Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2
電視遊戲討論版>[遊戲行為失調] 遊戲沉迷被世衛組織列為精神疾病
Squall-Lucifer 04:06 PM 06-20-18
一星期打機20個鐘就是病,返工40個鐘以上還要開OT(不一定有補水)的就不是病,WTO沒了雞珍一樣多舊魚
david 04:40 PM 06-20-18
被主動OT有補水O架咩?

<--利申,一向被主動OT都係無補水O既,但我又唔係件工計...
真!DC 05:00 PM 06-20-18
大多數人都唔係自願ot
對番工重視程度高於其他興趣,以及在明知有負面影響的情況下繼續番工咁就有病
由手機版發出
Dyhalt Rushifar 05:09 PM 06-20-18
「我好鍾意返工呀」
dark_ming_ 05:47 PM 06-20-18
「工司是我家,OTL齊參加」
david 06:34 PM 06-20-18
作者: 真!DC:
大多數人都唔係自願ot
對番工重視程度高於其他興趣,以及在明知有負面影響的情況下繼續番工咁就有病
由手機版發出
這個嘛...我今日貼住退熱貼返工,陣間食完飯返到屋企仲要被自願OT,我係咪已經無得救...
豪傑公子 09:55 PM 06-20-18
咩都係精神病, 班精神科醫生仲唔發過豬頭?
ComeLOLoh 04:11 AM 06-21-18
有無例睇波睇到唔訓覺為精神失常呀?
我覺得好多人都有…

其實沉迷打機,同沉迷睇波咪一樣。
華倫君島陽平 05:47 AM 06-21-18
沉迷返工又唔見你列為精神疾病?
去到大事大非時刻都仲叫唔好阻住我返工咁仲唔係經精神疾病?
細路翔 07:31 AM 06-21-18
我覺得每個月人工都要拎5%比班基金佬幫我倒落海都係精神疾病既一種

自己拎去課金或者親手去馬會倒落屎坑都仲正常d....(ry
柚原このみ 08:00 AM 06-21-18
世衛救我,我好鍾意返工
返工到不能自拔,直頭想當公司係屋企唔想收工
ericwpk 12:25 PM 06-21-18
又咁講, 如果打機打到不能自拔, 又真係需要搵人付導下既
Squall-Lucifer 01:25 PM 06-21-18
作者: 細路翔:
我覺得每個月人工都要拎5%比班基金佬幫我倒落海都係精神疾病既一種

自己拎去課金或者親手去馬會倒落屎坑都仲正常d....(ry
不能同意更多
每個月5%﹐即是20天便有1天是白工
david 01:28 PM 06-21-18
作者: 柚原このみ:
世衛救我,我好鍾意返工
返工到不能自拔,直頭想當公司係屋企唔想收工
我不時俾清潔工趕,話我阻住佢O地收工...
風間鈴木仁 02:21 PM 06-21-18
作者: ericwpk:
又咁講, 如果打機打到不能自拔, 又真係需要搵人付導下既
需要找護士輔導 / 或者 女社工輔導 獨立相聚相處。
小昭Teddy 03:43 PM 06-21-18
好多野都會令人沈迷上癮, 但你一列為精神病, 只要你一做呢樣野, D人就會將你打成沈迷上癮.
dark_ming_ 05:00 PM 06-21-18
作者: 小昭Teddy:
好多野都會令人沈迷上癮, 但你一列為精神病, 只要你一做呢樣野, D人就會將你打成沈迷上癮.
正好借「群眾」之力,打磨出有用的「齒輪」。
LR猫 05:03 PM 06-21-18
世衛幾時將習慣超時工作訂為返工成癮
ALEX CHOW 05:11 PM 06-21-18
作者: jeffyen83:
追韓星果班似精神病多d喎
小心說話
野良猫 07:56 PM 06-21-18
普通傷殘津貼包括精神病
佢一通過我即刻去問正苦拎錢
Heaven 05:24 PM 03-19-20
日本香川縣網絡、遊戲管制條例爭議中通過 未成年人士每日限玩一小時
https://www.pcmarket.com.hk/2020/03/...9%b4%e4%ba%ba/
...有關的條例列明對縣、監護人、通信服務供應商和遊戲製作公司的責任。雖然條例並未設立罰則,不過就列出了未滿 18 歲的未成年人士每日玩遊戲時間不得多於 60 分鐘,晚上 10 以後禁止玩遊戲等具體限制措施。

1個鐘都幾短 .. 會唔會學中國搞實名限制
lodoss 05:27 PM 03-19-20
作者: Heaven:
日本香川縣網絡、遊戲管制條例爭議中通過 未成年人士每日限玩一小時
https://www.pcmarket.com.hk/2020/03/...9%b4%e4%ba%ba/
...有關的條例列明對縣、監護人、通信服務供應商和遊戲製作公司的責任。雖然條例並未設立罰則,不過就列出了未滿 18 歲的未成年人士每日玩遊戲時間不得多於 60 分鐘,晚上 10 以後禁止玩遊戲等具體限制措施。

1個鐘都幾短 .. 會唔會學中國搞實名限制

我記得小時候每日都玩3小時以上
holsety 09:58 AM 03-20-20
不夠玩劇情rpg
dark_ming_ 10:37 AM 03-20-20
「我正在學習,不是在玩的。」

「我不是在玩遊戲,只是在玩的剛好是遊戲而已!」

「我是病人,所以要休息,不能學習。」

「不能玩遊戲嗎?有說人生如遊戲。   哦,59 分鐘後就要說再見了。」
Reishin 11:10 AM 03-20-20
作者: :
譚德塞[1](阿姆哈拉語:ቴዎድሮስ አድሓኖም ገብረኢየሱስ,轉寫:Tedros Adhanom Ghebreyesus,1965年3月3日-),埃塞俄比亞政治家、學者、公共衛生領域專家。2005年至2012年在埃塞俄比亞政府擔任衛生部長,並於2012年至2016年擔任外交部長。自2017年起擔任世界衛生組織總幹事。
原來又係譚生嘅好事
1 2

返回主題版面