Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-19-10, 12:15 AM   #1
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
我就黎亂諗野諗到痴線,請大家幫幫手......

之前,有位新黎的女同事(另一個部門)到左
原本只係當好普通的同事看待
但卻好偶然的情況之下同枱食左一個星期飯,
相處之下,我覺得同佢性格上幾似,而且佢都算比晒SINGLE我(係短短一星期內係近乎被人查家宅咁濟,我識朋友真係未試過咁)
所以想嘗試接觸佢更多,
但問題來了:

1.OFFICE環境係是非多到離譜的地方,人地講少少密計,可以唔駛一個下午便整個OFFICE(包其他部門.......)
2.佢係靚女一名,有其他追求者我都理解,但問題係有個玩女衰神都想溝佢,仲要係同部門的,每次見親佢地一齊都係無名火起
3.我好好彩地可以同佢嘗試單獨外出(因為某D原因),但自此之後我同佢都好少交談(之前佢都會同我傾下計),而且我約佢食早餐或者LUNCH都會有D保留(唔敢確定出唔出到,但又無話出唔到)但個玩女男卻每次約佢食早餐或者LUNCH都會去到,我有一朝就係見住佢地咁買齊早餐返到OFFICE食,唔開心左成日

但又不是得衰野的,之前我都有同佢提過我就生日,但已經預左佢唔會記得,但沒想到生日個晚就收到佢SEND比我的生日MESSAGE(需然係比較行貨但絕對唔係馬虎個種)之後個日仲請我食糖(這個需然係好平常),但卻覺得滿心幸褔的感覺

咁係昨日收工時,收到佢的SMS,叫我比電話佢,但咁啱我個邊開會,最終拖左成個鐘先覆到電話
佢第一句講的,係叫我唔好嬲佢地部門個D人,話無人做金手旨,係佢地個邊的呀頭見我地成日係度好似阻佢做野咁,所以同我地果邊呀頭講,驚我比人罵咁,咁我同佢講話乜事都無,開會個時都只係提過下,但我無嬲過佢地個邊D人,係嬲都係嬲個玩女男,咁佢問我嬲D乜,咁我就唯有担白同佢講左(有D事非成份),我都叫佢小心D個玩女男,唔想一個咁好的女仔比人玩,咁佢都話可能係流言,但都會小心D,而且佢話同佢只係同事,話個玩女男無追佢,只係教佢同提佢,而且佢都知公司係佢身邊發生好多事(其實我覺得佢知道好多人想追佢,包括我),佢而家只係想同D同事和睦相處,我話會得閒打比佢,佢都話OK,咁最後嘗試約食LUNCH告終

但冷靜一想,其實佢係咪想護住個玩女男呢?因為其實呢D野佢唔駛同我講都得,佢都好似有D刻意SAY SORRY的感覺,好怪咁,而且公司又傳佢有人約佢出街(我問佢佢只係話同佢細妹出街),但今日打左兩次電話(一個下午一個晚上)都係長響無人聽,今日左思右想個電話,覺得有D含意咁,而且個玩女男咁接近佢,我又只能乾急好似乜都做唔到咁(唔通叫我殺左佢咩....),我又明知呢D野絕對唔急得.......

唉......我就黎諗到人都痴線了....有誰可以比到意見我呀.......
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 12:25 AM   #2
enishi
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
樓主第一件事應該係唔好人地做每件事都扯到男女關係上面, 咁樣只會重覆又重覆咁表錯情... 亦浪費好多腦細胞o係自己猜想出黎既空間

e.g. 話說我返新工都有女同事問下家宅, 不過只係空閒時間既八卦 (主要因為人妻屬性 )
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 12:28 AM   #3
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: enishi 查看文章
樓主第一件事應該係唔好人地做每件事都扯到男女關係上面, 咁樣只會重覆又重覆咁表錯情... 亦浪費好多腦細胞o係自己猜想出黎既空間

e.g. 話說我返新工都有女同事問下家宅, 不過只係空閒時間既八卦 (主要因為人妻屬性 )
但我都唔想,但問題係成個OFFICE已經傳開晒,想唔介意都唔得
我同佢都同意盡量電話傾,費事OFFICE成日傳D不必要的流言
但偏偏今日就係搵唔到佢.....
舊 09-19-10, 12:33 AM   #4
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: sunhikari 查看文章
我都叫佢小心D個玩女男
-SKIP-
你咁講其實對你好危險,你同個女關係又唔係十分好,而且個女可以講返比個玩女男,個玩女男明耍你你好輸舌

