Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 07-09-13, 09:24 PM   #51
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: KIM 查看文章
不是環境問題吧! 這算是技術層面!
如果本身沒有足夠能力, 總結叫DATING值, 放更多極品牛排豬排在身邊, 也不能接觸!

香港男性的DATING值的確偏低!
引用:
其實好多時, 有些困難都是自己空想出來, 自己制造了幻覺!

放膽行出第一步, 多時有奇妙旅程!
如果沒有足夠能力
即使放膽走出第一步
亦只會碰個焦頭爛額不是嗎?

老實講,點樣去提升能力?
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-13, 09:39 PM   #52
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
首先唔好怕焦頭爛額
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-13, 09:41 PM   #53
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: LonelyBlue 查看文章
首先唔好怕焦頭爛額
對!!!
引用:
作者: Home 查看文章
如果沒有足夠能力
即使放膽走出第一步
亦只會碰個焦頭爛額不是嗎?

老實講,點樣去提升能力?
當然, 基本平台是必須要先存在的! 例如: 有份工作, 外表企理, 生活正常.....等!

至於足夠與否, 就要睇食送食飯啦~一般來說:你的水平係LV2, 咁就接觸番LV1,2,3左右囉~

至於如何提升LV, 就要看你肯比幾多出來了!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-13, 12:09 AM   #54
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
其實唔使提升咩能力
剪個好d既頭,著件好d既衫,講野唔好怕生保已經差左9條街

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-13, 01:03 AM   #55
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: sugihara 查看文章
其實唔使提升咩能力
對於某種人來說, 這已經可能是高不可攀的境界!

舊 07-10-13, 11:37 AM   #56
鳳熾魂
God of Gamer
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
咁都叫難真係幫佢唔到啦小小改變都唔肯去做,個天又點會跌個女仔俾你識

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-13, 12:29 PM   #57
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
咁都叫難真係幫佢唔到啦小小改變都唔肯去做,個天又點會跌個女仔俾你識
最慘有人會咁諗: 本身樣麻麻,點改變小小自己都冇用啦
可能咁就一世

自己一個人做某D活動真係WORK, 因為原來好多單身女士都鍾意自己睇SHOW/戲,做運動
真係好易識人

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-13, 12:47 PM   #58
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
見過好多例子樣真係唔係問題
請教一下唔識ge話點打開話題又唔會嚇親人?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-13, 12:48 PM   #59
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
其實無論個樣如何,換過d衫,剪過個頭,講野大方d,就可以去除毒氣,比人個感覺都即刻完全唔同~
覺得自己毒既朋友不防一試~

舊 07-10-13, 01:23 PM   #60
Home

引用:
其實唔使提升咩能力
引用:
[QUOTE=jason_kasim;10417319]最慘有人會咁諗: 本身樣麻麻,點改變小小自己都冇用啦
可能咁就一世

引用:
作者: AshleyYan 查看文章
其實無論個樣如何,換過d衫,剪過個頭,講野大方d,就可以去除毒氣,比人個感覺都即刻完全唔同~
覺得自己毒既朋友不防一試~
衣着打扮好少少唔係大問題
最大問題係溝通技巧
先天問題(自閉症,ADHD,腦筋遲鈍)
由細到大都無朋友,甚至成日俾人蝦
搞到無自信之餘仲變得憤世嫉俗,滿腦子負能量
一直到困住自己,即使他人開解都走唔到出來
類似既個案都唔少
舊 07-10-13, 01:37 PM   #61
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 真!DC 查看文章
見過好多例子樣真係唔係問題
請教一下唔識ge話點打開話題又唔會嚇親人?
由手機版發出
最緊要正正係唔好怕嚇親人
最慘係好多人會覺得港女成日傾埋d野好無聊,不屑去理佢地,咁就無喇
因為我地成班佬傾到慶恰恰0既野d女都係覺得好無聊

識女仔唔係淨係要黎啪啪啪丫
點都有好多時間要同佢溝通
都係無無聊聊乜都講一餐架喇
唔的起心肝學點樣同人講野
真係到拍拖你要日日講電話點搞
不過講到尾都係一句,唔好咁細膽

此篇文章於 07-10-13 01:40 PM 被 sugihara 編輯。
舊 07-10-13, 01:39 PM   #62
真!DC
Banned User
奉行我道

要接受他人ge好意
人地想扶你你唔比隻手人
人地都幫你唔倒
唔好諗自己一定唔得,起碼試多次
除非你想一直維持現狀
由手機版發出
舊 07-10-13, 01:44 PM   #63
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
最緊要正正係唔好怕嚇親人
最慘係好多人會覺得港女成日傾埋d野好無聊,不屑去理佢地,咁就無喇
因為我地成班佬傾到慶恰恰0既野d女都係覺得好無聊

識女仔唔係淨係要黎啪啪啪丫
點都有好多時間要同佢溝通
都係無無聊聊乜都講一餐架喇
唔的起心肝學點樣同人講野
真係到拍拖你要日日講電話點搞
我ge問題正係唔識同陌生人講野
最初以為我係唔識同女講野
後來發現係唔識同陌生人識野,不分男女
熟左先冇問題
都試過同女性朋友&同事講倒成個鐘電話

將心比己
無情情有人走尼同我講野我會有介心
由手機版發出

此篇文章於 07-10-13 01:51 PM 被 真!DC 編輯。
舊 07-10-13, 01:53 PM   #64
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

