Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-22-11, 12:27 AM   #251
westpat
God of Gamer
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
作者: clanyuen1 查看文章

5.UPDATA,上次部SE X10真係怕怕
你係咪想講系統更新
如果係既話, X10會上2.3.3
算係咁架啦

PS. 我唔係X10用家

舊 07-22-11, 12:37 AM   #252
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
終於試到由部Synology DS107+ Streaming rmvb去部GS2
要用estrongs嘅"ES 檔案瀏覽器"+moboplayer
ES 檔案瀏覽器經"共用"(smb)接上DS107+, 一click rmvb file 就選擇moboplayer就會立即播放(Streaming)

引用:
作者: westpat 查看文章
自答

玩左一排
呢個upnplay真係超掂
只係做stream,player任揀,太好用
目前只可以wifi,WAN經VPN唔work
但係已經足夠用

我有iPhone3, HTC Desire, HTC Flyer, GS2
不過你最好親身去手機鋪試過最好
睇網頁支援Java&Flash,iPhone呢樣已經無得比

1.GS2 過熱,
部機越快打機打得耐實熱,1.2GHz dual core,我手頭上最快係佢, 熱佢又熱唔過我部dlink dir-457u Pocket 3.75G Router.

2.鈴聲細聲
選擇啲大聲鈴聲,機內置好多都好細聲

3.介面易用度,好似三叔很覆習同漫?
Android default 介面, 不過用開HTC(HTC sense 介面)啲人實話default介面難用

4.電池唔耐用
睇power saver setting, 我覺得好過desire, 不過用7粒鍾最好買粒xpal邊用邊充

HTC Desire update非常易,用手機上internet download, update攪掂, GS2未試過答唔到

引用:
請問:
前日係今年第3次壞IPHONE4(部IPHONE完全! 真係完全唔跌得),明天換完LL機,
今次唸住換ANDROID機玩吓,
見三叔GS2(補$730),同HTC SENSATION(補$638),
我主要打機同上網,但我1日會玩足7小時以上,FB,WHAT APP長開,
咁呢兩部機夠唔夠力,仲要工作環境35'C 以上?
見香討果面真係好多打手,我真係分唔清誰真誰假...

現時既疑問(我以IPHONE4為基準):
1.GS2 過熱,
2.鈴聲細聲
4.電池唔耐用

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 07-22-11 12:54 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線  
舊 07-22-11, 01:24 AM   #253
CARO
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2008
想平平地出新機,budget under 3k。
主要係上網,睇pixiv同deviantart多,睇圖唔LAG就得。

希望大家比啲意見
CARO 目前離線  
舊 07-22-11, 02:22 AM   #254
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
x10有傳最快今個weekend流出2.3更新
睇d新片部機的確爽左好多

舊 07-22-11, 02:25 AM   #255
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:
作者: 名無しさん 查看文章
我有iPhone3, HTC Desire, HTC Flyer, GS2
不過你最好親身去手機鋪試過最好
睇網頁支援Java&Flash,iPhone呢樣已經無得比

1.GS2 過熱,
部機越快打機打得耐實熱,1.2GHz dual core,我手頭上最快係佢, 熱佢又熱唔過我部dlink dir-457u Pocket 3.75G Router.

2.鈴聲細聲
選擇啲大聲鈴聲,機內置好多都好細聲

Android default 介面, 不過用開HTC(HTC sense 介面)啲人實話default介面難用

4.電池唔耐用
睇power saver setting, 我覺得好過desire, 不過用7粒鍾最好買粒xpal邊用邊充

HTC Desire update非常易,用手機上internet download, update攪掂, GS2未試過答唔到
1.因為部IPHONE 每逄收唔到訊號,(地底,天台,高空)就會發熱,或者上網耐左都會係咁,唯有放底冷卻
2.用過SE X10,三叔I8910,ACER NEO TOUCH,幾部都好細聲,係SMV門市度又試唔到聲
3.就係用過三叔I8910,佢個介面懶有型(3D)咁又慢又唔實用,D APP可有可無,我唸GS2仲係唔係咁
4.我買左部X10成半年仲係1.6,見SE不斷出X8,X11,XXXX咁,舊機更新好耐都唔見有,最後$2000賣左...

