Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 02-29-16, 12:26 PM   #201
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: X&Y 查看文章
若果真係手提,
其實, 所謂xbox one級數, 會唔會係指在540p/720p下做到同xbox one d 特效同等既程度
(因為記得當初老任都好似講過DS定3DS做到上一代console既特效既程度)
而powerVR 7系gpu raw performance好似追到/追過左xb360 (望向ipadpro A9X, 但同時我都唔信老任會咁落重料)
如果今年年尾或下年出, 老任肯用最新既mobile gpu加540p/720p, 畫面效果應很好
雖然細膩度係一個問題, 依家手機郁d都1080p甚至2k更甚4k都有,
但低少少解象度換黎畫面效果同流暢比全高清但lag緊要(望向今代console AAA超大作出1080p/900p@30fps)

當然都只係我亂up下
等我搵返原文
引用:
The closest in terms of “power” it gets to is the Xbox One, but an app idea is Wii U x50 and Playstation Vita x100. The key is that all the tech is exactly the same hardware layout as the PS4 and Xbox One which then combine it with the OS’s strong emulation functions and compiler means that any game that can run of a Playstation 4 or Xbox One can easily run on the NX with near-zero modification to the original source code, especially if it runs in Android OS or Unreal Engine 4. This is allegedly why Nintendo has given out the dev kits so late, as one 3rd Party dev put it “It’s the easiest device we’ve ever developed for. You just take your code, compile it and it works.”
我之前聽說老任加入咗vulkan API
可能會增加efficiency
不過我都係覺得手提機spec要去到xbone Lv. 機會超低,除非賠本或天價
家用機去到xbone Lv. 就算有gimmick都好難贏
半手提機無mon要周圍搵mon stream都好難搵到人買

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 02-29-16 12:29 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 01:58 PM   #202
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
3DS當年也說性能接近PS3
nx性能接近x1

歷史是會重演的?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線  
舊 02-29-16, 02:07 PM   #203
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: pet3 查看文章
3DS當年也說性能接近PS3
nx性能接近x1

歷史是會重演的?
PSV 話有PS3質素都比人狠批
所以我一直都話吹噓機能只係數字遊戲囉
又喜歡一篇只吹一個細項目, 等讀者自行將幾樣野連繫, 製造假象
呢D rumor吹得愈大, 或者玩弄言語偽術, 其實係害左任記

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線  
舊 02-29-16, 02:11 PM   #204
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
機能點吹都無用
最重要都係行得郁而家第三廠d高畫質game
否則又重演WiiU俾大量外國第三廠放棄嘅歷史,咁就可以提早byebye烏

舊 02-29-16, 02:19 PM   #205
pet3
The One

引用:
作者: D.K. 查看文章
PSV 話有PS3質素都比人狠批
所以我一直都話吹噓機能只係數字遊戲囉
又喜歡一篇只吹一個細項目, 等讀者自行將幾樣野連繫, 製造假象
呢D rumor吹得愈大, 或者玩弄言語偽術, 其實係害左任記
PSV 真的有接近PS3質素嘛

好想要psv 2

雖然現在psv 都叫夠用
但好像已經無咩可能了

psv tv 停產了

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線  
舊 02-29-16, 04:19 PM   #206
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
機能點吹都無用
最重要都係行得郁而家第三廠d高畫質game
否則又重演WiiU俾大量外國第三廠放棄嘅歷史,咁就可以提早byebye烏
今次都係一樣
有好多北美dev話仲未收到dev kit,有好多連NX係乜都未知
老任始終都係唔肯放下身段同北美三廠溝通

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 04:37 PM   #207
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
以現時技術, 手提遊戲機能造到畫面性能好過 XB360 少少已經要還神了. (現係最勁係 Apple A9X)

(手機最大限制係電量同發熱量)

更何況係出自老任的產品.

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
舊 02-29-16, 04:39 PM   #208
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: pet3 查看文章
PSV 真的有接近PS3質素嘛

好想要psv 2

雖然現在psv 都叫夠用
但好像已經無咩可能了

psv tv 停產了
罪大係咪唔再出新款手提遊戲機?

