Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-14-12, 11:16 AM   #26
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: haruka 查看文章
好日子+星期六日假期最搶手
好日子+平日相對嚟講冇咁搶手,樓主話仲有兩年時間,而家去BOOK一定BOOK得到
當時唔迷信嘅揀七月一定最平

大細集團都係炒散,不過大集團為保名氣,D嘢食差極有個譜
我自己當年都係晌X心擺,SO FAR都冇親戚投訴
最緊要係主人家一到場就搵部長去廚房派利事&派比樓面

-----------------

另外如果長輩唔介意西式+LUNCH,可以諗諗類似LUNCH BUFFET
我有朋友早幾年搞過,包個細場﹝~150人﹞,租衫、請律師做見證、搵FD做BACKJOB﹝友情價﹞,佢話就算只係收人情$300 / 人都夠COVER成個WEDDING
你果個FD起碼叫做有包場+有BACKDROP丫...
我上次見識果個真係

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-12, 12:56 PM   #27
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:
作者: irismong 查看文章
你果個FD起碼叫做有包場+有BACKDROP丫...
我上次見識果個真係
呢d簡直係搵錢啦
唔包場既wedding buffet我真係未去過, 我都想見識下
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-12, 01:11 PM   #28
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 卡柏 查看文章
呢d簡直係搵錢啦
唔包場既wedding buffet我真係未去過, 我都想見識下
我反而想知酒店會點計錢?賓客又唔係一次過入場,又成日出出入入拎嘢食,點數到人頭?

不過如果比我去到見到係唔包場嘅BUFFET,我諗我份人情只會係比返BUFFET錢+10%SERVICE CHARGE

舊 03-14-12, 03:41 PM   #29
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
恭喜哂樓主先!!!

我同事上年結婚
香港呢邊只係兩家人食飯
但兩家人都係各自既家鄉擺酒
總洗費有問過但唔記得左, 印象中係小賺

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-12, 12:58 AM   #30
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
呢d簡直係搵錢啦
咪就係一般食BUFFET囉
旁邊既人可以係完全無關的

引用:
作者: haruka 查看文章
我反而想知酒店會點計錢?賓客又唔係一次過入場,又成日出出入入拎嘢食,點數到人頭?

不過如果比我去到見到係唔包場嘅BUFFET,我諗我份人情只會係比返BUFFET錢+10%SERVICE CHARGE
咁你個人坐低佢都計到既... 應該

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 03-15-12, 06:50 AM   #31
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
首先恭喜樓主先~

其實就算包場既buffet都唔係真係好似樓主講到咁貴

小弟舊年結婚是在酒店包左個area做lunch buffet
係婚紗展的package來的 大約1年半前book定 大日子是星期六兼大節日前夕
價錢其實同夜晚去酒樓擺中式差唔到幾多
個package仲包埋花車同埋一晚酒店suite
計人頭大約500蚊一位 (間酒店都幾好唔會夾硬屈你人頭)
最後160人上下 埋單總數大約 8萬有找 (未計人情減番 , 同埋布置/俾利是/etc)
不過舊錢就預左要俾 有好多突發性既開支 俾心機儲少少錢吧 搞得好 家人親戚滿意不在話下 自己同朋友睇番d相都會覺得好開心的
得閒同女友去下婚紗展逛逛吧~
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-12, 02:36 PM   #32
irismong
Goo ◕ ω ◕

每個月都有婚紗展.....

舊 03-15-12, 04:05 PM   #33
卡柏

我果時擺酒(酒樓34圍), 租車,租化妝,租衫,結婚相,當日攝影,夾夾埋埋26萬到,講緊既係3年前book落,依家應該唔得了,仲未計禮金過大禮俾利是等等...
舊 03-15-12, 04:15 PM   #34
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
除左人情, 每樣野都升得好快..
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-12, 09:20 PM   #35
碧克

註冊日期: Aug 2003
咁我應該算好彩...
上星期婚展比人免費拉入場,結果就算我地兩個本身幾唔想影pre-wedding,最後都落左嗒年尾走一轉台北.
連埋5月去日本睇彩虹+自己影pre-wedding,下年擺日航240人西式,唔駛租車,婚紗,影相有朋友搞掂,化妝就朋友價.
希望未計禮金大禮等等可以20萬內KO.應該唔差得遠.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-12, 11:13 PM   #36
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
恭喜哂樓主先!!!

我同事上年結婚
香港呢邊只係兩家人食飯
但兩家人都係各自既家鄉擺酒
總洗費有問過但唔記得左, 印象中係小賺
結婚我覺得唔係蝕到入肉就算

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-12, 12:26 AM   #37
now_loading
VanHelsing

引用:
作者: 碧克 查看文章
咁我應該算好彩...
上星期婚展比人免費拉入場,結果就算我地兩個本身幾唔想影pre-wedding,最後都落左嗒年尾走一轉台北.

