Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-18-18, 02:48 PM   #76
聖鬥士星矢
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDMacao-Seiya
XBox Live GamertagMacaoSeiya
首年Switch 出的GAME 我要買嘅應該已經買晒, 可以休息...

呢個紙盒週邊我都唔係好識欣賞...

其實大家會唔會覺得SWITCH某一天都會變成第三方墳墓的老任宿命?
聖鬥士星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 03:04 PM   #77
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: 聖鬥士星矢 查看文章
首年Switch 出的GAME 我要買嘅應該已經買晒, 可以休息...

呢個紙盒週邊我都唔係好識欣賞...

其實大家會唔會覺得SWITCH某一天都會變成第三方墳墓的老任宿命?
出咁多2~3年前既抄泠飯都可以大賣,咁都叫三墳?

而家係第三方大廠對switch毫無貢獻,但係switch就幫佢地賺奶粉錢
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 03:46 PM   #78
聖鬥士星矢

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDMacao-Seiya
XBox Live GamertagMacaoSeiya
引用:
作者: wsx360 查看文章

而家係第三方大廠對switch毫無貢獻,但係switch就幫佢地賺奶粉錢

http://www.vgchartz.com/platform/83/nintendo-switch/

第三方頭一水跟機GAME總會有D 甜頭吧... 但大賣的看來好似都只係老任GAME...
聖鬥士星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 04:16 PM   #79
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
唔係第3廠賣得唔好,係首年任天堂d game整體質素高賣得太過勁~
不過2018年你會見到第3廠都努力趕上~日本來講本身唔好話switch就算係ps4都唔多game可以賣爆,如果唔係唔會話splatoon係8年內第一隻主機game日本賣過兩百萬

要諗出呢個紙皮玩法,除任天堂真係冇邊個諗得出!在科技既進步下佢突然可以走到原點但又不失科技。就算冇興趣都要比個讚佢地!
我最鍾意係個紙皮琴同屋仔仲有隻識行既蟲

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 01-18-18 04:18 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 04:18 PM   #80
WAL1
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2002
屋仔其實玩乜?
WAL1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 04:20 PM   #81
wsx360
Game Master

引用:
作者: 聖鬥士星矢 查看文章
http://www.vgchartz.com/platform/83/nintendo-switch/

第三方頭一水跟機GAME總會有D 甜頭吧... 但大賣的看來好似都只係老任GAME...
即係Bomberman同Street Fighter 2要賣到400萬先叫大賣?

講清楚先我一開始就認為switch有無第三廠支持都冇所謂
事實上到目前為止switch大賣都係靠老任自己

而大部份第三廠(尤其係大廠)對switch既態度非常惡劣,我認為比完全唔支持更差
好似魔界戰記5出一個月唔夠就有PSN+免費版
龍珠Xenoverse 2出左一個月就有PS4完全版
聖劍傳說泠飯合集出完冇幾耐就公佈聖劍2重制版,但係冇switch份
舊 01-18-18, 04:25 PM   #82
KUTAR#
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:

Switch 大賣因為部機可以便携, 加上老任堆WiiU game 本身吸引吧
第三方在第一年可以食住條水, 軟件選擇亦唔多所以可以賣得幾好

但NS之後好有機會好似Wii 咁, 慢慢D 銷量只集中在老任的game身上
又係變第三方墳墓
結果都係睇D 第三方自己做化啦

此篇文章於 01-18-18 04:28 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 04:28 PM   #83
赤武神
The One
多多指教!

Nintendo Switch ID5684-2538-5787
引用:
而大部份第三廠(尤其係大廠)對switch既態度非常惡劣,我認為比完全唔支持更差
好似魔界戰記5出一個月唔夠就有PSN+免費版
龍珠Xenoverse 2出左一個月就有PS4完全版
聖劍傳說泠飯合集出完冇幾耐就公佈聖劍2重制版,但係冇switch份
在switch未成功之前,第3廠出冷飯同保守既態度好正常!
不過見任天堂今代好努力掙取第3廠既支持,你們見越來越多之前
好少在任天堂既主機上出既系列作品開始登陸可知一二(雖然還是冷飯)!
但冷飯配主菜任天堂都係咁行,總之齊齊攪旺遊戲界對大家都好!

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
Switch 大賣因為部機可以便携, 加上老任堆WiiU game 本身吸引吧
第三方在第一年可以食住條水, 軟件選擇亦唔多所以可以賣得幾好

但NS之後好有機會好似Wii 咁, 慢慢D 銷量只集中在老任的game身上
又係變第三方墳墓
講真一隻game賣唔賣到都要睇天時地利人和(如果隻game係冇質素掛住任記名都唔會好賣),Wii係死在冇左hardcord市場。NS係完全唔係行Wii果套路,第3廠正正常常出好既作品我唔信會因為任天堂而唔賣得!

-------
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 01-18-18 04:36 PM 被 赤武神 編輯。
舊 01-18-18, 05:03 PM   #84
蒼之星雲
黑暗領域

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: KUTAR# 查看文章

又係變第三方墳墓
Switch唔同Wii,唔玩體感都算係正常既手制,加D創意仲可以出埋體感GAME!
咁都出唔到比PS4/BX1好玩或相同水準既GAME,好明顯係人為(第三方問題)啦

舊 01-18-18, 05:05 PM   #85
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
冷飯多過新game
利申:無真係數過
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 05:12 PM   #86
貓太部
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
呢個設計絕,將以前自家拿手紙玩具融合現代玩法,
任天堂真好嘢~
貓太部 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 05:13 PM   #87
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
其實switch 係香港定位角色就係俾你跟風玩下潮一陣就賣,好唔好玩都大把非機迷買來試下。w

