Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-05-17, 03:23 PM   #26
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
扑唔扑嘢 vs Cosplay 六戰士前因後果
「白毛」、「未來戰士」、「皮褸男」、「虎牙」、「肥仔」及「玲瓏」

【本報訊】少年動漫迷遭女網友「請食檸檬」拒絕約會後,在網上大肆羞辱她們。有人疑用「女神計」復仇,約他在去年情人節開房,實際早有埋伏圍毆他,嘲笑他「儍仔」兼逼他拍片向所有女動漫迷道歉。涉參與計劃的4男1女昨受審,動漫迷出庭憶述,事件源於一個陌生人WhatsApp約他:「聽日得唔得閒同我開房?」他爽快答應。主控質疑兩人素未謀面,怎知對方是男是女?動漫迷答「我梗係想係女仔啦」。 記者︰歐陽聯發 事主羅浩峰案發時只有17歲,現年19歲的他昨由家人陪着到庭,羅供稱無業,但即改口「係待業」。羅說話語速快,法官多次提醒他咬字要清晰,「唔好對住張枱講」。羅說到關鍵圍毆案情,不停把玩手上的身份證,又再口齒不清,法官不禁責備他:「你可唔可以專心啲?」 羅稱案發凌晨收到第二個訊息,發訊人頭像是一個女生,他不認識對方,但既然對方想約會,於是應約。他憑相認出孤身一人的女被告「虎牙」,他形容對方身材似小學生,他昨扮女聲模仿對方當時哄他:「我哋行街後去酒店book房」。他跟女方到九展後樓梯,忽然「白毛」、「未來戰士」及「皮褸男」從梯間冒出,他稱不認識他們。他指稱眾人恐嚇要打他,挾持他到九龍灣零碳天地公園。突然羅稱漏說一件「好重要嘅事」,就是「虎牙」在梯間當面嘲笑他:「乜你覺得呢個世界有真嘅愛情咩,我呃你咋儍仔」。靜了半晌,他向法官解釋「即係欺騙我出嚟呀」。法官林偉權叫他不要加個人意見,羅無奈地「嗯」了一聲,林官叫他不要「嗯」,若明白便要說出聲。 他續作供,指到公園後「肥仔」及「玲瓏」加入欺凌。6名被告中,有人掌摑、拳打腳踢、又用一把動漫道具木刀斬他,逼他拍片向全港「女coser」道歉,全程歷時約一小時。眾人意猶未盡,押他返九展遊街示眾,逐層向遇見的每一名女coser道歉,及承認自己曾性騷擾他人。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 03:26 PM   #27
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: Thaws 查看文章
似係想prove條傻仔係一個不誠實o既人去打甩場官司, 之後應該會反手告番佢轉頭
咁而家點都打唔甩官司
因為人就真係打左
甚至連第一被告都承認左呢幾項控罪, 保釋候判緊
其他幾位就實走唔甩

事實上除左自衛外, 無論咩理由打人都犯法
就算佢有幾咁抵打都好

而家似係向法官證明緊條友有幾欠打, 搏法官同理心和同情掛
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 03:35 PM   #28
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
只要証明到佢有作嘢就有可能疑點利益歸於被告,總之有律師幫手打易贏好多
https://hk.answers.yahoo.com/questio...7000051KK00063

香港的法律制度是由控方證明被告有罪,罪名才能成立(在中國大陸則是相反,被告要證明自己無罪)
在刑事訴訟裡證據需要完全沒有疑點才能把被告定罪
若有疑點便會無罪
此為疑點利益歸於被告

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 12-05-17 03:38 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 04:01 PM   #29
大破人間

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
只要証明到佢有作嘢就有可能疑點利益歸於被告,總之有律師幫手打易贏好多
https://hk.answers.yahoo.com/questio...7000051KK00063

香港的法律制度是由控方證明被告有罪,罪名才能成立(在中國大陸則是相反,被告要證明自己無罪)
在刑事訴訟裡證據需要完全沒有疑點才能把被告定罪
若有疑點便會無罪
此為疑點利益歸於被告
問題是第一被告已經認左罪
佢個口供同時可以作為控方去起訴其他同黨既證據.
而且同謀既口供一向都係非常有力既證據

除非佢既口供就係佢一個人攬哂上身, 完全無供其他人出來(我唔信呢班人咁有義氣)
舊 12-05-17, 04:03 PM   #30
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
引用:
作者: 大破人間 查看文章
咁而家點都打唔甩官司
因為人就真係打左
甚至連第一被告都承認左呢幾項控罪, 保釋候判緊
其他幾位就實走唔甩

