Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-22-14, 11:13 PM   #976
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
唔好意思,想問下各位意見,
book咗6月尾住池袋,如想即日來回河口湖睇富士山,會唔會太趕?
咁去新宿搭中央高速巴士富士湖線去河口湖,
車程大約需要幾耐?有冇需要預早去買巴士飛呢?
謝謝各位
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-14, 01:57 AM   #977
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:
作者: 暉暉816 查看文章
book咗6月尾住池袋,如想即日來回河口湖睇富士山,會唔會太趕?
謝謝各位
即日來回只可以睇到部份景點,去2小時,回又2小時,
當6:00出發,買埋便當搭7:00巴士,9:00到河口湖,玩到最後一班車17:00(唔好預太遲,一班巴士咋,小巴)返河口湖車站搭18:00巴士
點新宿,20:00返到新宿,如果唔住溫泉旅館我覺得OK既,

住新宿好D,由新宿西口巴士總站搭中央高速巴士富士湖線去河口湖,
2小時左右(同火車時間差不多),如果早上7點出發(新宿車站買便當上巴士食),去到河口湖9點,剛剛好有第一班觀光巴士
https://www.highwaybus.com/html/gp/f...ess/index.html
記得網上訂位先(全車指定席)

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...

此篇文章於 05-23-14 02:04 AM 被 clanyuen1 編輯。
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-14, 06:16 AM   #978
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
作者: clanyuen1 查看文章
即日來回只可以睇到部份景點,去2小時,回又2小時,
當6:00出發,買埋便當搭7:00巴士,9:00到河口湖,玩到最後一班車17:00(唔好預太遲,一班巴士咋,小巴)返河口湖車站搭18:00巴士
點新宿,20:00返到新宿,如果唔住溫泉旅館我覺得OK既,

住新宿好D,由新宿西口巴士總站搭中央高速巴士富士湖線去河口湖,
2小時左右(同火車時間差不多),如果早上7點出發(新宿車站買便當上巴士食),去到河口湖9點,剛剛好有第一班觀光巴士
https://www.highwaybus.com/html/gp/f...ess/index.html
記得網上訂位先(全車指定席)
多謝你的解答
想問多少少....
上網訂位係要即時過埋數定到時再俾?另外有冇話最遲要幾時訂(最1-2日定都得或早一星期)?
舊 05-23-14, 09:09 AM   #979
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
多謝你的解答
想問多少少....
上網訂位係要即時過埋數定到時再俾?另外有冇話最遲要幾時訂(最1-2日定都得或早一星期)?
唔洗過數

但係要留意佢最近有scheduled maintenance
有blog友自駕回程塞左6個鐘先出到黎東京(就上星期)...
亦有其他討論區表示坐巴士回程坐左5個鐘
唔知邊度有得CHECK施工完未...

我都係6月尾出發~去程用KANTO AREA PASS
本來回程坐巴士~睇黎可能要改番坐鐵道~我唔想在巴士呆5粒鐘...

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-14, 05:03 PM   #980
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:
作者: leotam3 查看文章
去龍飛可以住果度間溫泉, 有專車係青森站車到去龍飛
竟然, 不過我玩完龍飛沿日本海出返五所川原市果邊去埋芦野公園賞櫻, 雖然又係去過

舊 05-23-14, 09:40 PM   #981
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
引用:
謝謝各位
唔會,我都試過即日來回
不過我就坐鐵路去
鐵路一定好過巴士,巴士好大機會塞到HIHI

我記得去程早上大約2個鐘左右喇
要轉車去,坐富士山急行

盡早去啦,好多時午後富士山都有雲

此篇文章於 05-23-14 09:47 PM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-14, 10:31 PM   #982
飛機王
フィーナ~大好き~

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
唔會,我都試過即日來回
不過我就坐鐵路去

要轉車去,坐富士山急行

鐵路係咪新宿上車? 我唔係好鐘意搭巴士 富士山周遊劵都包?
飛機王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-14, 11:09 PM   #983
BOYBOYBOY

引用:
作者: 飛機王 查看文章
鐵路係咪新宿上車? 我唔係好鐘意搭巴士 富士山周遊劵都包?
當時我買左關東JR 3天 PASS
可以去到河口湖站,我記得轉去河口湖個站口SHOW PASS就入得去上車
係新宿坐到去大月站轉富士急行
http://www.jreast.co.jp/tc/fuji/about.html

河口湖巴士PASS 另外買

此篇文章於 05-23-14 11:11 PM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-14, 01:00 AM   #984
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
作者: Hitomi 查看文章
唔洗過數

但係要留意佢最近有scheduled maintenance
有blog友自駕回程塞左6個鐘先出到黎東京(就上星期)...
亦有其他討論區表示坐巴士回程坐左5個鐘
唔知邊度有得CHECK施工完未...

