Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-24-05, 10:21 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #1 「笑」(2005.08.25-2005.09.09) winner: DCIP「轉死你!!!! 哈哈哈哈....」

G A F 照 相 館 P H O T O  C H A L L E N G E  # 1  (2005.08.25 - 2005.09.09)

GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE 遊戲規則

PHOTO CHALLENGE 題目: 「笑」by riceking

引用:
作者: riceking
好, 就這麼辦:

第一個題目是 -

簡介:
笑是人人都能擁有的東西. 當想起快樂的事情的時候. 看到有趣東西的時候等, 人們都會展露出笑容
題材不限於人的笑臉, 看到令人開懷的景象, 以至一些死物的造型也在範圍之內 ~ 怎樣發揮就看你自己了

Rice
STAGE 1) 題目已定
STAGE 2) 拍照+評相: 2005.08.25 00:00 ~ 2005.09.08 23:00 已結束
STAGE 3) 投票: 暫定 2005.09.09 00:00 ~ 2005.09.09 23:59 已結束

---> 投票結果 (頭版 #3 post) <---

The winner is...

23. DCIP #2 「轉死你!!!! 哈哈哈哈....」
Dinseyland Hongkong / Minolta DiMAGE X20

此篇文章於 09-10-05 10:08 AM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-05, 10:21 PM   #2
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

G A F 照 相 館 P H O T O  C H A L L E N G E  # 1  (2005.08.25 - 2005.09.09)

照片 QUICK SUMMARY (貼圖次序)

01. riceking #1
02. AshleyYan #1
03. AshleyYan #2
04. ZERO NEKO #1 「Saiya的微笑」
05. 真 三一萬能俠 #1 「迪士尼 - 興之所致!」
06. hpsimon #1 「相視而笑」
07. DCIP #1
08. riceking #2
09. KKH #1 「MICKY HORROR #1」
10. KKH #2 「MICKY HORROR #2」
11. StOnE #1
12. StOnE #2
13. ZERO NEKO #2 「Sansu的微笑」
14. 氣體蛇 #1
15. 氣體蛇 #2
16. KTN #1
17. #MilKneo™ #1 「我表弟 XD」
18. riceking #3
19. KTN #2
20. KTN #3
21. 羔潮智豪 #1 「貞子太鼓」
22. 羔潮智豪 #2 「laughing car」
23. DCIP #2 「轉死你!!!! 哈哈哈哈....」
24. klan #1
25. 27149 #1
26. 大仔 #1
27. 大仔 #2
28. 大仔 #3

01. riceking #1
人地影囡囡~ 我就覺得個司儀哥哥幾好笑容幾上鏡~

03. AshleyYan #2

04. ZERO NEKO #1 「Saiya的微笑」

05. 真 三一萬能俠 #1 「迪士尼 - 興之所致!」

06. hpsimon #1 「相視而笑」

07. DCIP #1
" Honey, give me a smile~"
"OK mon..." (mon, does you know I don't like this.....)

CW20 Usada ~

09. KKH #1 「MICKY HORROR #1」

10. KKH #2 「MICKY HORROR #2」

14. 氣體蛇 #1
純粹一個實驗
想用最少0既素材去表現"笑"呢樣野
我地成日話眼睛識得講野
就咁一對眼可唔可以將"笑"表現出來呢?

15. 氣體蛇 #2
(版主按: 解說同上)

16. KTN #1
公司某同事家人探班~真溫情呢 呃~那個是~~~
呃~~我部A80呢....呃....才醒起昨晚被我的三次元妹妹搶奪了
幸而~公司有部公家機~~~好~~有殺錯無放過~~
這個就是此相由來和變成了藝康人小小解說

我手頭得一張 XD"我表弟 XD" 甩左大牙 XD"
不過笑到手震 XD"

18. riceking #3
貓貓也拍照 ~

19. KTN #2
早幾日打蘿~今天打正~
世侄出現~隨手GX32一影~感覺他笑的表情十分有趣~

20. KTN #3
前數天清潔家中多年的工藝品
見他表情~便試試亂攝~

22. 羔潮智豪 #2 「laughing car」

Dinseyland Hongkong / Minolta DiMAGE X20

24. klan #1

26. 大仔 #1

27. 大仔 #2

28. 大仔 #3

此篇文章於 09-08-05 11:18 PM 被 KKH 編輯。
舊 08-24-05, 10:27 PM   #3
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

