Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-03-07, 04:47 AM   #1
kkwong0612
Junior Member

註冊日期: Jun 2007
透明郵票平面數碼化&立體的奧秘

Once upon a time.......

引用:
作者: 透明郵票平面數碼化
我: 師兄, 你要賣愛普生平面X光機?
某: 嗯, 本來呢壇4990買黎做士啤, 但係部V七舊又唔見得會瓜柴...咪讓部頹野出黎清清地方囉...
我: (心想:頹野...) 點賣?
某: 頹貨, 賣頹價囉. 就兩叉~
我: 速磅!
然後呢位師兄將身後一龐然大物交我後, 信步離去, 我則呆站當地, 心想: (撚大唷!? 全新...!?).....................

如此這般雖然平面, 但一直都知足地相安無事, 直至最近另一位師兄出現........

引用:
作者: 立體的奧秘
某: 交換架生~~~唔睇郵票啦, 想試試120中郵~~~黎喇喂~~~
我: 師兄有咩目標?
某: 唔高, 4990.
我: 貼幾多?
某: 叉半.
我: 即磅.(心想: 我套中郵製作器都準備放手, 都係細碼製作器夠納米...)
該師兄接收4990和叉半現款, 交出一臺內置ED集光筒, 扶桑光學出品 - 酷掃V ED.

回巢. 拿半格郵票一試, 成品一個字: 頹

此篇文章於 11-03-07 08:06 AM 被 kkwong0612 編輯。
kkwong0612 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-07, 01:04 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
恭喜~ 賀喜~
師兄, 你打算放棄 120, 專攻郵票?
問個奇怪問題, 純粹好奇, 實情 酷掃V ED 可不可能 兩張正片疊在一起 來掃呢?
根據油王所講, V七舊 就不可能了, 不知 酷掃V ED 有沒有可能呢?
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-07, 06:10 PM   #3
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: KKH 查看文章
恭喜~ 賀喜~
師兄, 你打算放棄 120, 專攻郵票?
問個奇怪問題, 純粹好奇, 實情 酷掃V ED 可不可能 兩張正片疊在一起 來掃呢?
根據油王所講, V七舊 就不可能了, 不知 酷掃V ED 有沒有可能呢?
其實我未試過....不如我而家去試下

舊 11-03-07, 09:30 PM   #4
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
你唔係同我講話太厚 focus 唔到咩? 咁你當我幻聽啦...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-07, 10:13 PM   #5
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: KKH 查看文章
你唔係同我講話太厚 focus 唔到咩? 咁你當我幻聽啦...
唔係你幻聽...理論上係會focus唔到,我之前未試過的

舊 11-04-07, 10:51 PM   #6
kkwong0612
Junior Member

註冊日期: Jun 2007
Flatbed本身唔會有Focus的問題, 但係兩張疊埋, 片基就太厚啦
kkwong0612 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-07, 11:51 PM   #7
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
jam一張郵票先..

好似一般底掃都有太藍的現象..
上傳的圖像
檔案類型: jpg DS051023024105.jpg (230.3 KB, 98 次查看)

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:41 PM

手機版 | APP版