Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 04-26-05, 09:12 PM   #1
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
今日上診所

踏入診所.....

我: 你好醫生, 我係KKH介紹來的.....

醫生: 哦, 那個賣藥經紀....呀...唔係, 係老主顧. 唔好講呢樣, 你今日見邊度唔舒服?

我: 冇, 上年開始長期吃一隻叫300D的藥, 初時感覺好好, 但最近出了一些問題...

醫生: 有什麼問題? 300D藥力不夠嗎?

我: 不不, 夠是夠....但問題出了在吃藥的容器上...

醫生: 又來藥杯問題?? 早兩日先有個...呀病人私隱...說不得.... 究竟有什麼問題呢? 你用什麼牌子的藥杯?

我: 紅圈o個隻o羅.

醫生: 紅圈幾好呀? 不合用嗎?

我: 不....幾合用....不過....個藥杯的容量有點兒....

醫生: 唔夠大呀, 我都明o既. 不過你而家最大用緊幾大?

我: 300毫升, 口徑1/4寸

醫生: 你食開隻300D已經有480毫升的效果, 應該幾好ok啦喎....

我: 係就係, 你知啦, 個杯大o的, 藥力勁o的嘛...KKH介紹我用過隻米加粒子型500毫升藥杯. 不過我又係窮鬼, 買不起耶...

醫生: (KKH那傢伙....) 你那些其實係心癮, 過度依賴對健康不好哦...

我: 係就係, 不過我遲些會去米埔出差, 我恐怕現有的藥杯不夠用.....醫生呀醫生, 有冇一o的平o的o既方法呀...

醫生: 咁呀....好啦, 我介紹隻藥杯駁腳過你. 不過個杯個口徑會細左, 難吞o的喎

我: 謝謝醫生, 咁細幾多o架?

醫生: 你而家隻300毫升杯口徑1/4寸, 用個1.4x駁腳啦, 咁個口徑都係細一個碼. 1/5.6寸, 都冇大問題o既

我: 都好啦, 但我聽聞出面有2x駁腳o架喎. 咁咪可以加到600毫升o羅?

醫生: (你個死Cheap佬....) 貪字得個貧呀, 你隻藥杯得1/4寸口徑. 用了2x駁腳就會變成1/8寸. 咁細個杯口好難入口o架! 而且自動上藥裝置亦都會失效....

我: 乜咁大件事o架....咁我明啦. 1.4就1.4啦, 唔該醫生 ~

醫生: 唔使唔該, 慢行

Rice

此篇文章於 04-26-05 10:22 PM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 09:49 PM   #2
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
米王兄
呢個extender係咪要配合你支300用o架?
效果可以再影遠d?
同埋價值幾錢~?

睇你地d睇醫生post真係好過癮~

舊 04-26-05, 09:54 PM   #3
Tassadar
Crazy Gamer
Fire!!!

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Strider
米王兄
呢個extender係咪要配合你支300用o架?
效果可以再影遠d?
同埋價值幾錢~?

睇你地d睇醫生post真係好過癮~
米王呢個過隱好多
(完全針對KKH大大 )

KKH大大是時候搵o的更毒o既玩具去反擊啦

Life is always hard...
Tassadar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 10:11 PM   #4
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
怎麼近排好像個個都興睇醫生? a

to Strider兄:
個1.4X extender的作用是把接上的鏡頭的焦距再增長1.4倍,米王兄支300mm加個1.4X之後就會變成420mm,再加上300D的1.6X裁剪率就會變成672mm;價錢方面應該2k有找。

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 10:13 PM   #5
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

原來當醫生的果然不能心算... 是 1/5.6 寸才對啊~~

um... 自動上藥好重要啊, 少不得! 少不得!

Odaijini! Odaijini!

er... 好像講恭喜才對啊... 恭喜~ 賀喜~ 喜上~ 加喜~~

如果大家在新界西北部遇到一個手持 300 毫升藥杯向天, 再加 1.4x 藥杯駁腳的人... 好孩子千萬不能靠近這位仁兄方圓三百碼之內, 因為好危險啊, 比成人的世界還可怕啊...