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
舊 02-29-16, 04:51 PM   #209
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
其實又有幾多人真係會重視呢D 純文字rumor

由之前話機能比PSV勁少少,到而家又話機能接近XBOX ONE

引用:
作者: N0T51B 查看文章
今次都係一樣
有好多北美dev話仲未收到dev kit,有好多連NX係乜都未知
有rumor話EA收到
老任而家應該主力爭取大廠支持
wsx360 目前離線  
舊 02-29-16, 04:58 PM   #210
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
今次都係一樣
你好難要求老任顧美廠...
如果真係手提機規格, 真係吸引唔到佢地
外國最重視車,槍,球, <---連線. 3+1樣野都係要求高frame rate,低ping rate.
手提機最弱就係呢D, 或者5G 可以解決連線問題. 不過高frame代表耗電囉

PSV初出, 美廠都幾踴躍下, 當時睇preview D圖真係唔錯架, 不過一水之後就撤. 玩過都知咩事.
NDS/3DS其實都有一堆FPS, 都係唔多掂, 只係成本又唔高, 有時除笨有精可以執少少

我都好想睇下老任有乜黑科技可以解決呢個死症

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線  
舊 02-29-16, 05:08 PM   #211
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
呢度寫"供電需求NX主機接近Xbox One"
唔似係講緊手提機喎

http://news.sina.com.tw/article/20160229/16255722.html

引用:
PS4和Xbox One兩大主機都已經發佈很長時間了,但是任天堂的下一代主機NX至今都沒有明確的官方信息,不過好在各種猜測和小道消息不斷,一起來看看吧。

Geno是國外很多重量級遊戲新聞的來源,如口袋妖怪X和Y的遊戲資訊、PS4平台對虛幻4和寒霜2引擎的支持等。

近日Geno為大家帶來了大量關於任天堂下一代主機NX的信息。但這些消息官方目前並未證實,所以真實性有待確認。本次獲得的NX主機信息如下:

1,NX主機將有一個無線HDMI適配器,這個適配器插在主機後面。玩家可以將它拔出來插入任何一款標準尺寸的HDMI視頻輸出設備,然後就可以進行高清無線視頻畫面輸出。

2,主機控制器中將包含一個小馬達,遊戲中會有完整的觸覺反饋。比如玩家在控制角色擊打一堵牆、或者玩家在遊戲中開槍等,都會獲得控制器的反饋。

3,NX主機可以通過藍牙同步任何東西,玩家可以讓主機與手機或者平板同步,並通過主機接聽電話,或者發簡訊。這樣玩家在使用NX主機的時候就不必停下來去使用其他智能設備。

4,供電需求NX主機接近Xbox One。(難道同樣有外置電源適配器?哦no!)硬體上NX主機接近PS4和Xbox One,在未來NX主機經過代碼編寫也許可以運行PS4、Xbox One或者是安卓操作系統等。(這個確實有點扯!)

5,《口袋妖怪:GO》的社交特性將融合入NX主機中,進行多人聯機。

6,NX主機的優點在於它的功能性和易用性。開發商向外媒描述,NX更像是三星和任天堂2DS的一個結合產品。其搭載的任天堂OS操作系統非常強大,具有很多移動操作系統的特徵,這個系統的網路功能也相當強悍。

三大主機PS4、Xbox One、Wii U中,任天堂的主機機能最弱,但是很多遊戲佳作都在任天堂平台上面。本次任天堂最先更新主機,希望NX可以在機能提升的同時,保持其獨佔遊戲的趣味性,為大家帶來更好的體驗。

(來源:Geno 編譯:gamesky 編輯:dcy)
wsx360 目前離線  
舊 02-29-16, 05:11 PM   #212
N0T51B
Game Master
非中國藉

Rumor 其實對老任無太大影響
老任近年衰在少game,網絡服務差,冇三廠support(佢自己造成),配套差
如果部機堅係多野玩,推出之前嘅Rumor又會有邉個在乎~

引用:
作者: wsx360 查看文章

有rumor話EA收到
老任而家應該主力爭取大廠支持
而加先嚟巴結EA太遲啦,Xbone,ps4 d Madden, espn service 已經成熟啦
有大廠支持已經係基本,而加下下都跨平台
最緊要係搵多啲細廠+自己造game有較率啲
不過睇老任而加個樣,每個月出到一隻game已經要還神

