Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-20-16, 03:36 PM   #1
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
[突發]城大康樂樓塌天花

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...60520/55125751

引用:
下午2時45分,九龍塘城市大學康樂樓內的運動中心,發生塌天花事件。同學丁小姐指出,她與同學經過游泳池行往教學大樓時,突然傳來一聲隆然巨響,「好大聲,好似地震咁,仲有好大煙,之後有工作人員大嗌『快啲走吖!快啲走吖!』。」她們於是走去學校飯堂暫避,由玻璃窗望去運動中心,見中心頂部整個塌下「見到啲凳」。丁小姐認為,幸好事發時沒有太多學生在中心及泳池內,否則後果堪虞,並形容:好似豆腐渣工程咁。
座野應該係回歸前已經落成用緊(唔係強國起),但都真係塌得好似豆腐渣咁
仲崩得好完整
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 03:50 PM   #2
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
好恐怖
呢個運動場好似之前都傷過人

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 03:55 PM   #3
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
有無原本個樣睇睇?
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 03:56 PM   #4
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
https://www.thestandnews.com/society...2%B7%E4%BA%A1/

引用:
城大編委會引述現場人士,在天花倒塌前,運動場內有巨響有石灰飛落及天花漏水時,故開始疏散人群,但後來天花突然倒塌。城大學生媒體「城市廣播」稱,上周二(10日)該體育中心曾進行考試,當日中心內已出現小規模剝落,但校方未有即時將考試暫停。
堅既話校方係咪要負全責?
好彩唔係考緊時罧o者…
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 04:23 PM   #5
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
實在好難想像點解係天花塌 佢地overload得好勁?sosad
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 04:29 PM   #6
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
係入邊考咗唔少試....

因為天台植咗嘢?
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 04:30 PM   #7
捲毛老爺
God of Gamer

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
有BEFORE / AFTER圖

http://news.rthk.hk/rthk/ch/componen...8-20160520.htm
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 04:48 PM   #8
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
快 d 搵出邊個 consultant 同 main contractor
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 04:58 PM   #9
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

連石屎天花都唔係去搞綠化
又回歸前起既,斷估唔關個building本身問題啦化
好明顯係城大自已轉用途搞綠化但無搵ap同se計清楚個loading夠唔夠啦
種野呢家野又水又泥又缸又泵,如果起果時個結構無預你擺咁多野而佢夾硬去左搞到overload,件事好似好合理
由手機版發出

此篇文章於 05-20-16 05:01 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 05-20-16, 05:08 PM   #10
安安

註冊日期: Jan 2002
目測無柱無樑
明顯不能負重
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 05:23 PM   #11
newlife2010
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
香港真係越黎越似大陸...唉
newlife2010 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 05:25 PM   #12
安安

https://www.facebook.com/media/set/?...2235615&type=3
引用:
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 05:26 PM   #13
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
豆腐渣工程

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 05:47 PM   #14
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: newlife2010 查看文章
香港真係越黎越似大陸...唉
係囉,明明我同你都無做過 d 乜,點解會變成咁既?
舊 05-20-16, 05:53 PM   #15
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

舊 05-20-16, 06:02 PM   #16
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
係囉,明明我同你都無做過 d 乜,點解會變成咁既?
無做過 d 乜之過?
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 06:09 PM   #17
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn

兇手

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 06:29 PM   #18
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

根本都唔關豆腐渣工程事,係有人白痴用一個根本無預你搞green roof既設計去做green roof囉…

話要搞果個都唔算大罪,話比佢咁做無問題果個先係罪大惡極…
當然如果內情係講左會出事但有人夾硬要照去既…
大家知架啦,有d男子好興顧問話唔好佢都要去架嘛
由手機版發出

此篇文章於 05-20-16 06:36 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 05-20-16, 06:49 PM   #19
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
689掂個樣會衰個樣...

舊 05-20-16, 06:50 PM   #20
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
又係689
cctvb應該唔會報導返邊個搞手搞綠化

預計記者會內容:
689: 城大陳大河天台綠化計劃係城大自己嘅決定, 並非本人嘅決定。

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝

此篇文章於 05-20-16 07:05 PM 被 W!LL 編輯。
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 07:14 PM   #21
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
問題,呢D工程唔係有人睇過圖計過數先開工的咩?

舊 05-20-16, 07:38 PM   #22
Hunter

好彩無死人

不過就算死人又點?
都唔會有人要負責任

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 07:40 PM   #23
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
引用:
作者: 尼路 查看文章
問題,呢D工程唔係有人睇過圖計過數先開工的咩?
工程師:阿梁生……

某人:叫我_凸手

工程師:哦……_凸手,您個計劃非常好。

咁您明啦
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 07:51 PM   #24
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: W!LL 查看文章
又係689
cctvb應該唔會報導返邊個搞手搞綠化

預計記者會內容:
689: 城大陳大河天台綠化計劃係城大自己嘅決定, 並非本人嘅決定。
根本唔會入到佢數
就算要求綠化,做果班有無入則係佢地問題
除非你話689自己簽則啦

舊 05-20-16, 09:36 PM   #25
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
邊個提議都好,SE GG了

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[轉載][突發]香港警察網頁刪改左派六七暴動部份 將共產黨相關字眼刪除 chitkan ~清談館~ 15 09-30-15 11:23 PM
[突發]美國兩名記者於新聞直播時遭槍手射殺 chitkan ~清談館~ 2 08-26-15 10:38 PM
[宣傳] 【☆突發!★】藍茶高校突入2015香港書展!!҉*\( >ω< )/*҉ dimsum Cosplay同人MIX討論區 0 07-13-15 12:26 PM
[醫生與我] [突發] 窮人恩物 たまご 影音館 1 08-09-11 07:30 PM
突發之問題:LED Cinema Display 大情大性武大帝 Mac 討論區 0 01-12-11 07:59 PM

現在的時間是 04:52 PM

手機版 | APP版