Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-25-09, 11:11 PM   #26
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 神京 查看文章
不如估下最後邊個殺孫策
定係又係火哥 ?
我估周公......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-09, 02:33 AM   #27
Asurada
God of Gamer
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
催眠術.........咁都得~

另外單行本講係陸總鋼=陸遜了~
又係一個小鬼(當時現實年齡的話)

舊 09-26-09, 06:58 AM   #28
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: Asurada 查看文章

阿8唔係陸遜~真係諗唔到邊個係啦~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-09, 07:32 AM   #29
>G<
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: (=v=)b 查看文章
魯肅/法正候選中~
>G< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-09, 09:44 AM   #30
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
36期..我覺得最正都係呂蒙出來個話同後面的黑字..xd
引用:
作者: 風之將 查看文章
單行本36已出
連載唔係去到292?單行去到293
下期終於到二哥了
連載去到294

引用:
在下估 徐庶/姜維?
引用:
不如估下最後邊個殺孫策
定係又係火哥 ?
應該不是火哥吧?
引用:
作者: Asurada 查看文章

在下佩服了..orz
凌統都中招..難道最後會是他殺孫策?

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".

此篇文章於 09-26-09 09:55 AM 被 冬雨 編輯。
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-09, 12:25 PM   #31
[CpSs]crabcrab

註冊日期: Sep 2005
引用:
作者: 風之將 查看文章
單行本36已出
連載唔係去到292?單行去到293
下期終於到二哥了
你一定係睇開台灣連載啦
支持下本地連載物吧
[CpSs]crabcrab 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-09, 12:27 PM   #32
[CpSs]crabcrab

註冊日期: Sep 2005
引用:
作者: >G< 查看文章
魯肅/法正候選中~
好可能係徐庶
正史入面佢同諸葛亮係師兄弟吧
[CpSs]crabcrab 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-09, 12:31 PM   #33
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: [CpSs]crabcrab 查看文章
好可能係徐庶
如果陳某真係用史實角色就係.........
我成日覺得一奇係原創,好大機會第八奇都會原創角色~
始終徐庶就算演義都係係新野打過下,之後就係曹操陣營退隱o佐~

魯肅同法正好似都係內政同外界方面,同張昭的情況好似,唔多似係軍師的八奇之一

姜維現在好似未出世..........就算係~~都可能係九奇

舊 09-26-09, 12:47 PM   #34
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
單行本後面記,如果陳某兩年搞掂官渡真係要謝天謝地

舊 09-26-09, 02:12 PM   #35
>G<

引用:
作者: [CpSs]crabcrab 查看文章
好可能係徐庶
正史裡面佢都無嘜戲份喇, 演義都係新野威過一場,
何況之後諸葛亮都出埋山, 佢點奇都奇唔過諸葛亮喇,
過檔曹操後又無嘜發圍, 所以應該唔會掛.

魯肅係繼周瑜既東吳軍師, 要保持三國都有八奇, 唯有佢做老八喇, 而且佢既塌上對都好出名.
法正係漢中爭奪戰主軍師, 入蜀都好有戲分, 入蜀後地位甚至高過諸葛亮, 陳某搵佢都唔奇.
舊 09-26-09, 09:59 PM   #36
KAGA08
Game Master
NamieAmuro

註冊日期: Oct 2007
XBox Live GamertagKaga360
引用:
作者: >G< 查看文章
魯肅/法正候選中~
魯肅
想陳某幫佢一洗演義廢柴形象
引用:
作者: 神龍 查看文章
無 可 能

舊 09-26-09, 10:13 PM   #37
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
好耐好耐好耐好耐之前
水鏡同眾師兄弟講( 除左一奇 )
叫佢地一係跟曹操一係跟孫堅
當時有4個人聽教 ( 如無意外都係郭賈荀周四人 )
得3個人駁嘴 ( 老6老7 )
即係最後一奇應該都唔會出現係曹孫兩營

舊 09-26-09, 10:17 PM   #38
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
好耐好耐好耐好耐之前
果陣荀彧已經走左
今日我先睇過第6期
而且係只有3個

