Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-10-14, 10:43 AM   #726
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 細路翔 查看文章
我相信除非隻GAME無人玩,唔係既話班鬼佬肯定一早練到封頂

作者好明顯無乜接觸過FPS同入面D鬼佬(?

雖然一早知佢地個世界觀桐爺係宇宙最強,但都唔好SET到除左圍係佢身邊果班之外其他玩家全部好似廢物咁呀
其實真係有講隻GAME中嘅第一屆大型比賽有個美國人用刀仔+手槍就取得壓倒性勝利,不過後來分開咗伺服器,所以依家桐子入嘅GGO只有日本人

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 10:49 AM   #727
ouki
God of Gamer
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: casio 查看文章
其實真係有講隻GAME中嘅第一屆大型比賽有個美國人用刀仔+手槍就取得壓倒性勝利,不過後來分開咗伺服器,所以依家桐子入嘅GGO只有日本人
GGO後班鬼佬走過來打都講到超勁.....同埋過左GGO後桐人冇玩一段時期已冇法完全做得返彈導予測
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 10:50 AM   #728
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
我從來覺得睇故要用咁理性去駁故有咩謂

好多時你一用現實世界既理論去考慮,就會無哂趣味
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 10:58 AM   #729
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 雷火武 查看文章
我從來覺得睇故要用咁理性去駁故有咩謂

你不難發現 不斷反駁的
都係某幾人

而他們大都會在不同主題(魔法科/刀劍之類)去用現實去說故事不合理去說作者廢/不用腦

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 11:26 AM   #730
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
一個用現實世界要素做背景既故事就應該好大程度上應用返現實既邏輯去演出設定上異常既地方先突顯到趣味性

自認無咁既描寫能力的確直接完全架空世界觀會比較好喎

隔離台岩岩完左既NGNL一樣係主角無敵都唔會演出到除左空白以外既角色都好似有認知障礙咁黎抬高主角有幾勁呀

好既故事多數除左主角成功一面會更落力描寫佢比現實因素打壓既一面,SAO我唔多見到,魔劣我直程已經懶得噴

不過川原依一點係加速世界就好左少少,我真係寧願見到AW出二期先

起碼肥雪前期仲會比人搶怪笠裝,SAO去到UW我剩見到桐人將基友當E罐用然後出心意技(?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 01:07 PM   #731
casio

引用:
一個用現實世界要素做背景既故事就應該好大程度上應用返現實既邏輯去演出設定上異常既地方先突顯到趣味性

自認無咁既描寫能力的確直接完全架空世界觀會比較好喎

隔離台岩岩完左既NGNL一樣係主角無敵都唔會演出到除左空白以外既角色都好似有認知障礙咁黎抬高主角有幾勁呀

好既故事多數除左主角成功一面會更落力描寫佢比現實因素打壓既一面,SAO我唔多見到,魔劣我直程已經懶得噴

不過川原依一點係加速世界就好左少少,我真係寧願見到AW出二期先

起碼肥雪前期仲會比人搶怪笠裝,SAO去到UW我剩見到桐人將基友當E罐用然後出心意技(?
SAO其實算不過不失,因為裡面都有講桐子練b技係人人都做到,問題係你肯唔肯同佢一樣擺成副心機落去將本來唔實用嘅技練到神技
話說你到UW,點解會唔知GGO第一屆嘅事

舊 07-10-14, 01:16 PM   #732
tongmak
Insane Gamer

註冊日期: May 2008
引用:
話說你到UW,點解會唔知GGO第一屆嘅事
搵野鬧

一套動畫/小說你同我講內容唔合理

講小說內容唔合理

會夠黃蓉愛郭靖唔合理

SAO賣點好明顯係比你睇桐子無雙
tongmak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 01:30 PM   #733
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
即係咁,雖然話原本係小說
不過一套賣女既作品出出下D女全部樣都改埋叫人點睇落去
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 01:40 PM   #734
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: tongmak 查看文章
搵野鬧

一套動畫/小說你同我講內容唔合理

講小說內容唔合理

會夠黃蓉愛郭靖唔合理

SAO賣點好明顯係比你睇桐子無雙
你無睇過D金庸分析....
應倒轉係郭靖愛黃容先唔合理...

