Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-15-18, 01:38 PM   #1
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
[重要] shadowverse強制轉大陸server

https://shadowverse.com/cht/news/det...nnounce_id=662

詳情:

Shadowverse本身只有國際server,包括港澳,appstore可下載,當然無大陸

幾個月前網易開咗大陸鎖國Server

尋日Cy出公告,要求港澳acc同意轉移資料去陸server,同埋block港澳IP唔俾入國際server

先唔講咩政治打壓定商業賺錢
問題係版本唔同,聯動卡之類直接廢咗補水了事
連原有Fd list都剷埋

簡單嚟講係俾完錢佢竟然換貨
先例一開其他Game又做就好大鑊
重點呢個唔係日版Apk,係appstore下載正式版嚟

此篇文章於 06-15-18 01:42 PM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-18, 07:44 PM   #2
yorkyork
God of Gamer

註冊日期: May 2010
令到巴哈呢兩日勁多退坑潮文

https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bs...bbsn=0&bPage=0

巴哈有人放圖話證實鎖ip

此篇文章於 06-15-18 08:00 PM 被 yorkyork 編輯。
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-18, 11:29 PM   #3
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
上五仔嘈啦,剩係reddit 連燈無用

舊 06-16-18, 12:54 AM   #4
KA版柯柏文
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2006
CYgame果然冇改錯名
KA版柯柏文 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-18, 01:41 AM   #5
Eking

註冊日期: Feb 2006
有其他(本地)版本之後鎖IP都唔係得呢隻GAME, 日本都有~

舊 06-16-18, 07:25 AM   #6
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
引用:
作者: Eking 查看文章
有其他(本地)版本之後鎖IP都唔係得呢隻GAME, 日本都有~
你講緊既情況係類似日本無海外營運
但係無鎖國可以連到過去
就算之後開左本地版都唔會強制將玩家轉過去本地server
最多就鎖區

今次係有經營港澳地區(國際服), 但係因為開左中國SERVER而將你賣豬仔

賣豬仔我印象中應該係先例黎
如果尼招掂既, 其他比大陸買左營運權既game會唔會跟.....

舊 06-16-18, 08:02 AM   #7
HM

註冊日期: May 2007
利申:一早退左坑del埋game,已經係外人

個人認為有兩種可能
一係純粹網易有$$$買埋港澳營運權
另一可能就大陸政府政策,要港澳同大陸統一,online/手遊係其中一環
兩個可能性可以同時存在
一來大陸既IT公司都係半間國企,包括網易
二來港澳營運權其實唔多賺錢,純賺錢角度無必要搶,似係配合政府

不過建議各位玩家一人一個留言去官方twitter同官網投訴
記得寫日文(唔識就英文)同show埋課金紀錄
表示如果唔收回決定就退坑
就算佢唔肯收番決定
起碼佢下一隻game(例如IM@S)要賣豬仔前要諗清楚先

https://twitter.com/shadowverse_jp
https://www.cygames.co.jp/form/contact/
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-18, 09:20 AM   #8
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
最緊要佢本身有營運
香港Store可以dl落嚟玩
而家佢Store句全球對戰都未改

最擔心兩樣嘢
一係大陸要夾走香港第時無晒港澳台Ser
第二其他Game一齊跟,玩緊港ser都照死,一陣連psn都開個陸server俾你就…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-18, 09:34 AM   #9
HM

引用:
作者: sugihara 查看文章
最緊要佢本身有營運
香港Store可以dl落嚟玩
而家佢Store句全球對戰都未改

最擔心兩樣嘢
一係大陸要夾走香港第時無晒港澳台Ser
第二其他Game一齊跟,玩緊港ser都照死,一陣連psn都開個陸server俾你就…
有人send e-mail問過
國際服會block埋港澳IP
變左一定要玩網易服
所以仲玩緊既一定要向cy投訴

我都驚緊第二樣
自己唔玩手遊,不過如果PSN同E-SHOP都俾人隔離埋就真係好多野都唔駛玩
最驚最驚背後其實係大陸政府施壓
舊 06-16-18, 09:45 AM   #10
HM

真係有人寫信去插cy

為左保障當事人私隱,部分字我油左佢
舊 06-16-18, 09:49 AM   #11
搖搖
永遠的毛毛王子↓

做實事好過係剩係巴哈嗌退坑
香港走去消委會投訴有無用?

