休生活費, 相信個個都有供MBF,應該唔洗諗住,
而且我退休時我個仔都似我依家差唔多咁大,沒問題既

舊 10-22-10, 06:27 PM   #72
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
這世界沒公式的,拿一個無限可能的問題來討論是沒意思的。
重點係樓主自己想點,再扯東扯西根本無意思。

舊 10-22-10, 06:53 PM   #73
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
作者: Seppie 查看文章
不過你到n年後睇番件事, 為左咁少, 可以好好傾既問題而分手
你會覺得自己好幼稚
生小孩唔係一件小事。生或唔生,係零同一既問題?點傾?生一半啊?

我覺得樓主肯依家正視呢個問題,而唔係結左先算,到時先煩,証明kui好care呢段relationship。

引用:
唔使吹得咁高,肯生肯教既,係勇敢,同“出左黎見世面做左野 都有1段長時間, 識得點生活,有未來的遠見”無関。

生易,育難。

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 06:57 PM   #74
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
扎 左咪生唔到law, 咁簡單
扎左要生係可以undo嘎。

但生左,唔要,係無得undo嘎.

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 07:12 PM   #75
irismong
Goo ◕ ω ◕

讀直
引用:
你有呢個計算方好正確~
至於食住行要用幾多, 家家未必1樣,而且K1-K3有準貼,小學打後又有免費教育,積蓄點會蓄唔到
你話退休生活費, 相信個個都有供MBF,應該唔洗諗住,
而且我退休時我個仔都似我依家差唔多咁大,沒問題既
讀直資
都唔同計法啦… 囧

論壇跳轉

現在的時間是 07:50 AM

手機版 | APP版