又有問題,其實2部機襟唔襟跌呢,唔會好似IPHONE咁一呎都跌得壞呱~~
明天取機(IP4 LL機)再換機...

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線  
舊 07-22-11, 03:07 AM   #256
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

3.就係用過三叔I8910,佢個介面懶有型(3D)咁又慢又唔實用,D APP可有可無,我唸GS2仲係唔係咁
唔會,GS2開堆3D動態wallpaper都好快,部機可以錄/播1080P Video完全唔窒,可知有幾快

4.我買左部X10成半年仲係1.6,見SE不斷出X8,X11,XXXX咁,舊機更新好耐都唔見有,最後$2000賣左...
好似GS2都好快有2.3.4更新(食電情況有好大改善)

部機太輕所以買咗個$2xx韓國套,跟住即晚由幾尺跌下反彈落地,個套邊位爆咗不過部機無事

引用:
1.因為部IPHONE 每逄收唔到訊號,(地底,天台,高空)就會發熱,或者上網耐左都會係咁,唯有放底冷卻
2.用過SE X10,三叔I8910,ACER NEO TOUCH,幾部都好細聲,係SMV門市度又試唔到聲

又有問題,其實2部機襟唔襟跌呢,唔會好似IPHONE咁一呎都跌得壞呱~~
明天取機(IP4 LL機)再換機...

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
舊 07-22-11, 07:24 AM   #257
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
鈴聲我覺得夠啦,不過頭兩秒會細聲之後先正常
但的確無我以前部MS1咁大...開最大聲訓緊真係比佢嚇親

update都快手架啦....出左機個零月已經第二次小update
不過三星一向唔用OTA更新....要裝Kies插線update

預設介面我覺得同iPhone4差唔多....唔會有HTC果D唔實用既花巧野...
如果你對HTC介面無愛, SENSATION買左你絕對後悔.....因為佢本身唔夠ram行佢個介面...成日會Force Close

講跌就真係無得講喎....除非你用mo記....
GS2入左殼手感好ok架...跌都應該唔爛既...係驚D包唔住既位會花

此篇文章於 07-22-11 07:28 AM 被 teamkiller 編輯。
teamkiller 目前離線  
舊 07-22-11, 04:58 PM   #258
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

引用:
作者: CARO 查看文章
想平平地出新機,budget under 3k。
主要係上網,睇pixiv同deviantart多,睇圖唔LAG就得。

希望大家比啲意見
可以比幾部你參考吓:
http://www.price.com.hk/category.php...&sort=4&page=3

Sony Ericsson Xperia Neo

Samsung Galaxy S i9003
(此機為i9000小改良版本,可錄製與播放 720p HD 影片,並可支援 3G 視訊通話)

HTC Desire

舊 07-22-11, 06:24 PM   #259
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ

http://www.engadget.com/photos/motor...board/#4305602

第3代個質感真係好優雅
話唔買但睇怕見到實機我會乖乖俾$
X&Y 目前離線  
舊 07-22-11, 08:27 PM   #260
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
GS2..我跌過一次, 只係隻角花左, 其他位同功能咩事都無, 當然LA, 如果買機要教慮埋跌會唔會好易壞既話, 不如諗下點樣可以防止/預防/小心D唔俾佢跌仲好LA.

至於熱既問題, 部機咁薄, 加上長開畫面既話咩機都會熱, 爭在佢熱得黎又唔駛咁驚.

介面方面, 老實講, 真似抄足IP個IOS, 儘管話IP係早出所以至話抄佢, 但...的確係事實, 只好講句佢的確係出得慢過IP, 但講自由度既話, GS2個介面FREE好多.....

電量方面, 都係嗰句, 1日狂用就實好快無電, 我試過一般好普通咁用, 叉滿電可以勉強用到2日...XDXD

鈴聲其實都唔細聲, 我覺得夠用, 但如果响一個勁嘈既環境作比較既話, 個SPEAKER播到拆晒都好細聲架.

UP FIRMWARE方面, 以佢雙核機黎講, 加上SAMSUNG個勢咁勁, 唔駛驚既, 放心.

