Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-06-17, 09:16 AM   #176
滅龍士
God of Gamer
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
致mario0606:GZone書已摺,條link已死,麻煩你頭post剷link,thx

出o左11年咁就摺o左書,化學到呢…a

此篇文章於 06-06-17 09:19 AM 被 滅龍士 編輯。
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 10:17 AM   #177
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
致mario0606:GZone書已摺,條link已死,麻煩你頭post剷link,thx

出o左11年咁就摺o左書,化學到呢…a
認真地講,係八掛書都跌既呢個時代,GAME書仲香港有幾多人支持丫,玩到11年已經好勁,至少冇聽到總編拎錢走佬失蹤呢啲事已經好好

舊 06-06-17, 10:22 AM   #178
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
而家個個上網睇資料,邊有人買
我都係join magv先dl黎睇

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 10:24 AM   #179
wai2408
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2008
引用:
作者: DC 97 查看文章
而家個個上網睇資料,邊有人買
我都係join magv先dl黎睇
以前網絡未咁發達時 梗係要買本書睇攻略睇新GAME INFO...而家禁個制已大把資訊 香港D GAME 書仲要抄返網上既野轉頭 點會生存到 (不過以前買GAME書為工口PART 就是啦)
wai2408 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 10:38 AM   #180
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
gzone最尾呢4期分析多
好少再搵上網D content farm,明顯每個都有心寫好多
不過有幾多人肯受係另一回事

舊 06-06-17, 11:12 AM   #181
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
頭post d game書link,除o左動漫廢物電台,條條都係死link,又要麻煩mario0606剷link
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 11:24 AM   #182
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
其實而家都唔係買「資訊」,係買「文字」
屈你而家買返去,中間game資料7成都無睇,主要睇頭幾頁新聞,尾幾頁太郎天地/blog/編者話(話說個龍門陣都無睇,成日睇到黑人問號.jpg)
其實睇少左game部份,其中原因係少左時間打機,玩嘅game自然少左
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 11:24 AM   #183
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
以前我都會買GAME書係為睇攻略, D關點打D隊點組又好,將所有支線同隱藏野搵哂出來既完美攻略,劇情攻略又好, 個編輯自己打過又鍾意隻GAME, 再用自己文字寫返出來係唔同D.

然後唔知幾時開始,D劇情攻略同完美攻略幾乎消失哂,淨返完全無價值既流程攻略仲要係抄的。

再唔知幾時開始,一本GAME書連攻略都無

BTW: 我對D專欄完全無興趣

此篇文章於 06-06-17 11:28 AM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 11:37 AM   #184
7ming_格鬥苦手
小霸王

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDme7ming
咁講,自從當年有「一期完極速爆機」呢樣野後,仲想D game書有咩質素?

GuitarFreaks V5 Skill Point list<---Hot! 9/7 Updat!!
GuitarFreaks V4 Skill Point list
GuitarFreaks V3 Skill Point list
DurmMania V3
7ming_格鬥苦手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 12:26 PM   #185
qwe
Game Master

同埋上網影片攻略更加方便
前排打WatchDogs2卡關,揭屈你本別冊攻略搵唔到,上網打名成條片出黎,又影D理解點過
舊 06-06-17, 01:54 PM   #186
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
的確,家陣要攻略既GAME好多時地圖都幾複雜,CAP圖+地圖+文字始終唔夠一段片過簡單易明。

舊 06-06-17, 02:15 PM   #187
RPG之鬼

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
的確,家陣要攻略既GAME好多時地圖都幾複雜,CAP圖+地圖+文字始終唔夠一段片過簡單易明。
依家根本不需要攻略,遊戲已經好~~~~~明確咁話要做乜,即使係仁王呢種HARDCORE,都唔係太需要攻略。
再者依家又有中文版,咁劇情翻譯都可以慳返

出一期完攻略不論是書、讀者還是編輯都是輸家,不過果陣時某本書除了一期完攻略就好似冇嘢好寫,主編問題冇得搞

好多時香港開頭做既嘢係好出色,但唔知點解最後會咁樣,人地巴哈由BBS變大公司,人地TGBUS果堆由亂七八糟,變有文有路,香港GAME編輯有冇料?有料不會做喇,冇料會否會做呢,呢樣好難講。寫稿好多人識,但做好書唔係有幾多人會做。

舊 06-06-17, 02:33 PM   #188
神人ではない!新人だ

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
依家根本不需要攻略,遊戲已經好~~~~~明確咁話要做乜,即使係仁王呢種HARDCORE,都唔係太需要攻略。
再者依家又有中文版,咁劇情翻譯都可以慳返
如果真係講「需要」既,其實冇咩係「需要」既。
唔打機又唔會死既