當時程況最多都係一個高高手既女乍,係武藝同廚藝高少少,仲要係東邪個女,有妖女之稱..
但郭爺好歹都係蒙古率交王,成吉思汗既愛將, 華爭公主既心儀之人.
雖無拜師,但都係傳真7子既弟子.

sao我都有睇動/小說...
我個人覺得好一般,未至於唔好睇既,係SAO篇有新意D,同狂放閃光彈..
還有SAO入面那些打鬥近乎無描寫過架,好多都係內心講幾句,就KO左對面......

哩種寫法唔係無,古龍就係哩種,但古龍寫得型好多..

跟住GGO篇已經係無雙既寫法,我睇到8,9期小說就cut左了,因為再無新意有D悶.
SAO我比較鐘意睇佢D新意念,e.g. bugs殺人呀,搵秘寶之類,哩個係把mmo既neta 文字化.

其實哩個概念佢唔係第一個用,以前都有,不過唔係哩種型式,係NG騎士/VS騎土哩類,實際無咩用到game neta,只係借gamer之名進入異世界姐.

反而以前睇過仙劍奇俠傳既同人小說就係SAO既型式去講故仔..
把好多game入面既neta 實體化後有咩低能野變左...
e.g...主角去到人地D屋會搵櫃桶.XD
係D game本身秘密既地方搵到寶出來,但掘完出來後D寶物腐化左跟本用唔到.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 03:48 PM   #735
細路翔
The One

>>問題係你肯唔肯同佢一樣擺成副心機落去將本來唔實用嘅技練到神技

真係有打開機既人都知道係mmo入面依種廢人多到爛大街

差唔多題材,前排套記錄的地平線係依方面就表現同交代得好好多

果邊都係誇到爆,但起碼似返隻mmo

老實講真係有VR既話,唔好話光劍劈子彈,用乳溝上子彈應該都會一出GAME無耐就有人達成成就(?
應該仲會係你管放幾十條片比人參考(?

加上我記得之後D人都有學桐爺玩光劍,所以實際上個武器性能一開始就唔能夠計入"唔實用",除非你話我知官方見桐爺玩得實在潮到出水所以之後出左更新改勁把劍

現實中同ggo比較似既game就warframe,但warframe擋子彈係滑鼠右鍵就出到(?

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-10-14 04:21 PM 被 細路翔 編輯。
舊 07-10-14, 04:42 PM   #736
casio

引用:
>>問題係你肯唔肯同佢一樣擺成副心機落去將本來唔實用嘅技練到神技

真係有打開機既人都知道係mmo入面依種廢人多到爛大街

差唔多題材,前排套記錄的地平線係依方面就表現同交代得好好多

果邊都係誇到爆,但起碼似返隻mmo

老實講真係有VR既話,唔好話光劍劈子彈,用乳溝上子彈應該都會一出GAME無耐就有人達成成就(?
應該仲會係你管放幾十條片比人參考(?

加上我記得之後D人都有學桐爺玩光劍,所以實際上個武器性能一開始就唔能夠計入"唔實用",除非你話我知官方見桐爺玩得實在潮到出水所以之後出左更新改勁把劍

現實中同ggo比較似既game就warframe,但warframe擋子彈係滑鼠右鍵就出到(?
所以你點解記得有人學桐子砍子彈,但唔記得有鬼佬一把刀仔走天崖

而且唔好忘記一點,如果單係興趣就算,但玩GGO嘅高級玩家大部份都係為賺錢,我用自動步槍射多幾野點都方便過要練先可以實用嘅光劍

此篇文章於 07-10-14 04:55 PM 被 casio 編輯。
舊 07-10-14, 04:52 PM   #737
細路翔
The One

引用:
所以你點解記得有人學桐子砍子彈,但唔記得有鬼佬一把刀仔走天崖
刀仔走天涯的確係現實fps做到喎

我打bf3都遇過十幾次

問題係ggo既遊戲設定到彈速有幾慢可以靠人類既反射神經截擊?
仲有我記得隻game既角色都設定到幾厚血唔打要害中幾槍都無事,咁既設計無理由成個ser會無其他近戰廚架喎

唔好話光劍,肯定連直接用彈藥箱毆人既傻佬都會出現(?

