Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-10-14, 05:06 PM   #251
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
作者: 廢人 查看文章
咁近唔近都無所謂啦
都係係會場訓嫁啦
由手機版發出
唔想甘辛苦啊嘛。既係6點係big sight開始排,同6點搭車既分別

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 07:38 PM   #252
tongmak
Insane Gamer

註冊日期: May 2008
引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
唔想甘辛苦啊嘛。既係6點係big sight開始排,同6點搭車既分別
如果有目標但係冇快証請首發去排入場
咁樣多數仲有(限商業)

同人場就首發都冇用
求神會仲易d
tongmak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 12:12 AM   #253
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
剛剛結束的旅行用左聯通張7日卡 (7x24小時 所以其實可以用8日)

如果只係上網check野GPS定位呢D簡單野~
網速OK ~3G~
斷線情況不多~真係斷線reload 一兩次可以即刻連番
網路用Softbank~所以上FB / forum等等完全沒問題

但如果要一邊上網UPLOAD照片打卡或坐車睇片就唔好用這張

(詳細文字 http://hitomi-kong.blogspot.hk/2014/07/7.html )

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 01:28 AM   #254
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
黎緊去東北唸緊好唔好買,4月時我同時租POCKET WIFI同買左B MOBILE 1GB(NANO SIM信和1/F買左$350,包開通),
B MOBILE 比較慢同埋有個重大問題:IPHONE 5S(7.3)用唔到,入卡後冇得SET APN(明明入卡前係有,
但一入左卡就自動消失左根據說明書,我推測係IOS7.0以前才可以用),
NANO SIM又用唔到落其他機上,之後好彩部IPAD可以用意明明寫4G,但係東京站只有唔夠1MB/S).......

我睇中佢以後增值只係$200,但問題來了,如果我去7日以上又點增值呢(下年去北海道15天,已訂機票)?
我知道有網上增值,於是我打上客服問卻只係叫我去打長途電話(21221188,68886999)......

同埋好似有人話某D地區收唔到訊號(奈良,北海道)有D膽心....
黎緊9月,11月,2月都去(8天東北,9天關西,14天北海道),如果呢張卡OK咁我就可以慳唔少....

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...

此篇文章於 07-11-14 01:41 AM 被 clanyuen1 編輯。
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 03:10 AM   #255
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: clanyuen1 查看文章
黎緊去東北唸緊好唔好買,4月時我同時租POCKET WIFI同買左B MOBILE 1GB(NANO SIM信和1/F買左$350,包開通),
B MOBILE 比較慢同埋有個重大問題:IPHONE 5S(7.3)用唔到,入卡後冇得SET APN(明明入卡前係有,
但一入左卡就自動消失左根據說明書,我推測係IOS7.0以前才可以用),
NANO SIM又用唔到落其他機上,之後好彩部IPAD可以用意明明寫4G,但係東京站只有唔夠1MB/S).......

我睇中佢以後增值只係$200,但問題來了,如果我去7日以上又點增值呢(下年去北海道15天,已訂機票)?
我知道有網上增值,於是我打上客服問卻只係叫我去打長途電話(21221188,68886999)......

同埋好似有人話某D地區收唔到訊號(奈良,北海道)有D膽心....
黎緊9月,11月,2月都去(8天東北,9天關西,14天北海道),如果呢張卡OK咁我就可以慳唔少....

b mobile一定係慢架啦同收得差架喇 (用過幾次限速同1gb卡)
去遠d都成日斷線 由其是坐緊車個時
半夜既話都有2-3mb/s既
點都係4g wifi快d(我用過docomo)

又卡又wifi,不如淨係租wifi好過啦
我試過用4g 高速wifi 都成4x~5xmb/s
半年去3次 又係做伴遊?

此篇文章於 07-11-14 03:14 AM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 04:22 AM   #256
PTX-003C
God of Gamer
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
B-Mobile 果張我iOS v7.1.1 都用到wor v7.1.2 早個星期先出未有機會test
上次5月去大阪用張U300 都上到FB+upload 到相, 查地圖同Line 完全冇問題(比香港慢就一定架啦, 不過以我呢種網路中毒症末期病患者都可以接受到)

引用:
作者: Hitomi 查看文章
我對阿伯cake comment :

吃起來裡面像Cream,但實際卻不是Cream狀,真正的入口即化!!
味道輕盈但又有香濃芝士的香氣

(剛剛新鮮出爐熱食)
結果自己一丁友係酒店邊玩戰利品邊唔小心食晒一整個....