仁王搵溫泉在下的確要睇攻略先快手搵得齊,關卡就的確在下都覺得唔駛反正FARMING無雙黎(不過唔代表真係絕對冇人需要)。
其實考察亦可以寫唔少野,不過在下又諗唔到有咩動機要自己寫

此篇文章於 06-06-17 03:07 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 03:07 PM   #189
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
頭post d game書link,除o左動漫廢物電台,條條都係死link,又要麻煩mario0606剷link
嚴格黎講,動廢已無UPdate game 節目.. D人走左

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 08:20 PM   #190
qwe
Game Master

引用:
話說屈你個WE區, D能力值張圖細到D金球圖黑人問號

以前GAME簡潔出圖OK, 而家太複雜, 出圖有時真係睇到問號, 除左寶物地圖真係實體化好有用
舊 06-06-17, 10:52 PM   #191
RPG之鬼

引用:
作者: qwe 查看文章
話說屈你個WE區, D能力值張圖細到D金球圖黑人問號

以前GAME簡潔出圖OK, 而家太複雜, 出圖有時真係睇到問號, 除左寶物地圖真係實體化好有用
其實好耐之前做視頻攻略先有用,甚至是用大圖畫箭嘴先得
睇字真係好多時睇死人

引用:
如果真係講「需要」既,其實冇咩係「需要」既。
唔打機又唔會死既

仁王搵溫泉在下的確要睇攻略先快手搵得齊,關卡就的確在下都覺得唔駛反正FARMING無雙黎(不過唔代表真係絕對冇人需要)。
其實考察亦可以寫唔少野,不過在下又諗唔到有咩動機要自己寫
其實考察好難寫,仁王呢種有背景就話有題材,一啲好似鍊金術士果類寫得啲乜,仲有呢類又花時間又花功夫但只係計1Page稿,之後還有十幾PAGE,條數唔好計

此篇文章於 06-06-17 10:54 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-17, 12:41 AM   #192
ipchow
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: wai2408 查看文章
以前網絡未咁發達時 梗係要買本書睇攻略睇新GAME INFO...而家禁個制已大把資訊 香港D GAME 書仲要抄返網上既野轉頭 點會生存到 (不過以前買GAME書為工口PART 就是啦)
今日見本E+娛樂十蚊一書三冊得百幾頁
ipchow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-17, 02:14 AM   #193
yaya
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 大破人間 查看文章
以前我都會買GAME書係為睇攻略, D關點打D隊點組又好,將所有支線同隱藏野搵哂出來既完美攻略,劇情攻略又好, 個編輯自己打過又鍾意隻GAME, 再用自己文字寫返出來係唔同D.

然後唔知幾時開始,D劇情攻略同完美攻略幾乎消失哂,淨返完全無價值既流程攻略仲要係抄的。

再唔知幾時開始,一本GAME書連攻略都無

BTW: 我對D專欄完全無興趣
我正正相反, 覺得某d專欄幾有趣

攻略方面, 我多數上youtube, 文字嘢就wiki多

好明顯我同你就係典型嘅兩類唔同讀者

所以有時做書, 真係幾考功力

攻略放得太多, 可能會令我呢類型嘅讀者覺得本書無嘢睇....

但係如果到專欄太多, 又會令你呢類型嘅讀者覺得本書九唔搭八

點為之剛剛好("just right")呢, 真係幾考起人....

最抵死嘅係, 你呢刻嘅「剛剛好」, 唔代表下一刻嘅「剛剛好」仍然係呢個要求

有少少似我之前睇過一個名廚嘅訪問

一個 專業/好 嘅 廚師, 係會連天氣都考慮埋, 再因應天氣變化而改變調味份量/烹調時間

引用:
作者: qwe 查看文章
其實而家都唔係買「資訊」,係買「文字」
屈你而家買返去,中間game資料7成都無睇,主要睇頭幾頁新聞,尾幾頁太郎天地/blog/編者話(話說個龍門陣都無睇,成日睇到黑人問號.jpg)
其實睇少左game部份,其中原因係少左時間打機,玩嘅game自然少左
x2

所以你問我嘅話, 呢個時代, 一本game書嘅生存價值, 就係作為一個出色嘅information hub!

