Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 03-21-10, 02:31 PM   #676
SherMan
God of Gamer

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
新手求教

請問買咗box set嘅windows 7 ultimate,之後換hardware甚至換機係咪都無問題?

我唔常換機,不過而家想換咗部用咗3年ge機 + windows 7 ultimate一齊買……請指教
SherMan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-10, 10:23 AM   #677
哥薩克
Game Master
んふんふ

註冊日期: Mar 2006
Wii U IDivandeep
3DS Friend Code1633 4968 1311
想問win7係咪本身有D hotkey係for 召喚小算盤同mute咖?
我宜家玩緊隻online game時不時玩玩下會自己mute左同召喚小算盤

mute都還好,可以等無事時出去開番聲就OK
召喚小算盤會即刻拉番我出去...有次爭D死埋T_T

我隻game常用既制有:z,x,c,v,b,s,d,f,↑,↓,←,→,shift,ctrl

定係會唔會關我keyboard事?
我keyboard係求其$30買番黎的,乜野function key都無果種

補充:呢部機係新砌的,以前用部laptop+XP無呢D事情發生,所以唔知係win7事定係keyboard事

此篇文章於 04-13-10 10:25 AM 被 哥薩克 編輯。
哥薩克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-10, 10:09 PM   #678
ckwvictorckw
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2005
XBox Live GamertagReinforce VC
我想問下我部netbook每次休眠(合蓋)之後都要click一下個account icon先比我入(好似xp 歡迎畫面咁)
但我得一個account, 有冇得set唔使click?
ckwvictorckw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-10, 02:52 PM   #679
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
想問下如果去黃金買 Win7 license key會唔會有問題?

係咪屬於OEM license來的?

唔知可唔可以問,如違規請Del

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 02:26 PM   #680
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
WIN 7問題一個
裝唔到APPLOCALE想問一問有什麼方法可以裝簡體OR日文的EXE

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 02:30 PM   #681
will1223
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2009
Wii U IDwill122388
PSN  IDjpwill1223
引用:
作者: stevenfan 查看文章
WIN 7問題一個
裝唔到APPLOCALE想問一問有什麼方法可以裝簡體OR日文的EXE
裝到不過要去control panel disable 左個UAC先
will1223 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 02:31 PM   #682
stevenfan
貧窮神附身

引用:
作者: will1223 查看文章
裝到不過要去control panel disable 左個UAC先
怎樣SET=.=?

舊 05-12-10, 02:34 PM   #683
will1223
Crazy Gamer

引用:
怎樣SET=.=?
請善用GOOGLE

岩岩睇到有唔使DISABLE UAC 既XD
http://windowsit7.pixnet.net/blog/post/3978283
舊 05-12-10, 02:42 PM   #684
LIGHTTHELIGHT
火狐控

註冊日期: Jul 2004
我想問讀電腦系既大學生/master係咪有free license 完全版win7?
LIGHTTHELIGHT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 02:48 PM   #685
stevenfan
貧窮神附身

引用:
作者: will1223 查看文章
請善用GOOGLE

岩岩睇到有唔使DISABLE UAC 既XD
http://windowsit7.pixnet.net/blog/post/3978283

用APP開個EXE就彈出來

舊 05-12-10, 03:17 PM   #686
snafages
舊世嘉迷

註冊日期: Mar 2008
3DS Friend Code0430 8249 1731
PSN  IDlonestar
XBox Live Gamertagneolonestar
想問下---windows 7 如何更改 桌面ICON 大小?
我用NETBOOK按TOUCH PAD錯手改大左, 想改回DEFAULT大小.
THANKS
snafages 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 03:39 PM   #687
will1223
Crazy Gamer

引用:

有冇試其他?
有d program 用唔到applocale開

上面icon 去個人化改顏色個度有個進階
入去後找圖示改size就得
舊 06-15-10, 10:20 AM   #688
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:

我都裝到
試下吧相容性SET做WINXP,應該係行得到的
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-10, 10:21 AM   #689
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: SherMan 查看文章
新手求教

請問買咗box set嘅windows 7 ultimate,之後換hardware甚至換機係咪都無問題?

我唔常換機,不過而家想換咗部用咗3年ge機 + windows 7 ultimate一齊買……請指教
BOX係可以任你點換都得,但一條KEY限你只能裝一部機
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-10, 02:40 AM   #690
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
想問下Win 7係咪無o左 Movie maker??

同埋想問下邊度可以check 番自已打的 product key??

Thanks a lot!!!

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-10, 01:31 AM   #691
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
想問下Win 7係咪無o左 Movie maker??

