Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-17-12, 06:44 PM   #551
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: shooter 查看文章
刊行期間 2001年10月 -
巻数 既刊5巻(2012年6月現在)

寫左11年先有5卷,等第2季要幾耐呀?
理論上佢出多一本小說就夠出到一季動畫。
今次都四至五話做完一本小說,加多一兩話短篇入去就夠。
嘛,你計角川書店個本,其實係十年出五本先O岩。
而佢係角川書店出GE第五本都同而家相差左兩年LU...
如果你用角川文庫個本,係六年出五本。

我重申,只係想講出作者同製作組想要做第二季一定會有。
原作,你肯寫,一年出三本或者兩本並唔難。
只不過,京ANI多數唔會做第二季而已。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-12, 07:51 PM   #552
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 001015 查看文章
而家先做完奉太郎高中一年級的生活。作者要寫,實寫到,要有第二季亦都會有。
時間問題而已。
只係破唔到萬的銷量,吸唔吸引到金主和京ANI做落去呢...
其他公司可能仲會做,但京ANI做的K-ON、涼宮、CLANNAD呢D有第二季的作品都係破萬作。
而且今時今日有KA文庫,京ANI自己亦都唔駛向角川買版權黎改編。
所以...機會唔係無,只係低而已。
邊個話一定要銷量破萬?
就算京阿尼號稱最落本的動畫公司之一
賣四五千多都應該回哂本
做唔做二季只係睇你有無預早同佢約期
同埋肯唔肯慢慢等

同埋KA文庫仲未成到氣候
仲要看看中二病動畫化作用
同埋新一屆大賞會否像上次咁全部懸空......
目前大線依然係角川
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-12, 08:06 PM   #553
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
與其佢餓狗搶屎咁炸炸臨寫幾本出黎動畫化我寧願佢keep 著咁高質素啦

講真咁樣完我已經好滿意. 當然多多唔驅

舊 09-17-12, 08:37 PM   #554
hahahaaaa
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2007
完左,好唔捨得

總係覺得千反田扮人偶有D怪

奉太郎始終都冇講真心話
hahahaaaa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-12, 08:51 PM   #555
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
都唔係好明,最後千反田講咁多野,將來想做乜,其實都唔係暗示要 奉太郎 做佢男友呀?
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-12, 09:00 PM   #556
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: shooter 查看文章
都唔係好明,最後千反田講咁多野,將來想做乜,其實都唔係暗示要 奉太郎 做佢男友呀?
明係招婿啦,係節能自己臨尾抽返隻腳上來。

舊 09-17-12, 09:37 PM   #557
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
奉太郎你走唔甩架啦,認命啦

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-12, 09:56 PM   #558
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 古手神主 查看文章
與其佢餓狗搶屎咁炸炸臨寫幾本出黎動畫化我寧願佢keep 著咁高質素啦

講真咁樣完我已經好滿意. 當然多多唔驅
X2

呢套可以話係今年既黑馬,也係京社歷年來最有深度既改編。未播前完全無聲無息,之後故事雖然仲係好輕鬆,但人物關係既變化做得唔錯,結果越播越好睇。

伊原感謝奉太朗o個幕同奉太朗又差D比入須學姐呃去做推理都係原作冇既情節,但完全唔覺得多餘。

奉太朗平時節能太多,比佢行一段長路,而且仲要全程跟住一個美女後面,難怪會覺得飄飄然,也解釋到之後明明想告白但就臨門縮沙。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-12, 10:16 PM   #559
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
是米澤的話
你應該期待的是
畢業後大家就疏離不在連絡
幾年後,折木在路上遇到多年不見的里志
里志告訴他千反田在半年前被流彈射穿頸部死了<<

(拖走

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-12, 11:39 PM   #560
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 001015 查看文章
而家先做完奉太郎高中一年級的生活。作者要寫,實寫到,要有第二季亦都會有。
時間問題而已。
只係破唔到萬的銷量,吸唔吸引到金主和京ANI做落去呢...
其他公司可能仲會做,但京ANI做的K-ON、涼宮、CLANNAD呢D有第二季的作品都係破萬作。
而且今時今日有KA文庫,京ANI自己亦都唔駛向角川買版權黎改編。
所以...機會唔係無,只係低而已。
唔關低唔低既問題
係ACG業界上
唔係得TV一種方法去整Anime
OVA又得 劇場版又得 OAD都得
OVA/OAD 可能性好過第二季好多

舊 09-18-12, 12:14 AM   #561
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
老伯評價入婿
奉太郎+服=不配合=同感!!!