舊 09-26-09, 10:24 PM   #39
>G<

引用:
好耐好耐好耐好耐之前
果時董卓未死, 難保賈老三一定會撐曹操.
而且頭一次佢見曹操, 走時曹操問下次見面會唔會係敵人, 佢答"曹大人敢說真話小人卻不敢."
所以以果段情節來推斷效果唔大.
(不過結果唔係曹孫都大機會喇, 只係陳某應該唔會再解釋返lee段d人點投票就係喇.)
舊 09-27-09, 10:46 AM   #40
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

魯肅&法正~2個年齡都大過~諸葛亮&龐統~6/7年~唔會係佢2個呱~

舊 09-27-09, 10:58 AM   #41
>G<

引用:
魯肅&法正~2個年齡都大過~諸葛亮&龐統~6/7年~唔會係佢2個呱~
賈老三實際都大過荀老二十幾歲, 實際年齡唔係問題.
舊 09-27-09, 11:34 AM   #42
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
白眉馬良
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-09, 03:19 PM   #43
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
引用:
好耐好耐好耐好耐之前
在下都記得那期..!
曹操同孫堅..
但是覺得不跟曹操同孫堅..但不代表不跟孫權/孫策..!
而且雖然袁方是原創角色..但我估最後出現一個三國中的身份..!
就好像火哥..!

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-09, 07:35 PM   #44
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 神龍 查看文章
兩大戰役,第一係官渡,咁第二睇怕點都係赤壁啦掛
..........陳某,你十年內畫到赤壁之後仲會唔會畫埋落去架
我幾時先有機會睇合肥殺人魔/五丈原?

我淨追單行本,今期睇唔明
其實袁方成條計係點?點解曹操殺董承會惡名昭張?點解袁方要比名單張飛?

演義上面呢一段本身個形勢究竟係點進展?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 09-29-09 07:43 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-09, 10:28 PM   #45
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
話說凌統又大個仔左....

舊 09-29-09, 11:23 PM   #46
>G<

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我淨追單行本,今期睇唔明
其實袁方成條計係點?點解曹操殺董承會惡名昭張?點解袁方要比名單張飛?

演義上面呢一段本身個形勢究竟係點進展?
今期袁方都無嘜出場機會, 邊有特別講嘜計.
出場講果兩三頁都係講將暗殺曹操個名單交比曹操去逼劉備馬謄造反.

33期有講話皇帝密詔董承暗殺曹操,
董承係皇妃老豆(演義為皇妃哥), 而且奉皇帝命殺曹操,
曹操殺佢, 連皇妃大緊肚都殺埋, (懷緊皇帝個仔都無面比)
梗係惡名昭張.

比名單張飛原因=以上所講喇, 逼劉備造反偷襲徐州.

演義係劉備背叛為先, 曹操打左徐州先同袁軍開打.
袁昭反應遲鈍, 因為兒子病左為由錯過機會打曹操.
暗殺曹操算係獨立事件, 陳某將佢同袁方拉埋一齊.
而正史暗殺成員並無馬騰份, 馬騰都係比較後少少時間先死,
漫畫設定逼馬騰造反, 唔知陳某係咪有意想馬超再出場.
舊 09-30-09, 08:48 PM   #47
wingwind1234
Junior Member

註冊日期: Jan 2007
引用:
我估八奇可能係楊修
他支持曹植,二公子支持曹丕,宮內又有一番爭鬥

不過我希望八奇係原創人物
wingwind1234 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-09, 06:56 AM   #48
KAGA08
Game Master
NamieAmuro

註冊日期: Oct 2007
XBox Live GamertagKaga360
引用:
作者: wingwind1234 查看文章
我估八奇可能係楊修
他支持曹植,二公子支持曹丕,宮內又有一番爭鬥

不過我希望八奇係原創人物
八奇中七奇皆用兵如神
楊修好似唔夾

我反而希望係史實人物
總覺得袁方會換名成史實人物

舊 10-01-09, 07:54 AM   #49
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
作者: KAGA08 查看文章
八奇中七奇皆用兵如神
楊修好似唔夾

我反而希望係史實人物
總覺得袁方會換名成史實人物
講開又講~袁紹陣營裡面最高智慧既田豐~個名提都無提過~\

舊 10-01-09, 08:48 AM   #50
>G<

引用:
講開又講~袁紹陣營裡面最高智慧既田豐~個名提都無提過~\
第三期提過, 講袁紹手下分開田豐/逢紀兩派, 但家下好似無左回事, 全部都係袁方.

論壇跳轉

現在的時間是 08:01 PM

手機版 | APP版