Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 08-26-08, 09:29 PM   #326
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
幾好丫, 起碼升級左咁耐都未死過

舊 08-26-08, 09:50 PM   #327
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
頭先用左暗黑方法
變左中文XD

舊 08-26-08, 10:19 PM   #328
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
買左部nb...呢個weekend有得拎
但係可唔可以用我舊o個部nb o既xp安落去新o個部機度?

舊 08-27-08, 03:56 AM   #329
斯羅
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
引用:
作者: cathy420 查看文章
想問裝左VISTA之後可以用咩軟件分Partition呀?
我都想知呀, 我部nb default左75GB俾c drive, 我想分多d俾個d用....吾知點整好`
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-08, 05:23 PM   #330
忍者

引用:
作者: 忍者 查看文章
買左部nb...呢個weekend有得拎
但係可唔可以用我舊o個部nb o既xp安落去新o個部機度?
有冇人可以解答???

舊 08-30-08, 04:07 PM   #331
Maccha
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2004
安裝sp1後不能更新

裝左SP1 之後就用唔到windows update
錯誤碼係 0x8024402c

我跟住windows 個修復方法做但係都唔得
而且我個ie經某次更新之後就用唔到
會唔會因為咁所以用唔到update??
請問有無方法解決

舊 08-30-08, 11:57 PM   #332
忍者

睇avi..應該安咩野?
定係都係好似xp咁安返media player classic?

舊 09-01-08, 02:36 PM   #333
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/hk/zh...4-3691586.html

$7字頭,ok麼?
有時用於相片處理!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 02:39 PM   #334
忍者

delete external hdd d野成日都係咁問我三四次delete....
有冇得整走佢?

舊 09-05-08, 03:25 PM   #335
Hidekii
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
公司有部腦壞左, 同dell買左部機連vista home basic
結果裝唔到個會計軟件, 要被迫downgrage返XP
煩到爆炸!!
Hidekii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-08, 11:47 PM   #336
Owen
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2003
新機用vista business D favorites (bookmark) 出唔到日文同中文, 官網又search 唔到vista 既language pack, 有冇解究?
Owen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 09:17 PM   #337
MarkS
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2002
O岩O岩買左新LAPTOP, 用緊VISTA HOME BASIC
而家有個HANG 機既 既問題
因為某一D網站一定要經大學既VPN CONNECTION至去到, 但當我連o左 VPN 然後嘗試去呢o的網站, 就一定會CLASH (黑畫面, 然後自己REBOOT)
有乜解救? 唔該晒大家!!
MarkS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-08, 08:48 PM   #338
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
想問有無人up左上去sp1
我up左好耐都up唔到.......
次次都彈80024xxx
又或者我dl左成個程式落黎都話錯誤
連安全mode都係咁

我第一次新機乜都無就裝過一次成功
但之後我唔想要跟機附送既野同我既問題又format左一次後就裝唔返sp1
有無人知乜野問題

舊 09-14-08, 01:08 PM   #339
ll_layer
Insane Gamer
喱哎

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDTATACO
用緊VISTA HOME PREMIUM,
一入SLEEP MODE開番機既時候解像度就會自行去左做800X600,
而且仲要SET唔番高, 要REBOOT先可以出番1680X1050,
係咪唔正常??

另外window update係咪要自動幫你熄機安裝d新patch,
次次諗住開通頂download野佢就會自動熄機

PAD ID:143,950,483
ll_layer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-08, 09:16 PM   #340
Final
Insane Gamer

註冊日期: May 2006
引用:
作者: ll_layer 查看文章
用緊VISTA HOME PREMIUM,
一入SLEEP MODE開番機既時候解像度就會自行去左做800X600,
而且仲要SET唔番高, 要REBOOT先可以出番1680X1050,
係咪唔正常??

另外window update係咪要自動幫你熄機安裝d新patch,
次次諗住開通頂download野佢就會自動熄機
我記得UPDATE係會叫你RESTART,
唔POSTPONE就會5分鐘後幫你RESTART,
但唔會熄機喎..
Final 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 11:37 PM   #341
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
想問下vista set唔set到1920 x1080 解像到??
唔知點解我最大只系set到1680 x 1050
xp就可以set 1920 x 1080~@@

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 11:51 PM   #342
terryskw
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: DC 97 查看文章
想問下vista set唔set到1920 x1080 解像到??
唔知點解我最大只系set到1680 x 1050
xp就可以set 1920 x 1080~@@
For me, 9600GT + BenqE2200HD + vista / XP = 1920 x 1080
try to update the display card's driver~

舊 10-28-08, 01:48 AM   #343
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

PSN  IDAnimeTheme
其實各位覺得Superfetch同ReadyBoost有冇用?