引用:

各位坐hkexpress的~一開波個寄倉行李千萬別超重
一超重就會連hand carry都可能量埋
比較麻煩

詳細(字較多) : http://hitomi-kong.blogspot.hk/2014/...g-express.html
好耐以前我試過背囊比check in 重
主因是電腦+相機+3鏡+腳 都跟身(拿...我唔知大家點, 不過打死我都唔會比呢D 野入倉
入倉行李輕飄飄因為主要係模型, Figure 呢D 空氣沾大半空間ge 野
入倉行李冇問題~原本佢見我個Hand carry 好大一直瞄我個背囊(鬼咩...lowepro 有幾多個唔大? 重要入滿晒野...)
拎返手提行李時影帝上身咁單手輕鬆單肩咩個廿幾三十磅ge 袋佢先唔理我www

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist

此篇文章於 07-11-14 04:46 AM 被 PTX-003C 編輯。
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 08:21 AM   #257
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
剛剛結束的旅行用左聯通張7日卡 (7x24小時 所以其實可以用8日)

如果只係上網check野GPS定位呢D簡單野~
網速OK ~3G~
斷線情況不多~真係斷線reload 一兩次可以即刻連番
網路用Softbank~所以上FB / forum等等完全沒問題

但如果要一邊上網UPLOAD照片打卡或坐車睇片就唔好用這張

(詳細文字 http://hitomi-kong.blogspot.hk/2014/07/7.html )
我都買左下星期用
未正式用唔知有冇問題
但前日上網買
琴日就收到真係快
上網買平 $51

舊 07-11-14, 09:50 AM   #258
clanyuen1
Crazy Gamer

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
b mobile一定係慢架啦同收得差架喇 (用過幾次限速同1gb卡)

我部機是IOS 7.0.6,專登買Nano sim肯定IOS專用呱,
又Wifi 又卡是怕如果卡用唔到都仲有Wifi可以用,
不過Wifi要$50/日,如果14天就要$700~
但我張機票才$800(10210¥)。
9月平機票$689連稅(未計行李,HKE)
11月帶隊$2600連稅(計埋行李,HKE)
1月尾免費機票$800(淨稅,4程機飛北海道,日航)

11月京都旅店好貴,全部都過千蚊.......
北海道未唸行程....

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
舊 07-11-14, 01:27 PM   #259
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:

Bmoblie 收得差?我諗住下次試佢張1gb去九州
我仲試唔試好

佢網速連3g都無嗎?

WiFi router 有4g當然快,你上次講過有間租WiFi公司唔錯
邊間?

引用:
作者: PTX-003C 查看文章
B-Mobile 果張我iOS v7.1.1 都用到wor v7.1.2 早個星期先出未有機會test
上次5月去大阪用張U300 都上到FB+upload 到相, 查地圖同Line 完全冇問題(比香港慢就一定架啦, 不過以我呢種網路中毒症末期病患者都可以接受到)

結果自己一丁友係酒店邊玩戰利品邊唔小心食晒一整個....

好耐以前我試過背囊比check in 重
主因是電腦+相機+3鏡+腳 都跟身(拿...我唔知大家點, 不過打死我都唔會比呢D 野入倉
入倉行李輕飄飄因為主要係模型, Figure 呢D 空氣沾大半空間ge 野
入倉行李冇問題~原本佢見我個Hand carry 好大一直瞄我個背囊(鬼咩...lowepro 有幾多個唔大? 重要入滿晒野...)
拎返手提行李時影帝上身咁單手輕鬆單肩咩個廿幾三十磅ge 袋佢先唔理我www
U300慢過香港係指慢過香港3g定4g先
(聯通果張同在香港3g差不多)

電腦+相機+鏡+腳會爆10kg?
我老公=5D mark II + 鏡皇 + 小小白 + 腳都係6.kg咁上下
機場磅過

引用:
作者: ammms 查看文章
我都買左下星期用
未正式用唔知有冇問題
但前日上網買
琴日就收到真係快
上網買平 $51
係,我都係後尾先知可以送埋上門
$249上8日其實好抵
不過有人在我個blog留言說Softbank在北海道同日本東北收得弱

