Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-24-08, 10:28 AM   #1
ayato
God of Gamer
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
請問點先叫"懂得安慰別人"?

首先恭賀情板再生

等我依個cd-rom 都出番個post先

事原近排有班friend Fresh Graduate 開始做野

在工作上有不開心or麻煩的事情找我傾訴

麻煩的事情上我會幫佢地分析,拆解

但係不開心的事情上我真是無能為力了
example:佢地覺得ot好辛苦or 比boss 插好慘,我話"工作就係甘ga la,無計"

佢地覺得我不懂得安慰別人.....

請問各位點先叫"懂得安慰別人"呢?

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 10:36 AM   #2
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
學校同社會唔一樣
一定要適應下去
這樣才可以真正成為社會人

舊 06-24-08, 12:36 PM   #3
Lukas
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2006
佢地都係想搵人呻者

其實聽佢地呻都係另一種形式既安慰

至少佢地吐糟完後會舒服點吧

Lukas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 12:57 PM   #4
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
可能都唔會點講實質o既solution,
因為有時真係只想有人聽自己呻下、甚至同自己一齊插boss 多幾野,
嘻嘻哈哈,唔駛真係要解決d 咩,心情好返就已經ok

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 12:59 PM   #5
Cherrie
Junior Member
Cherrie

註冊日期: Jun 2008
Middle你真的好了解女人啊....
Cherrie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 01:06 PM   #6
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
其實唔駛要咩能力
好多時只要令佢覺得你係企係佢果面
主要時間做一個聆聽者就可以
附和下佢、講下你真係辛苦哪真係慘哪咁
佢數緊邊個,你咪又講下邊個真係衰咁

最後到佢真係問你點解時先再算啦

舊 06-24-08, 01:47 PM   #7
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

引用:
作者: Lukas 查看文章
佢地都係想搵人呻者

其實聽佢地呻都係另一種形式既安慰

至少佢地吐糟完後會舒服點吧
我有好留心聽佢地呻ga~

引用:
作者: 麥C 查看文章
其實唔駛要咩能力
好多時只要令佢覺得你係企係佢果面
主要時間做一個聆聽者就可以
附和下佢、講下你真係辛苦哪真係慘哪咁
佢數緊邊個,你咪又講下邊個真係衰咁

最後到佢真係問你點解時先再算啦
我諗個問題係
如果件事係佢錯ge 話
我就唔會撐佢 = =

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
舊 06-24-08, 07:02 PM   #8
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
其實一般人向他人訴苦 都係想聽到支持自己的說話 未必係解決問題
如果有人話你唔識安慰人
咁可能佢就係等緊你同情佢或者安撫佢的情緒
所以你「係咁架啦, 無計」果種逼佢接受現實的說法 佢唔會想接受
佢要搵個避風港訴訴苦

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 07:39 PM   #9
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
對方受既=識安慰人

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 08:32 PM   #10
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
要學懂得安慰別人, 請先學懂listen

舊 06-24-08, 09:55 PM   #11
堂我流
Insane Gamer
-廚術-

註冊日期: Sep 2005
樓主要識得企晌對方立場去想.
即使你覺得對方錯都好,你都不妨將自己代入對方個角色度,再以自己o既辦法去解決.
因為人地搵你呻 都係想搵條計去解決事情, 但你就一句「係咁架啦, 無計」.
打個比喻,唔通自己做錯事,你都話「係咁架啦, 無計」而唔去搵辦法解決?
就當係人地錯,既然佢晌度呻o既,你比返d 正面o既鼓勵說話對方已經係安慰別人.

TESTING
堂我流 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 10:09 PM   #12
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
引用:
作者: ayato 查看文章
我諗個問題係
如果件事係佢錯ge 話
我就唔會撐佢 = =
如果人地搵你去呻的話
唔係要你去判決佢對錯
你覺得對方錯
你可以唔去支持佢
唔係唔好去安慰佢
最多咪敷衍d安慰下囉

舊 06-24-08, 11:29 PM   #13
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

引用:
作者: 堂我流 查看文章
樓主要識得企晌對方立場去想.
即使你覺得對方錯都好,你都不妨將自己代入對方個角色度,再以自己o既辦法去解決.
因為人地搵你呻 都係想搵條計去解決事情, 但你就一句「係咁架啦, 無計」.
打個比喻,唔通自己做錯事,你都話「係咁架啦, 無計」而唔去搵辦法解決?
就當係人地錯,既然佢晌度呻o既,你比返d 正面o既鼓勵說話對方已經係安慰別人.
我諗就係我無比返d 正面o既鼓勵說話對方

其實「係咁架啦, 無計」.係我自己安慰自己GE方法
不過我無諗過唔係個個都岩用

引用:
作者: 麥C 查看文章
如果人地搵你去呻的話
唔係要你去判決佢對錯
你覺得對方錯
你可以唔去支持佢
唔係唔好去安慰佢
最多咪敷衍d安慰下囉
普通朋友我就會敷衍d安慰下
但係好朋友我唔想甘敷衍,甘假
如果我覺得佢真係錯的話我寧願狠心D唔支持,唔安慰
等佢刻骨銘心,唔好再犯好過