Ah, 對了... 貼貼這個... 解解心癮用...

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 11:00 PM   #6
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
照相館都快更名為 醫藥
很快不成文規距~每逄買藥者於醫館內出主題均順以醫生與我形式作配

病了要看大夫十分正常~
不是說收收手嗎這些錢儉不得儉不得

此篇文章於 04-26-05 11:05 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 11:46 PM   #7
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

病了看大夫當然正常 (<- 理直氣壯 )

Um... 等一等... 「米加粒子型500毫升藥杯」好像是小花貓首先撩起的啊... 可能最想買藥杯的人是...
舊 04-26-05, 11:55 PM   #8
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: KKH
原來當醫生的果然不能心算... 是 1/5.6 寸才對啊~~
um... 自動上藥好重要啊, 少不得! 少不得!
如果大家在新界西北部遇到一個手持 300 毫升藥杯向天, 再加 1.4x 藥杯駁腳的人... 好孩子千萬不能靠近這位仁兄方圓三百碼之內, 因為好危險啊, 比成人的世界還可怕啊...

Ah, 對了... 貼貼這個... 解解心癮用...
--skip--
唔關醫生大人事, 係我轉述有誤

沒有自動上藥的藥杯, 委實痛苦.....

我才不會讓我的拍攝目標發現我耶....

希望能影到好東西

Rice

舊 04-27-05, 12:03 AM   #9
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
這位醫生真係男人的救星! 無論個病幾古怪都可以開到藥方....

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-05, 12:13 AM   #10
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: riceking
-skip-
我才不會讓我的拍攝目標發現我耶....
希望能影到好東西
Rice
"拍攝目標"? er? oh~~

天氣開始熱啦, 想去就快去囉... 期待! 期待!

引用:
作者: DCIP
這位醫生真係男人的救星! 無論個病幾古怪都可以開到藥方....
雖然o的病人都幾一廂情願下...
舊 04-27-05, 12:27 AM   #11
riceking
一人前のダメ人間

引用:
"拍攝目標"? er? oh~~
天氣開始熱啦, 想去就快去囉... 期待! 期待!
雖然o的病人都幾一廂情願下...
Book了下星期一, 快了快了
近排迷上了 盜撮 抓拍, 修練五行遁地術中

有病要看大夫是你教的

Rice

舊 04-27-05, 12:32 AM   #12
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Guided tour 還是 WWF member 自由行?

Guided tour 的話不能慢慢來, 要抓好時機啊...

自由行可以慢慢來, 還可以步過浮橋直出后海灣, 不過要自己申請禁區紙, 都幾煩下...
舊 04-27-05, 12:35 AM   #13
riceking
一人前のダメ人間

引用:
Guided tour 還是 WWF member 自由行?

Guided tour 的話不能慢慢來, 要抓好時機啊...

自由行可以慢慢來, 還可以步過浮橋直出后海灣, 不過要自己申請禁區紙, 都幾煩下...
可惜是Guided tour耶...人數不足嘛..... OTL
遲一點叫公司攝影組攪一個影相佬包團

Rice

舊 04-27-05, 12:43 AM   #14
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Guided tour 的話, 建議留意一下三層高觀鳥屋 (外面的基圍根本就是沼澤, 好多野睇), 和經過博物館之後的浮橋, 景色不錯呢.
舊 04-27-05, 08:57 AM   #15
riceking
一人前のダメ人間

引用:
Guided tour 的話, 建議留意一下三層高觀鳥屋 (外面的基圍根本就是沼澤, 好多野睇), 和經過博物館之後的浮橋, 景色不錯呢.
好的, 謝提點 ~
我都有十幾年冇去過米埔了

Rice

舊 04-27-05, 05:04 PM   #16
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
KKH 張解癮圖或許未能解癮, 反而毒性加劇........!

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-05, 11:10 PM   #17
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

這個叫 "適量的 motivation" 嘛. \/
舊 04-27-05, 11:17 PM   #18
riceking
一人前のダメ人間

引用:
這個叫 "適量的 motivation" 嘛. \/
好! 我會努力拍多些見得人的東西回來再放毒

Rice

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:41 AM

手機版 | APP版