Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-30-12, 08:29 PM   #76
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: ahleung 查看文章
reply

ic, 即係歷史修正番令K忘記.

K轉性可能真係因為J爸死內咎.
不過佢應該唔知J就係當年個細路.
因為最尾J話 「我知道一D你唔知道既野」, 然後show隻錶俾K睇.
show錶係表明身份, 咁即係K原本唔知.
好明顯....
係K內疚所以變得咁cool.....
至於隻錶應該只係J用佢黎表示佢明白呢個歷史, 而K可能已經唔記得左, 又或者唔去諗咁多, 所以無反應.....
K應該知J係當年個細路仔, 話晒佢內疚的話一定會暗中對J由細留意到大個仔...

希望有MIB4既話唔好再玩呢D野, 我想睇返多D怪物....

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-12, 11:10 PM   #77
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

http://hk.news.yahoo.com/video/topst...-29525912.html

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-12, 12:00 AM   #78
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
東尼3食蕉了

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-12, 12:27 AM   #79
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
有關時空穿梭的劇情
其實今集我反而覺得佢處理平行時空果度做得好好wo
真係好少戲可以玩時空穿梭之餘又可以簡單令觀眾明白某d事的前因後果
有D觀眾會有的疑問都由劇中知道時空穿梭原理的人一句解釋晒

世界還原果度
佢個原理係
打走隻手 ---> 原本的未來
打死佢 ---> 新的未來
K俾人殺 ---> Boris軍入侵地球的未來

如果故事走番原本個未來,J根本就唔應該存在係197x年呢個時空度,所以K一定會忘記J
但因為有J係度所以先會有打死Boris的未來出現,所以理論上K係呢個未來會記得J的存在
5D人亦都講左一個好重要的POINT,就算改變左未來,亦都要付出改變未來的代價,即係一定會有人死 (不過我真係估唔到死的會係J的老豆)

至於點解k變得咁cool
回到過去前 ---> 因為Z的死
回到過去後 ---> 因為J老豆的死 (雖然無交代到係咪知道J就係果個細路,但睇情況都似)

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-12, 02:30 PM   #80
叉燒飯
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2005
劇透
點解要整死Zed

同埋今集個結尾無咗上兩集個種結尾,搞到好無癮

舊 06-04-12, 10:47 AM   #81
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
呢套都係有D悶,我老婆中間又訓左
好彩火箭個part醒返
好好笑就唔算,不過個人覺得輕輕鬆鬆咁渡過2個幾鐘

反而想講,買左$30 clip 3D glasses,當堂睇3D舒服左好多

舊 06-04-12, 11:10 AM   #82
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 叉燒飯 查看文章
劇透

同埋今集個結尾無咗上兩集個種結尾,搞到好無癮
其實最尾果part已經係
其實最尾衛星果part已經係.

只不過前兩集玩大細, 天外有天;
今集玩因果論, 蝴蝶效應, 多重未來.
都係講緊人類幾渺小, 宇宙好多野我都仲未理解.

大細已經玩左兩集, 今集玩下其他野都OK啦
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-12, 03:43 PM   #83
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
作者: westpat 查看文章
呢套都係有D悶,我老婆中間又訓左
好彩火箭個part醒返
好好笑就唔算,不過個人覺得輕輕鬆鬆咁渡過2個幾鐘

反而想講,買左$30 clip 3D glasses,當堂睇3D舒服左好多
係邊有得買

普通都係6~10蚊副
少個框,多左個夾變30蚊
算唔算歧視

舊 06-04-12, 03:59 PM   #84
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
作者: 神風@AMD 查看文章
係邊有得買

普通都係6~10蚊副
少個框,多左個夾變30蚊
算唔算歧視
mcl(應該全線都有),佢有張細細既poster寫住,擺係ticketing附近
個樣同舊時夾式太陽眼鏡差唔多

舊 06-04-12, 06:52 PM   #85
叉燒飯
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
其實最尾果part已經係
其實最尾衛星果part已經係.

只不過前兩集玩大細, 天外有天;
今集玩因果論, 蝴蝶效應, 多重未來.
都係講緊人類幾渺小, 宇宙好多野我都仲未理解.

大細已經玩左兩集, 今集玩下其他野都OK啦
劇透
但係最尾個因果好似好牽強喎

舊 06-04-12, 08:18 PM   #86
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
有疑問

其實當Boris用儀器返去69年殺咗K後,係嗰個未來已經冇防護罩,
即係K之後會做的事都唔會發生,其他MIB唔會識K,
亦即係K帶J入MIB都冇發生,
所以J理應仍然係NYP,亦應該冇K的記憶至啱...
又或者J係其他人帶入MIB,但都係冇K的記憶(因為K死咗40年)
不過古仔當然任佢寫....
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-12, 08:49 PM   #87
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 叉燒飯 查看文章
劇透
但係最尾個因果好似好牽強喎
唔係牽強

係完全無關係 (從我地人類角度去睇)

呢個就係佢既意思: 我地人類覺得無關聯既事, 其實千絲萬縷互相影響住. 只係我地人類知識有限, 唔理解.
果D關係甚至可能超越3維空間, 只有5維空間果隻外星人先睇得出. 所以我地人類當然唔明.

