Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-04-14, 01:23 PM   #1626
Hunter
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
海怡千人圍PRADA
反對搞outlet迎自由行

【本報訊】逾千名南區海怡半島居民昨圍繞屋苑商場遊行,在名店PRADA外高舉交叉手勢,反對大業主將商場改造成特賣場迎合自由行。有居民自言做慣沉默的中產,今次是繼03年反23條後被迫再上街。惟當區兩個民選議員缺席遊行,更派傳單為商場大業主解畫。獨立的林啟暉批評部份居民不理性,「如果我做得唔好,你哋可以用選票炒咗我」。
記者:潘柏林

海怡西商場早前傳出變身成專門服務自由行的特賣場(Outlet),逾40間民生相關店舖受影響。曾與大業主協商續租的商舖透露,日後海怡西商場勢必變天,大業主想在一樓引進鐘錶珠寶名店,呎租增加兩倍,一樓的百佳就搬往三樓並升級為高檔超市Taste。民生店舖只能競爭二樓的舖位,而且呎租增加五成。現時小商戶爭舖波及鄰近海怡東商場,百多呎小店月租由7,000元倍升至萬多元。
區議員稱居民不理性

逾千位居民不滿自由行破壞社區生活,昨響應公民黨和海怡居民關注組的呼籲,攜老扶幼圍繞屋苑商場遊行,高呼「海怡不要特賣場」。任職投資銀行的陳先生自言是沉默中產,只在03年7.1遊行過。他指居民承受不起自由行殺入社區,逼迫他不得不「企出嚟」。另一居民周先生指,中產屋苑海怡被自由行入侵只是第一步,「今日守唔住海怡,聽日輪到黃埔花園、太古城」。
居民群情激憤,在PRADA外高舉交叉手勢。但海怡兩名區議員失蹤,剛在補選勝出的新民黨區議員陳家珮在遊行前派傳單,引述大業主的聲明,指商場現階段未有計劃變特賣場,惹來居民抨擊,質疑她向業主靠攏,為遊行降溫。她在遊行後回應事件,強調做理性行動,現階段不參加遊行。另一名當區區議員林啟暉則在遊行尾聲才現身,與居民口角,「有部份居民係咁唔理性,只係想掩住我把口冇聲出。」
有居民揚言若大業主不理會居民意見,會將行動升級。李先生指不少居民都聘有外傭,若迫不得已,會與外傭「日日拉篋」在名店外巡迴示威。協助居民的公民黨立法會議員陳家洛促請大業主聆聽民意,承諾未來不會興建特賣場,保留民生必須的牙醫、藥房和洗衣店等商舖。

===============================================

如果係無得揀就無計
但自己要揀保皇黨, 怪得邊個
宜家仲要俾自己個區議員話唔理性

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-14, 01:49 PM   #1627
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
乜咁唔理性包容呀,成個香港p緊點會少漏左你地班離地中產

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-14, 01:50 PM   #1628
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
典型香港人精神
當年屋村俾人趕絕又唔見你地出聲
唔燒到自己唔出手

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-14, 02:54 PM   #1629
Rv250

註冊日期: Aug 2002
話佢地冇做野又唔係, 不過等得佢地行動市民已經行左出嚟先

2014年4月28日 (星期一)
新民黨 強烈抗議海怡西商場業主迫遷 擬發展特賣場(Outlet)
http://www.npp.org.hk/zh-hk/node/16469

2014年5月4日 (星期天
作者:  葉劉淑儀女士
來源:  明報
海怡半島又起風雲
http://www.npp.org.hk/zh-hk/node/16475

此篇文章於 05-04-14 02:59 PM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-14, 03:04 PM   #1630
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
我只會話

阿寶: 你班 比我抖下得唔得
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-14, 12:29 PM   #1631
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
【預算案】蔣麗芸怨太悶冇開會 王維基:唔鍾意可唔做議員

10,621
最後更新: 0506 11:48 / 建立時間: 0506 10:36
[(資料圖片)]

適中字型
較大字型

(資料圖片)

