Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-11-16, 01:08 PM   #676
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: aquarius 查看文章
零式不算FF正傳吧..
我比較執著
講遊戲形式同有無大地圖姐,唔駛理佢係咪正傳既
你睇FF零式就知其實好多野佢地要做其實係仲做得到 FF零式直頭係本身一個act玩法都做到大地圖入戰鬥打
淨低我覺得根本容量同演出既問題黎

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 10:31 AM   #677
sgouki
God of Gamer
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
法米通英譯, 睇黎17出吾到, many titles? 頂你攪好呢兩隻先啦, 仲開新野.......

Tetsuya Nomura, the director of Final Fantasy VII Remake for PlayStation 4 and Kingdom Hearts III for PlayStation 4 and Xbox One, provided a development update via an interview in the latest issue of Weekly Famitsu.

Get the information below.

This year is the 15th anniversary of Kingdom Hearts, the 20th anniversary of Final Fantasy VII, and the 30th anniversary of Final Fantasy, so what can we expect?

What’s the state of Final Fantasy VII Remake‘s development?

“We’re steadily progressing on production. While we are making them, I apologize that the wait will be be a bit longer for Kingdom Hearts III and Final Fantasy VII Remake. I am very sorry, but to that degree I will make a game that will meet your expectations.

“Last year, I didn’t put out much information on either title, but this year I want to show our progress at an event somewhere. The release of the titles themselves have still have a way to go. But there are many titles releasing this year, if you can wait for any ‘surprises.'”

舊 01-11-17, 10:40 AM   #678
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
野村已經變左搞壇野出黎比人執手尾O既代表...

但出到黎隻GAME好呢 , D人就會入佢數 , 唔好就入執手尾果個人條數 ,
做社員做到咁仲想點
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 11:34 AM   #679
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: kakajit 查看文章

但出到黎隻GAME好呢 , D人就會入佢數 , 唔好就入執手尾果個人條數 ,
做社員做到咁仲想點
依家啲人就係咁,嘢村係諗GAMEPLAY好,但呢次佢HANDLE唔到個PROJECT,死罪

舊 01-11-17, 12:50 PM   #680
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
XV最後都無落野村個名
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 04:24 PM   #681
KA版柯柏文
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2006
引用:
XV最後都無落野村個名
冇需要, 版權位人設有佢大名,地位very超然
KA版柯柏文 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 02:21 AM   #682
polyu7
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2008
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
依家啲人就係咁,嘢村係諗GAMEPLAY好,但呢次佢HANDLE唔到個PROJECT,死罪
FF15, KH3, FF7
隻隻都係皇牌game, 個個fans都一定有要求
你叫野村條team點handle
polyu7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 10:21 AM   #683
RPG之鬼

引用:
作者: polyu7 查看文章
FF15, KH3, FF7
隻隻都係皇牌game, 個個fans都一定有要求
你叫野村條team點handle
工作唔會一次過出晒,係指定時間未能完成而因為你扯而累其他人就係問題

舊 01-12-17, 10:26 AM   #684
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:

做社員做到咁仲想點
相反咁講,
野村o係se最混亂的時候開左呢個project, 根本冇人手用(呢幾年好多se的人出黎做訪問都有提到)
連kh remaster都只係拎到1-2個人做。

明明冇人手做,就入晒野村數話冇能力拖時間

有跟開v13/15消息的一定知道,野村真係有意搞爛個project的話就唔會宣布換人接人後(解封消息後)就連續出幾編野暗屌成件事

此篇文章於 01-12-17 10:33 AM 被 lineage19 編輯。
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 10:37 AM   #685
RPG之鬼

引用:
作者: lineage19 查看文章
相反咁講,
野村o係se最混亂的時候開左呢個project, 根本冇人手用(呢幾年好多se的人出黎做訪問都有提到)
連kh remaster都只係拎到1-2個人做。

明明冇人手做,就入晒野村數話冇能力拖時間

有跟開v13/15消息的一定知道,野村真係有意搞爛個project的話就唔會宣布換人接人後(解封消息後)就連續出幾編野暗屌成件事
人手呢樣係錢既問題,點處理錢/搵錢返黎係DIRECTOR問題

舊 01-12-17, 10:42 AM   #686
lineage19
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID8108-0773-7021
引用:
人手呢樣係錢既問題,點處理錢/搵錢返黎係DIRECTOR問題
個情況係上頭直情比唔出人,果幾年se的人手拎晒去搞ff13,
之後又要重制ff14, 又拉左大部份人去搞手機game, 又有出走潮。

好多訪問都有提到幾個重點;社內混亂,ff13食左大量資源,偏重手機game
舊 01-12-17, 10:45 AM   #687
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
老老實實講,比返野村管劇本

gameplay製作外判晒比白金啦唔該

仲有日本人點解整親一隻game都要浪費錢去自己開發引擎,智障之極

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 10:50 AM   #688
lineage19
Crazy Gamer

