Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-11-14, 08:29 AM   #926
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: CMS 查看文章
cut片唔係問題,我會唔睇,連入去討論都覺得多舊魚

科幻小說 討論邏輯

SAO,加速世界 好多都唔合邏輯
就算科幻小說,人物行動都要講邏輯掛?
SAO,加速世界就算唔合邏輯,衰極都只係科技樹上,係同「人」有關嘅範圍上好少有問題
至於呢套D人物,除咗超低能之外就真係勁搞笑

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 06-11-14 10:05 AM 被 casio 編輯。
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 08:37 AM   #927
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
就算無咩科幻要素既科幻小說都係要邏輯

用埋奇幻小說黎比既話,龍槍入面雷斯林勁到拆天既代價就係日日嘔血同做足一世魯蛇

依點我係日本輕小說界真係無見過幾個依類型既男主角(?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 08:43 AM   #928
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
唔開掛唔爽嘛,不過早期無咁嚴重就係,係近年yy化嚴重左……
而且講真,聽套我真心唔覺係科幻類,轉晒奇幻名詞就當科幻,哈利宅實都科幻啦……

舊 06-11-14, 08:43 AM   #929
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
呢套野顯出好多COMMON SENSE都係智障
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 08:48 AM   #930
細路翔
The One

我7歲時應該會覺得依套野超級好睇(?

英國說大家抱團死
舊 06-11-14, 09:01 AM   #931
小嘉
The One

7歲你丢書啦
d魔法設定你睇得明咩
舊 06-11-14, 09:11 AM   #932
leungky1

註冊日期: Jul 2009
7歲睇魔法都識睇HP先啦
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 09:59 AM   #933
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: 尼路 查看文章
大哥,真係要講一句你有無睇過真正的科幻小說?好多大師都真係學科家/讀物理,唔係無邏輯無根據靠吹的……勁個批直頭幾十年前已經預言左今日大部份科技。
唔講古早個班講返動畫Steins;Gate你唔好話我聽無邏輯嘛?
就算講返sao,肥雪,唔開外掛班友的行為都係正正常常(個別劇情需要的敵角除外),邊到似呢套想搵個正常人都難……
我知你想講D乜

只係覺得咁低能,智障睇來做乜?

幪面超人...etc 兒童都會覺得好好睇,現在都會覺得有D低能
唔睇都唔會同睇班人嘈

睇ge 入去討論囉
唔好睇入去都晒ge屎
百度全部都係死忠,唔睇唔喜歡入去鬧事,被死忠圍會開心乎?

我都係淨就算

GAF奇人異仕特別多

此篇文章於 06-11-14 10:02 AM 被 CMS 編輯。
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 10:28 AM   #934
FREDDY@o@
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
科幻? 呢本好明顯係修真小說wo

舊 06-11-14, 10:42 AM   #935
teealpha

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
科幻? 呢本好明顯係修真小說wo
和大人,呢套應該係定位為玄幻小說
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 11:06 AM   #936
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
引用:
我知你想講D乜

GAF奇人異仕特別多
咁係因為你仲未學識吐糟嘅快感啫~
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 11:07 AM   #937
FREDDY@o@

引用:
作者: teealpha 查看文章
和大人,呢套應該係定位為玄幻小說
以玄幻外皮包裝既修真小說
達也係來自九重天外既大羅金仙, 因緣際會轉世至下界凡塵, 下界地仙不識金仙厲害, 誤當成廢物仲洗埋腦. 金仙雖至凡塵, 仍難掩其蓋世修為, 不時傳授上界仙術和法寶, 就連二科小道亦能攀上築基之境!!

修仙小說唔使講邏輯, 睇得開心就算啦

舊 06-11-14, 11:15 AM   #938
casio

引用:
我知你想講D乜

幪面超人...etc 兒童都會覺得好好睇,現在都會覺得有D低能
唔睇都唔會同睇班人嘈

睇ge 入去討論囉
唔好睇入去都晒ge屎

我都係淨就算

GAF奇人異仕特別多
其實我想講一句嘢囉,「唔好睇只可以cut書唔可以插」同某d人講你唔鐘意共慘黨咪去移民有咩分別
既然一套作品公開得,作為讀者觀眾就有權討論
但討論就只能容納支持意見?
如果你真係認為只有喜歡到佢可以無條件接受佢嘅荒謬嘅人先有資格講一套作品
咁我真係好同意你最後一句,起嘛我依家回緊一個