N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 05:22 PM   #213
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
Rumor 其實對老任無太大影響
老任近年衰在少game,網絡服務差,冇三廠support(佢自己造成),配套差
如果部機堅係多野玩,推出之前嘅Rumor又會有邉個在乎~

而加先嚟巴結EA太遲啦,Xbone,ps4 d Madden, espn service 已經成熟啦
有大廠支持已經係基本,而加下下都跨平台
最緊要係搵多啲細廠+自己造game有較率啲
不過睇老任而加個樣,每個月出到一隻game已經要還神
遲還遲,好過無
要堅多野玩一定無可能單靠自家出品
老任請繼續努力巴結(?)得佬啦

舊 02-29-16, 05:24 PM   #214
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
你好難要求老任顧美廠...
如果真係手提機規格, 真係吸引唔到佢地
外國最重視車,槍,球, <---連線. 3+1樣野都係要求高frame rate,低ping rate.
手提機最弱就係呢D, 或者5G 可以解決連線問題. 不過高frame代表耗電囉

PSV初出, 美廠都幾踴躍下, 當時睇preview D圖真係唔錯架, 不過一水之後就撤. 玩過都知咩事.
NDS/3DS其實都有一堆FPS, 都係唔多掂, 只係成本又唔高, 有時除笨有精可以執少少

我都好想睇下老任有乜黑科技可以解決呢個死症
呢個我都眀,
大廠佢無能力配合
但係細廠佢又唔多信,indi game,network service佢係慢對手幾年
有時我都唔係好眀,老任一時好標奇立異,但一時又十分保守,喺現今競爭咁激烈嘅國際市場點可以贏到

此篇文章於 02-29-16 05:30 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 05:35 PM   #215
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
呢個我都眀,
大廠佢無能力配合
但係細廠佢又唔多信,indi game,network service佢係慢對手幾年
有時我都唔係好眀,老任一時好標奇立異,但一時又十分保守,喺現今競爭咁激烈嘅國際市場點可以贏到
連同樓上補充O既舊rumor,
我都係堅持番NX係一部console嘅觀點, 而唔係handheld囉
咁成件事會簡單得多

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線  
舊 02-29-16, 05:57 PM   #216
enishi
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
因為 Zelda 雙版本呢個可信度非常高既傳聞, 正路年底出既 NX 應該係家用機 (至少北美係)

相配合既傳聞有: AMD 2016 有新 MP 供貨俾 console manufacturer (可能係 Zen-based)
development kit 已經 support Unreal Engine 4

唯一奇怪係 Macronix 會提供 ROM, 除非係內置 flash, 唔係卡帶容量去到 16GB 以上成本好高
enishi 目前離線  
舊 02-29-16, 06:11 PM   #217
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
連同樓上補充O既舊rumor,
我都係堅持番NX係一部console嘅觀點, 而唔係handheld囉
咁成件事會簡單得多
咁就尷尬
3DS嘅6年週期出年年頭就完, 老任應該係時候出新handheld
如果nx只係console, 3DS嗰邊未必頂到咁耐
我估NX係一個平台, 對應handheld 同 console
handheld個spec好 vita dd
家用機就真係近xbone (雖然我唔明2016年新console用咁嘅spec可以點贏 )
兩邊用相同arhcitecture, 大部分遊戲互通(家用畫面好啲)
之前Wall Street Journal 同另一個rumor 都好似係差唔多咁講, 同啱啱呢個rumor大部分相同

此篇文章於 02-29-16 06:24 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 06:56 PM   #218
pet3
The One

引用:
咁就尷尬
3DS嘅6年週期出年年頭就完, 老任應該係時候出新handheld
我估NX係一個平台, 對應handheld 同 console
家用機就真係近xbone (雖然我唔明2016年新console用咁嘅spec可以點贏 )
兩邊用相同arhcitecture, 大部分遊戲互通(家用畫面好啲)
之前Wall Street Journal 同另一個rumor 都好似係差唔多咁講, 同啱啱呢個rumor大部分相同
正常都係變成天天只能馬利奧多
看著Wiiu的遊戲發售表
果表全購買都唔知有無10隻非小遊戲