新機裝左Vista Home Basic, Superfetch同ReadyBoost都有開(用隻送o既Kingston 4GB手指黎做ReadyBoost), 發覺入左Windows後大約30秒後hard disk就開始狂load, 大約幾分鐘後先會停. 經一番測試後, 發覺元区就係呢兩個services, 仲要兩個一齊disable左先解決倒個問題.

唔知各位有冇類似問題?

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!

此篇文章於 10-28-08 02:18 AM 被 YHW 編輯。
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-08, 02:16 AM   #344
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

裝左Vista後第一様吸引到我注意就係個Sidebar. 最初以為Sidebar上面o的gadgets都係一般compile左o既程式, 但幾日前無意中發覺原來只不過係script加HTML ! 跟住就貪得意自己試下寫... 以下係小弟兩個剛完成o既「試作品」

-----------------------------

試作品No. 1 ... 一個非常簡單o既clock 除左有用動畫人物砌成o既數字之外, 基本上冇乜特別

試作品No. 2 ... 都仲係一個clock , 不過係傳統有指針果隻. 呢個clock有自訂settings, 例如可以轉指針顏色, 加番個有數字鐘面, 甚至可以自訂鐘o既背景圖像 , 定時轉背景都得.

有興趣可以按此下載

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 11-13-08, 04:06 AM   #345
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

最新Sidebar作品...「擬人化」o既CPU/RAM計量器

Screenshots: 一般狀態 | Flyout視窗Flyout視窗(卸除狀態, 即上圖放大版)

有興趣可以按此下載

PS: 其實GAF究竟有冇人對Vista Sidebar呢類小程式有興趣, 定或只係覺得我呢o的太低能無謂, 所以冇乜反應回應...? 如果係的話我就廢事再出呢類post, 免得好似出連post佔晒成個topic又冇人有興趣...

舊 11-13-08, 05:24 AM   #346
Ewin
小明

無走入黎, 咁o岩睇唔到o者
我有興趣知你點改佢D CODE喎, 搵佢個FILE出黎用NOTEPAD開?

舊 11-13-08, 03:20 PM   #347
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: Ewin 查看文章
無走入黎, 咁o岩睇唔到o者
我有興趣知你點改佢D CODE喎, 搵佢個FILE出黎用NOTEPAD開?
Windows Sidebar reference on MSDN

http://msdn.microsoft.com/en-us/libr...50(VS.85).aspx

大部份料我都係呢度睇番黎.

最簡單o既講法, 每一個gadget就係一個迷你HTML page.

Windows Sidebar本身已經有一個API, 所以基本同common o既functions例如CPU/RAM用量讀取, Windows Mail/MSN contacts/hard drive讀取或者run programs都可以用JavaScript簡單寫倒出黎. 再複雜o既用其他MS既scripting API例如WSH或WMI, 基本上好多野都可以做到.

舊 11-13-08, 05:55 PM   #348
Ewin
小明

我以為MAC用家先有呢D心機
用MAC果陣WIDGET好容易可以搵到幾多百款, 但係VISTA GADGET就無乜幾可見到, 選擇非常少

舊 11-13-08, 07:16 PM   #349
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: Ewin 查看文章
我以為MAC用家先有呢D心機
用MAC果陣WIDGET好容易可以搵到幾多百款, 但係VISTA GADGET就無乜幾可見到, 選擇非常少
如果你睇香港區個Live Gallery, 就的確係少得可憐... 去外國果個會多好多. 有少少興趣想睇睇日本個邊會係點(不過唔知點去 ).

舊 12-13-08, 03:32 AM   #350
雙星
GAF足球隊15號

PSN  IDx2star
XBox Live Gamertagx2star
XP同VISTA可吾可以一齊用SHARE FILE ?

雙星 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
windows 7 home premium做唔做到Windows XP Pro的security? Leaf 手機資訊/電腦軟硬討論 0 07-03-11 03:32 PM
買windows notebook or macbook air/pro? 暉暉816 手機資訊/電腦軟硬討論 54 04-29-11 10:42 PM
用USB BOOTABLE DISC係VMWARE裝WINDOWS XP PRO RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 1 01-06-11 07:24 AM
☆ Windows XP Pro SP2 OEM版 的煩惱問題 ☆ CSY 手機資訊/電腦軟硬討論 7 09-23-04 07:49 AM
Windows XP Pro 可唔可以set權限? Hunter 手機資訊/電腦軟硬討論 4 03-06-04 08:25 PM

現在的時間是 02:14 PM

手機版 | APP版