Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 02-20-06, 06:36 PM   #1
lange_why
Crazy Gamer
貧 窮

註冊日期: Oct 2003
請Game Graphics Designer

Graphics Designer - Pixel Arts, Game Artists

We are looking for a hardworking, enthusiastic and experienced animator, comic drawer or artist to lead the making of the creatives and graphics advertisements for our mobile game applications. The position open will work closely with the other designers, the web developers and the management. You should be fascinated by games, internet, commercials and graphics.

Must have a solid portfolio to be included in the application, please include in the application (see below for ways to apply)

Will be considered first: Please draw about 3 different cartoon character by hand for a game - freestyle, 50x50 pixels, for consideration. Can be submitted with application (see below).

PIXEL ARTS, CARTOONIST - MUST DRAW ON COMPUTER

Requirements:

Must be able to draw on computer.
Excellent in Hand Drawing (A must)
Experience in Comic Drawing is an advantage
Willing to OT if required.
Good command of Written/Spoken English is a plus.
Solid Knowledge and experience Photoshop, Illustrator, Flash
Excellent creative, communicational and organizational skills.
Hardworking and ability to work independently as well as being a team player.

Responsibilities:

The graphics design of the User interface of the mobile j2me game applications together with the rest of the developers. Being one of the lead figures for the whole creative and conceptual thinking for each project. To work and come up with ideas independently from time to time.

We offer:

A very good and relaxed working environment, yet we are hardworking. An environment with no dress code. A place where you can unfold your creative mind with different projects of varying sizes.

ALL interested parties please apply with full confidence your resume, references, current (if possible, past) and expected salary to jobs@funmobile.com or by snail mail to: 316 Tech Centre, 72 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong. Either way please include portfolio and/or required works specified in the job post.

此篇文章於 01-20-07 12:03 AM 被 lange_why 編輯。
lange_why 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-06, 06:42 PM   #2
wongpo2005
Banned
藍潔瑛

註冊日期: Jul 2005
我都想神刺交流區有得置項。
wongpo2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-06, 11:02 PM   #3
smalltung
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: wongpo2005
我都想神刺交流區有得置項。
神刺遊戲化

舊 02-20-06, 11:45 PM   #4
月牙火介
God of Gamer
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
Good command of Written/Spoken English is a plus.<<見到呢句即時灰哂..

舊 02-20-06, 11:49 PM   #5
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: kofire
Good command of Written/Spoken English is a plus.<<見到呢句即時灰哂..
俺完全睇唔明上面寫乜......仲灰

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-06, 11:51 PM   #6
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 赤兵尉SETH
俺完全睇唔明上面寫乜......仲灰
段字我明就明少少,
但就唔明點解要求咁高,而樓主成日話d 馬仔好唔聽話唔聽洗...
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-06, 11:51 PM   #7
GUSTAV
The One
poor

XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: kofire
有會好d o者
佢話is a must你先灰啦

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-06, 11:59 PM   #8
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
引用:
作者: GUSTAV
有會好d o者
佢話is a must你先灰啦
就係明d唔明d果下先灰呀....TL

舊 02-21-06, 12:01 AM   #9
lange_why
Crazy Gamer
貧 窮

英文又唔係非常需要,因為我英文都唔好XD
其實要求唔係好高
寫就梗係寫得多啦,因為出AD o個個係BOSS,實寫好多要求上去架
interview o個個係我地department head

我覺得最主要你畫功有番o甘上下底子
(冇畫開美式唔緊要,但至少素描根底有點基礎,畫倒真實野)
做人有責任心
對遊戲熟悉,熱愛打機同有興趣度gameplay

唔係唔聽洗,只係可能designer都比較性格古怪
有時d語氣我覺得難頂o者
舊 02-21-06, 01:09 AM   #10
Goz
Senior Gamer
努力

註冊日期: Aug 2003
>Willing to OT if required.
這個代表不請part time吧?
>Good command of Written/Spoken English is a plus.
good的話就不用重讀英文課...
>Excellent creative, communicational and organizational skills.
creative都一般至OK…表達能力欠佳…

此篇文章於 02-23-06 07:28 PM 被 Goz 編輯。
Goz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-07, 04:19 AM   #11
zujiyun
Junior Member

註冊日期: Jan 2007
我做果間公司都係做game, 不過唔係mobile game, 係video game(電腦, Xbox等), 同埋我唔係做graphics, 係做programming方面! 有d問題想請教下樓主, 我自己就覺得對於programming方面, 做mobile game 可能冇做video game咁辛苦, 不過唔肯定, 因為見樓主係係mobile game 公司做, 想問下樓主知唔知如果做programmer, 做mobile game係唔係冇做video game咁辛苦? 同埋想問下一隻mobile game由開始做到推出市場, 通常要幾長時間左右架?
zujiyun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-07, 10:14 PM   #12
koeta

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: zujiyun 查看文章
我做果間公司都係做game, 不過唔係mobile game, 係video game(電腦, Xbox等), 同埋我唔係做graphics, 係做programming方面! 有d問題想請教下樓主, 我自己就覺得對於programming方面, 做mobile game 可能冇做video game咁辛苦, 不過唔肯定, 因為見樓主係係mobile game 公司做, 想問下樓主知唔知如果做programmer, 做mobile game係唔係冇做video game咁辛苦? 同埋想問下一隻mobile game由開始做到推出市場, 通常要幾長時間左右架?
hello
我有朋友都係做mobile
因為mobile game 比較小型
佢係一腳踢咁做, (game design, programming, 甚至有時做埋pixel art)
老闆俾一個idea 佢
2星期左右就要完成隻game

你間公司有冇開發xbox360既遊戲?

