Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-20-15, 06:07 PM   #526
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
可以唔殺就唔殺
殺左都冇辦法
其實羅倫都一樣盡力不殺架?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 06:08 PM   #527
mok
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我又覺得唔可以比較
Kira普通人環境成長
如果係我被形勢所迫去左戰場而我又有高超技術可以擊退敵人而不殺我都唔會殺人
不殺理念冇問題最多話佢方法有問題會有敵人飄流死
由手機版發出
分別好大,因為"殺"是讓人即死,而"不殺"是讓人漂流死或被別人撿尾刀殺死,過程更屈辱更痛苦,但基拉就是覺得"反正敵人不是直接死在我的手上,就算結果更慘都沒關係了,我雙手很乾淨啊"。製作群這種心態不被人罵死才怪。而且seed d時,甚至用各種描寫手法(如殺紅眼,殺恩人),把在戰場上"殺"描繪成扭曲和不道德,根本是矯情和虛偽的極致。
(其實這些已經是十年前的討論了……)
mok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 06:20 PM   #528
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
戰場其實應該有回收班

好多高達主角因為平民出身,好多開頭隔住駕駛倉都意識唔到殺人,寶爺同賴巴0既橋段其實差唔多套套高達都有

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 06:20 PM   #529
mok

引用:
作者: LR猫 查看文章
佢打落首艦度其實已經可以死好多人:o)
純粹自我感覺良好
戰艦太大,基拉射爆艦橋死少少人也不太明顯,而同一道理,基拉削人棍,敵人最後死掉都當不關自己事……根本是同一種思考邏輯。總之製作群繼續把他描繪成溫柔仁愛的大聖人。

我記得黑礁中有一幕,是利穎射殺一班投降兵,這時達奇制止她,抽住她的衣服說,諷刺說:"你很想殺人嗎?那上鐘樓射殺路過的小童吧!"達奇做人有底線,這沒問題,而達奇更明白就算自己有底線,自己依然是黑暗中人,絕不會自翊或要製作群把他描繪成聖人。這就是達奇和基拉不同的地方,也是為什麼大家對黑礁很受落,但對seed痛罵的理由。
舊 10-20-15, 06:22 PM   #530
真!DC
Banned User
奉行我道

點解你地會咁諗
最多話kira天真冇諗咁多
而且一般背包還是有推進力
戰後亦應該有人會救
就算會有人尾刀
比起見即殺死人數目確實會減少

另外捧唔捧做聖人係製作組問題不是角色問題喇

利申
Seed我覺得好睇
Seed d 係我覺得最糞動畫(不止gundam)之一
由手機版發出

此篇文章於 10-20-15 06:27 PM 被 真!DC 編輯。
舊 10-20-15, 06:25 PM   #531
mok

引用:
作者: 真!DC 查看文章
點解你地會咁諗
最多話kira天真冇諗咁多
而且一般背包還是有推進力
戰後亦應該有人會救
就算會有人尾刀
比起見即殺死人數目確實會減少
由手機版發出
我不想繼續十年前的討論,因為在我眼中,一切已經蓋棺定論。你喜歡怎樣想就怎樣想吧。
舊 10-20-15, 06:29 PM   #532
真!DC
Banned User
奉行我道

所以唔同人有唔同睇法
我睇法你當係另一角度觀點吧
由手機版發出
舊 10-20-15, 06:39 PM   #533
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
基拉我比較同意係制作群問題,因為SEED時可以接受,但SEED-D就糞到……明明同一個人同一種做法,你將佢提升到上神位就成件事唔同晒
簡單例子,SEED時係玩MGS可不殺則不殺,但對面成班友衝出來都要殺的啦,邊麻得切。SEED-D就係你唔止唔殺重CQC晒對家成個基地重要唔扣血?開外掛都唔洗咁嘛?重要明明唔太關你事亂入阻住晒。

舊 10-20-15, 06:44 PM   #534
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
其實基拉最乞我憎係佢自己唔殺又要迫人跟佢唔殺,你估個個都好似你咁好技術咩

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 06:55 PM   #535
(=v=)b
God of Gamer
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: mok 查看文章
在第三集播完之後,已經立即有人把這作品和seed的"不殺"比較了,而且觀眾都很受落三日月的表現,甚至說在三日月臉前,希羅都是一個大好人。
2個又唔同既~三日月為生存~希羅為革命~好難講好唔好人~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 07:01 PM   #536
mok

引用:
作者: 尼路 查看文章
基拉我比較同意係制作群問題,因為SEED時可以接受,但SEED-D就糞到……明明同一個人同一種做法,你將佢提升到上神位就成件事唔同晒
簡單例子,SEED時係玩MGS可不殺則不殺,但對面成班友衝出來都要殺的啦,邊麻得切。SEED-D就係你唔止唔殺重CQC晒對家成個基地重要唔扣血?開外掛都唔洗咁嘛?重要明明唔太關你事亂入阻住晒。
突然間好有同感