利申無玩

Sent from my Nokia 3210 using Gaforum

舊 06-16-18, 09:51 AM   #12
HM

引用:
作者: 搖搖 查看文章
做實事好過係剩係巴哈嗌退坑
香港走去消委會投訴有無用?

利申無玩

Sent from my Nokia 3210 using Gaforum
有玩既寫信啦
show課金紀錄呀
舊 06-16-18, 11:32 AM   #13
yorkyork

https://www.ptt.cc/bbs/IdolMaster/M....539.A.1D0.html

今日shadowverse,
聽日騰訊偶像大師

利申有玩sv加寫左信,
不過港澳咁少玩家唔覺得會理
舊 06-16-18, 12:24 PM   #14
HM

引用:
作者: yorkyork 查看文章
https://www.ptt.cc/bbs/IdolMaster/M....539.A.1D0.html

今日shadowverse,
聽日騰訊偶像大師

利申有玩sv加寫左信,
不過港澳咁少玩家唔覺得會理
唔理一件事
係唔係俾人強姦
抵抗都無用就連伸手推開件咸濕佬都唔做任人中出咩
由手機版發出
舊 06-16-18, 05:03 PM   #15
yorkyork

就算知佢唔理我都會寄啦,
最少要比其他廠都見我地知反對港澳ser合入強國,
我同意你地上面講今日就手機game,
點知第二日會唔會到e shop同psn,
就算cy唔理都要比其他公司睇到
舊 06-16-18, 07:52 PM   #16
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
網易版係比國際服慢成個PACK
仲要有政治正確嘅ITEM
會把你嘅個人資料直接上163網

雞脾打人牙骹軟我知,但成個問題係CyperAgent 母公司嘅意識唔高影響子公司形象

舊 06-17-18, 12:29 PM   #17
yorkyork

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn...A=14060&tnum=7

巴哈仔都聯署
舊 06-17-18, 02:43 PM   #18
HM

https://play.google.com/store/apps/d...llReviews=true

上去洗負評,順便檢舉埋
舊 06-17-18, 03:11 PM   #19
HM

下隻到CGSS出騰訊版
舊 06-17-18, 04:15 PM   #20
搖搖
永遠的毛毛王子↓

我都驚先咁留意尼單野
其他人好似燒唔到佢就事但啦

燒到黎仲邊有得走

舊 06-17-18, 04:48 PM   #21
HM

引用:
作者: 搖搖 查看文章
我都驚先咁留意尼單野
其他人好似燒唔到佢就事但啦

燒到黎仲邊有得走
當納粹份子逼害共產黨員時,我默不出聲,因為我不是共產黨員;
當納粹份子逼害基督徒時,我默不作聲,因為我不是基督徒;
當納粹份子逼害猶太人時,我默不作聲,因為我不是猶太人;
當納粹份子的屠刀對準我時,已沒有人出聲,因為他們全被殺光了。

咩都唔講唔做,都係支那人幫凶
舊 06-17-18, 05:05 PM   #22
yorkyork

以前係其他遊戲見到D人del晒D卡我通常都覺得搞笑,
但係今次真係笑唔出
舊 06-17-18, 09:41 PM   #23
nestlch
Senior Gamer

註冊日期: May 2014
如果大家有twitter account,可以去呢度,幫個手:

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn...A=14067&tnum=5
nestlch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-18, 10:52 PM   #24
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: HM 查看文章
下隻到CGSS出騰訊版
係 CGSS 個line群都有討論

大家都要出聲丫
點知下個會唔會到我地
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-18, 10:56 PM   #25
HM

https://lihkg.com/thread/705533/page/5

都話左台仔低能

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
最重要一問 Q頭 ~清談館~ 4 08-21-07 12:29 PM
重要:貼圖啟示 T.K. 日本動漫畫討論版 1 11-27-06 10:09 PM
對你來講,錢重要還是你家人/朋友重要? Home ~清談館~ 50 01-10-06 04:47 PM
CG重要嗎? Chris皇 電視遊戲討論版 60 04-26-04 02:07 PM
[打機效能疑問]個顯示卡重要d定處理器重要d Hσκι 手機資訊/電腦軟硬討論 33 03-06-03 02:11 AM

現在的時間是 02:56 AM

手機版 | APP版