Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-24-14, 10:22 AM   #1101
FREDDY@o@
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
作者: ouki 查看文章
SELL邊個?....妹?...真由美以外有那個女角得?

同高智能一樣......雷神識飛.....禁仲係咪賽車
個人口味: 莉娜/ 會長/ 亞夜子/ 光井 都幾好, 只係果兩件8婆太突出影響整體印象

四軀兄弟旋風麥林可以出旋風飛出賽道, 巨霸可以壓爆人架車, 根本唔使玩, 成套野fail

舊 06-24-14, 10:26 AM   #1102
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
套作品就不停用疑似科學理論去解說件事,風格係咁,就唔可能講句龍珠超武大會咁帶個去

既然連個旁人都分析到件事,
無理由大會一開始唔會做對應,除非委員無腦,又或者AA mine係神先做到。

唔係唔比屈機,
但把旁人智力拉低到某個水準,咁睇主角單方屈機係好無聊

前面幾場已經零描寫對手,零緊張感
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 10:27 AM   #1103
飛燕
懺悔不用等

引用:
SELL邊個?....妹?...真由美以外有那個女角得?

同高智能一樣......雷神識飛.....禁仲係咪賽車

書有好多所謂設定去說服讀者.....但冇那D所謂設定仲好.....

講到唔想再講....如果要用合理的角度去睇E套野係冇可能.....

以現實都係合理....直接買硬件比自己REBULID易...人工要錢GA
對唔住我在另一個地方跟人插過飛天這問題

而同樣
在Sin,你識飛
對面Kaga咪分身,咁咪好睇羅,明未?
舊 06-24-14, 10:34 AM   #1104
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 飛燕 查看文章
套作品就不停用疑似科學理論去解說件事,風格係咁,就唔可能講句龍珠超武大會咁帶個去

無理由大會一開始唔會做對應,除非委員無腦,又或者AA mine係神先做到。

唔係唔比屈機,

所以作者為咗提昇緊張感嘅方法咪攞男學生做祭品
不過結果只係再一次話俾你聽主角=上帝,主角同伴=人,其他人=豬啫

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 10:36 AM   #1105
FREDDY@o@

引用:

唔係唔比屈機,

所有野都係上帝做出來 > 主辦方對應, 主辦事前預計唔到有個神來參賽. 當然主要原因係作者要打飛機, 所以寫到主辦/ 其他對手係人頭豬腦

零描寫方面正確, 某d角色會好少少 (eg, 朱雀之後會無雙)
其實就算有描寫都唔會緊張, 大家都知上帝無敵

舊 06-24-14, 10:41 AM   #1106
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:

唔係唔比屈機,

先描寫對手點勁點勁之後 一頁打爆他?
歷屆王者的強校打預賽同路人打都要緊張感
仲叫咩強校...

你話廢校打上黎爭取好成績就話咋

雖然動畫沒畫出黎
但一條紅鳥 也是秒其他校的人
又係強者打弱者
係分組預賽中 強者秒路人是很正常的
只是哥哥大人為了必勝 直接用不犯規+需要使用者本錢的狗招

特別是預賽 自己打出最好成績 不是和別人直接鬥,出右招不會影響到人
對手有實力你自己也可以用自己得意技打出100分

引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
所有野都係上帝做出來 > 主辦方對應, 主辦事前預計唔到有個神來參賽. 當然主要原因係作者要打飛機, 所以寫到主辦/ 其他對手係人頭豬腦

零描寫方面正確, 某d角色會好少少 (eg, 朱雀之後會無雙)
其實就算有描寫都唔會緊張, 大家都知上帝無敵
反正勁人就是能進級到決賽 (打輸主角是另一回事)

>即係打拳擊一個重量級唔洗減磅跑落去打蠅量級
>係作者個大腦中完全無問題

主要是這句
太好玩...根本禁止勁人參賽一樣 (但大部分作品可套用)

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 06-24-14 10:46 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 10:43 AM   #1107
飛燕
懺悔不用等

打OO都有分有趣唔有趣,世上打O作品很多
唔有趣的部份打左幾集

正常呢種進度情況
「敵人」「對手」會出來反應下,或者恥笑下再表現這敵人更屈機之類,但呢套無

觀眾食花生吹水個反應又太細,直直坐
如果係神技,旁邊D人反應大少少得唔得? 行緊神蹟啊
舊 06-24-14, 10:52 AM   #1108
FREDDY@o@

引用:
唔有趣的部份打左幾集

正常呢種進度情況
「敵人」「對手」會出來反應下,或者恥笑下再表現這敵人更屈機之類,但呢套無

恥笑由森崎負責, 另外對手係有反應的(雫射完飛碟朱雀們討論件事), 我無認真睇動畫唔知有無做到
旁人既反應其實都算大(非肢體動作), 之後會多左好多專業人士來觀戰, 一樣唔知動畫有無做

舊 06-24-14, 10:54 AM   #1109
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: pet3 查看文章
先描寫對手點勁點勁之後 一頁打爆他?
歷屆王者的強校打預賽同路人打都要緊張感
仲叫咩強校...