投票會員

riceking (已投票)
AshleyYan (已投票)
ZERO NEKO
真 三一萬能俠 (已投票)
hpsimon
DCIP (已投票)
KKH (已投票)
StOnE (已投票)
氣體蛇 (已投票)
KTN (已投票)
#MilKneo™ (已投票)
羔潮智豪 (已投票)
klan (已投票)
大仔 (已投票)

FINAL 投票結果

01. riceking #1 3 票
03. AshleyYan #2 3 票
04. ZERO NEKO #1 「Saiya的微笑」 1 票
05. 真 三一萬能俠 #1 「迪士尼 - 興之所致!」 2 票
06. hpsimon #1 「相視而笑」 3 票
07. DCIP #1
09. KKH #1 「MICKY HORROR #1」 1 票
10. KKH #2 「MICKY HORROR #2」 2 票
14. 氣體蛇 #1 3 票
15. 氣體蛇 #2
16. KTN #1
18. riceking #3 4 票
19. KTN #2 1 票
20. KTN #3 1 票
22. 羔潮智豪 #2 「laughing car」 2 票
23. DCIP #2 「轉死你!!!! 哈哈哈哈....」 6 票
24. klan #1
26. 大仔 #1 2 票
27. 大仔 #2 1 票
28. 大仔 #3

The winner is...

此篇文章於 09-10-05 12:29 AM 被 KKH 編輯。
舊 08-24-05, 11:14 PM   #4
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

遊戲於 2005.08.25 00:00 已經正式開始!!
請出新 post 貼圖!!
請出新 post 評相!!

此篇文章於 08-25-05 01:03 AM 被 KKH 編輯。
舊 08-26-05, 04:44 PM   #5
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

想唔到最初話三個星期o個個先來霸個頭位. ...............話一個星期o個o的大大去左邊呀?

#1 MICKY HORROR #1

#2 MICKY HORROR #2

:
:

其實跟一直所學的大頭 rules 有點背道而馳... 不過大劍有笑容就可以了. With a smile like that, who needs a body?

此篇文章於 08-30-05 01:03 AM 被 KKH 編輯。
舊 08-27-05, 09:10 PM   #6
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
出Post出得遲俾人串...

先來一張

人地影囡囡~ 我就覺得個司儀哥哥幾好笑容幾上鏡~

CW20 Usada ~

貓貓也拍照 ~

Rice

此篇文章於 09-04-05 09:04 PM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-05, 01:48 AM   #7
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

手震呢...

小的意見是: 後面兩處白色光班比較 distract 視線, 而且現場燈光都幾硬, 額上和頸部的影子都幾深! Looking into the picture is good!

此篇文章於 08-28-05 01:54 AM 被 KKH 編輯。
舊 08-28-05, 06:42 PM   #8
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
到我~
日日都要開工,真係無乜時間影相

嘩~!阿太你做乜笑到見牙唔見眼呀~

原來係阿仔咁受人歡迎~
怪唔知得啦~!

舊 08-28-05, 06:49 PM   #9
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: AshleyYan
到我~
日日都要開工,真係無乜時間影相

嘩~!阿太你做乜笑到見牙唔見眼呀~

[IMG]http://ashleyyan.no-ip.com/uploads/upfile/10_IMG_3112.jpg[/IMG

[IMG]http://ashleyyan.no-ip.com/uploads/upfile/11_IMG_3125.jpg[/IMG

原來係阿仔咁受人歡迎~
怪唔知得啦~!