今次紙箱戰記有冇創意係其次。
可見任記忠於遊戲機係用來玩遊戲,並尋求不同玩法。

此篇文章於 01-18-18 05:20 PM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 05:20 PM   #88
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
已經無人記得SONY隻TOIO,預定2018年1月發售。

https://youtu.be/m6j2cLEwRsY
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 05:49 PM   #89
天野

註冊日期: Nov 2004
創意一定有啦
好唔好玩都要出左先知
起碼PS4Xboxone同手機都整唔到先
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 06:07 PM   #90
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
呢個idea 最絕係成本

電車go 傳統專用制成本2-3百,
如果吾好賣蝕死

但用紙皮,成本$10-30平10倍以上
如果吾好賣蝕極有限

電車go/virtual on 出專用紙皮制(連特典)
只貴100-200, 賺10倍(賺死)

至於擺放問題,始終紙皮制可以摺埋

remarks:
吾駛D第三廠有創新,希望佢地出
電車go, virtual on, 跑車, 槍game
出專用紙皮制
jyeung1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 06:10 PM   #91
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: jyeung1 查看文章
呢個idea 最絕係成本

電車go 傳統專用制成本2-3百,
如果吾好賣蝕死

但用紙皮,成本$10-30平10倍以上
如果吾好賣蝕極有限

電車go/virtual on 出專用紙皮制(連特典)
只貴100-200, 賺10倍(賺死)

至於擺放問題,始終紙皮制可以摺埋

remarks:
吾駛D第三廠有創新,希望佢地出
電車go, virtual on, 跑車, 槍game
出專用紙皮制
用joycon做核心,就算用膠造個殼都唔會貴。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 06:12 PM   #92
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
以後配件可以用紙皮整
2月隻打鼓game整個紙皮鼓
3月隻Mario tennis整個紙皮網球拍
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 06:14 PM   #93
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
我反而覺得唔可以用創意黎形容
出一樣週邊for 不種玩法,哩d 唔係叫創新,而係課金
創意係,不需加額外資源而又多咗用法/玩法.

好唔想見到好似Wii / wiiu時期買落一大堆週邊,一個週邊淨係for 一,兩隻game
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 06:20 PM   #94
天野

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Terry仔 查看文章

好唔想見到好似Wii / wiiu時期買落一大堆週邊,一個週邊淨係for 一,兩隻game
利用兩個製去整咁多週邊出黎wor
之前wii都係整到枝槍或劍咁大把
你叻可以自己用紙皮整
咁咪唔洗錢買羅
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 06:23 PM   #95
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
仲以為係惡攪... 點知係真a
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 07:03 PM   #96
赤武神
The One
多多指教!

引用:
作者: Terry仔 查看文章
一個用紙皮砌出黎既紙琴,無lala可以令到佢有生命可以發聲
呢個已經係創意既一部份,佢唔係單單出一個現成控制器,而且你係由砌到佢work都係自己
有份參與,當中甚至有學習成份添!每一個toycon都有佢各自既運作原理,就好似一件發明品咁!

唔洗比錢先係創意?但人地係一隻遊戲黎唔係淨係賣塊紙皮比你

-------

此篇文章於 01-18-18 07:08 PM 被 赤武神 編輯。
舊 01-18-18, 07:34 PM   #97
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
如果呢個都唔算係創意的話,我真係唔知咩先係創意了
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 07:53 PM   #98
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: lineage19 查看文章
如果呢個都唔算係創意的話,我真係唔知咩先係創意了
噤Labo 配件除左用紙作為生産原料外有咩地方叫得上 "創意" ?!

Wii / PS4 已經有塑料製作同類形産品

Sensor / 水平儀 係Switch 個手制已經有齊, Labo 配件只係一個安裝容器

與其話Labo 有創意, 正確講係Game 同Labo 配件互動有創意

不過唔好比我睇死, 好大機會只有任記自家Game 先會多Labo 配件比你玩

第三廠Game 可能只有極少量Labo 配件出

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 08:12 PM   #99
wsx360
Game Master

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
噤Labo 配件除左用紙作為生産原料外有咩地方叫得上 "創意" ?!

Sensor / 水平儀 係Switch 個手制已經有齊, Labo 配件只係一個安裝容器

與其話Labo 有創意, 正確講係Game 同Labo 配件互動有創意

不過唔好比我睇死, 好大機會只有任記自家Game 先會多Labo 配件比你玩

Labo係講緊Switch本体,紙皮配件同game既互動
少其中一樣就唔係Labo

第三廠用唔用重要咩?
舊 01-18-18, 08:19 PM   #100
氣體蛇
Crazy Gamer

PSN  IDfatboki
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章

現在講嘅創意都係喺硬件開發者方面嘅創意
以build it yourself 玩具黎講創作自由度其實好低
期望佢software 方面會有啲驚喜
如果又係1 2 switch 類小遊戲
喺video game層面上其實冇乜突破

Sent from my iPhone using Gaforum

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[出售] Nintendo Labo - Robot Kit verdy_returner 買賣專區 0 04-30-18 11:35 AM
港鐵搶客...2日,25/03~26/03...成人享小童特惠車費,其他乘客一律每程$1 Busconcamp ~清談館~ 1 03-15-16 01:13 PM
收 Creators Labo #025 Evangelion Ayanami Rei Ver.2 genies123 買賣專區 0 12-27-15 03:31 AM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 03 ~ 06 | 15,000 Yen | 藍 黑 紅 粉紅 白 | neo2046 手提遊戲機討論版 3362 10-24-11 12:39 AM
天津堂新作- ayumi-chan LABO Hayami H-GAMEの部屋 5 03-31-03 10:52 PM

現在的時間是 03:56 AM

手機版 | APP版