Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-23-16, 09:30 AM   #251
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: Marco 查看文章
想問問大家係咪有d HDMI 分線器可以破解到 HDCP ?
Timeleak 啲卡只要cut斷個jumper就可以破HDCP。
但係我冇試過,因為之前買咗分線器。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-16, 11:11 AM   #252
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
引用:
作者: Marco 查看文章
請問師兄呢隻邊度會買到?
旺電?黃金?
好多電腦舖都有

HDCP スプリッター、PS3 HDCP解除
http://winning-11.com/archives/1651.html
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-16, 01:51 PM   #253
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
Timeleak 啲卡只要cut斷個jumper就可以破HDCP。
但係我冇試過,因為之前買咗分線器。
可惜我唔係用 Timeleak "

引用:
作者: K.LIFE 查看文章
好多電腦舖都有

HDCP スプリッター、PS3 HDCP解除
http://winning-11.com/archives/1651.html
放假出去留意一下先,感謝

舊 02-29-16, 01:36 PM   #254
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
1) Blackmagic intensity pro 4k同Elgato Game Capture HD60 Pro和avertech ExtremeCap U3 CV710,係1080p 60fps capture下,邊款好?有冇實際用家講下評價?睇amazon,Blackmagic的評價唔係好理想,而Elgato Game Capture HD60 Pro和avertech ExtremeCap U3 CV710比較多好平

2) 依家係咪流行用盒仔去cap?睇到好多都有盒仔出

舊 03-01-16, 12:43 PM   #255
Reticence
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2010
Wii U IDZEROIA
PSN  IDEdwin Chu
XBox Live GamertagEdwinChu
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
1) Blackmagic intensity pro 4k同Elgato Game Capture HD60 Pro和avertech ExtremeCap U3 CV710,係1080p 60fps capture下,邊款好?有冇實際用家講下評價?睇amazon,Blackmagic的評價唔係好理想,而Elgato Game Capture HD60 Pro和avertech ExtremeCap U3 CV710比較多好平

2) 依家係咪流行用盒仔去cap?睇到好多都有盒仔出
用緊HD60 Pro, CAP過HALO5同廢渣, 你自己睇下
https://www.youtube.com/watch?v=fWzsxz4IDg0
https://www.youtube.com/watch?v=rvTbH-rsFqI

想用黎直接係電腦到睇住玩既話當你電腦做緊其他野果陣個畫面其實會lag(可能我電腦唔夠勁啦, i7 4790k/980,我諗係佢個軟件問題), 不過佢有lag-free pass-through, 接返出去我第2個mon黎玩就冇咩野

此篇文章於 03-01-16 12:52 PM 被 Reticence 編輯。
Reticence 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-16, 06:14 PM   #256
RPG之鬼

引用:
作者: Reticence 查看文章
用緊HD60 Pro, CAP過HALO5同廢渣, 你自己睇下
https://www.youtube.com/watch?v=fWzsxz4IDg0
https://www.youtube.com/watch?v=rvTbH-rsFqI

想用黎直接係電腦到睇住玩既話當你電腦做緊其他野果陣個畫面其實會lag(可能我電腦唔夠勁啦, i7 4790k/980,我諗係佢個軟件問題), 不過佢有lag-free pass-through, 接返出去我第2個mon黎玩就冇咩野

個人想買HD60 Pro但搵唔到香港邊樹有得買
BLACKMAGIC的AMAZON評價實在太嚇人了
AVERMEDIA睇咗LGX同CV710,其實差唔多,都係硬件要勁

舊 03-01-16, 07:52 PM   #257
Reticence
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2010
Wii U IDZEROIA
PSN  IDEdwin Chu
XBox Live GamertagEdwinChu
引用:

個人想買HD60 Pro但搵唔到香港邊樹有得買
BLACKMAGIC的AMAZON評價實在太嚇人了
AVERMEDIA睇咗LGX同CV710,其實差唔多,都係硬件要勁
其實我都係amazon買
Reticence 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-16, 10:41 PM   #258
gsw
らんらんる

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code2981 6141 9325
PSN  IDGODSCORPIONJP
用梗cv710,

