Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論 > Mac 討論區

主題工具 顯示模式
舊 03-04-14, 11:36 AM   #151
星矢
Game Master

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: Shinjyo 查看文章
硬件壞唔壞好睇人品, 我無用過mini唔清楚

OSX 有Time Machine插上外置hdd會定期自動backup

不過網上都會有人回報Mac壞機, 想試用唔好諗禁多, 最少都有一年保養既

Mac mini好似都有長時間未update

http://buyersguide.macrumors.com/#Mac_Mini

介意唔係新野,可以等吓年中先出
請問插手指backup得嗎?

另外部舊PC內既
影片檔rmvb 及avi 及 JPEG圖 PDF 可否從手指
過去Mac mini?

此篇文章於 03-04-14 11:45 AM 被 星矢 編輯。
星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-14, 12:00 PM   #152
星矢
Game Master

引用:
作者: Boni 查看文章
主要 睇網頁 線上影片 及 聽網台直播
點解唔買iPad
有些原因

我經常長開
長期插住電唔知有無問題

iPad HD容量少
而且都不便宜

對不起唔記得多重引用

此篇文章於 03-04-14 12:03 PM 被 星矢 編輯。
舊 03-04-14, 12:52 PM   #153
Shinjyo
Crazy Gamer
路人甲

註冊日期: Apr 2005
手指無禁大容量,要大個本身個HDD先可以行time machine

轉file無問題

mac read到ntsc同fat32
Shinjyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-14, 12:31 PM   #154
星矢
Game Master

請問Mac OS 係咪都可以用Chrome ?
舊 03-06-14, 12:36 PM   #155
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
引用:
作者: 星矢 查看文章
請問Mac OS 係咪都可以用Chrome ?
可以
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-14, 11:32 PM   #156
netfestv3v
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2010
Question

引用:
作者: 星矢 查看文章
有些原因

我經常長開
長期插住電唔知有無問題

iPad HD容量少
而且都不便宜

對不起唔記得多重引用
Mac 咪又係電腦一部,正常人都長開放喺度㗎啦,邊有咁無聊熄機開機
仲有建議你買 time capsule , 樣靚仔又穩定仲自動同你backup野,又可以當多個網絡儲存空間( windows / osx 都可以共用)
總之啱你用架啦,我都執左幾部比啲長者/女友既daddy/ 自己daddy用
netfestv3v 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 07:19 PM   #157
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
有幾個問題請教.
有部2009年出o既小白, 想換個128GB SSD, 有無邊隻牌子係食唔到?
另外, 想順便upgrade OS X 10.9
d/l 左個DMG file, 係咪直接成個DMG file燒入DVD, 開機入碟就可以裝到?
開機時要唔要按住咩key?
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 10:30 PM   #158
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: Terry仔 查看文章
有幾個問題請教.
有部2009年出o既小白, 想換個128GB SSD, 有無邊隻牌子係食唔到?
另外, 想順便upgrade OS X 10.9
d/l 左個DMG file, 係咪直接成個DMG file燒入DVD, 開機入碟就可以裝到?
開機時要唔要按住咩key?
升級OS X 10.9的話去MAC APP STORE到下載更新即可
除非你個OS X太舊無MAC APP STORE
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-14, 11:09 PM   #159
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
一黎太舊,二黎想clean install
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-14, 11:22 PM   #160
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
FYI
http://mashable.com/2013/10/23/clean...s-x-mavericks/

舊 09-28-14, 05:57 PM   #161
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
已換了mac機了…是mac book air11

我想問下,mac機係咪有免費軟件,可以將桌面整D鐘,果類野?我記得我見過,但唔記得左叫乜名…

舊 09-28-14, 07:32 PM   #162
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
Smile

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
已換了mac機了…是mac book air11

我想問下,mac機係咪有免費軟件,可以將桌面整D鐘,果類野?我記得我見過,但唔記得左叫乜名…
Mac Widgets
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-14, 08:36 PM   #163
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
還有一樣野,點解,我裝左D歌落itunes,之後,在原hd內既歌有D會無晒?D歌去左邊?但又聽到的?

