Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-10-16, 11:57 PM   #176
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
御三家進化圖(誤)

對草主的印象已經回不去了
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-16, 12:03 AM   #177
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
http://www.nintendo.com.hk/pressrele..._release_3.htm

TVB版有無話幾時要跟住改?

舊 05-11-16, 12:25 AM   #178
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
『精靈寶可夢 太陽/月亮』最新宣傳影片(繁體字版)
https://www.youtube.com/watch?v=_O97Xb03EBY
引用:

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-16, 12:52 AM   #179
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: neo2046 查看文章
『精靈寶可夢 太陽/月亮』最新宣傳影片(繁體字版)
https://www.youtube.com/watch?v=_O97Xb03EBY
先不談1~151譯名

這個宣傳片的TITLE...人家日本可是寫了"超越自己吧(ジブンを超えよう)"的....
可不可以不要這麼頹只寫"最新宣傳影片"...

舊 05-11-16, 01:58 AM   #180
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
估唔到今次連台版同大陸的原本譯名都改埋喎
其中有部份有跟返小小港譯的味道(如大比鳥等)

此篇文章於 05-11-16 02:50 AM 被 lineage19 編輯。
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-16, 10:35 AM   #181
bomber
Crazy Gamer
失業大王

註冊日期: Mar 2005
其實與其將中文統一化不如將中文當地化仲好
由手機版發出
bomber 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-16, 10:53 AM   #182
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
到最後咪又係變成咁

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-16, 12:14 PM   #183
AkaIITO
Game Master

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0516 7568 0284
PSN  IDAkaIITo-L
中文左之後有冇得打中文名ORZ

舊 05-11-16, 12:43 PM   #184
yorkyork
God of Gamer

註冊日期: May 2010
如果改名可以打中文其實幾有吸引力
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-16, 12:46 PM   #185
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: AkaIITO 查看文章
中文左之後有冇得打中文名ORZ
如果有都有趣
3DS 本身日文漢字都好足

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-16, 05:02 PM   #186
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
堅持將比卡超改過返做比卡超~
今次第一眼草主好順眼⋯火主好怪

對多半日⋯我決定都係玩火主起家(xy隻火主實在唔岩我,我每集都必選火主)
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-16, 05:15 PM   #187
B..
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code3497 0569 5211
草主
外表:第一眼見到覺得樣衰 之後見到開翼圖就幾得意
屬性:草+飛...哈...哈哈...
火主
外表:還好 有種好似上一代咁由狐->魔法少狐->巫婆咁絕望既直覺
屬性:進上去大概+惡吧 係咁都OK
水主
外表:個身好怪 感覺上有D似AG隻圓球獅
屬性:睇唔出會加咩 不過主題夏威夷..到時應該有唔少水寵比大家選擇

Ggen: hkbinbin
Full Bokko: 222223SEW2
B.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-16, 05:58 PM   #188
swatty
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 信長 查看文章
如果有都有趣
3DS 本身日文漢字都好足
應該選語言後才跟輸入法
行機中文輸入得倉頡同注音
swatty 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-16, 01:53 AM   #189
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
作者: swatty 查看文章
應該選語言後才跟輸入法
行機中文輸入得倉頡同注音
同玩mh時一樣,用的日文漢字輸入應該都ok既
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-16, 12:52 PM   #190
6402oen
╮(╯o╰)╭

註冊日期: Jan 2003
tons of fan arts
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1217314

├┏╋┓┏┛─┃┃┗━┓─┤
 ├┃┃┃┗┓─┗╋┓─┗┓┤   【発売日】   :5月21日(金)
 ├┃┗╋━┛─┏┛┗━┳┛┤   【希望小売価格】:各2,000円
 ├┗━┫───┗━━┳┛─┤           (税抜価格1,905円)
 └──┗━━━━━━┛──┘
6402oen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-16, 02:02 PM   #191
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
應該會揀青翼蝠王版玩
草主最後進化會唔會著老西打煲呔

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝

此篇文章於 05-13-16 02:04 PM 被 W!LL 編輯。
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-16, 01:10 AM   #192
Nichiki

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
到最後咪又係變成咁
幾耐冇玩rating戰呀師兄?而家已經唔係一面倒廚袋獸嘅時代
諷刺前做下research
Nichiki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-16, 04:36 AM   #193
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: W!LL 查看文章
應該會揀青翼蝠王版玩
草主最後進化會唔會著老西打煲呔
日本有網民估今集3主會以馬戲為主題
草主會變飛刀男爵
水主會變小丑
火主變跳火圈老虎

睇個樣都幾大可能

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-16, 12:57 PM   #194
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
個人幾鐘意今集御三家. 貓狗?雀, 好大路
我暫時會選草主

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-16, 11:39 PM   #195
張飛後代
V-MAX

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 6402oen 查看文章
快D將個木木梟公仔商品化

肯定要揀佢...話知會被冰4倍...

舊 05-15-16, 12:08 AM   #196
nameH

3DS Friend Code3866 7960 0382
其實點解禦三家一定要係火草水?

都咁多代啦,格念惡呀,地雷水咁玩都得掛

呢d冇意義既傳統都唔知keep黎為乜

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-16, 01:13 AM   #197
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: nameH 查看文章

xy都算係有格念惡既(御三家第二屬)
而且你講既例子都係直接無效而唔係減半,同水火草唔可以相提並論,不過我冇認真數過有冇一set係減半既三屬互剋

再講呢d傳統一改實會有好多意見
最多都應該只會有雙重御三家(水火草一set,另外三屬相剋既第二set)
由手機版發出
issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-16, 01:18 AM   #198
Nichiki

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: nameH 查看文章

所以已經係進化加副屬
其實御三家唔係限死一定要火水草,
只不過呢三個屬係最基本令新手理解屬性相剋關係
換成你舉例嗰兩set唔係唔得,
不過已經出現無效化呢項進階設定,你叫新手點理解
Nichiki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-16, 01:51 AM   #199
nameH

3DS Friend Code3866 7960 0382
講真我唔相信「無效」係難理解,雙屬性咪仲難理解

唔通新手除左火水草禦三家乜pm都唔會用?sosad

依家你見佢水主造型已經出到技窮,唔拘泥於火水草先比到新鮮感架嘛

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待

此篇文章於 05-15-16 01:54 AM 被 nameH 編輯。
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-16, 02:19 AM   #200
HM

註冊日期: May 2007
火水草既相剋概念簡單到幼稚園都明嘛
唔駛背屬性表,有番少少科學常識已經明白
其他屬性相剋無咁簡單直接

進化後加第二屬性算係俾御三家實戰上多點變化
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NDS] 黄金の太陽 -漆黒なる夜明け- / Golden Sun Dark Dawn [日版已售] W!LL 手提遊戲機討論版 132 01-14-24 07:45 AM
[出售] 360 手掣 PC receiver, Pokemon Moon, 幻影異聞錄#FE, Wii Party U, PS FFIX enishi 買賣專區 2 12-18-16 12:31 PM
[宣傳] [同人活動] [TYPE-MOON ONLY] 復闕之月INCOMPLETE MOON Heather123 Cosplay同人MIX討論區 0 07-02-12 04:33 PM
ディアーリオ Rebirth moon Legend(Rebirth Moon加強版) 神祕人1號 電視遊戲討論版 14 05-27-10 11:49 AM
pokemon 唔係有兩隻0既咩? (Pokemon Saphire and Pokemon Ruby )請問邊隻先係好玩? CoCoFan 手提遊戲機討論版 5 01-04-03 06:29 PM

現在的時間是 03:12 AM

手機版 | APP版