但一買番彌用都未用過就發現條usb3.0線係壞既。

之後拎去代理換完,條線簡唔中都係會有問題。

2009年11月17日2:01AM
2010年9月30日14:04PM
2012年2月29日10:55PM
gsw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-16, 11:20 AM   #259
RPG之鬼

引用:
作者: gsw 查看文章
用梗cv710,

但一買番彌用都未用過就發現條usb3.0線係壞既。

之後拎去代理換完,條線簡唔中都係會有問題。
買了LGX回來才看到你的POST
好不好用?有冇硬壓H264?用RAW又點樣

用咗陣LGX發覺
1) 用佢本身個硬壓H264最大設定並SAVE去SSD時,可以達到1080p 60fps,畫質更唔錯,十分開心。今晚返去再試埋佢個剪片睇下得唔得。
2) 用POTPLAYER同VLC做CAPTURE時會冇聲!!!!!用AMAREC就可以有聽有影
3) 做1080P60FPS的RAW並SAVE去單一隻SSD係唔夠快!睇我部機最多係60fps中行到40fps左右。唔通要買多隻行RAID0?不過暫時睇用LAG壓行1080P30FPS都沒有問題

舊 03-02-16, 12:19 PM   #260
nakakula

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:

用咗陣LGX發覺
1) 用佢本身個硬壓H264最大設定並SAVE去SSD時,可以達到1080p 60fps,畫質更唔錯,十分開心。今晚返去再試埋佢個剪片睇下得唔得。
2) 用POTPLAYER同VLC做CAPTURE時會冇聲!!!!!用AMAREC就可以有聽有影
3) 做1080P60FPS的RAW並SAVE去單一隻SSD係唔夠快!睇我部機最多係60fps中行到40fps左右。唔通要買多隻行RAID0?不過暫時睇用LAG壓行1080P30FPS都沒有問題
你部PC係乜 ?

我想知仲有冇其他方法解決到HDCP ? 我都係用 Elgato HD60 ,直駁冇問題但用PC Capture 時1080i60p的右邊會多一個紅色交叉寫住HDCP俾我冇畫面 ....

我的setting :

nakakula 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-16, 12:28 PM   #261
gsw
らんらんる

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code2981 6141 9325
PSN  IDGODSCORPIONJP
引用:

用咗陣LGX發覺
未試過用raw
錄片我都只係測試用
直播應該條線問題同ram關係,一就炒軟件一就藍畫面。
加到32gb ram後冇特登再試,我買彌都係為左win入面打到機用。

2009年11月17日2:01AM
2010年9月30日14:04PM
2012年2月29日10:55PM
gsw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 07:10 PM   #262
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2006
小弟也有購入一些capture設備,有些問題想請教一下:

1. 我的capture card是HD60, 請問有使用此型號的朋友, 平時是使用什麼軟件直播/record? 是官方軟件? 還是OBS?

2. 我有時候也會用PC打機,有另外使用獨立音響,原本打算是兵分兩路,PC > 光纖 > 獨立音響 and
PC > HDMI > HD60
但是要HDMI出聲,需要與3.5MM的線路混合輸出,因為windows只能選擇一個聲音輸出, 所以光纖就會無聲,請問有沒有朋友知道如何解決?
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-16, 03:31 PM   #263
RPG之鬼

引用:
作者: 112914 查看文章
小弟也有購入一些capture設備,有些問題想請教一下:

1. 我的capture card是HD60, 請問有使用此型號的朋友, 平時是使用什麼軟件直播/record? 是官方軟件? 還是OBS?

2. 我有時候也會用PC打機,有另外使用獨立音響,原本打算是兵分兩路,PC > 光纖 > 獨立音響 and
PC > HDMI > HD60
但是要HDMI出聲,需要與3.5MM的線路混合輸出,因為windows只能選擇一個聲音輸出, 所以光纖就會無聲,請問有沒有朋友知道如何解決?
不是用HD60的用家
1) 直播當然是MON或電視,AMARECTV係十分好用的直播/錄影軟件,即使ver 4加了水印都係咁講。POTPLAYER也不錯,但對某些牌子/型的兼容不太好。官方要睇下邊款,以前用過些會令人想將它列入黑名單裡。
2) 只要hdmi有聲入就可以係喇叭出聲,但留意會視乎你的播放器而決定,有些好難set但有些好易set,好似我隻lgx咁,用potplayer係正常set capture的地方set完都唔會有聲,但入filter裡開嘢,開一開就有聲,奇怪。但用amarectv時,只要set返聲音係個播放器就可以有聲,十分方便

此篇文章於 03-07-16 03:37 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-17, 06:04 PM   #264
RPG之鬼

有沒有人用緊BLACKMAGIC INTENSITY PRO 4K錄PS4?