FGO 目標預算
pet3 目前離線  
舊 02-29-16, 07:11 PM   #219
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
我又唔覺今屆輸機能,ps4堆game畫面好靚咩 同ps3相比差別只在細節上
同ps2上ps3年代相比仲爭好遠

反而老任今次輸冇高清製作經驗,估錯製作時間,想佔先機又做唔到
睇番自家廠發售表大量以往老牌game忽然都消失左或留下部機先整
今代冇metroid冇mario正傳 zelda又整得一隻 要用兩隻hd填真空期

然後部機個開發架構又唔同,機能差頂多好似wii嗰陣出,
整個類似ps3/xbox360畫質既雙平台版版
但架構唔同等同要人寫多次game,仲要第三廠專門寫個程式黎支援
人地寧願支援3ds都唔支援wiiu就知倨開發環境對三廠而言幾嚴峻

另外網絡問題雖然係冇另外兩間廠好,不過呢d只影響用戶體驗而唔影響遊戲體驗
(我覺得miiverse係整得好過另外兩間廠,響遊戲世界入面可以直接睇到玩家留言同畫作幾有feel)
不過呢d又要引伸到另一個問題,老任唔擅長整網戰,鍾意家庭同樂
與其話問題我覺得係老任自家特色,唔算缺點 但可以做得再好d

此篇文章於 02-29-16 07:13 PM 被 噹噹dondon 編輯。
噹噹dondon 目前離線  
舊 02-29-16, 08:03 PM   #220
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
咁就尷尬
玩到咁大一次雙機?
岩田聰仲響度果陣都有提過nx 係包含晒幾個範疇嘅概念,所以多機﹙主機/手機/手提/平板﹚係好明顯嘅。
不過亦有好多rumor 講今年只有console nx,
所以就算係都會分先後啦,任記一次邊做得咁多野,況且 3DS仲捱到至少一兩年啦

大જિંગ
大징

此篇文章於 02-29-16 08:10 PM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線  
舊 02-29-16, 08:31 PM   #221
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
玩到咁大一次雙機?
岩田聰仲響度果陣都有提過nx 係包含晒幾個範疇嘅概念,所以雙機係好明顯嘅。
不過亦有好多rumor 講今年只有console nx,
所以就算係都會分先後啦,任記一次邊做得咁多野,況且 3DS仲捱到至少一兩年啦
就係因為周圍都話console出先我先覺得奇怪
正路嘅話應該出咗成本低啲+遊戲製作時間短啲嘅掌機先
留啲時間俾console造game
然後到console出嗰時用一堆出咗嘅掌機game護航
但係而加反而似係掉返轉
新console除非有超強陣容, 如果唔係就要靠向後兼容WiiU game(都已經少得可憐)
我齋諗都已經聞到陣陣炮灰味...

N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 09:24 PM   #222
Alucard_Lam
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2009
睇返個rumour又無線HDMI, 又震動馬達, 又咁強spec(對handheld嚟講), 舊電嘅儲存技術真係要有所突破...
Alucard_Lam 目前離線  
舊 02-29-16, 09:41 PM   #223
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
就係因為周圍都話console出先我先覺得奇怪
正路嘅話應該出咗成本低啲+遊戲製作時間短啲嘅掌機先
留啲時間俾console造game
然後到console出嗰時用一堆出咗嘅掌機game護航
但係而加反而似係掉返轉
新console除非有超強陣容, 如果唔係就要靠向後兼容WiiU game(都已經少得可憐)
我齋諗都已經聞到陣陣炮灰味...
其實也有可能係兩用機,
好似WiiU咁,
但個PAD可以獨立執行game(但低解像同質素),
可外接主機為家用機(即好似有D notebook可外加display咭咁)
加強機能, 統合家用同手提
lodoss 目前離線  
舊 03-18-16, 01:44 PM   #224
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
信不信由你

N0T51B 目前離線  
舊 03-18-16, 01:49 PM   #225
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
信不信由你
http://www.theverge.com/2014/12/16/7...-form-displays

唔出奇, 2014年時公佈過呢種技術, 話到明用響下世代機.
問題係.......睇過老任開發機都知, 出到原型機前都幾百款架廢棄設計啦
呢個可能係其一...

大જિંગ
大징

此篇文章於 03-18-16 01:51 PM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 08:11 PM

手機版 | APP版