引用:
作者: 細路翔 查看文章

仲有日本人點解整親一隻game都要浪費錢去自己開發引擎,智障之極
就好似sony出ps3時要用cell,出psp用umd一樣:覺得自己有能力去領導業界,覺得開發個引擎可以令其他廠買黎用收權利金
舊 01-12-17, 11:11 AM   #689
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
引用:
就好似sony出ps3時要用cell,出psp用umd一樣:覺得自己有能力去領導業界,覺得開發個引擎可以令其他廠買黎用收權利金
另一個理由係日本真係無人識果堆外國野 , 當年DEVELOPER訪問話唔識/唔想睇英文doc
當年MISTWALKER做LO時都係要幾個外國人座O係OFFICE教佢地用UNREAL3先做到隻野出黎

所以日本比較偏向自給自足唔想比人鏈住 , 但手提機發達果幾年日本技術大倒退 , 拉臣engine條水已經比幾個大戶食晒 , 高階有UNREAL ,低階有UNITY , 但日本都仲要自己開發ENGINE , FOX ENGINE之類都係想做拉臣 , 但最後全部只係自己用番晒 , 人地出面D 細STUDIO用UNREAL果D唔洗錢玩住先 , 唔洗乜都未做就洗舊錢先 , 仲洗乜比錢佢地洗 , 出面又有大把課程 , 根本近呢5年仲自己開發ENGINE根本自殺 , 強調係日本因為技術力相對較低 , 所以成本比歐美貴 , 睇番FF15隻ENGINE , 當年技術演示集中GRAPHIC部份 , 作為game engine 都唔係太多 , 而家玩番FF15好明顯睇到 , 最後浪費晒D錢做隻ENGINE出黎出一個product又唔用

所以SQEX終於的起心肝玩UNREAL, 都係好事

此篇文章於 01-12-17 11:16 AM 被 kakajit 編輯。
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 11:19 AM   #690
lineage19
Crazy Gamer

引用:
另一個理由係日本真係無人識果堆外國野 , 當年DEVELOPER訪問話唔識/唔想睇英文doc
當年MISTWALKER做LO時都係要幾個外國人座O係OFFICE教佢地用UNREAL3先做到隻野出黎

所以日本比較偏向自給自足唔想比人鏈住 , 但手提機發達果幾年日本技術大倒退 , 拉臣engine條水已經比幾個大戶食晒 , 高階有UNREAL ,低階有UNITY , 但日本都仲要自己開發ENGINE , FOX ENGINE之類都係想做拉臣 , 但最後全部只係自己用番晒 , 人地出面D 細STUDIO用UNREAL果D唔洗錢玩住先 , 唔洗乜都未做就洗舊錢先 , 仲洗乜比錢佢地洗 , 出面又有大把課程 , 根本近呢5年仲自己開發ENGINE根本自殺 , 強調係日本因為技術力相對較低 , 所以成本比歐美貴 , 睇番FF15隻ENGINE , 當年技術演示集中GRAPHIC部份 , 作為game engine 都唔係太多 , 而家玩番FF15好明顯睇到 , 最後浪費晒D錢做隻ENGINE出黎出一個product又唔用

所以SQEX終於的起心肝玩UNREAL, 都係好事
我記得果幾個鬼佬仲要係ms出xdd

Btw的確係事實,另外補充一點,ff15個引擎(arc?)係因為有大bug, 所以原定下一隻用的kh3先突然轉軚用ue4,
最後搞到得ff15自己用

真係浪費晒d錢

另外伸一下,arc engining d黑暗場真係做得好鬼差,
為左強調光線而將個場調到有咁暗得咁暗,係根本咩都睇唔到。
你可以話佢真實,但係真係好影響gameplay

此篇文章於 01-12-17 11:22 AM 被 lineage19 編輯。
舊 01-12-17, 11:40 AM   #691
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 細路翔 查看文章

轉個頭又黎多隻Scalebound
而且咩GAME都係白金STYLE既,在下會覺得幾頹…
當然,真係冇技術同經驗既,外判係合理判斷。

此篇文章於 01-12-17 11:46 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 01:00 PM   #692
polyu7
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2008
引用:
工作唔會一次過出晒,係指定時間未能完成而因為你扯而累其他人就係問題
講到好似你坐係SE入面睇住班人工作時間表咁

單係睇FF13開始, 就估到佢地最高決策人指揮好混亂, d野一改再改, 結果大家有眼睇
初初定左野村就野村做落去, 可能結果好唔同
polyu7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 02:15 PM   #693
aquarius
Game Master

13個世界觀解構本來只有正傳, v13同零式
正傳劣評才引申出13-2 13-3
零式係PSP game明顯人手只有從v13嗰邊攞走罷

正傳唔計online最近嘅就只有三隻
松野就無得同佢比㗎啦
野村我無玩過kingdom heart唔了解所謂嘅gameplay
但同求哥比15出嚟個效果比起13已經有交待
舊 01-13-17, 03:25 PM   #694
RPG之鬼

