Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-28-17, 11:12 PM   #26
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
真係咁識分就唔會問你係咪台灣人啦
BTW,識唔識分香港人同呢件事有咩關係…?
唔知有咩關係,不過老老實實,我真係唔多識分華裔馬拉人同廣州人嘅
利申有廣州同馬拉朋友

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-17, 12:16 AM   #27
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
馬拉廣東話有 d 字我地無, e.g.:
幾多"磊"錢
去邊度"撩"(玩)
由大街"屈"(轉)過去左面
中意無 ? (中唔中意)
食"開"飯未 (食左飯未)

反而落水我聽有廣州/珠海人講.

星馬 Chinese 絕大部分識馬拉文, 英文口音同母語廣東話既香港/廣州人好唔同, 好易聽.

身份認同上, 可能因為本身用簡體同識普通話, 好多都用 QQ WEIBO WECHAT, 成日都見佢地 SHARE D 簡體 CONTENT FARM. 佢地既思考某 D 地方會好接近支那人. 同佢地睇志明與春嬌(1), 楊千樺話矛煙(無煙), 佢地問我點解咁講野, 我話只係搞笑, 扮 D 人廣東話唔正, 佢地好唔開心, 做乜笑人廣東話, 香港人好叻咩 ?

公司有幾個馬拉同事, 成日話"返"大陸玩, 我心諗:你點"返"去? 你屬於果度既咩 ?

如果問佢地愛唔愛國, 我相信佢地會幾愛國.

此篇文章於 04-29-17 12:36 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-17, 01:03 AM   #28
POISON
God of Gamer

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
咁講清楚 d,果個司機起碼識分我地兩個唔係中華人民共和國(簡稱中國)人。
只要問你一句係咪belong to china已經解釋唔掂
最起碼我俾唔少美國佬問過,真係不用分那麼細
從來要得到人地尊重靠既唔係身份,係靠個人品格
正如你問我加泰隆尼亞人係咪西班牙人一樣,不用分那麼細.......

舊 04-29-17, 02:03 AM   #29
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: POISON 查看文章
只要問你一句係咪belong to china已經解釋唔掂
最起碼我俾唔少美國佬問過,真係不用分那麼細
從來要得到人地尊重靠既唔係身份,係靠個人品格
正如你問我加泰隆尼亞人係咪西班牙人一樣,不用分那麼細.......
無錯,身份同品格無直接關係。

身份同待遇有關,免簽證,國際車牌,學歷,專業資格認可等等,都係睇身份。甚至乎,以後好多香港人玩 no show,令到香港人 book 日本酒店有困難,都係因為香港人既身份而出現既待遇。

你覺得無必要同十三億人分得那麼細既,接受同一待遇既,咪唔好分囉。
由手機版發出
舊 04-29-17, 02:16 AM   #30
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
無錯,身份同品格無直接關係。

身份同待遇有關,免簽證,國際車牌,學歷,專業資格認可等等,都係睇身份。甚至乎,以後好多香港人玩 no show,令到香港人 book 日本酒店有困難,都係因為香港人既身份而出現既待遇。

你覺得無必要同十三億人分得那麼細既,接受同一待遇既,咪唔好分囉。
由手機版發出
多餘,你有得揀分唔分咩?係人地對你班中國/香港人不用分那麼細咋
人地國家俾面你係因為以前積落既名氣
不過就黎俾香港人所謂既文明行為洗晒
仲有你講既免簽(特衰護照),國際車牌已經俾大陸佬落黎換下換下都唔知換左幾多去

舊 04-29-17, 03:04 AM   #31
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
有通知代理都叫NO SHOW??
代理知道佢地去唔到都唔幫佢地聯絡酒店?
反而怪佢倆個唔識打電話俾酒店?

旅行達人當然乜都可以自己攪掂
但就係呢個世界有好多人唔係達人又想去旅行
先需要有旅行代理

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-17, 12:34 PM   #32
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
有通知代理都叫NO SHOW??
代理知道佢地去唔到都唔幫佢地聯絡酒店?
反而怪佢倆個唔識打電話俾酒店?

旅行達人當然乜都可以自己攪掂
但就係呢個世界有好多人唔係達人又想去旅行
先需要有旅行代理
單野明明有講係連絡左旅行社但一大班人話佢地無責任啦就知道路洗討論
由手機版發出
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-17, 03:59 PM   #33
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: POISON 查看文章
多餘,你有得揀分唔分咩?係人地對你班中國/香港人不用分那麼細咋
人地國家俾面你係因為以前積落既名氣
不過就黎俾香港人所謂既文明行為洗晒
仲有你講既免簽(特衰護照),國際車牌已經俾大陸佬落黎換下換下都唔知換左幾多去
人地唔分那麼細, 我就同人地講點分.

你逆來順受, 硬食無所謂. 我唔係, 我能力以內我會盡力做.

個日本鄉下司機無論咩理由, 因為我身上乜野特質, 而以為我台灣人都好, 我同佢講我係香港人.

>>只要問你一句係咪belong to china已經解釋唔掂

睇漏左, 講埋.

有時朝早 online 打 FPS, 有時講英文既細路, 間中都會問

A: Where are you from ?
me: Hong Kong
A: What language do you speak ?
me: Cantonese, not Chinese.
A: I thought it is part of China now, and you guys are Chinese ?
me: You speak English, are you English ?
A: Oh yes....
B: Ya, it's complicated. Cut it, let's start.

都係果句, 成日以為人地唔識, 細分 d 中港澳台星馬應該就唔識, 但可能開始都知道 PRC 既 Chinese 有 d 特別唔同既地方.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:52 PM

手機版 | APP版