Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 09-24-09, 12:12 AM   #76
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 邪氣小貓 查看文章
原來係咁~

不過 pin hole effect =/= 暗角喇從來都...
因為機的那個pin-hole 效果係假造出黎的....個暗角超假超難看....
同真的pin hole個味道同自然感差好遠的.....

要影真pin hole就要自製了....

但我這支鏡頭邊沿有直接的強失光光學缺憾....
可以直接到到這效果...
不用假造效果....

舊 09-24-09, 12:14 AM   #77
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
果張相是我在天秤駕駛室內的儀表板display
40.2<<<是指吊物離駕駛室40.2M
4.8T<<<是指當時吊重量4.8Tons
100%<<是指拗力已去到100%, working load已經到極限
黃燈<<<警告, 負重已到100%
紅燈<<<警告, 負重達120%

仲有好多儀表display, 就好似駕駛機械人咁XD
明白....唔怪得看來咁似氧氣質量計....

另外....小餅的014好讚...但個效果係點做出黎的..??

此篇文章於 09-24-09 12:17 AM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-09, 12:28 AM   #78
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
引用:
作者: M-eye 查看文章
因為機的那個pin-hole 效果係假造出黎的....個暗角超假超難看....
同真的pin hole個味道同自然感差好遠的.....

要影真pin hole就要自製了....

但我這支鏡頭邊沿有直接的強失光光學缺憾....
可以直接到到這效果...
不用假造效果....
不是啦,我意思係真 PIN HOLE 出黎嘅特色唔係暗角......

以雨兩張爛相正是用 STD DIANA 鏡同 PIN HOLE 嘅對比:

(係同一位置影)

STD:

PIN HOLE:

舊 09-24-09, 01:25 AM   #79
M-eye
菜鳥蛋

引用:
不是啦,我意思係真 PIN HOLE 出黎嘅特色唔係暗角......

以雨兩張爛相正是用 STD DIANA 鏡同 PIN HOLE 嘅對比:

(係同一位置影)

STD:

PIN HOLE:

好明顯pin hole那張的曝光時間問題...
你如要有暗角多一點..可以曝少一點時間....
如你想知E-P1個彷pin hole效果...我話你知...就係加強了暗角...一個好硬好死的暗角...OTL
所以可以不理....XD

此篇文章於 09-24-09 01:27 AM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-09, 02:19 AM   #80
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
好明顯pin hole那張的曝光時間問題...
你如要有暗角多一點..可以曝少一點時間....
唔...

搵次「的」起肝影番同 PINHOLE 先...

最攪唔清 PINHOLE 係唔同光度下嘅捕光時間。呢張係跟 MANUAL 見意「陽光下~4秒」,其他光度都未敢再試 PINHOLE 住

此篇文章於 09-24-09 02:26 AM 被 邪氣小貓 編輯。
邪氣小貓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-09, 04:07 PM   #81
M-eye
菜鳥蛋

KK掌門竟有Quota....食咁厚肉的漢堡包...???

舊 09-25-09, 04:10 PM   #82
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
365可唔可以留位備用架?
未來7日都唔係香港

舊 09-25-09, 04:21 PM   #83
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
唔...

搵次「的」起肝影番同 PINHOLE 先...

最攪唔清 PINHOLE 係唔同光度下嘅捕光時間。呢張係跟 MANUAL 見意「陽光下~4秒」,其他光度都未敢再試 PINHOLE 住
買舊測光啦

舊 09-25-09, 04:32 PM   #84
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
作者: IamO 查看文章
買舊測光啦
最近問人借咗喇

舊 09-25-09, 04:59 PM   #85
IamO
無聊人一號

引用:
最近問人借咗喇
上星期上陳生度,
比佢串,話我用dslr 點會比心機學測光
好彩最尾佢都有教我用:cwm2
:

舊 09-25-09, 10:59 PM   #86
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
KK掌門竟有Quota....食咁厚肉的漢堡包...???
我不管了........................... 而且我好想頹燒! (不過一定要有冷氣)
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-09, 11:27 PM   #87
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: KKH 查看文章
我不管了........................... 而且我好想頹燒! (不過一定要有冷氣)
我今晚去過果度....有番冷氣

同時回到樓下見到信箱有綠信封...
一打開....

我....

舊 09-25-09, 11:43 PM   #88
IamO
無聊人一號

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
我今晚去過果度....有番冷氣

同時回到樓下見到信箱有綠信封...
一打開....

我....

我第一次收到

舊 09-26-09, 12:15 AM   #89
IamO
無聊人一號

真 三一萬能俠
#011/365
喜歡這一張
下方的平衡線上放隻咸旦黃 =W=

舊 09-26-09, 04:29 AM   #90
M-eye
菜鳥蛋

引用:
唔好咁啦KK
人最緊要開心...
想做就做........
食啦.......唔係做人仲有咩樂趣可言//....
食啦...
我陪你食....
我這個星期的lunch都沒有菜類入口..
好唔健康..
咁又點...
食少一個星期會死咩....
但個牛三寶真係勁好食...
我食了先算啦....

舊 09-26-09, 01:36 PM   #91
M-eye
菜鳥蛋

邪氣小貓的016很好feel啊...
尤其小孩走在黃綫上....

舊 09-27-09, 12:47 PM   #92
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

首領唔怕死我一定奉陪

Rice

舊 09-27-09, 01:09 PM   #93
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
人誰無死? 大大的不怕!
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-09, 01:53 PM   #94
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
咦?好似有好嘢食喎
我都時日無多啦...唔爭在做隻飽鬼啦
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-09, 06:20 PM   #95
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: seetold 查看文章
365可唔可以留位備用架?
未來7日都唔係香港
7天後一口氣7張嗎...??

舊 09-27-09, 06:21 PM   #96
M-eye
菜鳥蛋

引用:
人誰無死? 大大的不怕!
幾時又去食好野....好正呀...
我都想...

舊 09-27-09, 06:22 PM   #97
M-eye
菜鳥蛋

想問邪氣小貓一問題...
你的Diana針孔頭是否都有得對焦的.....

這個很重要...請告知我....

舊 09-27-09, 10:46 PM   #98
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
想問邪氣小貓一問題...
你的Diana針孔頭是否都有得對焦的.....

這個很重要...請告知我....
冇。

舊 09-27-09, 11:35 PM   #99
M-eye
菜鳥蛋

引用:
冇。
嗯...
咁我今天再用一個可以zoom的M42對焦環再做一個針孔頭試試...
看看只係畫角有分別...還是真的可以影無限遠或對跟距離...
謝謝...
做完測試我立即告知你效果...
thx

舊 09-30-09, 01:06 AM   #100
bbon
Senior Gamer
SAD..

註冊日期: Jul 2008
●加賀

http://gaforum.org/showpost.php?p=8080879&postcount=12

http://gaforum.org/showpost.php?p=8083239&postcount=13

好奇請教這兩張本體是啥??
bbon 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:17 PM

手機版 | APP版