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-10-14 05:00 PM 被 細路翔 編輯。
舊 07-10-14, 05:02 PM   #738
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
唔係話無其他近戰廚既...
咁桐人話哂都拎慣刀,劈捉2年,仲要係生命無TAKE TWO既SAO

一般FPS玩家邊會追到呢段技術差距

就算我打機玩BF玩咩FPS.有刀仔用,到頭來咪又係用槍殺人多
你自問有無試過好堅持咁淨係用刀仔殺人丫
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 05:05 PM   #739
pet3
The One

引用:

我打bf3都遇過十幾次

問題係ggo既遊戲設定到彈速有幾慢可以靠人類既反射神經截擊?
仲有我記得隻game既角色都設定到幾厚血唔打要害中幾槍都無事,咁既設計無理由成個ser會無其他近戰廚架喎

唔好話光劍,肯定連直接用彈藥箱毆人既傻佬都會出現(?
其實在遊戲中思考反射是快過現實的
因為無左現實身體這累贅

否則小雪豬也做不到超加速(雖然只用過幾次)

無了肉體資料後
腦反應成為遊戲中的玩家唯一分別
而銅人是作者掛保證最強反應者
所以迴避你不能用現實去比較
因為避果邊的人不是正常現實的速度和反應

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 07-10-14 05:10 PM 被 pet3 編輯。
舊 07-10-14, 05:07 PM   #740
casio

引用:

我打bf3都遇過十幾次

所以你其實有無睇過小說……桐子砍子彈係靠SAO時期嘅對戰經驗靠對手嘅視線嚟推測彈線,係對方開槍前出手
另外現實上亦的確有劍術高手可以砍開二十米外射出,以時速500公里前進嘅棒球(最近先係電視睇過)

舊 07-10-14, 05:10 PM   #741
細路翔
The One

引用:
唔係話無其他近戰廚既...
咁桐人話哂都拎慣刀,劈捉2年,仲要係生命無TAKE TWO既SAO

一般FPS玩家邊會追到呢段技術差距
SAO我記得怪同玩家基本都剩係近戰攻擊架喎

習慣左兩年白兵戰突然要面對彈幕+掩體戰術唔係應該比人屈得仲甘?

格劍同面對飛行道具完全兩回事喎

英國說大家抱團死
舊 07-10-14, 05:15 PM   #742
pet3
The One

引用:
SAO我記得怪同玩家基本都剩係近戰攻擊架喎

習慣左兩年白兵戰突然要面對彈幕+掩體戰術唔係應該比人屈得仲甘?

格劍同面對飛行道具完全兩回事喎
psv刀仔神域的
張口射超快的飛針
大量弓箭雨
雷光魔法攻擊 表示

雷光不會比子彈慢吧

刀劍只是玩家無遠攻
不是敵人沒有

FGO 目標預算
舊 07-10-14, 05:16 PM   #743
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
要睇GAME設定
點解GUNDAM VS你可以望住條粒火箭炮/Beam射過黎先避都OK
真正武器黎講根本睇都睇唔到,唔好話避
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 05:21 PM   #744
細路翔
The One

引用:
另外現實上亦的確有劍術高手可以砍開二十米外射出,以時速500公里前進嘅棒球(最近先係電視睇過)
你居然用棒球同子彈比先令我佩服

先唔講正常5.56mm子彈射出時既"初速"都快過500km一倍,步槍既子彈最少基本上都係一次三四發

比佢game入面彈速無咁快得常速2-300km好了,要連續擋到兩粒以上既話桐爺都要每0.03秒左右揮劍一下

好明顯要有範馬家血統先有做到既可能性

所以遊戲設定友善到人類反射神經可以做到既話,全個日本ser無可能咁耐都無其他封頂近戰廚,人地梅原都有幾個差唔多既對手啦

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-10-14 05:24 PM 被 細路翔 編輯。
舊 07-10-14, 05:32 PM   #745
pet3
The One

引用:
你居然用棒球同子彈比先令我佩服

先唔講正常5.56mm子彈射出時既"初速"都快過500km一倍,步槍既子彈最少基本上都係一次三四發

比佢game入面彈速無咁快得常速2-300km好了,要連續擋到兩粒以上既話桐爺都要每0.03秒左右揮劍一下

好明顯要有範馬家血統先有做到既可能性

所以遊戲設定友善到人類反射神經可以做到既話,全個日本ser無可能咁耐都無其他封頂近戰廚,人地梅原都有幾個差唔多既對手啦
問題1.要是最強反應者級別的反應
問題2.有槍不用去玩劍
問題3.特登養一個近戰人物(遊戲實名登記無得開分身)
問題4.新人無錢購買到光劍(超課金者另計)

1的人很少
合符到1之後做2的人更少

合符12再做3更少

最後去到4時
不是超課金者的話
要怎樣開始有劍練

遊戲只開始了幾個月
可能還在貯錢呢

最強反應者級別的人用槍更有效率吧

要手癢+最強反應者級別就已經足夠講解為什麼沒人做吧

FGO 目標預算

此篇文章於 07-10-14 05:35 PM 被 pet3 編輯。
舊 07-10-14, 05:43 PM   #746
細路翔
The One

只能講作者實在太睇少網遊廢人同課金廚(?

