Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 10-19-18, 04:47 PM   #1
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
NAS上播VIDEO問題

打算買4BAY NAS
依家差VIDEO方面問題
1) 如果想要直出電腦,應該像開NETWORK DRIVE FILE吧?
2) 如果係直出電視係咪要用DLNA+播放的機器要支援影片格式?
3) 承上如果是2K或4K片,需不需經NAS的轉片功能後才能輸出影像? (這部份無論是synology或qnap都看不明,好像要經NAS轉到1080才出得)
4) 見QNAP有HDMI,咁用HDMI直出時能否播片?還是都要經DLNA之類的東西?
5) 加M2同ram對播放有冇用?

PS: 買NAS主要是storage

舊 10-20-18, 05:25 PM   #2
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
2, 3 睇format, 電視自己食唔到既format 要經NAS trans-code
(btw, 留意大部分電視個lan都係100M, high bitrate既4k片就算電視食到個format 條lan線都頂唔順)
如果會播high bitrate既4k片, 可以考慮配合NVIDIA SHIELD TV / apple tv4k

qnap 有hdmi既可以直接HDMI駁電視播, 不過留意佢hdmi 得1.4, 唔肯定有無得直出24p

M2 有分READ or write cache 或者當storage用
有大量細size files要read既話read cache 幾有用, 但播片無影響
ram 唔用黎玩VM之類4gb 都好充份

此篇文章於 10-20-18 05:30 PM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-18, 05:45 PM   #3
RPG之鬼

引用:
作者: X&Y 查看文章
2, 3 睇format, 電視自己食唔到既format 要經NAS trans-code
(btw, 留意大部分電視個lan都係100M, high bitrate既4k片就算電視食到個format 條lan線都頂唔順)
如果會播high bitrate既4k片, 可以考慮配合NVIDIA SHIELD TV / apple tv4k

qnap 有hdmi既可以直接HDMI駁電視播, 不過留意佢hdmi 得1.4, 唔肯定有無得直出24p

M2 有分READ or write cache 或者當storage用
有大量細size files要read既話read cache 幾有用, 但播片無影響
ram 唔用黎玩VM之類4gb 都好充份
THX
大耐冇玩HARDWARE冇乜更新資料
咁HDMI可以唔要
VM就VM個LICENSE一定唔會買,睇YOUTUBE又好似要裝晒M2先夠快,即使夠快咁用黎唔通裝個WINDOWS玩GALGAME?如果係玩GALGAME不如買部ANDROID加EMU咁應該仲實際。而在其他用途方面又唔夠力
咁睇法
DS 418, DS418 PLAY應該會合適
原本係諗DS918+

舊 10-22-18, 07:58 AM   #4
X&Y
Game Master

Nintendo Switch ID5965-4236-9786
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
THX
大耐冇玩HARDWARE冇乜更新資料
咁HDMI可以唔要
VM就VM個LICENSE一定唔會買,睇YOUTUBE又好似要裝晒M2先夠快,即使夠快咁用黎唔通裝個WINDOWS玩GALGAME?如果係玩GALGAME不如買部ANDROID加EMU咁應該仲實際。而在其他用途方面又唔夠力
咁睇法
DS 418, DS418 PLAY應該會合適
原本係諗DS918+
我四月個時有promotion 3299買左DS918+
隻舊既英亞馬 QNAP 453pro 當時賣返2k2

厘啲價位玩VM係好到喉唔到肺, 就算加ram加m.2 cache玩VM, cpu都唔夠力
開linux server 都係做d好輕巧既野就算了.

我部918+做埋全屋企人既相簿, 插一條128gb m.2做read cache睇相簿都幾大幫助
舊 10-23-18, 08:02 PM   #5
RPG之鬼

引用:
作者: X&Y 查看文章
我四月個時有promotion 3299買左DS918+
隻舊既英亞馬 QNAP 453pro 當時賣返2k2

厘啲價位玩VM係好到喉唔到肺, 就算加ram加m.2 cache玩VM, cpu都唔夠力
開linux server 都係做d好輕巧既野就算了.

我部918+做埋全屋企人既相簿, 插一條128gb m.2做read cache睇相簿都幾大幫助
最後都係買咗918+不過要3950...加咗200買RAM,又再加隻HGST 8T總共要成6K
最估唔到1080 HEVC居然可以經WIFI上網再入4G手機可以睇到好順!!
VM就過下癮就算
用M2睇相會LOAD得快?

舊 10-24-18, 12:39 AM   #6
X&Y
Game Master

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
最後都係買咗918+不過要3950...加咗200買RAM,又再加隻HGST 8T總共要成6K
最估唔到1080 HEVC居然可以經WIFI上網再入4G手機可以睇到好順!!
VM就過下癮就算
用M2睇相會LOAD得快?
近100gb既相簿, 屋企人用自己devices 睇相成日話慢
加左m.2做read cached, 開相同thumbnail preview 都快好多
舊 10-24-18, 12:06 PM   #7
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
918+
加咗2條512gb m.2

唔加慢到用唔到

舊 10-25-18, 10:13 AM   #8
RPG之鬼

video station 個自動index好屎
寧願比我可以開folder自己做好過

舊 10-25-18, 05:08 PM   #9
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 神龍 查看文章
918+
加咗2條512gb m.2

唔加慢到用唔到
NAS 都要 1T m.2 做 cache? 請問只係 load 相/片定要做其他o野?

舊 10-26-18, 01:14 PM   #10
RPG之鬼

有啲怪問題發生
依家個918+是用wifi dongle(100大洋以下)
試過好多次都係睇睇下片時,一做其他嘢就會disconnect,HDD燈是有著,status有時會熄咗
睇log又冇嘢睇
試過將wifi dongle拆下來再插返咁又行得返
而我有加到一條平價ram唔知有冇關關定係wifi問題
星期六打算駁線試下

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:22 AM

手機版 | APP版