我都係6月尾出發~去程用KANTO AREA PASS
本來回程坐巴士~睇黎可能要改番坐鐵道~我唔想在巴士呆5粒鐘...
Thanks! 咁睇黎巴士除咗唔咗唔使點轉線外都好大隠憂....
可能揀鐵路去

引用:
唔會,我都試過即日來回
不過我就坐鐵路去

要轉車去,坐富士山急行

引用:
當時我買左關東JR 3天 PASS
可以去到河口湖站,我記得轉去河口湖個站口SHOW PASS就入得去上車
係新宿坐到去大月站轉富士急行
http://www.jreast.co.jp/tc/fuji/about.html

河口湖巴士PASS 另外買
Thanks!
想請問你JR 3天 PASS係咪8300yen那個?
呢個pass係咪包埋池袋、新宿岀發去到大月站嗰程車費架?
舊 05-24-14, 03:42 AM   #985
BOYBOYBOY

引用:
Thanks! 咁睇黎巴士除咗唔咗唔使點轉線外都好大隠憂....
可能揀鐵路去

Thanks!
包,JR都係

舊 05-24-14, 08:15 AM   #986
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
包,JR都係
Thanks!

河口湖個pass係咪只有兩天1000yen那種?
用2天pass其實算唔算抵(因為即日來回)
舊 05-24-14, 09:00 AM   #987
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
可能揀鐵路去

Thanks!
在可使用地區內,均可不限次數乘坐以下路線的特快列車(包括新幹線在內)、急行列車和普通列車(包括快速列車在內)的普通車廂指定座席和自由座席。

JR東日本線全線
東京單軌電車
伊豆急行線全線
富士急行線全線
上信電鐵全線
埼玉新都市交通(新穿梭)(大宮~鐵道博物館)

2014年4月1日(週二)之販售部分起

JR東日本線與東武鐵道線相互過軌的特快普通車廂指定座席如下所示:「日光號」、「Spacia日光號」、「鬼怒川號」、「Spacia 鬼怒川號」,以及東武鐵道線下今市至東武日光、鬼怒川溫泉的普通線(含快速列車)

舊 05-24-14, 11:06 AM   #988
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
Thanks!

河口湖個pass係咪只有兩天1000yen那種?
用2天pass其實算唔算抵(因為即日來回)
有兩種,視乎你去咩景點
基本上坐3個站都回本
http://bus.fujikyu.co.jp/transportat....html#PageLnk1

舊 05-24-14, 11:53 AM   #989
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
作者: money 查看文章
在可使用地區內,均可不限次數乘坐以下路線的特快列車(包括新幹線在內)、急行列車和普通列車(包括快速列車在內)的普通車廂指定座席和自由座席。
引用:
有兩種,視乎你去咩景點
基本上坐3個站都回本
http://bus.fujikyu.co.jp/transportat....html#PageLnk1
多謝兩位
舊 05-24-14, 12:49 PM   #990
BOYBOYBOY

引用:
多謝兩位
你打算去2日?

舊 05-24-14, 02:03 PM   #991
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
你打算去2日?
唔係,只係去一日河口湖,
但上網睇好似得兩種巴士pass,一種只在河口湖用,另一種去埋西湖,
但兩隻pass都係兩天用,冇一天pass,
所以至問一千yen買個2天pass但係只用一日會唔會抵用者。

咁依家知搭三程巴士都回到本,個pass都買得過。

另外想問大家意見,我如果買關東JR pass,
第一日去河口湖,第二日去橫浜,第三日未諗好,
其實咁樣個pass算唔算抵用?定好大機會要蝕?

此篇文章於 05-24-14 02:06 PM 被 暉暉816 編輯。
舊 05-24-14, 05:59 PM   #992
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
但上網睇好似得兩種巴士pass,一種只在河口湖用,另一種去埋西湖,
所以至問一千yen買個2天pass但係只用一日會唔會抵用者。

如果第3日只是留在東京都內範圍用
蝕...