HON HON 目前離線  
舊 07-22-11, 08:29 PM   #261
陸小鳳璘
GAF最神(經)球員

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 小嘉 查看文章
其實點root機
新入手唔多識攪
我都唔識 你咩機先
網上好多教學啦 不過我睇完都唔識

最簡單既 用z4root 不過唔係部部得

ps:root 要成受風險
陸小鳳璘 目前離線  
舊 07-22-11, 08:37 PM   #262
陸小鳳璘
GAF最神(經)球員

註冊日期: May 2008
引用:
作者: HON HON 查看文章
GS2..我跌過一次, 只係隻角花左, 其他位同功能咩事都無, 當然LA, 如果買機要教慮埋跌會唔會好易壞既話, 不如諗下點樣可以防止/預防/小心D唔俾佢跌仲好LA.

至於熱既問題, 部機咁薄, 加上長開畫面既話咩機都會熱, 爭在佢熱得黎又唔駛咁驚.

skip .
Gs 2 vs gs1

電好似倒水過s1

S2我用到下午 5點 已經得番10% (2200mah 既外電都0 %) 我亮度set 10-15%

個人彈:
1.睇片 有d位偏紅
2.電量問題
3.長時間打機 偏熱

5千銀一部機 當然要錫住啦 套 /殼一定唔小得

作為萬眾矚目既手機 我覺得唔合格
引用:
作者: 名無しさん 查看文章

好似GS2都好快有2.3.4更新(食電情況有好大改善)

SE 我死心 之前一直用SE 算係死忠 SATIO呢部機令我對SE say goodbye~

SE d售後服務

此篇文章於 07-22-11 08:44 PM 被 陸小鳳璘 編輯。
陸小鳳璘 目前離線  
舊 07-22-11, 09:27 PM   #263
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
電通常都要叉盡放盡十次八次先最好力

三星真係因為andorid 現在應該係市場二哥。

此篇文章於 07-22-11 09:32 PM 被 now_loading 編輯。
now_loading 目前離線  
舊 07-22-11, 09:49 PM   #264
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 陸小鳳璘 查看文章
以手機黎講, 其實係用黎打電話既.

舊 07-22-11, 10:03 PM   #265
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
引用:
Gs 2 vs gs1

電好似倒水過s1

S2我用到下午 5點 已經得番10% (2200mah 既外電都0 %) 我亮度set 10-15%

個人彈:
1.睇片 有d位偏紅
2.電量問題
3.長時間打機 偏熱

5千銀一部機 當然要錫住啦 套 /殼一定唔小得

SE 我死心 之前一直用SE 算係死忠 SATIO呢部機令我對SE say goodbye~

SE d售後服務
你舊電可能有問題////囉去check check好D喎
正常使用應該係有一日多少少架

舊 07-22-11, 10:41 PM   #266
Fio

註冊日期: Dec 2001
引用:
Gs 2 vs gs1

電好似倒水過s1

雖然我冇S2,不過用o左S1年幾o既小小經驗,噴電有好多原因,就算off哂wifi,gps,sync都可能唔知咩apps同OS撞面噴電,可以試o下factory reset同upgrade去KG2(好似話有改善),之後咩apps都唔裝睇o下待機耗電如何

不過如果長用的話點都唔夠用,好似i9000咁刷過幾個rom同kernal,上網都的話起碼5分鐘1%電,連上一個鐘的話起碼冇1x%電
Fio 目前離線  
舊 07-22-11, 11:29 PM   #267
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
最後都係買左GS2,但真係好熱....
暫時來講,呢部GS2比起I8910同I8000叫做好左,但我唔了解究竟係ANDROID系統定還是三叔既問題,
好覆雜難用,
1.我要搵/用一個功能往往要行多幾步先做到,對於D唔熟悉電腦既人(有男朋友代勞又另計)唔啱用
2.好多不必要/冇用既功能,但開著又食數據,自動UPDATA,好彩我都叫做有500M 上網,但都要留意吓會唔會爆數據
3.跟機果粒叉電....唉...

