Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-27-15, 12:54 PM   #626
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDTenzan_jin
XBox Live GamertagTenzan Jin
引用:
作者: KARAS 查看文章
想問好耐, 點解咁耐都冇出unicorn系列
d細路鍾意seed系多過uc?

其實呢套某程度上係畀30代ホイホイ睇的,
大量舊作機體演出同ネタ唔通細路會睇得明咩。

未得閒更新(っ・ω・c) Asriel 凜として時雨 いきものがかり
North Star Design 192 MKⅡ + DAC32, Burson Soloist, PCM-D50, MD10, TA-3, PFR-V1, MDR-7509HD, AH-D7000
Tenzan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-15, 01:53 PM   #627
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
2014年12月25日より毎月発売中のDVD、
3月27日リリースとなるTVシリーズ前半を収録したBlu-ray BOX 1に続いて、
後半を収録したBlu-ray BOX 2が
「ガンダムビルドファイターズトライ Blu-ray BOX 2 [ハイグレード版]」
「ガンダムビルドファイターズトライ Blu-ray BOX 2 [スタンダード版]」
の2アイテムで6月26日に発売決定となりました。

熱いチーム同士のガンプラバトルを、ぜひBlu-ray BOXで振り返ってみてはいかがでしょうか?

<DATA>
ガンダムビルドファイターズトライ Blu-ray BOX 2[ハイグレード版]<最終巻>
<※初回限定生産商品>
■発売日:6月26日
■発売・販売元:バンダイビジュアル
■税抜価格:28,500円(税抜)
■スペック:カラー/(予)288分/リニアPCM(ステレオ)/AVC/BD50G×3枚/
16:9<1080p High Definition>

【特典】
■ガンプラHGBF 1/144 ガンダムアメイジングレッドウォーリア(スペシャルVer.)+α(仮)
■GUNDAM BUILD FIGHTERS TRY BOOK VOL.2
【映像特典】
■ノンテロップOP&ED
■PV&CM集
【音声特典】
■オーディオコメンタリー
【他、仕様】
■描き下ろしBOX
ガンダムビルドファイターズトライ Blu-ray BOX 2[スタンダード版]<最終巻>
<※2016年6月25日までの期間限定生産商品>
■発売日:6月26日
■発売・販売元:バンダイビジュアル
■税抜価格:25,000円(税抜)
■スペック:(予)288分/リニアPCM(ステレオ)/AVC/BD50G×3枚/
16:9<1080p High Definition>

【特典】
■GUNDAM BUILD FIGHTERS TRY BOOK VOL.2
【映像特典】
■ノンテロップOP&ED
■PV&CM集
【音声特典】
■オーディオコメンタリー
【他、仕様】
■描き下ろしBOX

舊 02-27-15, 01:54 PM   #628
AMONtheBrave
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
百万式 http://www.1999.co.jp/itbig29/10295100k2.jpg

舊 02-27-15, 03:59 PM   #629
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
有政治時又怕小朋友看不懂會HEAT不起來
沒政治時又怕大人不喜歡不買模型a

每集一句"完全比唔上上季"真簡單

難道真的要這樣寫?
->每日任務 黑黑田 (1/1)

老實講
不當是GUNDAM的話根本不會這麼高要求

根本BANDAI都已經想要把這套完全無視GUNDAM之名了

另外有很多事,看第一次就很感動,再看一次就已經平靜多了

我個人否定意見只有:
1.團體戰術的確有點少,雖然要說的話其實現實連機對戰的情況都是差不多的...(看EXVS
2.上季是世界賽,今季只是全國賽...強度比例會不會顯得太大?