用回黑礁的例子,就是達奇反對殺投降兵,但仍有自覺,知道自己"殺人越貨",是黑暗世界的人,那大家自然不反感。
假如有一天,廣江禮威不知發什麼神經,說達奇反對殺投降兵後自翊為光明世界的人,甚至跟大家談仁義道德,那大家肯定會反感,甚至連洛奇都會瞧不起他。而偏偏基拉的做法,正正是這個做法。
而且進一步來說,敵方雜魚是用來死的,這是動漫傳統,觀眾對基拉放生一班雜魚,心裏並不會特別感激。
舊 10-20-15, 07:13 PM   #537
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
k神前段唔殺人係為左第32集鋪路0者
32集之後就........

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 09:03 PM   #538
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
估唔到一講SEED同SEED-D,大家又燥動起嚟~

在下咁睇:用煌同三日月比係唔公平,一個係神佢有有揀點玩,一個係凡人掙扎求存無得揀,好難拉埋嚟講⋯⋯

「不殺」係好定唔好,有個更好例子,Endless Waltz末段都係玩呢味,結果不言而諭。

-----

都係講返鐵孤。

A・大叔就算吐到便當,以佢嘅傷勢重成咁,真係「醫返都漏水」,佢加入鐵華團,又唔知畀個咩位佢

B・一個唔覺意,原來大少姐都變咗無家可歸嘅孤兒。編劇果然係最狠。

C・呢個故講得通,一日都係兩邊班成年人廢先搞成咁:一邊有齊優勢兵力兼先機都唔用亂咁嚟搞大到收唔到科;另一邊就裝腔作勢其實係死狗,唉~

舊 10-20-15, 09:25 PM   #539
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: ikari28 查看文章
我都有諗過呢樣野
例如同伴死一個,係OP 就唔見一個
唔需要講得太明
高招的幾秒畫面夠令人意會到就夠

只要製作團隊有心跟通過新安保法"贈興"
已經有繼續追看的誘因

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-15, 02:49 AM   #540
Ishimura
Game Master
兼職提督業

機動戰士鋼彈MOVIE大戰 鐵血惡魔VS天降使者

其實兩邊的世界觀可以溝埋玩雙主角無違和,加入機戰的好材料
Ishimura 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-15, 09:33 PM   #541
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
遲D飛上宇宙都係赤膊?
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-15, 09:37 PM   #542
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: Avelcain 查看文章
遲D飛上宇宙都係赤膊?
ED有太空衣啦

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-15, 09:43 PM   #543
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Avelcain 查看文章
遲D飛上宇宙都係赤膊?
希羅係宇宙着過背心配單車褲

要玩都玩第二樣

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-15, 09:44 PM   #544
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
咁要裸體啦喎 為了同步率(?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-15, 10:20 PM   #545
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LR猫 查看文章
ED有太空衣啦
仲要跖係白色~

舊 10-21-15, 10:41 PM   #546
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
方便插線先唔著姐
要上宇宙就要著架啦

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-15, 12:01 AM   #547
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
JJ台可能已經知道呢套係黑馬
不停喺廣告時段出現
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-15, 08:10 AM   #548
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: aquarius 查看文章
JJ台可能已經知道呢套係黑馬
不停喺廣告時段出現
無睇過廣告, 大慨都譯到第二、三話, 應該察覺到咩事~

舊 10-22-15, 08:24 AM   #549
真!DC
Banned User
奉行我道

想太多了
笨大要求吧
由手機版發出
舊 10-22-15, 12:45 PM   #550
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
j2個廣告...唔講個配音背稿
d內容都唔多岩...咩為和平而戰...

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Gundam, 機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ, 鐵血孤兒

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 監督:水島精二 X 脚本:虚淵玄 新作映画「楽園追放」11月15日公開決定!丨東映アニメーション制作 money 日本動漫畫討論版 93 01-27-24 04:49 PM
[動畫] あの花スタッフ最新作「心が叫びたがってるんだ」9月19日公開丨監督:長井龍雪 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 129 11-28-19 05:23 PM
[動畫] 「天体のメソッド」総合THREAD丨原案・脚本 久弥直樹 money 日本動漫畫討論版 113 10-30-19 03:32 PM
[動畫] 「乱歩奇譚 Game of Laplace」#01「人間椅子(前編)」丨監督:岸誠二 脚本:上江洲誠 money 日本動漫畫討論版 70 09-19-15 02:26 PM
[動畫] 「UN-GO」第1話「舞踏会の殺人」丨水島精二監督 會川昇脚本 ボンズ制作 money 日本動漫畫討論版 23 11-20-11 12:30 PM

現在的時間是 08:26 PM

手機版 | APP版