我hd係外置的

舊 09-29-14, 05:50 PM   #164
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
還有一樣野,點解,我裝左D歌落itunes,之後,在原hd內既歌有D會無晒?D歌去左邊?但又聽到的?

我hd係外置的
right click 首歌 -> 簡介
摘要底部有path

可能是iTunes自動copy左份副本去media library
去偏好設定-> 進階
勾走 檔案拷貝到iTunes media

此篇文章於 09-29-14 05:54 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-14, 12:54 AM   #165
爽神

註冊日期: Jun 2002
今次10.10暫時見到兩個較嚴重嘅問題

第一就係我裝咗"Animated GIF Quicklook Plugin" for quicklook睇gif圖
個plugin 10.8用到去10.9都冇問題,但10.10一quicklook就話要你裝java6先可以用到咁
係咪即係要照裝?而家10.10 quicklook係咪都依然唔support gif?

第二就係個音量平衡唔知做乜會偏咗去右邊,我聽聽下歌先發覺有唔妥,較好之後重新開機又係咁...
我問另一個升咗10.10嘅fd又係咁...

舊 10-21-14, 11:15 AM   #166
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
新mac mini個可換性低得好慘烈

舊 10-27-14, 04:11 AM   #167
爽神

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 爽神 查看文章
今次10.10暫時見到兩個較嚴重嘅問題

第一就係我裝咗"Animated GIF Quicklook Plugin" for quicklook睇gif圖
個plugin 10.8用到去10.9都冇問題,但10.10一quicklook就話要你裝java6先可以用到咁
係咪即係要照裝?而家10.10 quicklook係咪都依然唔support gif?

第二就係個音量平衡唔知做乜會偏咗去右邊,我聽聽下歌先發覺有唔妥,較好之後重新開機又係咁...
我問另一個升咗10.10嘅fd又係咁...
第一個問題已解決
直接剷咗個plugin就ok,因為10.10 quicklook已經睇到gif檔

BTW, 發現到一個問題,就係有時sleep完wake up會睡死..
定死咗喺login介面唔郁

舊 12-13-18, 09:38 PM   #168
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
架2011第二代macbook Air 突然開唔著機。。架機本身更新左os已經慢左好多。。
想要返ssd裡面的資料,而家約左天材check, 想知如果只係壞電池,換電池會唔會快返?還是醫返晒藥費XDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-18, 08:07 PM   #169
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
架2011第二代macbook Air 突然開唔著機。。架機本身更新左os已經慢左好多。。
想要返ssd裡面的資料,而家約左天材check, 想知如果只係壞電池,換電池會唔會快返?還是醫返晒藥費XDD
由手機版發出
醫返都浪費藥費,買過部
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-18, 10:24 PM   #170
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 魚伕 查看文章
醫返都浪費藥費,買過部
咁我以拎返SSD資料為目標 lol
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Mac 討論區 the 4th - iMac, Mac Pro, Mac mini, AirPort Extreme, Time Capsule Updated Metal Gear NT Mac 討論區 292 03-29-09 12:29 PM
Mac 討論區 the 3rd - (Apple最後之Macworld...沒有Steve Jobs的Macworld 2009) Metal Gear NT Mac 討論區 1002 12-31-08 06:24 PM
[器材] Logitech webcam with Carl Zeiss optics for Mac KKH 照相館 0 06-28-08 02:06 PM
Razer DeathAdder 推出Mac版本 isaackit PC電腦遊戲討論版 0 05-24-08 12:03 PM
Mac 討論區 the 2nd - iMac Updates (Up to 3.06GHz) Metal Gear NT Mac 討論區 998 05-02-08 09:34 AM

現在的時間是 07:41 PM

手機版 | APP版