有D女人就係犯賤,明知男方係衰人都接受人地,就係因為人地把口了得,點都好,祝樓主好運

講多句啦,睇你個情況,你係好難追到佢的,都係做朋友算,不過都請加油

舊 09-19-10, 12:36 AM   #5
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: sunhikari 查看文章
但我都唔想,但問題係成個OFFICE已經傳開晒,想唔介意都唔得
我同佢都同意盡量電話傾,費事OFFICE成日傳D不必要的流言
但偏偏今日就係搵唔到佢.....
人多口雜, 若果真係對人有興趣又要介意流言, 咁都係早 d 放棄喇, 萬一成功追到只會變本加厲

你地關係只係同事, 最多叫做普通朋友, 已經做左善意提醒人地仲係踩落去 (如果事實係咁), 你都無咩可以做...
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 12:50 AM   #6
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
人多口雜, 若果真係對人有興趣又要介意流言, 咁都係早 d 放棄喇, 萬一成功追到只會變本加厲

你地關係只係同事, 最多叫做普通朋友, 已經做左善意提醒人地仲係踩落去 (如果事實係咁), 你都無咩可以做...
我都知,但我偏偏係唔想條人間殘渣去接返佢,一見親我個心成日都唔開心

但有樣野,唔知點解,我無係佢面前表達出黎,佢都知我為某d野嬲緊
舊 09-19-10, 12:53 AM   #7
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
你咁講其實對你好危險,你同個女關係又唔係十分好,而且個女可以講返比個玩女男,個玩女男明耍你你好輸舌

有D女人就係犯賤,明知男方係衰人都接受人地,就係因為人地把口了得,點都好,祝樓主好運

講多句啦,睇你個情況,你係好難追到佢的,都係做朋友算,不過都請加油
我都知危險,但人地咁問我因乜事嬲,唔通我事但找d野騙住佢先咩
舊 09-19-10, 01:02 AM   #8
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
1. 開多d話題, 問下你屋企d野, 就叫比signal你?

2. 岩岩識人就同人講是非, 扣梗你分!!

3. 作為一個新同事, 一至五都溝通夠啦, 六-日放假你都仲要打黎, 一次唔接你電話我大半日都唔覆你, 你夜晚仲要打多次黎??!!人地都要私人空間架(阻住我拍拖?), 放假都要同新同事溝通?我會覺得你好煩囉...

(`・ω・´)

此篇文章於 09-19-10 01:27 AM 被 才子 編輯。
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 01:29 AM   #9
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
如果你帶"是非成分"咁話個"玩女男", 個女仔可能會覺得你想追佢, 所以出招抵毀情敵.........
同埋你點肯定個男仔真係玩女?

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 01:34 AM   #10
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Nintendo Switch ID4565-6477-0890
引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
如果你帶"是非成分"咁話個"玩女男", 個女仔可能會覺得你想追佢, 所以出招抵毀情敵.........
同埋你點肯定個男仔真係玩女?
佢唔抵毀情敵個女仔都一定感覺到樓主想追佢
事實已經走到呢步,佢係咪真係玩女男已經唔重要

引用:
作者: Beanhoho 查看文章
1. 開多d話題, 問下你屋企d野, 就叫比signal你?

2. 岩岩識人就同人講是非, 扣梗你分!!

3. 作為一個新同事, 一至五都溝通夠啦, 六-日放假你都仲要打黎, 一次唔接你電話我大半日都唔覆你, 你夜晚仲要打多次黎??!!人地都要私人空間架(阻住我拍拖?), 放假都要同新同事溝通?我會覺得你好煩囉...
原來你係高手,失覺哂

此篇文章於 09-19-10 01:40 AM 被 龍寶寶 編輯。
龍寶寶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 01:40 AM   #11
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
比你做瓜左個情敵又點?條女就一定收歸你門下?

中傷情敵真係到冇朋友, 人地夠識扮受害者搏人同情, 到時玩女男真係要多謝你wor, 比個咁靚ge位佢上

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
原來你係高手,失覺哂
超錯...我唔係高手, 只係一隻

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 01:46 AM   #12
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

引用:
作者: Beanhoho 查看文章
比你做瓜左個情敵又點?條女就一定收歸你門下?

-SKIP-
呢個我都有諗過,有D女仔就係喜歡控制別人,唔止要收樓主入門下,要公司好多男仕都要拜入佢門下,當然唔排除有女仔入佢門,不過都係估者

舊 09-19-10, 01:53 AM   #13
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
相處之下,我覺得同佢性格上幾似,而且佢都算比晒SINGLE我(係短短一星期內係近乎被人查家宅咁濟,我識朋友真係未試過咁)
你呀嘛~ 你又知人地識朋友唔係咁識 ?
自我中心思考方法

引用:
1.OFFICE環境係是非多到離譜的地方,人地講少少密計,可以唔駛一個下午便整個OFFICE(包其他部門.......)
so what ? 你有野唔比得人知 ?