引用:
我部機是IOS 7.0.6,專登買Nano sim肯定IOS專用呱,
又Wifi 又卡是怕如果卡用唔到都仲有Wifi可以用,
不過Wifi要$50/日,如果14天就要$700~
但我張機票才$800(10210¥)。
9月平機票$689連稅(未計行李,HKE)
11月帶隊$2600連稅(計埋行李,HKE)
1月尾免費機票$800(淨稅,4程機飛北海道,日航)

11月京都旅店好貴,全部都過千蚊.......
北海道未唸行程....
WiFi router反正去咁多日計足咁多日...
咁就唔好要卡啦...

京都緊係住下特色民宿
人多唔多?多的話住d京町家,正

此篇文章於 07-11-14 01:32 PM 被 Hitomi 編輯。
舊 07-11-14, 08:24 PM   #260
BOYBOYBOY

Bmoblie 收得差?我諗住下次試佢張1gb去九州
我仲試唔試好

佢網速連3g都無嗎?

WiFi router 有4g當然快,你上次講過有間租WiFi公司唔錯
邊間?

B U300 =U300上網速度限制300Kbps

1GB 都係好慢架咋,叫做有2~4MB/S UPLOAD多幾張相都係停係度
U300定下位都係無問題的~~

有時慢起上黎都係同香港限速3G PLAN一樣
整體快過你張櫻花既

暫時呢間用過最好,因為佢係全線MTR交收都OK
仲要免按金~

https://www.facebook.com/helloandylai?fref=ts

此篇文章於 07-11-14 08:26 PM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-14, 06:39 AM   #261
PTX-003C
天下第一盲鬼

XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
U300慢過香港係指慢過香港3g定4g先
(聯通果張同在香港3g差不多)

電腦+相機+鏡+腳會爆10kg?
我老公=5D mark II + 鏡皇 + 小小白 + 腳都係6.kg咁上下
機場磅過
U300 係300Kbps
香港3G我最陰公時都有2Mbps....

我係5D MK-II, 小小白, 17-40, 90Macro, 腳. MacBook Pro 13"
再加堆零零碎碎好似iPad 呀...奶媽呀之類之類...係香港磅過一次23磅

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
舊 07-12-14, 11:31 AM   #262
利家
Game Master

註冊日期: Apr 2005
抱歉想請教多一次
係京阪/大阪有沒有類似秋記/中野既地方 (多ACG /精品/動漫)?

現只識去電電城......=_=

舊 07-12-14, 12:42 PM   #263
PTX-003C
天下第一盲鬼

引用:
作者: 利家 查看文章
抱歉想請教多一次
係京阪/大阪有沒有類似秋記/中野既地方 (多ACG /精品/動漫)?

現只識去電電城......=_=
就是只有電電城而己....

舊 07-12-14, 01:58 PM   #264
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:

我係5D MK-II, 小小白, 17-40, 90Macro, 腳. MacBook Pro 13"
再加堆零零碎碎好似iPad 呀...奶媽呀之類之類...係香港磅過一次23磅
其實你都係over 少少0.5kg都沒應該俾過ge (以我果round經驗黎睇)
要不帶少支鏡一定唔超
我地由第一次自由行帶4支演變成2支
因為發覺去到用黎用去都係果一兩支...帶帶下都唔鬼帶兼賣埋

由合金腳換支碳纖腳~~呢個真係最少輕1/3...

引用:

B U300 =U300上網速度限制300Kbps

1GB 都係好慢架咋,叫做有2~4MB/S UPLOAD多幾張相都係停係度
U300定下位都係無問題的~~

有時慢起上黎都係同香港限速3G PLAN一樣
整體快過你張櫻花既

暫時呢間用過最好,因為佢係全線MTR交收都OK
仲要免按金~

https://www.facebook.com/helloandylai?fref=ts
櫻花卡是果張facebook forum都上不到果張吧

btw~謝介紹like埋

舊 07-12-14, 02:14 PM   #265
PTX-003C
天下第一盲鬼

引用:
其實你都係over 少少0.5kg都沒應該俾過ge (以我果round經驗黎睇)
要不帶少支鏡一定唔超
我地由第一次自由行帶4支演變成2支
因為發覺去到用黎用去都係果一兩支...帶帶下都唔鬼帶兼賣埋