同埋想問下邊度可以check 番自已打的 product key??

Thanks a lot!!!
用緊home premium edition
有包一個software叫windows DVD maker
另外media center都可以burn DVD

product key呢....入完係system會出返"另外"一個product key比你

另外,發現installation既一件白痴事
事緣,因為舊hdd有bad sector所以買個新
原本舊既hdd係由win xp upgrade上win7 32bit
因為bad sector所以直情拆左唔要
變成得primary 新hdd
然後裝隻upgrade版 64bit落去,當然唔work
白痴既事係....咩都裝完咁濟,入埋admin password,之後打product key
先至話invalid

之前裝win xp都冇咁低能
係一入揀完partition,已經detect到係新hdd
只要插返隻win2k,然後就可以繼續install

今次換hdd浪費左好多時間

舊 07-21-10, 08:59 AM   #692
Kouji

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: westpat 查看文章
用緊home premium edition
有包一個software叫windows DVD maker
另外media center都可以burn DVD

product key呢....入完係system會出返"另外"一個product key比你

另外,發現installation既一件白痴事
事緣,因為舊hdd有bad sector所以買個新
原本舊既hdd係由win xp upgrade上win7 32bit
因為bad sector所以直情拆左唔要
變成得primary 新hdd
然後裝隻upgrade版 64bit落去,當然唔work
白痴既事係....咩都裝完咁濟,入埋admin password,之後打product key
先至話invalid

之前裝win xp都冇咁低能
係一入揀完partition,已經detect到係新hdd
只要插返隻win2k,然後就可以繼續install

今次換hdd浪費左好多時間
你裝果陣可以選擇唔入 key 住架嘛...
Kouji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-10, 09:49 AM   #693
westpat
Jayjey

引用:
作者: Kouji 查看文章
你裝果陣可以選擇唔入 key 住架嘛...
係,第一次裝既時候係唔入
然後可以在係activate再入
不過,個key一入就話只係for upgrade

其實而家再諗清楚,可唔可以咁:
新hdd
照裝一次先,唔入key
然後再裝多次
實detect有舊既windows啦
唔駛好似今次咁
winxp (upgrade ver)-> detect win2k disc -> win7,好笨呀

舊 07-25-10, 01:02 AM   #694
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
好少入黎,所以唔知有無人問過~
其實點樣可以刪左notepad記錄的用過咩txt的history?

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-10, 03:24 PM   #695
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
大家推廌用邊個web browser?
hap3afrien 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-10, 02:05 PM   #696
號斗丸
最強武者

註冊日期: Oct 2006
我個FRIEND買左隻WIN7 HOME嘅UPGRADE VER. (由WIN XP UP上去)
不過佢唔小心UP左32BIT,有咩方法可以轉番做64BIT?
號斗丸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-10, 02:10 PM   #697
westpat
Jayjey

引用:
作者: 號斗丸 查看文章
我個FRIEND買左隻WIN7 HOME嘅UPGRADE VER. (由WIN XP UP上去)
不過佢唔小心UP左32BIT,有咩方法可以轉番做64BIT?
以我所知
要重裝
重要係要用佢disc boot機去裝

舊 09-03-10, 01:28 AM   #698
哥薩克
Game Master
んふんふ

註冊日期: Mar 2006
Wii U IDivandeep
3DS Friend Code1633 4968 1311
引用:
作者: hap3afrien 查看文章
大家推廌用邊個web browser?
chrome,FF都多人用...

舊 10-18-10, 08:25 PM   #699
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2006
不好意思
請問WIN7有沒有幫文件夾設定密碼的功能?
即使是ADMIN本身也要打密碼
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-27-10, 03:18 PM   #700
驚寂
Game Master

註冊日期: Jul 2004
請問打機睇movie用home premium就足夠?
驚寂 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
windows 7 home premium做唔做到Windows XP Pro的security? Leaf 手機資訊/電腦軟硬討論 0 07-03-11 03:32 PM
買windows notebook or macbook air/pro? 暉暉816 手機資訊/電腦軟硬討論 54 04-29-11 10:42 PM
用USB BOOTABLE DISC係VMWARE裝WINDOWS XP PRO RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 1 01-06-11 07:24 AM
☆ Windows XP Pro SP2 OEM版 的煩惱問題 ☆ CSY 手機資訊/電腦軟硬討論 7 09-23-04 07:49 AM
Windows XP Pro 可唔可以set權限? Hunter 手機資訊/電腦軟硬討論 4 03-06-04 08:25 PM

現在的時間是 02:03 PM

手機版 | APP版