再講白d

就係:
1. 幫你慳到時間 ;
2. 俾到d你網上唔太輕易搵到(或需要太多時間先可以整合到)嘅資訊過你 ;
3. 幫你開闊咗眼界, 之後可以用一d全新嘅角度去 玩/欣賞 隻game

就正如陳某本火鳳一樣, 令你進入「八奇嘅思考領域」

引用:
作者: Sar8 查看文章
gzone最尾呢4期分析多
好少再搵上網D content farm,明顯每個都有心寫好多
不過有幾多人肯受係另一回事
我受

最少我有買到最後兩期支持吓
(因為我當時無點留意呢條thread...)

亦唔怕好直白咁講, 我當時有睇過GAF呢條thread d post(大概係第590期出咁上下時間,有追返GAF d舊post), 大概明明地GZ有咩「內部問題」

之後咁啱經開便利店, 見到嗰期(尾2,第590期)GZ個封面嗰五隻(用字好微妙嘅)大字, 會心微笑咗一吓

咁就好自然地會想望望(八卦), 睇吓佢哋搞邊科, 跟手緊係快手咁揭吓, 睇吓有d咩

同意你講, 真係分析多, 唔似係content farm料
(當時喺便利店只係齋睇標題, 都覺得唔似印象中嘅GZ)

但令到我買書嘅, 主要唔係呢d嘢, 而係三頁紙

兩版係 MS 嘅感言, 一版就係 永高 嘅 生涯回顧(上篇)

呢兩篇文章, 你可以好明顯感受到咩叫「有血有肉」, 咩叫「有溫度嘅文字」

好奇一問, 尾3(第589期)同尾4(第588期), 其實有無咩特別嘢?

因為如果有, 我其實想去補購返

在此先謝!
yaya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-17, 09:34 AM   #194
神人ではない!新人だ

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
其實考察好難寫,仁王呢種有背景就話有題材,一啲好似鍊金術士果類寫得啲乜,仲有呢類又花時間又花功夫但只係計1Page稿,之後還有十幾PAGE,條數唔好計
最易寫/化算一定貼大圖寫爆機記敘文架喎,咁一期完FIT晒要求,又威又唔嘥時間

不過是但啦,反正呢行大概直至滅亡唔會有咩改變

此篇文章於 06-07-17 09:37 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-17, 05:35 AM   #195
末日幽靈
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
其實講來講去都是同一個問題,紙媒不夠快
本來轉向深度是出路,但這樣的人工,這樣的工作量,是就算人肯把命都交出來,亦於事無補的程度,前面一直說的攻略,寫攻略幾花時間我不重提了,在寫攻略之餘還要兼顧一堆頁面,質素哪可能高?但降低質素寫快點寫多幾頁可以請少點人嘛,香港有哪行不是這樣捽到你一個人做兩人份,一批新人燒完下一批(有哪行人員流失率如game書高?),書水準一直跌,先天不足後天不良,讀者流失然後就當然GG了

GZone所謂「內部問題」本來根本不是問題,但書一跌就甚麼都是問題
當然我知道,大家中意食這種花生嘛

不用非死不可的邊緣人
末日幽靈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-17, 08:24 AM   #196
david
The One

註冊日期: Mar 2002
紙媒要同網媒鬥快根本就無得鬥。

鬼頭GAME書仲可以生存到,多數就係靠獨家專訪。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-17, 12:50 PM   #197
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
胡說似乎就上次依度單野回應

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-17, 03:47 PM   #198
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
GW依2期對於MHW感想
我明好多人想係PS4度玩MHW,寫感想唔係問題
但用埋D眼字、內容,真係偏到呢

此篇文章於 06-24-17 03:59 PM 被 mario0606 編輯。
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-17, 05:05 PM   #199
golan
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code1977 0103 7669
deleted

此篇文章於 06-25-17 02:58 AM 被 golan 編輯。
golan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-17, 04:44 PM   #200
豆腐多
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
關咩是呀
先唔理CHRONO搞風搞雨
本書個死因係冇marketing team
老闆又唔肯投放資源搞ONLINE(網又好,FB又好)
少廣告,靠賣書
頂到11年算係咁
豆腐多 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[討論] 本地GAME書討論區 Vol 9 (近期副題:司令短暫回歸畫烈傳) mario0606 電視遊戲討論版 1037 05-09-17 02:13 PM
AC Milan 球迷會Vol.9﹝~ 請各位到Vol.10 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 999 03-05-09 03:34 PM
車路士球迷會Vol.10 ﹝~ 麻煩各位到 Vol.11 繼續討論~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1006 09-30-07 05:09 PM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請繼續到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 999 03-01-07 11:58 PM

現在的時間是 10:49 PM

手機版 | APP版