事實上除左自衛外, 無論咩理由打人都犯法
就算佢有幾咁抵打都好

而家似係向法官證明緊條友有幾欠打, 搏法官同理心和同情掛
只要有計拎到條傻仔O既物證變成唔可以拎上堂作為物證,
就算認晒都好, 都高機會輕判

之後反手幾條女叉佢性騷擾基本上入硬
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 04:13 PM   #31
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
而家睇返D報導,原來只係部份承認,而唔係全部承認
如果係咁的真係會開庭,而且問題係,需然有片,又認左,但如果控方個邊個個被害者係傻的,咁會變成不可信的證人
咁變左被告一方有機會只係要受認的罪的判罰,最好(差?)的情況係即使認左罪都唔會判成立
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 04:47 PM   #32
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
死啦...佢講嗰堆人名都唔係真宅會用到的名...囉
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 04:54 PM   #33
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
有片,有檢傷報告,好似入硬喎?

同原告是否五行欠打好似冇乜關係?

而且打人唔係睇原告受傷程度判刑架咩?同佢誠唔誠實有乜關係?

咁個律師只係技術上博法官同情被告?
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 05:01 PM   #34
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: ZeroChow 查看文章
有片,有檢傷報告,好似入硬喎?

同原告是否五行欠打好似冇乜關係?

而且打人唔係睇原告受傷程度判刑架咩?同佢誠唔誠實有乜關係?

咁個律師只係技術上博法官同情被告?

首先,話就話拍左片,有驗傷,但唔代表件事不能存疑,因為法官係講庭上的證供同證物,你話比人打同拍片,唔代表原告同被告係串媒拍片,然後原告一個屈尾十告返被告轉頭唔係罕有事
而家原告講野咁痴線,疑點歸於被告下,無認罪的被告可能因此而脫罪係絕對唔出奇

Sent from my iPhone using Gaforum
舊 12-05-17, 05:04 PM   #35
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: Thaws 查看文章
只要有計拎到條傻仔O既物證變成唔可以拎上堂作為物證,

就算認晒都好, 都高機會輕判

之後反手幾條女叉佢性騷擾基本上入硬

告性騷擾要個班被告要另外告,法庭唔會代告,所以告唔告性騷擾真係後話黎

Sent from my iPhone using Gaforum
舊 12-05-17, 07:23 PM   #36
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
正日叔都係整娃叫老婆
問Coser炮唔炮,對方唔受都數人臭雞
不過無顛到Send轆野比人欣賞問大唔大

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 07:49 PM   #37
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: sunhikari 查看文章
首先,話就話拍左片,有驗傷,但唔代表件事不能存疑,因為法官係講庭上的證供同證物,你話比人打同拍片,唔代表原告同被告係串媒拍片,然後原告一個屈尾十告返被告轉頭唔係罕有事
而家原告講野咁痴線,疑點歸於被告下,無認罪的被告可能因此而脫罪係絕對唔出奇

咪就係拍片 + 驗傷有關既案情可以確認無作野.

ZERO CARBON 至九展果帶人少, 發生到咁既事唔出奇.

光天化日 880 萬人口既香港地可以由九龍灣經 MTR 夾住個成年人到尖沙咀, 再打半個鐘, 無人阻止無 CAM 影到, 好難令人信服.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 08:32 PM   #38
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

ZERO CARBON 至九展果帶人少, 發生到咁既事唔出奇.

光天化日 880 萬人口既香港地可以由九龍灣經 MTR 夾住個成年人到尖沙咀, 再打半個鐘, 無人阻止無 CAM 影到, 好難令人信服.

個問題係,佢可以收錢叫個d人拍片放上youtube+叫人打大力d,然後做晒野即刻找時間報警同驗傷,倒轉頭屈佢地傷人

所以法庭上係理清返佢地做的行為係唔係被告有預媒傷人,如果有警方的現場證詞要入唔難,但問題就係無
再加上原訴人講的證供異於常人+ff過頭,係疑點歸於被告的情況下,被告反而仲難被入罪

舊 12-05-17, 08:34 PM   #39
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

邊度寫搭mtr去尖咀?