立法會上周三(4月30日)審議《預政預算案》撥款條例時,由於在席議員人數不足而流會。有份缺席的民建聯蔣麗芸事後解釋,拉布議員梁國雄發言沉悶,故需要離開會議廳「唞吓氣」。香港電視網絡主席王維基今早在《經濟日報》專欄中批評,即使議事內容沉悶、冗長或沒意義,都不是缺席藉口,「作為打工仔,不是每天也要被迫聽盡同事和老闆的廢話嗎」。

該專欄以<受薪就要忍耐>為題,王維基表示,納稅人每年花過百萬元在議員身上,當然期望選出來的議員,能夠負責任開會議事,為納稅人謀福利,「若不喜歡開會議事,大可以不做議員」。

至於有議員稱當時正處理其他事項,例如接見市民,亦有議員請假不在香港,故無法出席會議,王維基指,普通打工仔要請假或需要外出工作而缺席,一般公司都會記錄缺席原因、時間等資料,故如果議員真有要事不能出席會議,無論是留在辦公室工作或要接見市民,都應該公開申報這些資料,「尤其在一些重要的會議上,議員更應該詳細申報不能出席的原因,對納稅人有個交代,好讓市民能公開查閱這些出席紀錄」。

王維基續指,有了這個缺席申報機制,相信可挽救市民對立法會議員的一點信任和尊敬,「相信市民都會比較服氣一點」。

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-14, 08:01 PM   #1632
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004

斷正

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-14, 12:41 PM   #1633
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: mikemike 查看文章

斷正
活該的
而家全世界監視住佢開會
我建議佢都係寫返大字算數啦

btw, 主席咁好耳?
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-14, 01:23 PM   #1634
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
應該係聽到手機干擾立會裡面mic同喇叭訊號d聲
下次用whatsapp算啦

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-14, 05:45 PM   #1635
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

聽大班講真係開心死

=======================

http://www.rfa.org/mandarin/yataibao...014084214.html

引用:
方政表示,「天安門民主大學」復校不僅華人關注和支持,許多非華人的專家學者也非常關注和支持。美國權威的研究民主政治的學者、斯坦福大學教授、胡佛研究院研究員、《民主》期刊主編拉里•戴蒙德,與前美國《新聞週刊》駐北京記者保羅•穆尼,分別受聘擔任「天安門民主大學」的教授和媒體關係主管。

唔知邊個?

http://hkclu.org/2014/03/27/........../

葉劉你今次仲唔haha

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-11-14, 11:15 AM   #1636
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
https://hk.news.yahoo.com/%E6%96%B0%...215730154.html

搞咩依家好似咩事都拉返餐咁既?

舊 05-11-14, 11:52 AM   #1637
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

前題呢個政府有冇聽取民意先,,,,,,,,下下做霸王點會比你過

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-11-14, 12:30 PM   #1638
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
https://hk.news.yahoo.com/%E6%96%B0%...215730154.html

唔拉咪咁囉好唔好丫

http://www.ptt.cc/bbs/PublicIssue/M....497.A.311.html
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-14, 08:25 AM   #1639
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:

咁前題都要睇O下究竟係咩一回事先,而家就係非保皇黨認為有爭議O既發展新界東北地區要過,即係呀波哥呢之前屯地事件俾人督爆佐嘛,咪就係新界東北O既地囉,唔係咁快唔記佐?

同埋無記錯有報告指就算真係發展新界東北,都唔會有咩大作為,唔會好似正苦咁講到天花龍鳳。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-14, 11:03 AM   #1640
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
拉返餐咪又係剪,驚咩
再講,拉到天荒地老都唔會影響大家食飯,驚咩
唔鐘意成日拉拉拉好煩?唔睇港聞就無事發生b
浪費公帑?望下未來黑洞基金b

Blog

pixiv

此篇文章於 05-12-14 11:06 AM 被 小特特 編輯。
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-14, 11:47 AM   #1641
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
成日拉就係會有呢個結果: 市民麻木左, 唔知你拉黎做乜, 好煩.

但問題既徵結係, 反對派已經無其他手段可以反對到政府. 唔通投反對票政府會驚你咩.