[IMG]http://ashleyyan.no-ip.com/uploads/upfile/9_IMG_3108.jpg[/IMG
你咁樣係三張定兩張

[呢個唔係意見]
呢個係咩場合 ?
好似好好玩咁, 成班人影一個正太
[/呢個唔係意見]

要過多幾日先有機會影到笑相

舊 08-28-05, 07:23 PM   #10
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: StOnE
你咁樣係三張定兩張

[呢個唔係意見]
呢個係咩場合 ?
好似好好玩咁, 成班人影一個正太
[/呢個唔係意見]

要過多幾日先有機會影到笑相

淨係頭兩張~
我有幾張影得比較好,可惜笑得不夠開懷,所以只好選這兩張~

P.S. o係CW20影o既~
除左相外仲有好多收獲添

舊 08-29-05, 12:34 AM   #11
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
我可參加嗎 ? 希望冇犯規

Saiya的微笑

敗家尚未成功,開箱仍需努力

此篇文章於 08-31-05 12:04 AM 被 ZERO NEKO 編輯。
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-05, 12:59 AM   #12
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
post 第一張先

#1 迪士尼 - 興之所致!

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-05, 02:46 AM   #13
hpsimon
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
相視而笑
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-05, 12:30 PM   #14
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

暫時我比較喜歡萬能俠兄的作品~
我覺得最靚既笑係要發自內心,唔應該係為笑而笑~
而萬能俠兄相中的笑容就最純真、最自然~

舊 08-29-05, 11:41 PM   #15
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我又繼續...

嘩~!阿太你做乜笑到見牙唔見眼呀~ -
#1 阿太好自然 (撥頭髮 good!) 可惜頭頂有兩支天線和周圍東西比較多.
#2 小正太表情不錯, 光線平板少少.
我反而覺得第三張互動最好, 可惜構圖中媽媽不夠突出... (因為你本來就不是拍媽媽吧?)

Saiya的微笑 -
為什麼說「我可參加嗎 ? 希望冇犯規」? 零貓做了什麼虧心事嗎?
曝光去到好盡, 構圖工整, 笑容殺必死!
右手自然, 不過我覺得看不見的左手更好.

#1 迪士尼 - 興之所致! -
小男生動作表情十分好!
小女生的笑容... 陰功~~~
不過好像在看另一個鏡頭耶...

相視而笑 -
好明顯一個好 enjoy, 另一個更 enjoy!
貓貓的畫面多一點比較好?
舊 08-30-05, 11:28 PM   #16
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
[QUOTE=KKH]我又繼續...

Saiya的微笑 -
為什麼說「我可參加嗎 ? 希望冇犯規」? 零貓做了什麼虧心事嗎?
曝光去到好盡, 構圖工整, 笑容殺必死!
右手自然, 不過我覺得看不見的左手更好.

我沒做虧心事,小弟作風一向光明磊落.只係懶看活動規則而且
隻手我閱相時也有留意到,但我見她的笑容和題目貼切一點才獻醜而且
其實兩張相近, 但結果選了前者

敗家尚未成功,開箱仍需努力

此篇文章於 08-31-05 12:05 AM 被 ZERO NEKO 編輯。
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-05, 11:48 PM   #17
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
死囉....
我驚交唔出功課....
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-05, 12:16 AM   #18
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: ZERO NEKO
我沒做虧心事,小弟作風一向光明磊落.只係懶看活動規則而且
隻手我閱相時也有留意到,但我見她的笑容和題目貼切一點才獻醜而且
其實兩張相近, 但結果選了前者
仍然是殺必死~~
我覺得第二張的曝光比較好一點點. 又不過好像拍女生的人對陰影的要求, 跟拍花草樹木的人有點不同...
那隻左手都 OK 呀, 只是小的覺得第一張看不見更好而已.
舊 08-31-05, 12:19 AM   #19
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 奸詐餅
死囉....
我驚交唔出功課....
壓力, 壓力, 壓力...

Take it easy 啦, 去公園行下, 搵人扮鬼扮馬, 或者拍恐怖米奇都得嘛, 依個題目發揮都幾好架.
舊 08-31-05, 05:19 AM   #20
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
" Honey, give me a smile~"
"OK mon..." (mon, does you know I don't like this.....)

Canon EOS20D+EF70-200 f4L USM / Fishermans Wharf, San Francisco

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo

此篇文章於 09-07-05 08:24 PM 被 DCIP 編輯。
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-05, 03:33 PM   #21
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
deleted

此篇文章於 08-31-05 03:35 PM 被 MTse 編輯。
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-05, 04:02 PM   #22
萬能俠
Crazy Gamer

oh~!
又去o左人地大學o'camp 影相 (但自己讀緊IVE.... )
幾日冇上黎!