你話廢校打上黎爭取好成績就話咋

雖然動畫沒畫出黎
但一條紅鳥 也是秒其他校的人
又係強者打弱者
係分組預賽中 強者秒路人是很正常的
只是哥哥大人為了必勝 直接用不犯規+需要使用者本錢的狗招

特別是預賽 自己打出最好成績 不是和別人直接鬥,出右招不會影響到人
對手有實力你自己也可以用自己得意技打出100分
)
所謂描寫對手唔係限定當場面前個位選手
9校裡面對其他校中的強者完全零描寫,問題係呢度

正常集數應該會可能分一部份比其他校做表演,
如果進度慢會係其中一集結尾放敵表演出黎引人睇下一集,唔會打足幾集飛機,這是正常改編編劇應該要做既事,呢個手法係gundam bf做過既

透過兩方表演去醞釀後面的強者對決,是很基本手法
舊 06-24-14, 10:56 AM   #1110
飛燕
懺悔不用等

引用:
恥笑由森崎負責, 另外對手係有反應的(雫射完飛碟朱雀們討論件事), 我無認真睇動畫唔知有無做到
旁人既反應其實都算大(非肢體動作), 之後會多左好多專業人士來觀戰, 一樣唔知動畫有無做
個反應真係同吹水一樣,無肢體動作,而且大家反應好平常好似唔出奇咁
所以才會有疑問「如果是幾常見的手法,點解大會無前例對應」

對手直頭無登場

此篇文章於 06-24-14 10:59 AM 被 飛燕 編輯。
舊 06-24-14, 10:57 AM   #1111
pet3
The One

引用:
唔有趣的部份打左幾集

正常呢種進度情況

上邊就說過嘛
就只是比較有效率的范圍技
劇中有臉主角好多人做到相似的效果
所以其實只是普通料
就好似上集的玩具,有d人覺得好像做到出神兵比朋友咁
但一開始就只是玩具嘛

另外小說
好像是一句是 過去有人做過 地圖炮連射
但自己打到後邊無力

講射擊預賽
有技巧無超量mp的人
不會射地圖炮,會選正常射,因為沒自信可轟炸足全場

有技巧有超量mp的人
可以用正常射,但不絕對保證拿100分
所以用地圖炮 確保100分 (因為香菜要盡可能拉開距離)
算是相信哥哥/自己能力的賭博吧 (雖然哥哥一定計過能成功先做)

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 06-24-14, 11:01 AM   #1112
pet3
The One

引用:
所謂描寫對手唔係限定當場面前個位選手
9校裡面對其他校中的強者完全零描寫,問題係呢度

正常集數應該會可能分一部份比其他校做表演,
如果進度慢會係其中一集結尾放敵表演出黎引人睇下一集,唔會打足幾集飛機,這是正常改編編劇應該要做既事,呢個手法係gundam bf做過既

透過兩方表演去醞釀後面的強者對決,是很基本手法
我們最大的分歧就是
我們在談小說
你在談動畫

動畫是沒演出啦
但小說是有講紅鳥果邊

但細佬祥是是直接鬧作者有無腦.......(而且他的問題是個個作品都能套用)

FGO 目標預算
舊 06-24-14, 11:01 AM   #1113
FREDDY@o@

引用:
個反應真係同吹水一樣,無肢體動作,而且大家反應好平常好似唔出奇咁
1高同學無反應好正常, 一來佢地一早知大家戰術, 二來雫本身已經好勁; 外人既反應無用到動作去描寫, 但其實有好多側面描寫的, 例如上面講既朱雀一眾/ 專業人士/ 仲有個打飛機圖鑑唔知乜鬼大學魔法大全

大會無前例對應, 因為唔係常見手法, 只能講主辦同歷屆參賽者豬腦

舊 06-24-14, 11:02 AM   #1114
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:

對手直頭無登場
其實我覺得呢度牽涉演出同作畫
因為咁多集以來,我覺得表面上少崩,但實際犧牲左好多人物表情演繹
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 11:03 AM   #1115
飛燕
懺悔不用等