白鴿果D所謂「溫和民主派」成日話要對話坐低傾, 叫人唔好咁激進.
咁你傾都要有籌碼架. 又係果句, 唔通投反對票就係籌碼?
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-14, 12:48 PM   #1642
david
The One

http://www.bastillepost.com/hongkong...9f%9b%e7%9b%be

http://www.bastillepost.com/hongkong...9a%b1%e7%9e%9e

廉處十分暴力,君不知阻人搵食尤如殺人父母呢個簡單道理咩?

---
舊 05-12-14, 12:55 PM   #1643
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: ahleung 查看文章
成日拉就係會有呢個結果: 市民麻木左, 唔知你拉黎做乜, 好煩.

但問題既徵結係, 反對派已經無其他手段可以反對到政府. 唔通投反對票政府會驚你咩.

白鴿果D所謂「溫和民主派」成日話要對話坐低傾, 叫人唔好咁激進.
咁你傾都要有籌碼架. 又係果句, 唔通投反對票就係籌碼?
傾完件事完全無變過既咁傾黎做咩先
同你傾你又話傾唔等於要接受人方案完全唔讓步
好啦我唔同你傾啦傾黎都得個吉既逼你讓步你又話人唔同你傾
你地玩__晒啦

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-14, 01:17 PM   #1644
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
傾完件事完全無變過既咁傾黎做咩先
同你傾你又話傾唔等於要接受人方案完全唔讓步
好啦我唔同你傾啦傾黎都得個吉既逼你讓步你又話人唔同你傾
你地玩__晒啦
或者我加番幾隻字:

引用:

白鴿果D所謂「溫和民主派」成日話要同政府對話坐低傾, 叫人唔好咁激進 (e.g. 掟蕉, 拉布).
咁你同政府傾都要有籌碼架. 又係果句, 唔通投反對票就係同政府傾既籌碼?
至於你講緊既, 我估係佔中方案?
無睇開, 而家十幾個方案又咩D唔D投票, 都唔知佢地拗緊乜.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-14, 04:03 PM   #1645
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: ahleung 查看文章
或者我加番幾隻字:

至於你講緊既, 我估係佔中方案?
無睇開, 而家十幾個方案又咩D唔D投票, 都唔知佢地拗緊乜.
其實我唔係鬧緊你 我講既「你」係建制派
我見其實係好多政策都係咁既情況
唔止係立法會,佢做諮詢,有幾可真係佢地會將公眾擔心既地方改左佢?
咪又係問完你之後就開空頭支票話佢地唔會發生呢個問題然後原封不動

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-14, 04:37 PM   #1646
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
基本上在下同意拉布係少數可以影響到政府既行動,不過太多真係會麻木。
就算出師有名,大家都唔係日日睇新聞,好易有「又黎嗱?」咁既感覺,反而俾「溫和派」民主派賺到。

舊 05-12-14, 04:46 PM   #1647
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
一向都係唔理政治
拉唔拉布對佢地黎講係唔會有損失.
佢地永遠唔會理佢地交稅比政苦係做緊乜同做左乜..
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-14, 05:05 PM   #1648
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
基本上在下同意拉布係少數可以影響到政府既行動,不過太多真係會麻木。
就算出師有名,大家都唔係日日睇新聞,好易有「又黎嗱?」咁既感覺,反而俾「溫和派」民主派賺到。
其實係...拉得太多威力就會減弱,
而且公眾習慣左.......同習慣左扔野差唔多

而且我諗好多人唔知社民連同人力今次為乜而拉
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-14, 08:11 AM   #1649
david
The One

老人立會跪求不遷不拆長者村

呢個長者咁粗暴O架,想阻住屯地波搵食,即係想殺波叔老豆老母喇O下話?

---
舊 05-13-14, 08:27 AM   #1650
david
The One

引用:
作者: david 查看文章
http://www.bastillepost.com/hongkong...9f%9b%e7%9b%be

http://www.bastillepost.com/hongkong...9a%b1%e7%9e%9e

廉處十分暴力,君不知阻人搵食尤如殺人父母呢個簡單道理咩?
龍獅節「造數」解畫 請教練指導學生表演

大佬呀,收佐錢都要俾多少少力做場戲嘛,連夾口供O既力都唔肯出,真係呢...

---

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 12:33 PM

手機版 | APP版