由合金腳換支碳纖腳~~呢個真係最少輕1/3...
其實最少用係Macro...真係可以唔帶都可以
不過支Macro 其實好輕, 最重的小小白同17-40 又唔可以唔帶, 太方便
已經係碳腳一族了

舊 07-12-14, 04:11 PM   #266
clanyuen1
Crazy Gamer

請問成田機場轉機國內線,如果我想換JR pass是否需要出關去JR 旅客服務中心換?
換完再入國內缐Check in ...?
還是在國內缐候機大樓

舊 07-12-14, 08:34 PM   #267
BOYBOYBOY

引用:

noooooooooo
香港有限速3g plan
都係得限速3xx kbps

舊 07-13-14, 04:02 AM   #268
PTX-003C
天下第一盲鬼

引用:
noooooooooo
香港有限速3g plan
都係得限速3xx kbps
咁我果時係用Smartone 的無限上 data plan 來ge...

舊 07-13-14, 09:09 AM   #269
ammms
渣根懦夫

引用:
就是只有電電城而己....
電電城都滿足唔到你嘅話
可以行埋 bic camera, yodobashi 等嘅玩具部
我之前都喺呢 d 地方買左隻 JoJo x outdoor products 嘅背囊
其他地方可能太 hit 一早賣哂

舊 07-14-14, 01:38 AM   #270
BOYBOYBOY

日本橋個邊真係好少動漫野買

舊 07-15-14, 02:09 AM   #271
clanyuen1
Crazy Gamer

9月都未去,1月又黎緊,今次用日航卡積分換左北海道機票,4程飛機夾埋只係$800.........
希望各位指點.....
由於雪祭最早由5/2開始,所以我向北OR 東先,但都係非常初步,所以樣樣有D,有好多地方不能搭JR.....
行程

Day 1 (29/1) 香港~成田10:30~15:25,
出關去訂JR PASS &劃位,再入國內線成田~新千歲機場18:40~20:25,再搭夜班巴士出稚內23:00~06:00
Day 2 (30/1) 稚內一天遊,稚內~旭川16:50~20:30,住旭川
Day 3 (31/1) 玩層雲峡 旭川~層雲峡09:15~11:15,住層雲峡
Day 4 (1/2) 早上 層雲峡去網走 ,玩& 住網走 (道北巴士特急石北号 層雲峡~留辺蘂,09:52~11:12之後搭JR 留辺蘂~網走11:38~12:46 )
Day 5 (2/2) 玩埋流冰船後走人向道央:,住帯広(搭JR 網走~帯広: 摩周&川湯温泉足湯めぐり号
特急スーパーおおぞら12号 )14:27~20:32,住帯広
Day 6 (3/2) 帯広 住帯広
Day 7 (4/2) 登別 第1天 帯広~南千歳~登別06:49~09:41
Day 8 (5/2) 登別 第2天
Day 9 (6/2) 札幌 (JR登別 ~札幌07:26~08:37)
Day 10 (7/2) 札幌
Day 11 (8/2) 小樽 (JR札幌~小樽06:12~07:10)
Day 12 (9/2)函館(小樽~函館06:38~11:13)
Day 13 (10/2) 函館
Day 14 (11/2) 函館~新千歲機場17:12~21:16,住新千歲機場內酒店
Day 15 (12/2) 06:00由機場酒店CHECK OUT,搭07:51-09:30札幌~成田~(之後只有幾個小時,未決定去邊) 18:10~22:30成田~香港

又有新Sim卡,
14天每日150mb(超額限速200kb),
好似此B mobile & 聯通更好用!
http://service.ocn.ne.jp/mobile/one/...evice/#note011
最重要係行NTT Docomo網絡,即是去東北& 北海道都得了?
限制是 不能Share wifi

此篇文章於 07-15-14 11:29 AM 被 clanyuen1 編輯。
舊 07-15-14, 12:07 PM   #272
飛機王
フィーナ~大好き~