舊 02-27-15, 04:12 PM   #630
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我的確唔係當gundam睇架wow
而家最根本既問題係 套野唔好睇 而且係唔關佢係咪gundam片事
成集好睇果樣得見到古黑係TV上出現 但都只係棒立無動作

極端D講 你囉番上一季出黎
將D機轉晒做唔係高達既野 我都會睇得好開心
因為費李里同零次真係好鬼熱血好鬼型

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-15, 04:46 PM   #631
teealpha

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
應該話,兩輯重點都係預左俾B財團用黎SELL玩具,但上一輯都仲有紋有路有新鮮感,就算明知有主角威能加乘好難輸

上季兩個主角係有商有量苦戰險勝
今季?廁完霸蝗流無敵論
嗌一次打唔贏?嗌多幾次就得啦
你可以話上季RG神拳都係咁神棍,之但係後期個個對手都有大絕唔會輸蝕得過你,再講開左RG都要俾人打殘…

3 VS 3賽例由公佈果時就俾人睇死係B財團散貨考量而非動畫入面合作需要,見到入面九成時間1 on 1…出街打GUNDAM都唔會咁啦,仲要通常兩個負責被秒之後一齊花生…合作喎(笑)~戰略喎(再笑)~我肯定B財團直接認左佢話要散貨的話絕對冇人會再捉住呢點黎婊

上輯十六強果時差唔多集集既緊張感好似睇緊最終話咁,今輯八強選四強都悶到放蚊

人物描寫唔夠,對家乜都冇都算,連主角群都冇乜,真係唔知想點

BF係熱血劇
BFT係搵唔到笑點既搞笑片,只有大量商業臭
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-15, 04:52 PM   #632
luciferdark
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
本身就係動畫廣告
UNICORN本身自己銷量都好到不得了
唔需要再係BF系列霸住晒了吧
等反骨仔同S GUNDAM呢類出仲好

舊 02-28-15, 03:41 AM   #633
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
引用:
作者: Tenzan 查看文章
UC無返一定UC閱歷同設定上的了解根本唔可能睇得明,
唔好話中學生, 相信唔少大人其實都睇唔明,
佢地角度上都係睇靚畫靚聲打打打勁呀廚呀。
其實以當年黎講無乜娛樂, 你睇高達(動畫),其實係變相用左個長時間去吸收較少既單一資訊,

依家你上網多左幾多野睇, 試下依家重製任何一套 V前既野, 就算畫面靚一靚,BGM 又正,但係個劇情照樣繼續又慢又沈拖足你 50集都包死

唔係個內容唔好, 係個舖排拿捏得唔好, 對面套 G乜乜乜真係慘不忍睹
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-15, 03:48 AM   #634
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
上季角色描述好過第二季好多,暫時兩季個人心水係呢集(2:00開始)

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-15, 04:06 AM   #635
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
引用:
作者: teealpha 查看文章
應該話,兩輯重點都係預左俾B財團用黎SELL玩具,但上一輯都仲有紋有路有新鮮感,就算明知有主角威能加乘好難輸

上季兩個主角係有商有量苦戰險勝
今季?廁完霸蝗流無敵論
嗌一次打唔贏?嗌多幾次就得啦
你可以話上季RG神拳都係咁神棍,之但係後期個個對手都有大絕唔會輸蝕得過你,再講開左RG都要俾人打殘…

3 VS 3賽例由公佈果時就俾人睇死係B財團散貨考量而非動畫入面合作需要,見到入面九成時間1 on 1…出街打GUNDAM都唔會咁啦,仲要通常兩個負責被秒之後一齊花生…合作喎(笑)~戰略喎(再笑)~我肯定B財團直接認左佢話要散貨的話絕對冇人會再捉住呢點黎婊

上輯十六強果時差唔多集集既緊張感好似睇緊最終話咁,今輯八強選四強都悶到放蚊

人物描寫唔夠,對家乜都冇都算,連主角群都冇乜,真係唔知想點

BF係熱血劇
BFT係搵唔到笑點既搞笑片,只有大量商業臭
上季幾乎每一集就完一個 event , 今季已經拖足兩次兩集, 依個都係問題, 你拖唔緊要, 但完全 sell 唔到D機, 尤其係上次打條蟲 三條友爆晒大技先打得爆一部機, 你即係同我講三部機都唔勁啦www , 相反你係學姐講完有個方法之後三條友連住咁出技,成件事就會好型