此篇文章於 01-05-07 10:22 PM 被 koeta 編輯。
koeta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-07, 03:38 AM   #13
zujiyun
Junior Member

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: koeta 查看文章
hello
我有朋友都係做mobile
因為mobile game 比較小型
佢係一腳踢咁做, (game design, programming, 甚至有時做埋pixel art)
老闆俾一個idea 佢
2星期左右就要完成隻game

你間公司有冇開發xbox360既遊戲?
pixel art都要做埋我又真係未諗過會咁喎! 不過手機d解像度相對低d, 難度應該會細d, 但要programmer做埋, 除非係好簡單果d圖, 否則我諗對多數programmer黎講都真係幾煩!! 長遠黎講, 應該會比另外搵人做pixel art效益低! 不過細公司開頭咁做, 都好正常, 但如果長期係咁就.........

兩個星期就完成一隻game又比我想像中快, 咁快速度我諗都應該係基於原有的一些core engines去做一d同已經做過的game類似的新game, 但如果做一d以前未做過的類型的game, 唔知又要幾長時間度?

xbox360嘅game, 我地公司都叫做有做緊, 不過要成功推出市場, 我諗都仲有一段距離~ 香港都好似未有邊間公司真正成功, 試緊嘅就好似唔少~

此篇文章於 01-06-07 03:41 AM 被 zujiyun 編輯。
zujiyun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-07, 01:50 PM   #14
法修
Game Master
Ace Killer

註冊日期: May 2004
有工做, 好帶挈

等d高人黎應徵啦\ /
不過要以畫野來做職業, 真係唔係咁易, 無論係技術抑或精神心理上

法修 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-07, 06:06 PM   #15
lange_why
Crazy Gamer
貧 窮

雖然公司而家想再請多d designer...
不過呢個post已經係成年前o既事,唔知點解會比人推番上來

可以o甘講
我地公司開發一隻mobile由game design到推出市場大概用半年時間左右
個flow大概係o甘:

-game idea brain storm
-game design team+ 負責project的designer+ programmer meeting
討論game control,系統,方向等等
-每隻game有負責o既producer整體一份詳盡game design document

呢度花o左1-1.5個月時間

之後就係graphic開發,大概用4個月時間左右完成
program可以graphic 開發中段就開始,用3個月左右

做完隻game,會再花多一個月時間做testing,有冇bug,gameplay好唔好玩
有問題再作修改

講真公司初期我入來時做game好柴娃娃式,一個月要畫完一隻game
冇人睇,冇指引,冇方向

但經驗愈來愈多,而家已經有系統同埋QC嚴謹好多,所以花半年完成一隻
其實我地公司都要密密出,不過就肯妥協我地慢工出細貨
所以要出多d而時間又冇得縮短唯有係o甘請人黎做

不過眼見有人在網上單睇我地係o甘出post請人就認為係為o左呃人地作品
話成日請人都唔荒係好野,我感到真係好無奈...
舊 01-18-07, 09:52 PM   #16
koeta

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: lange_why 查看文章
...
其實我地公司都要密密出,不過就肯妥協我地慢工出細貨
所以要出多d而時間又冇得縮短唯有係o甘請人黎做

不過眼見有人在網上單睇我地係o甘出post請人就認為係為o左呃人地作品
話成日請人都唔荒係好野,我感到真係好無奈...
我都覺得慢工出細貨真係好緊要
至少唔使每日返工都好似打仗咁...

可能果d以為你公司呃人既人 之前真係俾其他公司呃過呢~
不過應該都係人云亦云居多
koeta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-07, 06:15 PM   #17
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
香港做遊戲真的不是一件容易的事來的la
你好 我是遊戲和動畫課的學生,未畢業!!! 但想問問現在香港出面大概的情況是怎樣!!!
難不難做,申苦嗎??? 做得這行都要有覺悟,好多時都要一腳踝吧.
我知香港現在做game或動畫的越開越多,但這幾年越開越少,越來越難做!!! 政府唔多推動,好多工作和公司都外資左去大陸,香港工作機會真的越來越少,這些工作真的很少見!!!
作為一個art 畫畫的功力是最重要, 掃描係基本功很重要.

marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-07, 11:48 PM   #18
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
ok....已經頂置...
仲有請到人後請通知我...
取消頂置...
thx

舊 01-20-07, 12:04 AM   #19
lange_why
Crazy Gamer
貧 窮

引用:
作者: M-eye 查看文章
ok....已經頂置...
仲有請到人後請通知我...
取消頂置...
thx

謝,我都update番topic少少資料
舊 01-20-07, 08:26 AM   #20
法修
Game Master
Ace Killer

註冊日期: May 2004
要我通頂寫/畫兩日已經頂唔順
所以我係好佩服有志氣做呢行的人, 真係少d底力都唔得

係wo, 原來係上年的topic

法修 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-07, 08:23 AM   #21
ANMC

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: lange_why 查看文章
雖然公司而家想再請多d designer...
不過呢個post已經係成年前o既事,唔知點解會比人推番上來
office 都唔系 inno center (個 post 重系叫緊 tech center) 啦
ANMC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-07, 03:43 PM   #22
Fcp
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 法修 查看文章
要我通頂寫/畫兩日已經頂唔順
所以我係好佩服有志氣做呢行的人, 真係少d底力都唔得

係wo, 原來係上年的topic
其實都係一間間, 我做左咁耐未試過遲過7點半走
起碼我覺得比做漫畫舒服好多先