此篇文章於 06-04-12 08:52 PM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-12, 09:44 PM   #88
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 暉暉816 查看文章
有疑問

其實當Boris用儀器返去69年殺咗K後,係嗰個未來已經冇防護罩,
即係K之後會做的事都唔會發生,其他MIB唔會識K,
亦即係K帶J入MIB都冇發生,
所以J理應仍然係NYP,亦應該冇K的記憶至啱...
又或者J係其他人帶入MIB,但都係冇K的記憶(因為K死咗40年)
不過古仔當然任佢寫....
其實前幾個post已經講左你的疑問……故事中亦有解答到……
例如
其他mib的確唔識k,除左o因為k死之前已經識佢,而j該時間線可能真係其他人帶入都唔定,佢有k記憶係因為佢去過"過去"(不要理因果,超越時間本身便是顛覆因果)

舊 06-04-12, 10:07 PM   #89
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
作者: 尼路 查看文章
其實前幾個post已經講左你的疑問……故事中亦有解答到……
例如
其他mib的確唔識k,除左o因為k死之前已經識佢,而j該時間線可能真係其他人帶入都唔定,佢有k記憶係因為佢去過"過去"(不要理因果,超越時間本身便是顛覆因果)
...
J返去過去殺boris救K係因為J佢有K的記憶吧!
但當Boris回到過去殺咗K,理應除咗40年前已經識K的人(例如O)之外,
其他人係唔識K的(包括J)。
所以唔應該係J返咗過去至有K的記憶,而係J本身係Boris改變咗歷史(殺死K)後仍然有K的記憶,
J至會回到過去。
而J返到過去救咗K,咁日後K遇上J的各種歷史至會發生,
咁第一集K就唔係偶然帶J入MIB,而係必然要帶佢入MIB了。
舊 06-04-12, 10:26 PM   #90
TOMCHEUNG
Game Master
Balrog 好碰友

註冊日期: Dec 2005
3DS Friend Code3909 8573 2961
XBox Live Gamertagwc3tom
引用:
唔係牽強

係完全無關係 (從我地人類角度去睇)

呢個就係佢既意思: 我地人類覺得無關聯既事, 其實千絲萬縷互相影響住. 只係我地人類知識有限, 唔理解.
果D關係甚至可能超越3維空間, 只有5維空間果隻外星人先睇得出. 所以我地人類當然唔明.
諗起
大隻佬劇情
只係日本兵殺咗人,李鳳儀就要死
TOMCHEUNG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 09:01 AM   #91
尼路
The One

引用:
...
J返去過去殺boris救K係因為J佢有K的記憶吧!
但當Boris回到過去殺咗K,理應除咗40年前已經識K的人(例如O)之外,
其他人係唔識K的(包括J)。
所以唔應該係J返咗過去至有K的記憶,而係J本身係Boris改變咗歷史(殺死K)後仍然有K的記憶,
J至會回到過去。
而J返到過去救咗K,咁日後K遇上J的各種歷史至會發生,
咁第一集K就唔係偶然帶J入MIB,而係必然要帶佢入MIB了。
...
會咁講係因為劇中賣時光機點友話j你去過,只是跟電影給的資訊去估。而且用你的解法也沒有說明為何j會還有記憶,而且因為就算無k,j都入左mib所以佢必然入就肯定的了。

舊 06-05-12, 02:05 PM   #92
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
...
會咁講係因為劇中賣時光機點友話j你去過,只是跟電影給的資訊去估。而且用你的解法也沒有說明為何j會還有記憶,而且因為就算無k,j都入左mib所以佢必然入就肯定的了。
...
所以我至唔明阿J點會仲有K的記憶...理論上K死咗40年的話,
J冇遇上K但都做到MIB都算,但佢有K的記憶就牽強啲,
不過故事咁講都無謂太深究了....
舊 06-05-12, 04:38 PM   #93
尼路
The One