舊 06-11-14, 11:16 AM   #939
細路翔
The One

成個背景轉做修真小說既話無得噴咁多口水寫d設定架喎

英國說大家抱團死
舊 06-11-14, 11:24 AM   #940
FREDDY@o@

引用:
作者: 細路翔 查看文章
成個背景轉做修真小說既話無得噴咁多口水寫d設定架喎
修真單係講果D唔知幾多層天, 幾多級修為, 已經可以寫N字

舊 06-11-14, 11:31 AM   #941
FREDDY@o@

引用:
作者: casio 查看文章
其實我想講一句嘢囉,「唔好睇只可以cut書唔可以插」同某d人講你唔鐘意共慘黨咪去移民有咩分別
如果你真係認為只有喜歡到佢可以無條件接受佢嘅荒謬嘅人先有資格講一套作品
其實有乜好嘈, 人人鍾意睇既地方都唔同
你地鍾意搵bug恥笑, 我就鍾意睇無腦無雙, 大家睇得開心有得笑咪算

舊 06-11-14, 11:42 AM   #942
casio

引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
其實有乜好嘈, 人人鍾意睇既地方都唔同
你地鍾意搵bug恥笑, 我就鍾意睇無腦無雙, 大家睇得開心有得笑咪算
嘛,只係一直對d「唔鐘意味唔好睇囉」既言論好反感,激動咗少少,唔好意思

舊 06-11-14, 11:49 AM   #943
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
見你地講得咁開心, 借咗一期書嚟睇

太正了, 新世代垃圾嘅頂點

舊 06-11-14, 11:59 AM   #944
尼路
The One

引用:
我知你想講D乜

唔睇都唔會同睇班人嘈

睇ge 入去討論囉
唔好睇入去都晒ge屎

我都係淨就算

GAF奇人異仕特別多
呢句就來變成我口頭蟬……我表達能力有問題?
1.你知唔知乜叫對象年齡?如果知道點解會用幪超比?(先唔講現代幪超唔太小朋友)
2.我又無去百度同我講做乜?回錯人?
3.你知唔知乜叫科幻?唔知隨便搵本阿西莫夫短編集睇完再講。
4.上面講左尼套唔係科幻,極其量係奇幻。大家都講魔法,魔法人力派遣好好多。
5.如果睇就一定要得支持論點,我只能說不是奇人異仕特別多,而是你要學的東西多得很。學創作第一件事係學識接受批評,一個合格的讀者亦應該懂得分便作品優缺,世界上並沒有完美無缺的作品,只有完成度高低之分。
6.真係死忠唔係只想睇喜歡和支持的語論,而係要學懂腦補一切不足去幫作者解釋。(如果你做到我會覺得有趣好多。起碼我可以見識到我睇唔到的角度)

舊 06-11-14, 12:21 PM   #945
細路翔
The One

如果講緊今年,點睇拉打都有邏輯過依套(?

依套好明顯唔只係作者能力不足,而係一開始佢就放棄思考

就算完全唔講邏輯問題,單就潮指數黎講依套都係老土中既霸主(?

英國說大家抱團死
舊 06-11-14, 12:22 PM   #946
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 尼路 查看文章
大哥,真係要講一句你有無睇過真正的科幻小說?好多大師都真係學科家/讀物理,唔係無邏輯無根據靠吹的……勁個批直頭幾十年前已經預言左今日大部份科技。
唔講古早個班講返動畫Steins;Gate你唔好話我聽無邏輯嘛?
就算講返sao,肥雪,唔開外掛班友的行為都係正正常常(個別劇情需要的敵角除外),邊到似呢套想搵個正常人都難……
SAO不論,加速的話肥雪同拓武都係正常人,痴線既係班囡

引用:
作者: 細路翔 查看文章
肥雪唔合邏輯起碼都得閒就玩下七龍珠模式
肥雪起碼睇得出有努力同肯改變自己既缺點啊

此篇文章於 06-11-14 12:27 PM 被 HM 編輯。
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 12:34 PM   #947
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
Sao睇到7-8比我cut書
開掛不合理到頂點
不過當無雙片睇冇所謂
肥豬個人覺得幾好睇
最少肥豬仲有後宮團睇
呢套連開小說睇完再插佢既動力都冇
魔法之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 12:37 PM   #948
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: casio 查看文章
我睇到自HIGH,知障,低能 不停係咁loop
討論我睇唔到幾個
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 12:43 PM   #949
尼路
The One

引用:
我睇到自HIGH,知障,低能 不停係咁loop
討論我睇唔到幾個
我打晒論點你又唔回?返工打咁長編好大風險的

舊 06-11-14, 12:46 PM   #950
小嘉
The One

我都有講點唔合理啦,你估我地生安白做
同埋我覺得套野唔好,都無叫人唔好睇

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「.hack//」総合THREAD money 日本動漫畫討論版 157 11-18-22 07:04 PM
[PSV] 魔法科高校の劣等生 Out of Order 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 30 12-16-14 08:22 PM
出售日文輕小說(魔法科高校の劣等生/変態王子と笑わない猫),同人誌 sam55699 買賣專區 3 08-27-14 05:55 PM
あなたの力でBD化プロジェクト 総合THREAD money 日本動漫畫討論版 36 02-23-13 07:18 PM
[動畫] Lass「11eyes」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 239 12-20-12 11:23 PM

現在的時間是 06:15 PM

手機版 | APP版