註冊日期: Jun 2004
引用:
9月都未去,1月又黎緊,今次用日航卡積分換左北海道機票,4程飛機夾埋只係$800.........
希望各位指點.....
由於雪祭最早由5/2開始,所以我向北OR 東先,但都係非常初步,所以樣樣有D,有好多地方不能搭JR.....
行程

Day 1 (29/1) 香港~成田10:30~15:25,
出關去訂JR PASS &劃位,再入國內線成田~新千歲機場18:40~20:25,再搭夜班巴士出稚內23:00~06:00
Day 2 (30/1) 稚內一天遊,稚內~旭川16:50~20:30,住旭川
Day 3 (31/1) 玩層雲峡 旭川~層雲峡09:15~11:15,住層雲峡
Day 4 (1/2) 早上 層雲峡去網走 ,玩& 住網走 (道北巴士特急石北号 層雲峡~留辺蘂,09:52~11:12之後搭JR 留辺蘂~網走11:38~12:46 )
Day 5 (2/2) 玩埋流冰船後走人向道央:,住帯広(搭JR 網走~帯広: 摩周&川湯温泉足湯めぐり号
特急スーパーおおぞら12号 )14:27~20:32,住帯広
Day 6 (3/2) 帯広 住帯広
Day 7 (4/2) 登別 第1天 帯広~南千歳~登別06:49~09:41
Day 8 (5/2) 登別 第2天
Day 9 (6/2) 札幌 (JR登別 ~札幌07:26~08:37)
Day 10 (7/2) 札幌
Day 11 (8/2) 小樽 (JR札幌~小樽06:12~07:10)
Day 12 (9/2)函館(小樽~函館06:38~11:13)
Day 13 (10/2) 函館
Day 14 (11/2) 函館~新千歲機場17:12~21:16,住新千歲機場內酒店
Day 15 (12/2) 06:00由機場酒店CHECK OUT,搭07:51-09:30札幌~成田~(之後只有幾個小時,未決定去邊) 18:10~22:30成田~香港

又有新Sim卡,
14天每日150mb(超額限速200kb),
好似此B mobile & 聯通更好用!
http://service.ocn.ne.jp/mobile/one/...evice/#note011
最重要係行NTT Docomo網絡,即是去東北& 北海道都得了?
限制是 不能Share wifi
如果稚內即日走會唔會趕左的?去唔去宗谷岬,去既話果面應該休緊市,冇咩野行(我上年3月去過),同埋巴士得果一部,如果趕唔上30MIN後既回程BUS就要留係果度2-3個鐘。 如果你去利尻島果面就冇問題
飛機王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-14, 12:11 PM   #273
clanyuen1
Crazy Gamer

引用:
作者: 飛機王 查看文章
如果稚內即日走會唔會趕左的?去唔去宗谷岬,去既話果面應該休緊市,冇咩野行(我上年3月去過),同埋巴士得果一部,如果趕唔上30MIN後既回程BUS就要留係果度2-3個鐘。 如果你去利尻島果面就冇問題
主要係去宗谷岬,
其他2個島不去,餘下可以睇既地方應該不多,所以下午/旁晚便回去(始終單程要5小時),又冇夜班JR,一係索性塔埋夜班巴士落旭川23:00-0600,時間上好就D,
旭川又未到雪祭,所以有D心大心細留耐D 或者留待之後幾日再返黎

此篇文章於 07-15-14 12:14 PM 被 clanyuen1 編輯。
舊 07-15-14, 12:55 PM   #274
飛機王
フィーナ~大好き~

註冊日期: Jun 2004
引用:
主要係去宗谷岬,
其他2個島不去,餘下可以睇既地方應該不多,所以下午/旁晚便回去(始終單程要5小時),又冇夜班JR,一係索性塔埋夜班巴士落旭川23:00-0600,時間上好就D,
旭川又未到雪祭,所以有D心大心細留耐D 或者留待之後幾日再返黎
http://www.soyabus.co.jp/rosen1.htm

宗谷岬巴士時間表,你可以計下邊段時間好..
影相+買手信30MIN應該夠,但你可以行下周圍,但要預2個鐘後先有bus
飛機王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-14, 12:12 PM   #275
ammms
渣根懦夫

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...40715/52693568

令我諗起北斗神拳

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.6 Hitomi ~清談館~ 1001 05-25-14 10:46 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 07:54 AM

手機版 | APP版