引用:
...
所以我至唔明阿J點會仲有K的記憶...理論上K死咗40年的話,
J冇遇上K但都做到MIB都算,但佢有K的記憶就牽強啲,
不過故事咁講都無謂太深究了....
....
都係果句,因為j去過"過去",簡單例子,點解大雄唔係同技籣結婚,叮噹依然係度,因為用過時光機就某程某上係四次元而唔係三次元人。這裡也是同理,不過如果你硬要用三次元的因果論去想,就點都唔會想得明。(在四次元/五次元觀點,只會有j去過"過去"這事實,而無分先後,因為已經關平行世界事,再深研就連j回到的是否原本的"未來"也是疑問)
當然事實上劇組無講明,以上都只係因為賣時光機果條友同j講你去過而推測就是了。所以其實點深究都係腦補……搵一個自己接受到的解釋便好了。

此篇文章於 06-05-12 04:41 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 06:04 PM   #94
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
....
都係果句,因為j去過"過去",簡單例子,點解大雄唔係同技籣結婚,叮噹依然係度,因為用過時光機就某程某上係四次元而唔係三次元人。這裡也是同理,不過如果你硬要用三次元的因果論去想,就點都唔會想得明。(在四次元/五次元觀點,只會有j去過"過去"這事實,而無分先後,因為已經關平行世界事,再深研就連j回到的是否原本的"未來"也是疑問)
當然事實上劇組無講明,以上都只係因為賣時光機果條友同j講你去過而推測就是了。所以其實點深究都係腦補……搵一個自己接受到的解釋便好了。
咁我依家明白你講咩了。

此篇文章於 06-05-12 06:08 PM 被 暉暉816 編輯。
舊 05-07-13, 04:33 PM   #95
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
ウィル・スミスとトミー・リー・ジョーンズが演じる
秘密組織MIBのエージェントコンビでおなじみの
映画『メン・イン・ブラック』シリーズ第4弾の製作が決定した。The Wrapが報じた。

4作目の脚本を手掛けるのは、チャニング・テイタム主演映画『21ジャンプストリート』
(日本未公開)続編の
脚本のリライトを担当することも決まっているオーレン・ウジエル。
監督やキャスト、公開時期など、その他の詳細は伝えられていない。

『メン・イン・ブラック3』は、前作から10年の時を経て昨年5月に全世界で公開され、
ファンを熱狂させた。
エージェントJ(ウィル)とK(ジョーンズ)のコンビに再び出会えることを願いつつ、
続報を待ちたい。

舊 05-08-13, 12:33 PM   #96
王小虎

註冊日期: Apr 2002
之前睇到另一套戲RIPD的trailer,個feel好似MIB,又係兩個差人+搞笑,只不過由打外星人變打鬼怪。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-13, 04:11 PM   #97
GateHacker
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
引用:
作者: 王小虎 查看文章
之前睇到另一套戲RIPD的trailer,個feel好似MIB,又係兩個差人+搞笑,只不過由打外星人變打鬼怪。
見到E條trailer令我諗起
以前有套電視劇又係講追捕鬼魂
主角好似又係差佬,仲成身紋身好鬼型
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-18, 02:44 AM   #98
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
Men In Black : International

2019 年 6 月

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-18, 03:45 AM   #99
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: GateHacker 查看文章
見到E條trailer令我諗起
以前有套電視劇又係講追捕鬼魂
主角好似又係差佬,仲成身紋身好鬼型
Brimestone? 得一季,男主腳係件 NYPD,因為私下殺咗女女女佢老婆個犯,死咗後落咗地獄,魔鬼係獄長,唔記點解有班千年道行,力量強大嘅犯越獄上返人間,魔鬼唔知有咁多人唔揀,偏迫男主腳去幫佢捉返啲犯返去。隻魔鬼神出鬼沒,非常搶戲,經常串男主腳。明珠做嗰陣只記得係張炳強配隻魔鬼:「你啲人成話我魔鬼點壞,我只係懲罰壞人,其實大自然之母最衰,係好係壞嘅都殺,佢勝在公關做得好你班友唔覺啫。」

—————-

MIBI 男女配撘,又玩鎚仔,仲以為係雷神3⋯⋯

舊 12-21-18, 09:41 AM   #100
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 信長 查看文章
Men In Black : International

2019 年 6 月

冇左tommyleejones同will smith?
不過有宇宙最強老豆, 都有D期待

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 弓弦イズル「IS 〈インフィニット・ストラトス〉」総合THREAD Vol.2 money 日本動漫畫討論版 594 06-29-17 12:43 PM
Men In Black: Alien Crisis ahleung 電視遊戲討論版 4 05-28-12 12:28 PM
[多機種] X-Men: Destiny Designer 電視遊戲討論版 14 07-23-11 05:10 PM
X-MEN 3 Raymondz 電影版 205 10-21-06 05:14 AM
X-MEN一問: S.T.A.R.S. 日本動漫畫討論版 1 11-12-04 09:45 PM

現在的時間是 04:32 PM

手機版 | APP版