台灣影相一定會影得開心過香港, 我就去左台中
小小心得,
記住選相時, 唔好比人睇到你個樣係好喜歡..
舊 03-16-12, 02:50 AM   #38
唔好記住我
嗚~~

註冊日期: Feb 2003
唔睇都唔知要咁多洗費.
有兩年時間,樓主可以搞得好好睇睇既~
唔好記住我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-12, 04:47 AM   #39
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
作者: diabloex 查看文章
台灣影相一定會影得開心過香港, 我就去左台中
小小心得,
記住選相時, 唔好比人睇到你個樣係好喜歡..
我揀相時佢想屈我俾多d錢整另一個貴d既相架同相簿
係咁sale
我同老婆扮死狗 話我地好窮架 得咁多錢預算 再多就冇架喇
最後淨係俾左揀多左既相錢就走得
舊 03-16-12, 06:24 AM   #40
卡柏

但到揀相果一刻,你好自然呢張又鐘意,果張又鐘意....
我果時就係咁,老婆又話呢張好,我又話果張唔錯,本來包30定40張,結果最後揀左百幾張,再加大油畫同大簽名布....
出左門口後我先同老婆講,點解我地好似中左魔咒咁既
anyway, 呢d係開心錢黎既,唔太過火我又覺得唔好咁在意
但整個婚禮一定要有個budget預囉!
舊 03-16-12, 09:34 AM   #41
stephen1980
Game Master

引用:
我果時就係咁,老婆又話呢張好,我又話果張唔錯,本來包30定40張,結果最後揀左百幾張,再加大油畫同大簽名布....
anyway, 呢d係開心錢黎既,唔太過火我又覺得唔好咁在意
所以之前一定要講到明唔加相,加左幾多都係床下底見
另外,唔可以比女人自己上去,因為一定出事
上次因為唔係香港,叫女朋友自己上去揀,已經講到明唔可以加,佢未上都講ok
結果返來同我講加左幾千蚊相......
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-12, 10:51 AM   #42
卡柏

8000套餐--->30000飛走
舊 03-16-12, 11:32 AM   #43
now_loading
VanHelsing

我萬幾蚊個餐補多8千,我認同係開心錢,不過你比佢知道你很喜歡,你講價就更辛苦。
人地結婚我都推介台灣影相很滿意。 當然,有錢去日本歐洲就更好。
舊 03-16-12, 11:55 AM   #44
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: minekaoru 查看文章
我揀相時佢想屈我俾多d錢整另一個貴d既相架同相簿
係咁sale
我同老婆扮死狗 話我地好窮架 得咁多錢預算 再多就冇架喇
最後淨係俾左揀多左既相錢就走得
駛唔駛扮死狗咁誇 =0=
真係諗好左唔要既, 直接話no咪得囉... 囧

我見朋友去london影個價同我另一個fd去台灣個價差唔幾
咁我寧願返去uk影lu~

舊 03-16-12, 12:43 PM   #45
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
中左魔咒

我當年個$8888package最後揀相都加咗30張相$7500
不過因為係我找數,個數我又accept到,所以老公冇理我

學前面講,真係開心錢,不過一定要睇住個budget做人,所以我之前先話格價要睇住budget80%做人,因為果20%係預比突如其來嘅駛費

舊 03-16-12, 12:59 PM   #46
stephen1980
Game Master

引用:

我係去London影,小心落雨,成日係禁落,真係影到我無反應,另外,睇返個價可能唔包機票同住
舊 03-16-12, 01:07 PM   #47
卡柏

倫敦唔落雨都天陰陰,真係麻麻地既天氣...
Budget唔多o係香港影都ok呀!當然要有同人撞景既準備啦...

我細妹最近去左台南影,d景真係無得頂,錢方面冇問佢..

其實結婚相果d可以影住輯平既先,婚後再補輯正既,咁個budget就好預好多

另外,樓主想揾個好d既當日攝影最好早d book, 我果時果team成年幾前先book到的說....

丫,唔記得提樓主,如許可多用credit card俾錢賺分賺dollars, 因為平時好少可用到咁多錢....

此篇文章於 03-16-12 01:15 PM 被 卡柏 編輯。
舊 03-16-12, 02:26 PM   #48
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: stephen1980 查看文章
我係去London影,小心落雨,成日係禁落,真係影到我無反應,另外,睇返個價可能唔包機票同住
咁去得uk之後就應該會留低玩下, 唔會一影完就即走架啦~

引用:
倫敦唔落雨都天陰陰,真係麻麻地既天氣...
Budget唔多o係香港影都ok呀!當然要有同人撞景既準備啦...

我細妹最近去左台南影,d景真係無得頂,錢方面冇問佢..

其實結婚相果d可以影住輯平既先,婚後再補輯正既,咁個budget就好預好多

另外,樓主想揾個好d既當日攝影最好早d book, 我果時果team成年幾前先book到的說....

丫,唔記得提樓主,如許可多用credit card俾錢賺分賺dollars, 因為平時好少可用到咁多錢....
英國天氣係點, 其實我都幾清楚
7, 8月會好d~ 多d天晴既時間~~呵呵呵
不過我都係講下姐
又唔係我結 XF

此篇文章於 03-16-12 02:34 PM 被 irismong 編輯。
舊 03-16-12, 02:38 PM   #49
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:

你知道d sales架啦
直接say左no都係要繼續sell
果日已經同佢糾纏左成個下午
唔出呢招我地唔洗走
舊 03-16-12, 05:19 PM   #50
stephen1980
Game Master

引用:
咁去得uk之後就應該會留低玩下, 唔會一影完就即走架啦~

英國天氣係點, 其實我都幾清楚
7, 8月會好d~ 多d天晴既時間~~呵呵呵
不過我都係講下姐
又唔係我結 XF
因為我同女朋友之前都去過英國讀書,所以真係影一日便去其它地方了

論壇跳轉

現在的時間是 02:44 AM

手機版 | APP版