唔好意思,我寫"觀眾"會好D

我指出緊動畫問題Je

引用:
1高同學無反應好正常, 一來佢地一早知大家戰術, 二來雫本身已經好勁; 外人既反應無用到動作去描寫, 但其實有好多側面描寫的, 例如上面講既朱雀一眾/ 專業人士/ 仲有個打飛機圖鑑唔知乜鬼大學魔法大全

大會無前例對應, 因為唔係常見手法, 只能講主辦同歷屆參賽者豬腦
如果大會無前例 > 其他觀客應該無見過 > 咁觀客應該好大反應 > 但就係無
如果觀客唔驚奇 > 專業(大會)應該有見過/前例 > 咁就有對應 > 例如把彈道範圍拉大

所以正常觀眾先會有"不合理"的想法

此篇文章於 06-24-14 11:08 AM 被 飛燕 編輯。
舊 06-24-14, 11:05 AM   #1116
FREDDY@o@

引用:
唔好意思,我寫"觀眾"會好D

我指出緊動畫問題Je
觀眾反應會有, 但不是射擊項目. 觀眾反應留來幫個妹打飛機

舊 06-24-14, 11:15 AM   #1117
飛燕
懺悔不用等

引用:
觀眾反應會有, 但不是射擊項目. 觀眾反應留來幫個妹打飛機
I mean我前面寫"讀者" 但我其實講緊動畫的觀眾
舊 06-24-14, 11:23 AM   #1118
FREDDY@o@

引用:
如果大會無前例 > 其他觀客應該無見過 > 咁觀客應該好大反應 > 但就係無
如果觀客唔驚奇 > 專業(大會)應該有見過/前例 > 咁就有對應 > 例如把彈道範圍拉大

所以正常觀眾先會有"不合理"的想法
9成觀眾都唔係魔法師只係連想子都睇唔到既普通人(靠瑩光幕顯示先知出緊魔法), 佢地其實唔知d選手做緊乜, 見到瑩幕顯示d想子飛來飛去就好開心嗌下, 所以觀眾係唔識分勁唔勁
至於大會就明顯豬腦

舊 06-24-14, 12:30 PM   #1119
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
小說唔知,但就咁睇動畫,好明顯係好多基本要有的都無……一般yy小說主角開弱智光環都有個傻仔做對手俾佢威威……但依家偽朱雀這偽宿敵都零描寫,得主角與他的快樂同伴打史來姆……咁好睇係邊?
見你地話九校戰好睇我先唔棄船住啊……

舊 06-24-14, 12:32 PM   #1120
pet3
The One

引用:
作者: 尼路 查看文章
小說唔知,但就咁睇動畫,好明顯係好多基本要有的都無……一般yy小說主角開弱智光環都有個傻仔做對手俾佢威威……但依家偽朱雀這偽宿敵都零描寫,得主角與他的快樂同伴打史來姆……咁好睇係邊?
小說演出 和動畫演出 不同
我們控制不到啊

FGO 目標預算
舊 06-24-14, 01:11 PM   #1121
FREDDY@o@

動畫staff都無認真睇過本書

舊 06-24-14, 01:12 PM   #1122
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
引用:
以現實都係合理....直接買硬件比自己REBULID易...人工要錢GA
普通商品就係
軍事大國點會咁低威呀

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 01:49 PM   #1123
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: pet3 查看文章
小說演出 和動畫演出 不同
我們控制不到啊
這是重點啊,現在應該不少人都是在評動畫不是評小說吧
無論小說有幾紅幾精妙都好,動畫表達差就係差

舊 06-24-14, 01:52 PM   #1124
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
引用:
作者: 尼路 查看文章
我見到個中咗伏嘅傻仔

舊 06-24-14, 02:03 PM   #1125
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 神龍 查看文章
我見到個中咗伏嘅傻仔
好傻好天真

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「.hack//」総合THREAD money 日本動漫畫討論版 157 11-18-22 07:04 PM
[PSV] 魔法科高校の劣等生 Out of Order 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 30 12-16-14 08:22 PM
出售日文輕小說(魔法科高校の劣等生/変態王子と笑わない猫),同人誌 sam55699 買賣專區 3 08-27-14 05:55 PM
あなたの力でBD化プロジェクト 総合THREAD money 日本動漫畫討論版 36 02-23-13 07:18 PM
[動畫] Lass「11eyes」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 239 12-20-12 11:23 PM

現在的時間是 02:42 AM

手機版 | APP版