不過我記得ggo好似無得課金

以日本人既情意結,我相信隻game就算用minigun當基本裝備都會有好大一群人一開始就格劍b

無劍格就買開山刀 b

再唔係就開間房限定剩係比用刀仔同劍黎練,十幾年前cs都已經一大堆依種人...

以川原對敏捷既造神程度,佢當年RO應該係玩AGI爆剌,然後AGI系改廢後想殺左個遊戲企劃
就寫左SAO出黎擺上網洩憤,神聖劍(恥)都係因為依個原因誕生(?

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-10-14 05:53 PM 被 細路翔 編輯。
舊 07-10-14, 06:17 PM   #747
pet3
The One

引用:
只能講作者實在太睇少網遊廢人同課金廚(?

不過我記得ggo好似無得課金

以日本人既情意結,我相信隻game就算用minigun當基本裝備都會有好大一群人一開始就格劍b

無劍格就買開山刀 b

再唔係就開間房限定剩係比用刀仔同劍黎練,十幾年前cs都已經一大堆依種人...

以川原對敏捷既造神程度,佢當年RO應該係玩AGI爆剌,然後AGI系改廢後想殺左個遊戲企劃
就寫左SAO出黎擺上網洩憤,神聖劍(恥)都係因為依個原因誕生(?
第1集不就有說用現實錢去購買遊戲道具嗎

另外不是光劍擋不到彈吧
還有網遊廢人同課金廚 不代表是最強反應者級別....(你不是的話就點練都做不到最強級架啦,最多只是比練之前的自己好)

如果通街做到就不是最強級啦...

FGO 目標預算
舊 07-10-14, 07:29 PM   #748
細路翔
The One

依家唔係通街做唔做到既問題,係全日本得桐爺一個會用近戰當主攻擊手段既問題喎

練唔到劈子彈可以玩背剌,一款世界級大作既主要武裝之一點可能因為難用就無人玩?

老實講係FPS比你識劈子彈都無用,好多室內戰場合對面根本唔會開槍而係喪扔手榴彈同放對人地雷

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-10-14 07:33 PM 被 細路翔 編輯。
舊 07-10-14, 07:31 PM   #749
pet3
The One

引用:
依家唔係通街做唔做到既問題,係全日本得桐爺一個會用近戰當主攻擊手段既問題喎

練唔到劈子彈可以玩背剌,一款世界級大作既主要武裝之一點可能因為難用就無人玩?
小說不是有人用小刀偷插背嗎

是無人用黎斬子彈 光明正大硬上

銅人就是因為光明正大硬上打再打爆人先出名嘛

偷偷用小刀插人
會出名得去邊?
偷偷插的話
成功率比玩狙擊更低吧

最重要是你去練偷偷打
練幾耐都不會斬到子彈

連避子彈都練不到
因為一發現就88了

和只有銅人拿著光劍硬打有什麼衝突?

最強反應者+完全近戰人物+有光劍+本人有近戰技巧
不是同時有上邊的條件,就不會有人能正面上用近戰手段

因為未行到過去就死了

FGO 目標預算

此篇文章於 07-10-14 07:39 PM 被 pet3 編輯。
舊 07-10-14, 07:46 PM   #750
細路翔
The One

如果真係咁高門欖要接近超越人類咁際先做到

咁一般玩家求其買支AA12之類既連散應該都輕鬆KO桐人先係

除非你話我知桐爺一秒砍到幾百粒小鋼珠(?

英國說大家抱團死

標籤
ソードアート・オンライン, 刀劍神域

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 劇場版「ペルソナ3」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 Vol.2 money 日本動漫畫討論版 268 02-01-24 05:12 AM
[動畫] 川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」総合THREAD丨 二期確定?! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1008 01-14-24 06:11 PM
[動畫] 梅津泰臣監督「ガリレイドンナ」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 88 06-29-19 02:22 PM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第19話「ルグルー回廊」丨 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1000 11-14-12 09:25 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第7話「心の温度」丨OP:LiSA ED:戸松遥 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1001 09-02-12 11:10 AM

現在的時間是 07:45 PM

手機版 | APP版