引用:
2.佢係靚女一名,有其他追求者我都理解,但問題係有個玩女衰神都想溝佢,仲要係同部門的,每次見親佢地一齊都係無名火起
人地同咩人一齊玩關你乜事 , 你唔比一個願打一個願挨 ?

引用:
3.我好好彩地可以同佢嘗試單獨外出(因為某D原因),但自此之後我同佢都好少交談(之前佢都會同我傾下計),而且我約佢食早餐或者LUNCH都會有D保留(唔敢確定出唔出到,但又無話出唔到)但個玩女男卻每次約佢食早餐或者LUNCH都會去到,我有一朝就係見住佢地咁買齊早餐返到OFFICE食,唔開心左成日
咁你自己就醒少少啦 , 人地果邊開心好多

引用:
但又不是得衰野的,之前我都有同佢提過我就生日,但已經預左佢唔會記得,但沒想到生日個晚就收到佢SEND比我的生日MESSAGE(需然係比較行貨但絕對唔係馬虎個種)之後個日仲請我食糖(這個需然係好平常),但卻覺得滿心幸褔的感覺
少少野就上晒心 , 大有當兵o既潛力

引用:
但冷靜一想,其實佢係咪想護住個玩女男呢?因為其實呢D野佢唔駛同我講都得,佢都好似有D刻意SAY SORRY的感覺,好怪咁,而且公司又傳佢有人約佢出街(我問佢佢只係話同佢細妹出街),但今日打左兩次電話(一個下午一個晚上)都係長響無人聽,今日左思右想個電話,覺得有D含意咁,而且個玩女男咁接近佢,我又只能乾急好似乜都做唔到咁(唔通叫我殺左佢咩....),我又明知呢D野絕對唔急得.......
你都幾多好似可能囉 , 不過全部都係你單方面思考

引用:
唉......我就黎諗到人都痴線了....有誰可以比到意見我呀.......
四個字 : 你諗多左

做人最緊要有自知之明~ 發少d夢啦~

講完~

舊 09-19-10, 02:01 AM   #14
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
簡單一句
人地未ready你就先起跑

勸你接觸多一陣先,係咪觀音都未知

舊 09-19-10, 02:54 AM   #15
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:

不能再認同更多...... ~_~"

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 08:51 AM   #16
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
office食野
小心食死
同同事d關係唔好諗多左

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 09:26 AM   #17
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
樓主enzyme好多好強大.....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 11:56 AM   #18
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
當人地真係玩女,
你未追倒已經咁緊張,人地就唔緊定過抬油
若是如此你已輸左九成
仲要有其他對手,就算比你搞掂依個,都未必輪到你

Justine 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 12:09 PM   #19
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
衰左啦...唱衰情敵係大忌....做好自己本份就夠....

舊 09-19-10, 01:26 PM   #20
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
男人講是非真係大忌
而且如果個女仔同個[玩女男]仲熟既話
會覺得你中傷人..仲衰

簡簡單單,問佢受唔受媾算把啦
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 03:47 PM   #21
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
大家其實係咪FOCUS 太多係玩女男上?
可能有個玩男女都未定..

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 05:08 PM   #22
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
咁岩樓下見到,睇返樓主你之前既post
你其實對男女戀愛關係會唔會太過敏感
有時好少事就以為雙方有好感
將一切都拉扯到男女關係
最後擔心/妒忌/報復/心計都無意識間產生哂出黎
請學識順其自然,做好本份
仲有多少少為對方著想
以我覺得就係你由頭到尾都比較自私咁自有自說,將你既標籤硬塞去個女仔到
難得個女仔仲有關心下你
想表現自己要的是勇氣,不是刻意

此篇文章於 09-19-10 05:41 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 07:40 PM   #23
kita
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: Sgodkyo 查看文章

四個字 : 你諗多左

做人最緊要有自知之明~ 發少d夢啦~

講完~
同意...
樓主諗得太多了...
kita 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-10, 01:50 AM   #24
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
做咩JA~? 男未婚, 女未嫁~!
自己有意思就要開始起錨啦~! 問埋D無恥野把咩.......
打咁多字上來問人最後都係得個吉, 比我已經攪掂左啦~!

女人最怕呢D人~~~!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-10, 02:12 AM   #25
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: KIM 查看文章
做咩JA~? 男未婚, 女未嫁~!
自己有意思就要開始起錨啦~! 問埋D無恥野把咩.......
打咁多字上來問人最後都係得個吉, 比我已經攪掂左啦~!

女人最怕呢D人~~~!
因為樓主係度同緊自己o既幻想談戀愛
起錨 ? 起機就有份

好簡單問樓主一個問題
除左知道人地靚女之外 , 又有幾了解對方呢 ?

唔好話我狠~
呢個階段o既人係要狠狠地鬧佢先知醒

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:20 PM

手機版 | APP版