如果想用盡d緊係坐新幹線去輕井沢避下暑

btw
河口湖有薰衣草祭wo
一日就走?

運氣好的話可以富士山+湖+薰衣草全景入鏡

舊 05-24-14, 06:23 PM   #993
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
蝕...

btw
河口湖有薰衣草祭wo
一日就走?

因為本身訂酒店同諗行程時冇預去睇富士山,
但依家有日空咗岀黎,又見有朋友啱啱去完河口湖(佢地住一晚),景色唔錯,
所以咪想即日來回囉。

我用乘換案內計過如果即日來回河口湖唔用pass,大約五千幾。
去埋橫浜共約七千幾yen,
只係第三日唔知用唔用到一千yen到車費。

此篇文章於 05-24-14 07:21 PM 被 暉暉816 編輯。
舊 05-24-14, 10:36 PM   #994
leotam3
God of Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
因為本身訂酒店同諗行程時冇預去睇富士山,
但依家有日空咗岀黎,又見有朋友啱啱去完河口湖(佢地住一晚),景色唔錯,
所以咪想即日來回囉。

我用乘換案內計過如果即日來回河口湖唔用pass,大約五千幾。
去埋橫浜共約七千幾yen,
只係第三日唔知用唔用到一千yen到車費。
排唔排到最後一日用, 去坐NEX?

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-14, 10:43 PM   #995
BOYBOYBOY

引用:

如果你係即日回來,夜晚你都會係都內用JR PASS 坐山手線或者其他線架嘛
點計都無所謂
最重要計過差唔多或有賺就算啦
回程可以去吉祥寺行下,多野買

舊 05-24-14, 11:53 PM   #996
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
蝕...

btw
河口湖有薰衣草祭wo
一日就走?

仲有芝桜睇
希望keep到下星期wwww

舊 05-25-14, 12:47 AM   #997
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: money 查看文章
仲有芝桜睇
希望keep到下星期wwww

佢6月底去無芝櫻嘛

芝桜上星期睇人地d相貌似已滿開

引用:
如果你係即日回來,夜晚你都會係都內用JR PASS 坐山手線或者其他線架嘛
點計都無所謂
如果只係河口湖+橫濱+東京都內~~其實唔洗買jr kanto pass了
河口湖去程巴士回程鐵路算了~~聽說去程不塞車~~回東京才塞到痴線

舊 05-25-14, 01:11 AM   #998
BOYBOYBOY

引用:
佢6月底去無芝櫻嘛

如果只係河口湖+橫濱+東京都內~~其實唔洗買jr kanto pass了
河口湖去程巴士回程鐵路算了~~聽說去程不塞車~~回東京才塞到痴線
樓主好似話去2日嘛
其中一日橫濱 當然唔好買jr pass,唔抵
因為港區未來個張仲抵玩,當年未加稅好似係840yen day pass
http://www.tokyu.co.jp/railway/ticke...ai_ticket.html

舊 05-25-14, 07:26 AM   #999
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
作者: leotam3 查看文章
排唔排到最後一日用, 去坐NEX?
JR關東張pass可以搭NEX架?係咪要換指定席飛?

引用:
點計都無所謂
引用:
佢6月底去無芝櫻嘛

等我計下條數圍唔圍到皮先,圍唔到至決定搭咩車同買唔買pass,
謝謝你!

引用:
樓主好似話去2日嘛
其中一日橫濱 當然唔好買jr pass,唔抵
因為港區未來個張仲抵玩,當年未加稅好似係840yen day pass
http://www.tokyu.co.jp/railway/ticke...ai_ticket.html
http://www.jreast.co.jp/tc/pass/yoko...natomirai.html
咁呢張呢?520yen咋。
但你嗰張東急pass係咪一定由涉谷起程?
由池袋搭副都心直駁東急東橫線去橫浜又用唔用到?

此篇文章於 05-25-14 08:58 AM 被 暉暉816 編輯。
舊 05-25-14, 09:36 AM   #1000
leotam3
God of Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
JR關東張pass可以搭NEX架?係咪要換指定席飛?

http://www.jreast.co.jp/tc/kantoareapass/index.html

換左指定飛就得: )
一係坐下新幹線去字都宮食餃子: )

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[漫畫] 八木教広「CLAYMORE」13年の歴史に幕 Vol.2丨 鳳熾魂 日本動漫畫討論版 767 02-14-15 05:16 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 09:09 AM

手機版 | APP版