如果今集師兄秒埋學姐同四眼, 令到世海嬲同部機出分身我都仲覺得可以一次sell 晒兩部機, 劇本又唔係咁, 兩條友低能咁企係度話唔俾你走, 你做乜野姐

黎到今季一次神回又無, 一次苦修又無, 除左學姐部機有D睇頭, 四眼0 存在感, BF個陣我聽過神回完鳳凰會賣到斷晒, 今季

有人話今季只係全國賽, 個Game 都玩左 14年(? 就當係咁
依家連模型學校都有, 名人見到都手痕想打埋一份, 一係你就實力差到一天一地,如果仲係將實力扯到一天一地然後一個主角威能收工,笨大今次應該蝕得仲金過 AGE

再者,如果個劇情真係要講到因為全國賽所以就唔會咁睇重既話, 點解唔直接 12 集就算左佢?

============================

成件事我覺得最失敗講真就係三個人既定位, 正常應該每隊個架構係一個最叻砌模型同設計,一個指揮力高, 一個操控技術最強, 出到黎成件事就會好睇好多,因為各有各既職責, 你分開每part 睇都係好睇, 結果依家學姐換完三次機其實佢仲記唔記得自己係要做D乜
, 依家就算去到最勁既模型學園隊都係好奇怪架, 只係將三個最勁既人塞入同一 team 到 ,

同埋今季有樣野就係, 外圍D人根本唔識吐糟講歷史, 之前 EXAM , 兵仔, 用油滑炸彈, 粉彈染色, 因為依家下下都淘汰賽, 變相成班人都係木口木面唔識講笑, 上季都仲有個圍攻戰同埋一堆搞爛gag既比賽, 變相仲可能有D笑位走出黎, 再講落去 BFT 真係表到爛晒

此篇文章於 02-28-15 11:22 AM 被 Van仔 編輯。
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-15, 08:32 AM   #636
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
主角方都算

BFT的配角同上輯真係差好多⋯⋯⋯個性同印象唔夠⋯⋯
個個講到幾勁 大部份都係一集退+只係全國程度。俾唔到震撼觀眾⋯(當然演出同BGM運用都有唔少問題)
上輯 K9 幸運E 超級駕駛員⋯⋯等等都好有印象
-----
婊黑田既人⋯上輯咪又係黑田⋯⋯唔岩心水咪就婊。翻臉快過翻書

利申下先 對於今輯 我一樣唔多滿意
理由同上面版友們講既一樣

Fate/GO ID 335,820,884

此篇文章於 02-28-15 08:46 AM 被 GN00508771 編輯。
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-15, 08:52 AM   #637
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
我其實是當彈波戰姬睇

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-15, 10:03 AM   #638
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
上兩星期去完日本,覺得BF D模型算幾賣得架喎
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-15, 06:02 PM   #639
stevenfan
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: kakajit 查看文章
上兩星期去完日本,覺得BF D模型算幾賣得架喎
但看銷售榜誠哥部機仲壓住主角

此篇文章於 02-28-15 06:06 PM 被 stevenfan 編輯。
stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-15, 05:55 PM   #640
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
賣機預咗, 好睇咪得, 上季就算出咗一次嘅機, 好似部XBONE魔王, 係型就收貨

今季主角太散唔係太大問題, 問題更大係班配角托唔起, 西東京班無幾個突出, 除咗素組男有好印象之外, 大部份係用完即掉; 上季反而好多好玩嘅人物, 去到全國賽嘅, 老梗到觀眾大都估到點

估今次係熊仔可能好賣啲~

舊 03-02-15, 12:00 AM   #641
靈格斯
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
上季歐聯今季無啦啦變港甲,比我都棄啦

BF主旨成日話砌機要創新冇限制,
人地隔離G RECO真係做到啦
TRY換過隻色變哂勇者咁就叫創新b

舊 03-02-15, 12:24 AM   #642
T.K.
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
虎獅把劍叫hyper米洛夫斯基,真感性