好開心睇到各位的評語&作品!
大家繼續出相&狠評呀!!!

其實個PHOTO CHALLENGE 開始時, 都周圍搵緊"笑"做主題的作品,
但我覺得越黎越唔妥
太刻意搵反而令我睇漏好多野!
所以到最後都係"隨緣" =KKH的Take it Easy 吧!

而相中o個4位小朋友係非常興奮!
佢地見到個噴水水池就周圍走, 又扮下噴池內石像的動作!

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
舊 08-31-05, 04:07 PM   #23
萬能俠
Crazy Gamer

相片comment:
KKH:
#3 相中二人, 黃衫者雖清, 但我覺得主角是後面灰色衫的那個人, 很有心思的一張相~!

米王:
#1 見到兩把彎刀掛在臉上

AshleyYan
#1 很開心的笑容! 佢係咪同緊左邊個朋友談天? 如果影埋那個朋友的話, 或許可以變成一張"發笑"相
#2 好kawaii 的小朋友喔! 我最鍾意影小朋友gar (我唔係變態的 ) , 神情我覺得很好, 如果角度再低一點, 或者避開後面條深色線 (自己就位), 會更好~!

ZERO NEKO
#1 Saiya笑得好甜 , 而我都覺得第一張好過第二張(有左手的那張), 第2張頭頂空位我覺得預得多o左, 令人有些少覺得"空洞"感覺, 而左手的問題我都覺得問題不大, 未至於礙眼或破壞相片感覺

hpsimon
#1 兩位主角的表情好好, 好enjoy (尤其貓貓), 色調都幾配合, 幾warm, 如果可以wide 一點, 見到人的耳朵 (而家crop o左好似怪怪的)會更好

DCIP
#1 又係我喜愛的小朋友 (再重申一次我不是變態的 ) , 或者唔係唔鍾意咁笑, 可能己經笑到倦了

大家繼續討論啦!!

舊 08-31-05, 09:00 PM   #24
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
未有功課交都交下意見先!

K大
唔知係咪我惡趣味, 我好鐘意米奇HORROR!
本身應該唔係奸笑, 但係因為角度問題而變到好似本壇某icon咁(不過意義唔同)
令平凡既米奇變得有另一種味道~新加o個張好似多加左d noise?
k大好野

米王
o個位司儀係...?
我有興趣知佢望緊咩~係咪有其他相機影緊佢呢?
個人認為呢個笑容非常親切!

Ashley yan兄
第一張o個位小姐係咪玩巨獎遊戲嬴左所以咁開心!?
淨係睇佢既口部表情都知佢非常興奮, 完全感受到佢既激動!!!

ZERO兄
model幾靚女, 對小弟而言已經非常吸引~
整體感覺好舒服, 就好似o個個小姐真係對住自己微笑咁!
(可想而知zero兄可能有一定既艷福....)

真三一兄
幾個細路一齊排住隊咁佻皮, 個人覺得成張相好順眼!
而睇返個背景都可以知佢地點解咁開心~~

hpsimon兄
我鐘意貓仔既笑容多過o個位人兄~<----果然係惡趣味.
好可愛!
其實hpsimon係咪相中人啊???

DCIP兄
明明人地望去第個角度笑又走去影人~~
不過從心發出既微笑係最好睇.

死...個個都有貨交...我都要加把勁!

此篇文章於 08-31-05 09:09 PM 被 Strider 編輯。
Strider 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-05, 11:46 AM   #25
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
近排忙到吐血...

加了第二張相...

Rice

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
大家有冇D test memory card(SD,CF) transfer speed program? DARK ANGEL 手機資訊/電腦軟硬討論 4 07-04-05 02:50 PM
RPG TEST! KIM ~清談館~ 56 11-18-04 01:30 PM
[強] TEST UR IQ! KIM ~清談館~ 49 08-15-04 12:44 AM
[GC]NARUTO 2 忍者激鬥區 任天狂 攻略及心得交流區 75 02-21-04 11:39 PM

現在的時間是 11:28 PM

手機版 | APP版