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線  
舊 07-22-11, 11:33 PM   #268
石原夏織
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
所以好多人都話用開ip好難轉機
玩多幾日先啦可能你會搵到你想要既野
石原夏織 目前離線  
舊 07-23-11, 12:16 AM   #269
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

學咗做shortcut, 識用"長按"應該會用得快好多

drag晒啲常用Apps icon, setting icon...去home page, 一按home key, 就可以即刻用到

Android Tips: Shortcuts, Widgets and Folders

http://youtu.be/L6Y7-0WFV0w

Android Tips: Long Press

http://youtu.be/8Ly6wFCG7BQ

Accessing shortcuts from your Android home screen

http://youtu.be/zQnMSJJtr8U

Organizing shortcuts on your Android

http://youtu.be/4G95fvZTwSs

引用:
暫時來講,呢部GS2比起I8910同I8000叫做好左,但我唔了解究竟係ANDROID系統定還是三叔既問題,
好覆雜難用,
1.我要搵/用一個功能往往要行多幾步先做到,對於D唔熟悉電腦既人(有男朋友代勞又另計)唔啱用
2.好多不必要/冇用既功能,但開著又食數據,自動UPDATA,好彩我都叫做有500M 上網,但都要留意吓會唔會爆數據

此篇文章於 07-23-11 12:18 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
舊 07-23-11, 12:50 AM   #270
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
我都唔識 你咩機先
網上好多教學啦 不過我睇完都唔識

最簡單既 用z4root 不過唔係部部得

ps:root 要成受風險
咪又係GS2
開行3G上網半日都無左50%

講真GS2我都幾滿意
除左舊電

此篇文章於 07-23-11 12:56 AM 被 小嘉 編輯。
小嘉 目前離線  
舊 07-23-11, 07:41 AM   #271
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
好覆雜難用,
我一直都覺得IP=MAC, ANDROID=PC, 睇你用慣邊樣就會認為邊樣易用......

我裝左APNdroid, 熄左個3g, 每次要update都返home用wifi, 免好多data費, 因為我得150mb, 加上又唔會用黎通街上網咁忙.

舊 07-23-11, 07:56 AM   #272
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: HON HON 查看文章
我一直都覺得IP=MAC, ANDROID=PC, 睇你用慣邊樣就會認為邊樣易用......

我裝左APNdroid, 熄左個3g, 每次要update都返home用wifi, 免好多data費, 因為我得150mb, 加上又唔會用黎通街上網咁忙.
其實如果我熄咗一啲sync的項目如google contact list, push email等...
會有咩apps/background program會冇得取消自動sync?
我就覺得熄唔熄3G都冇所謂....只係開埋3G用多咗電,忍手出街唔開market同facebook應該唔會爆data.....而且依家d plan收費有上限...爆data唔會俾太多。
暉暉816 目前離線  
舊 07-23-11, 09:12 AM   #273
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 暉暉816 查看文章
其實如果我熄咗一啲sync的項目如google contact list, push email等...
會有咩apps/background program會冇得取消自動sync?
我就覺得熄唔熄3G都冇所謂....只係開埋3G用多咗電,忍手出街唔開market同facebook應該唔會爆data.....而且依家d plan收費有上限...爆data唔會俾太多。
哈哈, 我孤寒同埋唔想無用過就齋俾錢咁浪費....

舊 07-23-11, 01:53 PM   #274
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
GS2= UPDATE左好似無咁熱同無咁食電
唔知係咪錯覺
小嘉 目前離線  
舊 07-23-11, 06:50 PM   #275
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
基本都不理電話售後
三叔香港售後差出曬名
所以我買部GS比屋企人用都買水
粗用玩死換過部又不用受氣

買左支筆仔寫字又幾好用

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Android 系統/手提 討論區 (二) KTN 手機平板遊戲討論版 1001 06-23-11 09:12 PM
Android 系統/手提 討論區 (小蜜蜂..嗡嗡嗡...)((阿波羅雪糕特約.....)) 亍 ◣ 手機平板遊戲討論版 1011 02-26-11 07:00 PM
Google Android: the Gphone mobile OS riceball 手機資訊/電腦軟硬討論 30 10-10-08 05:24 PM
砌部機打(亂),唔知用咩平板好 京一 手機資訊/電腦軟硬討論 1 10-19-05 08:12 PM
平板電腦 Wtak 手機資訊/電腦軟硬討論 4 04-13-03 02:28 AM

現在的時間是 12:40 AM

手機版 | APP版