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-15, 06:56 AM   #643
money
◆.西野司命.◆

此篇文章於 03-03-15 12:49 PM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-15, 09:19 PM   #644
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
無線
3/16 逢星期一開始

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 12:14 PM   #645
money
◆.西野司命.◆

舊 03-04-15, 05:13 PM   #646
money
◆.西野司命.◆

舊 03-04-15, 05:21 PM   #647
money
◆.西野司命.◆

舊 03-04-15, 05:27 PM   #648
money
◆.西野司命.◆

舊 03-04-15, 05:50 PM   #649
wai2408
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2008
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
賣機預咗, 好睇咪得, 上季就算出咗一次嘅機, 好似部XBONE魔王, 係型就收貨

今季主角太散唔係太大問題, 問題更大係班配角托唔起, 西東京班無幾個突出, 除咗素組男有好印象之外, 大部份係用完即掉; 上季反而好多好玩嘅人物, 去到全國賽嘅, 老梗到觀眾大都估到點

估今次係熊仔可能好賣啲~
BUILD TRY 都明顯地係為左世界賽留一手 但相對變得多餘 令而家呢堆對手角色 之後變晒2打6 不過純粹都係 編劇個位太廢 戰鬥靠BUG 格鬥系主角卻只會出技 師兄仲打得勁過主角 最尾仲要靠D 騎尼機能救佢一命

此篇文章於 03-04-15 05:53 PM 被 wai2408 編輯。
wai2408 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 05:52 PM   #650
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
好多上面都講左既問題
我自己覺得仲有個大問題
上季明顯係鋼普拉大賽,因為好多參賽機係睇得出原型用左咩模型黎改,
誠既build strike/mk-2,
費sir既wing,
魔王既x,
肉包既卡碧尼,
黑肉既紅骨
名人既紅渣/京寶/exia
K9
就連大混戰d路人甲都有隻雙頭龍艾比安

就算有黑科技起碼都有d典故跟下有代入感先

今季d機, 唔係原創到完全唔覺現成改得出既,就直情素組話佢勁就算
有時為左sell一隻機, 成隊人就淨係focus隊長機
其他2隻可以卒到求其素組卒機當隊員,然後3秒出局
就算要3v3打到1v1 x3, 都整三場精彩既苦戰黎睇下呀(sad
以家個3v3根本係多餘到核爆

上季尾零次同學長都未能夠堂堂正正全力一戰
誠 & 學長又以殘缺機體未分勝負
零次拋下一句希望想同變強後既誠認真打一場

最後一幕粒子再製作完成,世界賽再開,
誠以新機出賽
好多人都期待2期係會收返哂所有伏筆
可以睇到
學長vs誠
學長vs零次
最後誠vs零次
零次點出返黎真係求其一個搞爛gag d理由都完全無問題
點知出到黎係咁令人失望

此篇文章於 03-04-15 06:00 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
なもり「ゆるゆり、」10周年記念 OVA Blu-ray 一般発売版 2019年11月13日発売 supermanlady 日本動漫畫討論版 393 02-02-24 09:44 AM
ヒロユキ「マンガ家さんとアシスタントさんと」#12 (終)「前進/夏の終わり/パンツでわかる性格診断」 supermanlady 日本動漫畫討論版 17 05-13-23 06:34 PM
[動畫] 「ガンダムビルドファイターズ」第25話「約束」(終)丨 ガンダム35周年の翌年はガンプラ35周年です! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1004 03-31-14 07:40 PM
[動畫] 「ガンダムビルドファイターズ」第13話「バトルウェポン」丨15話メカ作畫監督:大張正己 money 日本動漫畫討論版 1018 01-22-14 03:27 PM
くずしろ「犬神さんと猫山さん」#12 (終)「犬神さんと猫山さんと夏祭り」 supermanlady 日本動漫畫討論版 1 01-15-14 11:36 AM

現在的時間是 06:42 PM

手機版 | APP版