舊 12-05-17, 09:11 PM   #40
大破人間

引用:
個問題係,佢可以收錢叫個d人拍片放上youtube+叫人打大力d,然後做晒野即刻找時間報警同驗傷,倒轉頭屈佢地傷人

所以法庭上係理清返佢地做的行為係唔係被告有預媒傷人,如果有警方的現場證詞要入唔難,但問題就係無
再加上原訴人講的證供異於常人+ff過頭,係疑點歸於被告的情況下,被告反而仲難被入罪

傷人是刑事來的
唔好講合約,就算佢地簽埋生死狀,法律都唔會承認
連拳擊賽都要在完善的比賽制度及安全保障先可以合法互毆。

傷人案中
真正的控方是律政司
個智障只係證人

即使條友發癲變到證言唔可信。
都只係律政司少左一個證人,仲有CCTV同驗傷報告及已認罪的人的口供三樣物證。

即使私下和解也只能在報警階段,在驗傷同調查開始前同阿SIR講係誤會/認錯人同唔肯驗傷

但當搜證完PASS左俾律政司,就算傷者話咩都唔記得,律政司都仲係會依照手頭上既證據繼續做野架
舊 12-05-17, 09:34 PM   #41
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: POISON 查看文章
邊度寫搭mtr去尖咀?
快得滯, 聽錯

聽多次上面毒果, 只係捉佢去尖咀

都係覺得香港地無乜可能, 除非真係有晒準備要捉人去洗頭果 d 姐
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 11:28 PM   #42
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: 大破人間 查看文章
傷人是刑事來的

唔好講合約,就算佢地簽埋生死狀,法律都唔會承認

連拳擊賽都要在完善的比賽制度及安全保障先可以合法互毆。

傷人案中

真正的控方是律政司

個智障只係證人

即使條友發癲變到證言唔可信。

都只係律政司少左一個證人,仲有CCTV同驗傷報告及已認罪的人的口供三樣物證。

即使私下和解也只能在報警階段,在驗傷同調查開始前同阿SIR講係誤會/認錯人同唔肯驗傷

但當搜證完PASS左俾律政司,就算傷者話咩都唔記得,律政司都仲係會依照手頭上既證據繼續做野架

但問題係,告唔告得入係法庭決定,唔係律政司嘛。
如果原訴方證人有問題,係會影響法庭的裁決呢樣係真。唔係律政司告得=罪名成立。只係律政司夠資料可以落控,但告唔告得入都係睇法庭判

舊 12-06-17, 06:07 PM   #43
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
但問題係,告唔告得入係法庭決定,唔係律政司嘛。
如果原訴方證人有問題,係會影響法庭的裁決呢樣係真。唔係律政司告得=罪名成立。只係律政司夠資料可以落控,但告唔告得入都係睇法庭判

都要睇陪審團點睇既

舊 12-06-17, 06:08 PM   #44
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
都要睇陪審團點睇既

佢寫係高等定區域法院?
區域法院無陪審團的

舊 12-06-17, 11:11 PM   #45
STRIFE
Ultimate Gamer

PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
高院先有陪審,呢單野唔會有

舊 12-07-17, 04:05 AM   #46
david
The One

註冊日期: Mar 2002
如果呢單O野告唔入,係咪代表毒L=抵打?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-17, 08:13 AM   #47
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
而家應係玩緊分豬肉,檢傷報告冇得假,當佢值10個月,但片就唔完整,唔齊人,冇上鏡死撑冇打,上左鏡嘅自然話係鏡頭外冇打。

反而想睇呢幾個朋友點互插
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-17, 08:27 AM   #48
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: david 查看文章

唔係代表毒L抵打,而係個原訴人作為一個證人點解可以係維護自己權利的場合下玩野

舊 12-07-17, 09:41 AM   #49
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: david 查看文章
其實在下覺得佢根本抵俾人打,只係打人唔合法
當然,今時今日講句野都已經可以係性騷擾,其實有其他解決佢既方法吧?

舊 12-07-17, 09:58 AM   #50
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實在下覺得佢根本抵俾人打,只係打人唔合法
當然,今時今日講句野都已經可以係性騷擾,其實有其他解決佢既方法吧?
以現今的法黎講,涉及網路上的性罪行,係香港黎講係極之落後

前後聽得引用最多的係「不誠實使用電腦」及「發佈兒童色情物品」罪
後者除非係痴線,否則那來「發佈兒童色情物品」??
前者的話,涉及到性的除非係第3者的問題或者係涉及欺騙行為先會用「不誠實使用電腦」黎告
好似最出名的陳冠A的甜相案,根本係電腦工程師偷取客人資料,係盜賊行為
而CYBER SEX的騙案則大多涉及勒索
如果好似呢單案咁,由事主發佈自己的性器官(已成年的)比女性,即使女方係覺得有騷擾性的,但無任何財物/刑事成份的話,真係無乜罪可以告得入

論壇跳轉

現在的時間是 11:38 AM

手機版 | APP版