千反田成長了~~
奉太郎竟然抽到身

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 01:07 AM   #562
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
我只希望睇女帝既我係咪好有問題a

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 01:08 AM   #563
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
今集好文藝片b

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 01:26 AM   #564
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 風音 查看文章
我只希望睇女帝既我係咪好有問題a
我直頭希望二期係女帝上位做女主角

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 01:34 AM   #565
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
女帝既聲優係某層面上好吸引我

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 02:05 AM   #566
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
好平淡咁就完左....
但真係收得唔錯~~

奉太郎最後都冇落搭
(估唔到你果句只係腦補....)

千反田講咁多都係唔想埋抹奉太郎既才能
所以一直只係暗示 (明顯對奉太郎係有意)

千反田既路已決定左
奉太郎仲有好多其他可能性
(雖然佢係一個節能既人XD)

而且一個選文一個選理
交集實會少左.....
但千反田一好奇實會走去搵奉太郎

兩個有冇將來真係気になります
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 02:20 AM   #567
利家
Game Master

註冊日期: Apr 2005
可能收入都係一個因素吧...
但只講質素的話, 我覺得這套比涼宮好N倍 (涼宮3女角我也不好.....^^; )

K-ON未正式看就不COMMENT了, 但這套無論晝功,音樂及劇情我都會俾高分(^^)b

此篇文章於 09-18-12 02:24 AM 被 利家 編輯。
利家 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 02:55 AM   #568
YOSHIKI SNAKE
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
奉太郞最後腦內保完嗰句話,若是直接了當的講,就說明動畫版已經沒有繼續必要。既然是動畫版結局,也沒有跟原著的必要。相反留下一個懸念,進可攻,退可守。

舊 09-18-12, 09:01 AM   #569
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: 利家 查看文章
K-ON未正式看就不COMMENT了, 但這套無論晝功,音樂及劇情我都會俾高分(^^)b
你將兩條仔都當成係女的話 呢套野就等於有推理成分的k-on
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 10:38 AM   #570
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
背住行都中GEASS

舊 09-18-12, 10:50 AM   #571
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: JMi 查看文章
你將兩條仔都當成係女的話 呢套野就等於有推理成分的k-on
kon 百合味差好多

呢套感情線好過kon 好多,至少兩對都有明顯進展。。。
kon 除了hea只有hea
由手機版發出

此篇文章於 09-18-12 10:53 AM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 11:25 AM   #572
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Einhander 查看文章
我直頭希望二期係女帝上位做女主角
望望個作者

女帝唔中途比人做瓜都偷笑啦(?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 11:56 AM   #573
hahahaaaa

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: メソウサ 查看文章
背住行都中GEASS
千反田一出門口果下已經中左啦
hahahaaaa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 12:58 PM   #574
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
今話... 實在悶到唔知佢想點...
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-12, 01:37 PM   #575
mflo

註冊日期: Mar 2007
睇完...

個靚到無影但又有少少無奈嘅ending...

又知道二部有排都未有...

好失落...

冰果會係我一世都記得嘅好動畫。
mflo 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」総合THREAD丨 二期確定?! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1008 01-14-24 06:11 PM
[動畫] 松本零士 アニメ作品 総合THREAD丨「宇宙海賊キャプテンハーロック」CGアニメ映画化決定 money 日本動漫畫討論版 8 12-19-15 02:18 PM

現在的時間是 05:14 AM

手機版 | APP版