邊方面唔掂先?
話題?態度?語氣?
不過都係大膽已經夠殺,工作需要成日要同陌生人講野,其實開到口講第一句,跟住已經不是問題~

舊 07-10-13, 02:10 PM   #65
Home

引用:
邊方面唔掂先?
話題?態度?語氣?
不過都係大膽已經夠殺,工作需要成日要同陌生人講野,其實開到口講第一句,跟住已經不是問題~
如果一個腦袋空空既人(腦部缺憾)
除左早晨之類既說話,其他既要諗兩諗先講得出
又點同人開口?
舊 07-10-13, 02:20 PM   #66
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
邊方面唔掂先?
話題?態度?語氣?
唔了解對方唔知講乜好
另外對唔熟ge人總會用上恭敬ge態度
由手機版發出
舊 07-10-13, 02:23 PM   #67
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
引用:
又點同人開口?
留意多D身邊的事, 個腦先有野同人吹水

同陌生人講野都係自我介紹先(我叫XXX),
之後因應場合講野(例如睇緊SHOW, 問佢: 妳一個人睇SHOW?)
好似講緊廢話,實質上同女仔講野都係虛虛無無,無無聊聊

樣貌唔重要,不過想識人點都要執到外貌唔好太毒
之後夠膽的話就好易識到人

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-13, 02:34 PM   #68
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

其實要諗兩諗都唔緊要,最怕係諗完都無野講0者
老實講真係唔知本身有缺憾的話同普通人有咩分別
只可以用普通人角度講,就係一係平時諗定D大路話題,
一係就講多D無聊野充撐下場面

引用:
作者: 真!DC 查看文章
唔了解對方唔知講乜好
另外對唔熟ge人總會用上恭敬ge態度
由手機版發出
學樓上咁講,無聊野囉
開左個頭話題就黎,好似無聊問"食左飯未",都可以自自然講到邊間好食架啦
態度恭敬點會有問題,唔係木獨古板就得啦

舊 07-10-13, 09:03 PM   #69
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:
又點同人開口?
袋定一d 唔同場合既開場白
同埋留意下做梗咩
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-13, 01:23 PM   #70
chitkan

註冊日期: Dec 2009
傾計呢樣野
同腦袋空唔空無關係
傾計呢d本能黎, 得閒偷聽下街邊c奶同火車上大學d年青人,佢地講既聊天話題有幾多係有內容既說話?
全香港有幾多個上知哲理下知爛gag既才子?

閒聊既說話係自然就會彈倒出黎既說話,
並唔係要"諗"出黎既對話
諗下你平時同自己自言自語,會唔會話dead air?

其實只係你自己唔習慣
怕你講左d咩蠢既說話
所以你自己filter左你自己腦海中既事物,先會變成腦袋一片空白

一句講哂就係唔好怕,去做
因為習慣係培養同練習返黎

果d社交書通常有d方法,
例如每日行街搵五個陌生人,同佢講句野,同埋要有眼神交流
求其亂打個電話number,叫人介紹套電影你睇

同埋唔好只係搵同你相近既人相處
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-13, 01:25 PM   #71
chitkan

註冊日期: Dec 2009
一個正常人, 係唔會無情白事狗眼看人低既,
所以你無需要介紹你同人講野, 會唔會令你討厭你
反而,大部份人都係喜歡與人交流,同埋樂於助人既, 特別係被邀請既情況, 因為唔洗有壓力
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-13, 12:59 AM   #72
KIM
GAF足球隊金虎拾號

其實任何野都要多練習,不論talking,flirting,dating......

一個經常要接觸人的工種, 對他們來說一定比較容易, 反之一定比較困難!

所以, 要練習接觸人多d先係第一步~
引用:
作者: jason_kasim 查看文章
最慘有人會咁諗: 本身樣麻麻,點改變小小自己都冇用啦
可能咁就一世....
呢種人極多!!!

舊 07-12-13, 04:14 PM   #73
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
我工作上都接觸唔少人
不過係經電話

一日小則幾十,多則過百.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-13, 12:59 AM   #74
darknessmana
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2008
識女仔其實好簡單,只係好多人諗得太複雜。
諗住初對話要100%講到+好感既說話,唔犯錯,結果一句說話都講唔出。
又或者講錯一次野被人笑,就沈默/黑面,然後逃避再主動對話。

溝通技巧係要靠經常講嘢先會升級。
而且講錯都唔一定係壞事,轉成笑話引人笑都係一種溝通方法。
如果主要想識女仔,就吸收多d女仔既喜好,會關注既事,對你展開/加入話題有幫助。
其實一起歩係要結識佢而唔係要你娶佢,如果真係話不投機,就當識個朋友冇壞。

就算你樣貌唔得,都係需要打扮自己,因為唔加分都唔好扣分。
你不修邊幅既話,人哋見到你咁,都冇心情講嘢。

至於果d負能量/悲觀/苦瓜乾面孔之類,閒時就收起佢。
換轉係你自己,一個唔熟既朋友一日到黑都死魚咁既樣,一開聲就怨氣沖天,你都唔會想去搵佢傾計。

最後就係鼓起勇氣,厚面皮,識到就多d主動搵下人,日常生活瑣碎事咩都可以講。
慢慢你既人際關係(異性)擴闊,搵到本命都係時間問題。
...就算搵唔到起碼唔會寂寞先

本人都係樣貌才華財富LV1,上面既改變確實有好大幫助,因為都係本人做過既事...

到頭來就會發現,只要唔守株待兔,肯大方d,肯付出,就冇問題了。
darknessmana 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:50 PM

手機版 | APP版