唔知甘諗係唔係錯呢 = =

舊 06-24-08, 11:43 PM   #14
Middle
Moderator
K歌之王

引用:

睇情況;
如果果下子好朋友係已經好down 好唔開心,
我再去插去多一野、話佢點做錯,可能會令佢更down、
得唔到原本想搵我抒解下心情o既效果。
有時我地係想為朋友好、唔想佢做錯o野,
不過要點醒朋友,都要搵o岩時機,
既要令佢可以坦然接受,又唔會令佢太難受

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 12:31 AM   #15
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
我諗就係我無比返d 正面o既鼓勵說話對方

其實「係咁架啦, 無計」.係我自己安慰自己GE方法
不過我無諗過唔係個個都岩用

要插佢都等佢心情好番先插啦下..
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 01:40 AM   #16
下雪邊界

註冊日期: Apr 2002
當年讀社工果陣,有一科是關於communication skill,講師於其中一節課堂講到Empathetic Listening時,曾經提到一句說語:
「Courage is what it takes to stand up and speak.
Courage is also what it takes to sit down and listen. 」

在安慰的過程中,很多人都有勇氣去說出心底話
然而,又有幾多人同一時間會有勇氣去細心耹聽別人的說話?

[OT] Empathetic Listening,中文譯做移情耹聽/切身處地的耹聽,是一種專注、努力去明白說話裡的弦外之音、不急於解決問題及回應的技巧。

這種聆聽對受導者有兩方面的作用:一方面是令受導者感受到被人明白及了解,是有同伴同行而不在是孤身一人;另一方面則令受導者感到被接納,產生對耹聽者的安全感及信任,讓彼此的關係則慢慢被建立起來。

如對此題材有興趣的版友可自行search有關的網頁看看[/OT]
下雪邊界 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 08:11 AM   #17
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
社工基本條件, 不是熱心
是聆聽啊

舊 06-25-08, 10:47 AM   #18
王龍
Game Master
天気

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDRED_Kaito
我覺得樓主做法太強硬太理性化先會俾人話唔識安慰人
一來佢地新鮮人 遇到第一次遇到既野 唔識應對梗會唔開心
佢地想做既 幾乎係想去番學生時期 大家拎住支野飲亂up廿四既情況 唔駛顧慮咁多對錯
因為個陣佢地想呻想鬧想點都得
如果佢地搵你呻 你心態應該用番呢種
嘻嘻哈哈 一齊講下有咩唔開心 佢地自然會心情好番d

這一刻 最重要的事
是屬於你 最小的事

山窮水盡疑無路 柳暗花明又一村
王龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 12:01 PM   #19
メソウサ
The One

3DS Friend Code5069 4259 0235
我成日覺得"安慰"同"聽佢呻"係兩種唔同o既approach

舊 06-25-08, 01:35 PM   #20
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
首先恭賀情板再生

等我依個cd-rom 都出番個post先

事原近排有班friend Fresh Graduate 開始做野

在工作上有不開心or麻煩的事情找我傾訴

麻煩的事情上我會幫佢地分析,拆解

但係不開心的事情上我真是無能為力了
example:佢地覺得ot好辛苦or 比boss 插好慘,我話"工作就係甘ga la,無計"

佢地覺得我不懂得安慰別人.....

請問各位點先叫"懂得安慰別人"呢?
安慰不在於分析和拆解
因為所謂的分析或拆解,或許當時人自身已經再明白不過

反而安慰者的角色是
明白被安慰者的感受
聆聽他們的說話
找到在對方情緒內最重心的「核」並加以安撫
讓當時人得到心靈上的支援並可以自己重新站起來去面對

[OT]下雪提過的Empathetic listening,或許可以直釋為「同感聆聽」吧?
感當時人所感,然後再去意會明白,從而和當時人一起撐下去。
這種聆聽,沒記錯是一切輔導的最起始的要素啊

學懂的話,既可助人,亦可自助,樓主也可以嘗試找找有關的資料參詳一下啊[/OT]
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 02:17 PM   #21
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

多謝甘多位板友的熱心
我會找Empathetic listening 的相關資料看看
希望幫到人,右幫到自己~

舊 06-25-08, 02:24 PM   #22
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
嗯...最近(尋日)有網友講佢家人腦有事排期做手術,我都係唔知點安慰人

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 05:58 PM   #23
masaki
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
相反係呢排我唔開心想搵人傾訴
其實被安慰既雖然聽到"唔好唔開心啦" "唔好諗咁多啦"其實唔會解決到
但一定好聽過"係咁架啦" 我都知係咁既...
勉勵既說話點會好d既

情況許可的話 膊頭/擁抱係一個唔錯既選擇
只係在於你同被安慰果個接唔接受到喇...
真係好舒服同relax

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 07:29 PM   #24
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
嗯...最近(尋日)有網友講佢家人腦有事排期做手術,我都係唔知點安慰人
安慰不一定係言語上
好似樓上講,少少動作
甚至唔做任何動作,唔出聲,只係守候係對方旁邊

有時都係一種另類安慰

關鍵真係要睇場合同情況者
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 07:48 PM   #25
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章