舊 02-13-17, 09:49 PM   #265
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
有沒有人用緊BLACKMAGIC INTENSITY PRO 4K錄PS4?
me,

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-17, 09:57 PM   #266
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
me,
Me2,不過已經張卡插左比WIIU用
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-17, 11:43 PM   #267
RPG之鬼

大好了,終於找到人可以問嘢
我都買咗但發現有幾個問題
1) MEDIA EXPRESS沒有聲,據佢地個FORUM啲人講話因為係專業軟件所以只有OUTPUT去其他地方先會有聲,唔係化
2) 我是用AMARECTV錄,唔知點解有各種怪現像,例如畫面會突然停幾秒先再郁,又會無端端冇聲,有時更會全畫面變成藍色畫面……用唔到YUV黎錄(係AMARECTV個網話可以,網上其他地方也說得,PS4的設定已經是全自動),入PS4只能用59.94,但網上有人話用60FPS錄??
已經用最新Desktop_Video 10.8.4再加佢地SPEED TEST試咗部機可以錄到1080P 10BIT 60FPS但都有呢啲問題……奇

此篇文章於 02-13-17 11:46 PM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 02-14-17, 12:40 PM   #268
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
大好了,終於找到人可以問嘢
我都買咗但發現有幾個問題
1) MEDIA EXPRESS沒有聲,據佢地個FORUM啲人講話因為係專業軟件所以只有OUTPUT去其他地方先會有聲,唔係化
2) 我是用AMARECTV錄,唔知點解有各種怪現像,例如畫面會突然停幾秒先再郁,又會無端端冇聲,有時更會全畫面變成藍色畫面……用唔到YUV黎錄(係AMARECTV個網話可以,網上其他地方也說得,PS4的設定已經是全自動),入PS4只能用59.94,但網上有人話用60FPS錄??
已經用最新Desktop_Video 10.8.4再加佢地SPEED TEST試咗部機可以錄到1080P 10BIT 60FPS但都有呢啲問題……奇
1, sound in 你當sound 咭咁去set in/output 左佢先有聲....
2,drop frame好難講乜事,不過多數hddno buffer drop

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-17, 10:10 AM   #269
RPG之鬼

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
1, sound in 你當sound 咭咁去set in/output 左佢先有聲....
2,drop frame好難講乜事,不過多數hddno buffer drop

再問多少許
1) 你是用甚麼HDMI線?VERSION是幾多?
2) 你有沒有試過係 PS4 LOAD SAVE 果個黑底白框畫面裡沒有嘢顯示出黎?
3) 你是用呢一個DRIVER?

我發現只要入一些單一顏色多的畫面,例如LOAD SAVE的黑底白框,或人中之龍極打完敵人之後的藍畫面效果,甚至是在未LOAD GAME的選遊戲的畫面,都會因為單一顏色佔的比率高就令到張卡斷SIGNAL

此篇文章於 02-15-17 10:19 AM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 02-20-17, 02:37 AM   #270
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2006
打擾了
請問有無人有破解HDCP的經驗?
淘了解碼器回來(非傳說小白盒,因不知道是否支援HDMI 5.1 / 7.1 / DTS)

PS3 / IPad ====> HDCP解碼器 ====> HD60 ====> Mon

Mon成功有畫面(未裝HDCP解碼器時,無畫面),但OBS與官方直播軟件都截不到畫面(官方軟件甚至有HDCP警告)

請問有沒有人知道是什麼情況?

謝謝
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-23, 01:30 AM   #271
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
武藤遊戲 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:31 AM

手機版 | APP版