引用:
作者: polyu7 查看文章
講到好似你坐係SE入面睇住班人工作時間表咁

單係睇FF13開始, 就估到佢地最高決策人指揮好混亂, d野一改再改, 結果大家有眼睇
初初定左野村就野村做落去, 可能結果好唔同
因為做GAME係有一個時間比重去計算邊種規模用幾多時間,以一年為例,大約有不足一個月左右去諗故事,然後就系統、音樂、QA(佔最大)等等。去查一查GAME DEVELOPMENT TIMELINE之類的字眼就有。

引用:
個情況係上頭直情比唔出人,果幾年se的人手拎晒去搞ff13,
之後又要重制ff14, 又拉左大部份人去搞手機game, 又有出走潮。

好多訪問都有提到幾個重點;社內混亂,ff13食左大量資源,偏重手機game
看不到杯麵嗎?呢啲植入廣告人龍做得最出色。係混亂時爭上位既時候,位都未坐好就想理想,實在不太實際。

引用:
實際上日本遊戲廠好少賣GAME ENGINE,相反外國GAME ENGINE的流通大好多。所以FF7R用UE4係明智,而斬件呢種方式我係好多年前已經係書到講過。

引用:
13個世界觀解構本來只有正傳, v13同零式
正傳劣評才引申出13-2 13-3
零式係PSP game明顯人手只有從v13嗰邊攞走罷

正傳唔計online最近嘅就只有三隻
松野就無得同佢比㗎啦
野村我無玩過kingdom heart唔了解所謂嘅gameplay
但同求哥比15出嚟個效果比起13已經有交待
劣評同交到數係兩回事,反過來13-2 13-3以低成本(相比下)黎賺製作時間,之後SE出過甚麼?如果不是手遊賺咗,相信FFV15都出唔到

此篇文章於 01-13-17 03:40 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-17, 11:00 PM   #695
lineage19
Crazy Gamer

引用:

看不到杯麵嗎?呢啲植入廣告人龍做得最出色。係混亂時爭上位既時候,位都未坐好就想理想,實在不太實際。
下? 咁都關事? 唔好唔記得V13都有同洋服同車廠做合作

總之野村做咩都係錯就岩了吧?

此篇文章於 01-13-17 11:03 PM 被 lineage19 編輯。
舊 01-15-17, 02:39 PM   #696
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
剛開始玩教學關

果招架反擊系統

點先有得反
敵人攻擊 出現紅色畫面說可以防守
我立即按住口鍵

之後他是跳開迴避..

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-17, 11:07 PM   #697
aquarius
Game Master

引用:
作者: pet3 查看文章
剛開始玩教學關

果招架反擊系統

點先有得反
我立即按住口鍵

之後他是跳開迴避..
你係問XV?
反擊會有QTE叫你按口鍵
打中時出現◯就按◯鍵
舊 01-16-17, 09:43 AM   #698
lineage19
Crazy Gamer

引用:
剛開始玩教學關

果招架反擊系統

點先有得反
我立即按住口鍵

之後他是跳開迴避..
因為ff15個防同避好易搞錯....佢個判斷好差
防完之後被擊中就會有qte反擊

明明同樣防禦回避的方法,kh系列個判斷係做得好好
舊 01-16-17, 11:35 AM   #699
RPG之鬼

引用:
下? 咁都關事? 唔好唔記得V13都有同洋服同車廠做合作

總之野村做咩都係錯就岩了吧?
無論係製作功夫熊貓還是人龍果陣時都負責人講過,即使有好橋都要搵到好機會上到位+有絕大影響力,才可以爭取到資源去去做自己想做既嘢,而且唔係話我想咁做就咁做,係過程中遇到好多麻煩要負責人處理和同其他團隊進行溝通。

此篇文章於 01-16-17 11:41 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-17, 11:42 AM   #700
RPG之鬼

引用:
剛開始玩教學關

果招架反擊系統

點先有得反
我立即按住口鍵

之後他是跳開迴避..
差不多打中時按就可以返擊,過早按就會閃避
不過係戰鬥咁混亂,要反擊其實好過彩數

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy VII remake? Ho1982 電視遊戲討論版 1 04-15-07 11:29 PM
[SFC]Final Fantasy VII neo2046 電視遊戲討論版 1 03-10-06 01:15 AM
final fantasy VII一問 燃燒君 PC電腦遊戲討論版 6 06-08-05 01:23 AM
[手機]Before Crisis - Final Fantasy VII neo2046 手提遊戲機討論版 27 09-24-04 12:42 AM
[NDS]Final Fantasy VII DS 發表 neo2046 手提遊戲機討論版 21 05-23-04 06:54 AM

現在的時間是 04:17 AM

手機版 | APP版